Κάτι … ψήνεται

ΠΑΣΧΑ

Πασχαλινές συνταγές

Επιμέλεια: Αντέλα Χασφατίγια

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Υλικά για 20 άτομα

  • 250 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • 100 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ. γλ. Μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
  • 150 γρ. Ζάχαρη
  • Μαστίχα τριμμένη μαζί με 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 καψούλια βανίλιας
  • 3 αυγά
  • 100 ml γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 κ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 2 κρόκους αυγών χτυπημένους με λίγο νερό για το άλειμμα
  • 100 γρ. Flora Soft με βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα του ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 ˚C. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ 250 γρ. Flora Soft με βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη, τη μαστίχα με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι. Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και στη συνέχεια τα χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με το λιωμένο Flora Soft με βούτυρο και στη συνέχεια, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε. Σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μία όμορφη, λεία, μαλακή ζύμη. Εάν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, πουδράρουμε κατά διαστήματα με λίγο αλεύρι το μίγμα της ζύμης. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο μεγάλο μπολ ή στο τραπέζι για 5-7’ περίπου. Ξεκινάμε να πλάθουμε κουλούρια με σχέδια της αρεσκείας μας. Τοποθετούμε τα κουλούρια στο αλειμμένο ταψί και αλείφουμε με αυγό την επιφάνειά τους. Ψήνουμε στους 180-190 ˚C για 25-30’.

 

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Υλικά για 2 τσουρέκια

  • 1100 γρ. αλεύρι άσπρο σκληρό
  • 80 γρ. μαγιά νωπή
  • 240 γρ. γάλα πλήρες, χλιαρό (30 – 35 °C)
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 8 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη
  • 10 γρ. μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 240 γρ. Flora με βούτυρο
    (λιωμένο χλιαρό)
  • 500 γρ. κρέμα πραλίνας φουντουκιού για το γέμισμα

για το άλειμμα

  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος ελαφρά με 20 ml γάλα
  • αμύγδαλο φιλέ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το προζύμι: ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, αφού πρώτα τη σπάσουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και 200 ml από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, διαλύοντας τη μαγιά στο γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου. Το προζύμι θα πρέπει να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και προσθέτουμε τ’ αυγά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το μισό Flora και το φουσκωμένο προζύμι. Βάζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ξεκινάμε να το δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για τα πρώτα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο Flora κι έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα λίγο – σε χαμηλή προς μέτρια – για ακόμα 8 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και ελαστική και να ξεκολλάει από τον κάδο.
Κατόπιν, αλείφουμε με λίγο λιωμένο Flora μια λεκάνη και μεταφέρουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε στο χέρι για περίπου 5 λεπτά. Χωρίζουμε σε 2 ίσια κομμάτια και έπειτα το καθένα από αυτά σε 3 κορδόνια. Τα τοποθετουμε πάνω σε διαφορετικές λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, ενώνουμε τα 3 κορδόνια στη μια τους άκρη και φτιάχνουμε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Διπλώνουμε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Κάνουμε το ίδιο και με τ’ άλλα 3 κορδόνια.
Σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 – 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν. Εντωμεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ. Τα ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Λίγο πριν τα σερβίρουμε τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα γεμίζουμε με την πραλίνα.

 

 

 

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΓΛΥΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΑΝ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. Flora με βούτυρο λιωμένο
  • 600 ml γάλα χλιαρό 3,5 % λιπαρά
  • 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
  • Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 60 γρ. μαγιά σε πάστα
  • 7 κρόκους χτυπημένους
  • 7 ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα
  • 2 χτυπημένους κρόκους για το άλειμμα της κάθε πλεξούδας
  • 500 γρ αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκια και 100 γρ. εάν δούμε ότι θέλει παραπάνω στο ζύμωμα του
  • Μισό ποτήρι του νερού  χλιαρό νερό
  • ½ ποτήρι του κρασιού γάλα για το γυάλισμα της κάθε πλεξούδας
  • 1 και ½ κουτ. σούπας ζάχαρη για το γυάλισμα της κάθε πλεξούδας
  • 2 κουτ. σούπας φιλέ αμύγδαλο
  • Λίγο Αλουμινόχαρτο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε ένα μικρό σκεύος επάνω στην εστία σε χαμηλή θερμοκρασία και βάζουμε μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαγιά, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Το μίγμα πρέπει να έχει χλιαρή θερμοκρασία. Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία και το αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σε 2 διαφορετικά μπολ χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια ελαφρά σε μαρέγκα, λιώνουμε το Flora με βούτυρο και το κρατάμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μισό αλεύρι  το οποίο είναι κοσκινισμένο και συμπληρώνουμε με το μισό χλιαρό μίγμα που έχει τη μαγιά  καθώς και τους κρόκους από τα αυγά και ξεκινάμε το ζύμωμα σε  μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες τον «Γάντζο». Κατόπιν προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια  και το χλιαρό νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό μίγμα με τη μαγιά και αρχίζουμε να ξαναζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα  για άλλα 2-3 λεπτά και μετά σε δυνατή για ακόμα άλλα 2-3 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε το λιωμένο Flora με βούτυρο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια  εύπλαστη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.

Για να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα  πουδράρουμε μέσα στον κάδο  με το  λίγο παραπάνω αλεύρι που έχουμε κρατήσει. Βγάζουμε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ  και την δουλεύουμε για λίγο στα χέρια μας κάνοντας την σαν ένα μεγάλο καρβέλι .Κατόπιν τη βάζουμε σε μια λεκάνη  με μια πετσέτα από πάνω σε θερμό μέρος σε 45 C με υγρασία μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της αφήνοντας την για 50-60 λεπτά. Αφού φουσκώσει, κόβουμε με το μαχαίρι μας κομμάτια από τη ζύμη, τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθουμε μακριά μπαστούνια, δημιουργώντας πλεξούδες και τις τοποθετούμε σε αλειμμένο ταψάκι με Flora με βούτυρο. Και ξανά αφήνουμε το ταψάκι σε θερμό μέρος στους 45 C για αλλά 30 λεπτά μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή .
Τέλος, με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια με λίγο λιωμένο Flora με βούτυρο  και κατόπιν με ένα άλλο πινέλο ξανά αλείφουμε με τους χτυπημένους κρόκους  και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.  Σκεπάζουμε τις πλεξούδες με αλουμινόχαρτο καλά για να μην μας πάρει απότομα χρώμα.  Ψήνουμε στους 170 με 180 °C για περίπου 50-60’ σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στην κάτω θέση του φούρνου η σε  πάνω – κάτω  κλασικό φούρνο στην χαμηλή θέση για 50-60 λεπτά στους 170-180°C.
Όταν οι πλεξούδες μας έχουν ψηθεί τις βγάζουμε από το ταψί μας και τις τοποθετούμε σε σχάρα επάνω στον πάγκο μας  και τις αλείφουμε με το μείγμα από το γάλα και την ζάχαρη για να  μας γυαλίσουν και να κάνουν κρούστα.

Κουλουράκια

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Τσουρέκι

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ

 

 

 

 

 

 

Ακούστε και δείτε μια εξωτική συνταγή από την Αναστασία.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *