ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου

Σας ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2018-2019 οι εγγραφές  των μαθητών Α΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου θα πραγματοποιηθούν από 

2 Μαΐου έως και 20 Μαΐου 2018.

κατά τις εργάσιμες ημέρες  

από 8:30 έως 9:30.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου εγγράφονται οι μαθητές, οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία έξι (6) ετών (έτος γέννησης 2012).

Για την εγγραφή στην Α’ τάξη απαιτούνται:

  1. Το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια.
  2. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).
  3. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας.
  4. Βεβαίωση φοίτησης από το νηπιαγωγείο.

 

Κατηγορίες: Α΄ταξη | Γράψτε σχόλιο

Η επίσκεψη της Πρώτης τάξης στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης με τις δασκάλες τους κ. Ιωάννου Μαγδαληνή και κ. Τριχιά Αποστολία, επισκέφτηκαν το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας.Η παραπάνω επίσκεψη είναι μία ακόμα επίσκεψη από αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί  στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονούν «Η Σκιάθος το νησί του Παπαδιαμάντη».

Ο πατέρας Ιωσήφ υποδέχθηκε τους μαθητές στο καθολικό της ιεράς μονής και τους μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού και την προσφορά του στον αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους . καθώς και για την κατασκευή της πρώτης ελληνικής σημαίας.Επίσης τους μίλησε για το Χριστό και την αγάπη του στους ανθρώπους.Στο τέλος τους μοίρασε από μία σακουλίτσα με δωράκια.

Έπειτα ξεναγήθηκαν στο μουσείο της μονής όπου είδαν το  σκευοφυλάκιο  που φυλάσσονται πολλά Ιερά Κειμήλια και στο υπόγειο όπου φυλλάσονται παλιά αγροτικά σκεύη, σκεύη κουζίνας κ. ά.

Οι μαθητές μπροστά στην προθήκη με το Ευαγγέλιο που χρονολογείται από την εποχή της ιδρύσεως της μονής.

Λίγο πριν την αποχώρηση οι μαθητές γεύοναι τα κεράσματα των φιλόξενων μοναχών.

Ευχαριστούμε τον πατέρα Ιωσήφ για τη θερμή φιλοξενία και τη φροντίδα να μετακινηθούν οι μαθητές μας με το λεωφορειάκι της μονής!

Κατηγορίες: Α΄ταξη | Γράψτε σχόλιο

Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2018-2019

Το σχολείο μας τιμήθηκε με την Ετικέτα eTwinning.Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και σε όλους τους δασκάλους τους.

Οι εκπαιδευτικοι που συμμετείχαν σε προγράμματα

eTwinning από τη σχολική χρονιά 2013-2014 είναι οι παρακάτω

Παναγιωτέλη Βασιλική, η οποία έκανε την αρχή και συνεχίζει καθε χρόνο με νέα προγράμματα.Η ίδια μετέδωσε και μεταδίδει και στους υπόλοιπους εκπ/κούς του σχολείου μας τις γνώσεις της και την εμπειρία της πάνω στο αντικείμενο.

Μπουντούρη Νικολέτα

Ξηρακιά Παρασκευή

Καραντζιά Αικατερίνη

Σκορδά Κων/να

Μαρκουλής Παναγιώτης

Κατσιμπέρη Εριφύλη

Πλακιάς Αλκιβιάδης

Τσιτόγλου Μιρέλα

Μαθηνού Μπραϊνώ

Σαμαρά Μαρινέλα

Τριχιά Αποστολία

Ζιάγκα Βασιλική

Μιτζέλος Ιωάννης

Νικολαϊδης Νικόλαος

Εδώ μπορείτε να δείτε τα προγράμματα κάθε σχολικής χρονιάς.

Παρακάτω είναι το άρθρο από τη σελίδα του eTwinning με τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, που τιμήθηκαν με την ετικέτα.Από την Ελλάδα τιμήθηκαν 86 σχολεία.

Το eTwinning θα ήθελε να συγχαρεί τα 1.211 σχολεία που τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2018-2019.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι 1.211 σχολεία τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από μια διαδικασία αίτησης δύο φάσεων. Τα σχολεία που τιμήθηκαν με τον τίτλο αυτόν είναι πρωτοπόρα και αναγνωρίζονται ως ηγέτες σε τομείς όπως τους εξής:

Αυτό δεν αποτελεί απλά την αναγνώριση της προσωπικής επιτυχίας επιμέρους εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και αναγνώριση των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρης της ομάδας του eTwinning.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των βραβευθέντων σχολείων.

eTwinning map

Background

Η Ετικέτα Σχολείου eTwinning θεσπίστηκε το 2017 με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση της συμμετοχής, της αφοσίωσης και της δέσμευσης όχι μόνο επιμέρους εκπαιδευτικών του eTwinning, αλλά και ομάδων εκπαιδευτικών και σχολικών ηγετών από το ίδιο σχολείο. Η διαδικασία αιτήσεων για την ετικέτα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2017 και έληξε τον Μάρτιο του 2018.

