Πρόσκληση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙΣας προσκαλούμε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 09.00΄, στο γυμναστήριο του σχολείου μας να γιορτάσετε μαζί μας την έλευση των Άγιων Ημερών της Γέννησης του Θεανθρώπου.

Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου

Την ημέρα αυτή το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά, πρωινή ζώνη και ολοήμερο, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Μια μικρή βοήθεια στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

SOS 2Όπως πέρυσι, αποφασίσαμε και φέτος ν΄απευθυνθούμε στους μαθητές και τους γονείς τους για να συγκεντρώσουμε κάποια χρήσιμα είδη που θα προσφέραμε, ενόψει των γιορτών, στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη!

Σε λίγες μόνο ημέρες η αίθουσα ενισχυτικής γέμισε, χάρη στην ευαισθησία των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα, σχολικά και παιχνίδια.

Το διαχωρισμό και τη συσκευασία ανέλαβαν η κα Κερέμη Σοφία και ο κ. Μαλλιακούδης Εμμανουήλ, που εξ αρχής προσφέρθηκαν, ενώ το πρόβλημα της μεταφοράς έλυσε η προσφορά της εταιρείας ταχυμεταφοράς ΕΛΤΑ courier της Ορεστιάδας, που ανέλαβε το έργο της παραλαβής και παράδοσης των αγαθών στο παιδικό χωριό.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς και στην εταιρεία ΕΛΤΑ courier και τον κ. Χατζησταντσίδη Αθανάσιο, που με την αλληλεγγύη που επέδειξαν, έδωσαν πολύτιμη βοήθεια υλική αλλά και ηθική στα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS κι έδειξαν ότι τίποτα δε θα μας κάνει να χάσουμε την ανθρωπιά μας.

Ευχόμαστε στα παιδιά, τους εθελοντές, το προσωπικό και τη Διοίκηση «Καλές Γιορτές»!

Πληροφορίες για το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης εδώ → http://www.sos-villages.gr/content/actions/c33-paidiko-xwrio-sos-thrakhs/30-paidiko-xwrio-sos-thrakhs

Φωτογραφίες από την παραλαβή των υλικών:

SOS 1SOS 3SOS 4SOS 5

Νέο ΔΣ στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ορεστιάδας

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες για τη διετία 2014-15 και 2015-16, προέρχεται κατά βάση από το σχολείο μας και είναι το εξής:

Θέση

Ονοματεπώνυμο

Σχολείο

Πρόεδρος Νικολαΐδης Νικόλαος 2ο ΔΣ Ορεστιάδας
Αντιπρόεδρος Μαλλιακούδης Εμμανουήλ 2ο ΔΣ Ορεστιάδας
Γεν. Γραμματέας Σκαρλατίδης Αθανάσιος 2ο ΔΣ Ορεστιάδας
Ταμίας Καϊκλή Ελένη 3ο ΝΓ Ορεστιάδας
Μέλος Μπεχτσούδη Αγγελική ΔΣ Πύργου
Μέλος Παπαγεωργίου Ελένη 4ο ΔΣ Ορεστιάδας
Μέλος Ζησίδου Δήμητρα ΔΣ Δικαίων
Ελληνικός Διδασκαλικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως στα 1920 (Αρχείο Γκεντσίδη Δ.)

Ελληνικός Διδασκαλικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως στα 1920 (Αρχείο Γκεντσίδη Δ.)

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤ/ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                             

http://syllogosordas.wordpress.com                                         

syllogosordas@gmail.com

 

Εκδήλωση κατά της παχυσαρκίας

Paxysarkia 14Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί παγκοσμίως ως ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Σήμερα, μετά από πρόσκλησή μας, έγινε δυνατή η επίσκεψη στο σχολείο της Διαιτολόγου Διατροφολόγου κας Μπαλαφούτη Θεοδώρας  για να μας μιλήσει για το θέμα.

Όλες οι μελέτες μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται. Έχει εκφραστεί ο φόβος ότι αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, μέχρι το έτος 2030 το 60 – 70% του πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο και το 40 – 50% θα είναι παχύσαρκο. Ο καθηγητής Jaap Seidell, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ένωσης για τη μελέτη της παχυσαρκίας έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση στο ‘αφύσικο’ περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση τροφής και έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι επίσης σε έξαρση. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τα σύγχρονα ‘παιδιά του καναπέ’ όπως έχουν χαρακτηριστεί τα παιδιά σήμερα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 30% των παχύσαρκων παιδιών γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες.
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής θα πρέπει οι γονείς να δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους ώστε να υιοθετούνται σωστές διατροφικές συνήθειες. Επίσης θα πρέπει.
· Κάθε χρόνο να ελέγχεται το σωματικό βάρος και το ύψος των παιδιών.
· Τα σχολεία να εξασφαλίσουν, στα παιδιά 1 ωρα σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση
· Να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά για αθλητισμό. Οχι μόνο από πλευράς πολιτείας αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο, όπου οι γονείς θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους χρόνο για αθλητισμό, άσκηση και παιχνίδι.
· Να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες για τα κυλικεία στα σχολεία, παρέχοντας στα παιδιά υγιεινές επιλογές.

Στιγμιότυπα της εκδήλωσης εδώ → Κατά της παχυσαρκίας

Ευχαριστούμε την κα Μπαλαφούτη Θεοδώρα, που ήρθε από διπλανή πόλη για να μας ενημερώσει για το πρόβλημα της παχυσαρκίας και να δώσει οδηγίες και συμβουλές υγιεινής διατροφής.

Μαθήματα γραφής Braille

braille grafiΟ Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών, παράρτημα Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιεί μαθήματα γραφής Braille, από 12 Ιανουαρίου 2015Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και δημιουργούνται πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Σταύρο Κουδουμάκη, αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, στη διεύθυνση Ζυμβρακάκη 18 & Φυλής, 68100 – Αλεξανδρούπολη, ή στο τηλέφωνο 6944818798.

Το Ε2 στο Μουσείο

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 οι μαθητές του Ε2 επισκεφθήκαμε το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας συνοδευόμενοι από το δάσκαλό μας κ. Μαλλιακούδη Εμμανουήλ και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα  «Χριστός γεννάται χαρά στον κόσμο…».

Μάθαμε τη σημασία της γιορτής των Χριστουγέννων και τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Δραματοποιήσαμε παραμύθι σχετικό με το πνεύμα των Χριστουγέννων  και διασκεδάσαμε με μουσική και παιχνίδια. Στην συνέχεια, όλοι μαζί, τραγουδήσαμε τα τοπικά θρακιώτικα κάλαντα.

Ευχαριστούμε τις επιμελήτριες του προγράμματος κυρίες Μαλλιακούδη Λαμπριάνα, δασκάλα και Κουρομιχάκη Τούλα, νηπιαγωγό για την όμορφη εμπειρία.

ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΜΟΥΣΕΙΟ 2 ΜΟΥΣΕΙΟ 3 ΜΟΥΣΕΙΟ 4

 

Έλεγχοι Α΄ τριμήνου

Elegxos proodouΗ βαθμολογία του Α΄τριμήνου θα παραδοθεί στους γονείς των μαθητών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014,  τις ώρες 17.00΄έως 19.00΄.

Για τους μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων θα δοθεί Έλεγχος και για των Α΄και Β΄θα γίνει ενημέρωση.

Οι γονείς θα προσκληθούν σε δύο ισάριθμες ομάδες. Η μία στο διάστημα 17.00΄- 18.00΄ που θα περιλαμβάνει και όσους έχουν περισσότερα από ένα παιδιά στο σχολείο και η δεύτερη στο διάστημα 18.00΄- 19.00΄.

Αγώνες καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης 2014-15

IMG_20141203_124321Στις 11 και 12 Νοεμβρίου έγιναν στο μικρό κλειστό γυμναστήριο της Ορεστιάδας οι σχολικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης, όπου συμμετείχαμε με την ομάδα αγοριών, κάναμε καλή εμφάνιση είχαμε μόνο νίκες.

Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου έγιναν στον ίδιο χώρο οι αγώνες πετοσφαίρισης, όπου συμμετείχαμε με ομάδες κοριτσιών και αγοριών και πολύ καλή παρουσία, πάντα με την καθοδήγηση του κου Σκαρλατίδη Αθανασίου, εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής.