Κατηγορίες: Α΄ταξη | Γράψτε σχόλιο

Συμμετέχουμε στην Εβδομάδα καθαριότητας-«Ολοι μαζί Σκιάθος καθαρή»

Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται το πρόγραμμα εθελοντισμού για το περιβάλλον, «‘Ολοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή’, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου  συμμετέχοντας  και φέτος στο παραπάνω πρόγραμμα, όλοι οι μαθητές με τους δασκάλους τους χωρισμένοι σε ομάδες μάζεψαν τα σκουπίδια από την περιοχή γύρω από το σχολείο, παραλιακά μέχρι το καρνάγιο ,ολόγυρα της λίμνης και πίσω από τον Αη Γιώργη.

Αν και ελπίζαμε να μην γεμίσουμε πολλές σακούλες σκουπιδιών, δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι φέτος υπήρχαν περισσότερα σκουπίδια από πέρσι.

Ευχόμαστε σύντομα να έρθει η ημέρα που να μην υπάρχουν πεταμένα  σκουπίδια και να μη χρειάζεται να  μαζέψουμε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχουμε αποκτήσει όλοι περιβαλλοντική συνείδηση και παιδεία, ώστε να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο

Η γιορτή της 25ης Μαρτίου στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας γιορτή για τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης.Τη γιορτή παρουσίασαν οι μαθητές των δύο τμημάτων της Δ΄τάξης και του Α΄1 τμήματος, με υπεύθυνους τους δασκάλους τους κ. Μαθηνού Μπραϊνώ, κ Καραπαναγιώτη Σπυρίδωνα και κ. Ιωάννου Μαγδαληνή.

Παρακάτω δέιτε το βίντεο που επιμελήθηκε η κ. Μαθηνού Μπραίνώ.

 

 

Κατηγορίες: Α΄ταξη | Γράψτε σχόλιο

Η αυλή του σχολείου μας αλλάζει μορφή…

Μία ωραία έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους μαθητές μας στο σχολείο.Όταν ήρθαν το πρωί και αντίκρισαν τα επιδαπέδια παιχνίδια που ζωγράφισαν το προηγούμενο απόγευμα με πολλή αγάπη γονείς και δάσκαλοι, ενθουσιάστηκαν.

Το παλιό ρολόι ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με πυξίδα.

 

Το παλιό κουτσό αποκτά …χαρακτήρα

Το καινούριο ¨κουτσό» πύραυλος…

…ετοιμάζεται να εκτοξευθεί!

Το αγαπημένο παιχνίδι «φιδάκι» , φιλοδοξεί να απασχολήσει ευχάριστα τους μικρούς μας μαθητές!

Να κι ένα παιχνίδι για να ακονίσει το μυαλό!!!Μαντέψτε…

Οι σκάλες που ανεβοκατεβαίνουν οι μικροί μαθητές ανανεώνονται για ν`αντέξουν τα σκαλιά!

Το διάλειμμα στην αυλή του σχολείου,είναι ένα μέρος του ωρολογίου προγράμματος που είναι απαραίτητο για τους μαθητές , να ξεκουραστούν, να φάνε , να παίξουν ,να συναντηθούν, να συγκεντρωθούν.Είναι ένα δύσκολο μέρος του ημερήσιου προγράμματος γιατί εκεί συνήθως συμβαίνουν οι  συγκρούσεις και τα ατυχήματα.Αυτό γίνεται κυρίως  επειδή ο χώρος δεν επαρκεί  ή τα παιδιά δεν έχουν με τι ν`ασχοληθούν .

Όταν υπάρχουν  όμως παιχνίδια που τα παιδιά μπορούν να παίξουν ομαδικά, τα πράγματα γίνονται πιο ευχάριστα για όλους.

Αυτό διαπιστώσαμε από τότε που οι μαθητές στα διαλείμματα παίζουν σχοινάκι (καμάρα και μονό) και λαστιχάκι.Οι συγκρούσεις και τα ατυχήματα μειώθηκαν και τα παιδιά είναι περισσότερο χαρούμενα.Επίσης παίζουν χωρίς τις στερεότυπες διακρίσεις ,όλοι μαζί ,αγόρια και κορίτσια.

Τώρα με τα επιδαπέδια παιχνίδια ,ελπίζουμε να έχουν περισσότερες επιλογές για παιχνίδι και δημιουργικότητα!

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς που δίνουν από τον πολύτιμο χρόνο τους και έρχονται στο σχολείο και προσφέρουν.Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτήν την όμορφη συνεργασία!

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας-20 Μαρτίου 2018

Όλα έτοιμα για το πείραμα.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου που είναι η εαρινή ισημερία,πραγματοποιήσαμε στην αυλή του σχολείου «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» , συμμετέχοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,σε μία κοινή δράση που έγινε  σε 800 περίπου σχολεία (Λύκεια,Γυμνάσια και Δημοτικά) σε όλη την Ελλάδα.

Η δράση διοργανώνεται και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και Στ΄τάξης με τις δασκάλες τους κ. Λυρίτση Χάιδω, κ. Τζαβέλλλα Ευαγγελία ,κ. Σαμαρά Μαρινέλα και κ. Τσιτόγλου Μιρέλα,   είχαν την ευκαιρία  να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη που είναι ένα από τα δέκα ομορφότερα πειράματα του κόσμου.

Δύο ραβδιά, το μυαλό και την παρατηρητικότητά του χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να ανακαλύψει πρώτος ότι η Γη είναι στρογγυλή και να μετρήσει την περίμετρό της.  Οι αρχαίοι Έλληνες, αντίθετα με όσα πιστεύει ο μέσος πολίτης σήμερα, γνώριζαν από την εποχή του Αριστοτέλη ότι η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη. Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (περίπου 275-193 π.Χ) μπόρεσε να μετρήσει την ακτίνα της Γης με ακρίβεια.

Οι μεταγενέστεροι αστρονόμοι και γεωγράφοι διάβασαν λανθασμένα τα ευρήματα του Έλληνα μαθηματικού και συντάχθηκαν με την άποψη του Πτολεμαίου ότι η Γη είναι 30% μικρότερη από όσο είχε μετρήσει ο Ερατοσθένης.

Το λάθος αυτό παρέμεινε για 15 αιώνες και ήταν η αιτία να αποφασίσει ο Κολόμβος το ταξίδι για την Ινδία, το οποίο κατέληξε στην ανακάλυψη της Αμερικής.

Με το  πείραμά του ο Ερατοσθένης εκείνη την περίοδο έκανε μια παρατήρηση που τον οδήγησε να διατυπώσει πρώτος ότι η Γη είναι στρογγυλή. Στις 21 Ιουνίου, που είναι η πιο μεγάλη ημέρα του έτους, σε ένα πηγάδι ο ήλιος έπεφτε κάθετα και φώτιζε τον πυθμένα χωρίς να δημιουργεί σκιές….
Το πηγάδι βρισκόταν στη Συήνη, σημερινή πόλη Ασουάν που βρίσκεται στη Νότια Αίγυπτο. Αντίθετα στην Αλεξάνδρεια, η οποία απέχει 800 χλμ από το Ασουάν, ο ήλιος δημιουργούσε σκιά σε μια ράβδο, που ήταν στερεωμένη στο έδαφος. Αυτό σήμαινε ότι οι δύο πόλεις σίγουρα δεν έβλεπαν τον ήλιο από την ίδια γωνία και ότι η Γη δεν ήταν επίπεδη, όπως πίστευαν. Ο Ερατοσθένης γνώριζε ήδη από προγενέστερες αστρολογικές μετρήσεις που διάβασε στη βιβλιοθήκη ή από δικούς του υπολογισμούς, ότι η Συήνη και η Αλεξάνδρεια ανήκαν στον ίδιο μεσημβρινό….

Το πείραμα του βασίστηκε στη μέτρηση του ύψους του Ηλίου την ίδια ημερομηνία σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Για να το τεκμηριώσει την πεποίθηση ότι η Γη είναι στρογγυλή τοποθέτησε στο έδαφος έναν στύλο στην Αλεξάνδρεια και έναν στη Συήνη. Μετά υπολόγισε τη γωνία που σχημάτιζε η σκιά στις 12 το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η γωνία ήταν το 1/50 της περιφέρειας του κύκλου. Μετά υπολόγισε την απόσταση των δύο πόλεων. Πιθανόν έβαλε έναν βηματιστή να διασχίσει τη διαδρομή από τη μία πόλη στην άλλη και να μετρήσει με προσοχή την απόσταση, που ήταν 5.040 στάδια. Στο πείραμα του, τα 5.040 στάδια αποτυπωνόταν στο 1/50 του κύκλου. Στη συνέχεια, πολλαπλασίασε το 5.040 με το 100% του κύκλου, δηλαδή το 50 και έτσι υπολόγισε την περίμετρο της γης στα 252.000 στάδια που σήμερα ισούνται με 39.690 χιλιόμετρα. Ο υπολογισμός που έκανε 2.200 χρόνια πριν ήταν αρκετά ακριβής. Στην ουσία έπεσε έξω μόλις 358 χιλιόμετρα, καθώς σήμερα η περίμετρος της Γης υπολογίζεται σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις σε 40.048 χιλιόμετρα. Μόλις ολοκλήρωσε το πείραμά του, σχημάτισε σε έναν χάρτη τη Γη, όπως πίστευε ότι έμοιαζε…