Οι στόχοι των διοργανώσεων επιτεύχθηκαν, γνωρίσαμε συμμαθητές μας των άλλων σχολείων της πόλης και χαρήκαμε το παιχνίδι.

Στιγμιότυπα στο βιντεάκι που ακολουθεί.

Αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ 2014-15

Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF 2014

   

Αγαπητέ φίλε, αγαπητή φίλη,

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, πραγματοποιούμε τον ετήσιο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF από την ΝΕΡΙΤ για την ενίσχυση των προγραμμάτων για τα παιδιά που πλήττονται από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Συμπληρώθηκαν φέτος 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μαζί πετύχαμε πολλά.

  • Μειώσαμε στο μισό την παιδική θνησιμότητα.
  • Στείλαμε 60 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά στο σχολείο.
  • Δώσαμε πρόσβαση σε καθαρό νερό και τουαλέτες σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Μένουν όμως πολλά ακόμα να γίνουν, ένα από τα πιο βασικά είναι η καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποσιτίζονται – 99 εκατομμύρια παιδιά ήταν λιποβαρή για την ηλικία τους το 2013, ενώ άλλα 161 εκατομμύρια ήταν καχεκτικά λόγω χρόνιων ασθενειών και κακής διατροφής.
Οι μισοί θάνατοι των παιδιών κάτω των 5 ετών αποδίδονται στον υποσιτισμό. Αυτό μεταφράζεται σε 3 εκατομμύρια παιδικές ζωές που χάνονται άδικα κάθε χρόνο.

Ας μη θέσουμε σε κίνδυνο καμία παιδική ζωή. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Κάντε τώρα τη δωρεά σας, μία σπουδαία πράξη αγάπης και αγκαλιάστε όλα τα παιδιά που μας χρειάζονται, στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Γιατί μαζί, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών προς το καλύτερο, προσφέροντάς τους το δικαίωμα στη ζωή και την επιβίωση.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και τις θερμότερες εκ των προτέρων ευχαριστίες μας,

Ηλίας Λυμπέρης
Γενικός Διευθυντής

 

unicef 2014

 

Πως μπορείτε να συνεισφέρετε:

Στηρίξτε τον Τηλεμαραθώνιο με μια on-line

- Στείλτε με SMS τη λέξη «ΠΑΙΔΙ» στο 54234 – ισχύει μέχρι και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου (χρέωση 1 ευρώ +ΦΠΑ ανά μήνυμα).

- Καλέστε από σταθερό ΟΤΕ στο 901 11 171717 (αυτόματη χρέωση 3 ευρώ +ΦΠΑ ανά κλήση).

Παρακαλούμε προωθήστε το μήνυμα αυτό σε φίλους και συνεργάτες σας και βοηθήστε ακόμα περισσότερα παιδιά!

 

Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΤο σχολείο μας, με τέσσερις ομάδες των Ε1 και ΣΤ2 τμημάτων, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό»  που διοργανώνουν το British Council (διεθνής οργανισμός της Βρετανίας για τις πολιτιστικές σχέσεις και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες) και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού τα τέσσερα βίντεο που θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από προσωπικότητες του επιστημονικού και εκπαιδευτικού χώρου αλλά και από το κοινό για το Βραβείο κοινού.

 Μέχρι τη Κυριακή 07 Δεκεμβρίου (23:59), μπορείτε να ψηφίσετε την ομάδα που θέλετε να κερδίσει το Βραβείο Κοινού μέσα από την ιστοσελίδα www.respect-diversity.org ,  η οποία θα λάβει ένα δώρο έκπληξη!

Αν θέλετε να ψηφίσετε θα πρέπει να είστε καταχωρημένος χρήστης (η εγγραφή είναι ελεύθερη κάνοντας κλικ εδώ) και επίσης θα πρέπει να ψηφίσετε ακριβώς τρεις (3) ομάδες. Αφού επιλέξετε τα επιθυμητά αρχεία κάντε κλικ στο κουμπί “Ψηφίστε” στο κάτω αριστερά τμήμα της σελίδας για να πραγματοποιηθεί/ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Τα τέσσερα βίντεο του σχολείου θα τα βρείτε με τα παρακάτω ονόματα ομάδας:

 ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η διάδοση και εμπέδωση του μηνύματος και δευτερευόντως η διάκριση.