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Το Πείραμα στην Αυλή

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε και Στ΄τάξης  παρατηρούν,μετρούν και υπολογίζουν…

Ε΄1 τμήμα

Ε΄2 Τμήμα

Ε΄2 Τμήμα

Στ΄1 Τμήμα

Στ΄1 Τμήμα

Στ΄2 Τμήμα

Στ΄2 Τμήμα

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο

Η επίσκεψη της Πρώτης τάξης στις Κουκουναριές

Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πρώτης τάξης με τις δασκάλες τους κ. Ιωάννου Μαγδαληνή και κ. Τριχιά Αποστολία, επισκέφτηκαν την όμορφη παραλία και τον υδροβιότοπο στις Κουκουναριές με τη λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς.Η παραπάνω επίσκεψη εντάσεται  στα πλαίσια του Προγράμματος που εκπονούν φέτος και έχει τίτλο:» Σκιάθος, το νησί του Παπαδιαμάντη¨ .

Οι μαθητές έχουν πραγματοποιήσει και άλλες επισκέψεις μέχρι τώρα όπως στο Αεροδρόμιο, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Λαογραφικό Μουσείο.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χαρούν και να απολαύσουν την όμορφη φύση στην απέραντη παραλία, να παίξουν με τη χρυσή άμμο , να περπατήσουν στο δάσος και να «συνομιλήσουν με έναν μόνιμο κάτοικο», έναν πανέμορφο κύκνο.

Σήμερα το μάθημα έγινε έξω από τα σύνορα της τάξης και του σχολείου, στο φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου κι αυτό είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.Οι μαθητές επικοινώνησαν όχι μόνο με τη φύση αλλά και μεταξύ τους και με τις δασκάλες τους και επέστρεψαν στο σχολείο το μεσημέρι γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό.

 

 

 

 

 

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μίχα Δημήτριο ,που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για τη μεταφορά των μαθητών και τον κ. Τσιφλίδη Ιωάννη που μετέφερε δωρεάν τους μαθητές μας με το λεωφορείο της γραμμής.

Κατηγορίες: Α΄ταξη | Γράψτε σχόλιο

Η ημέρα κατά της σχολικής βίας στο σχολείο μας.

Την Τετάρτη στις 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν από δασκάλους και μαθητές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σχολικής βίας .

Τις δύο πρώτες ώρες οι δάσκαλοι μαζί με τους εκπ/κούς ειδικοτήτων συνεργάστηκαν και μίλησαν στους μαθητές για τα άσχημα αποτελέσματα που έχουν οι συγκρούσεις και η βία μεταξύ των παιδιών. Μέσα από παραμύθια που διαβάστηκαν ή ταινίες που είδαν οι μαθητές προκλήθηκε συζήτηση και προβληματισμός για το παραπάνω θέμα.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν και πήγαν στο γήπεδο. Εκεί οι δάσκαλοι έδειξαν στα παιδιά παραδοσιακά παιχνίδια ,όπως σχοινάκι, λαστιχάκι,  μαντηλάκι .κ. ά.και πέταξαν χαρταετούς με συνθήματα κατά της Σχολικής βίας και ψαλίδες (κατσούλες όπως τις λένε στη Σκιάθο) .Σκοπός της παραπάνω δράσης είναι οι μαθητές να παίζουν ομαδικά παιχνίδια με συνεργασία και ομόνοια.Κι αυτά να παίζουν και στα διαλείμματα και να περνούν ευχάριστα.

Τέτοια ομαδικά άλλωστε παιχνίδια διδάσκονται και στην ώρα της Φυσικής Αγωγής κι αυτό τους κάνει να μαθαίνουν στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό.

 

Φυσικά οι συγκρούσεις και η βία δεν εξαλείφονται έτσι απλά, χρειάζεται επιμονή, ενημέρωση και συνεχής προσπάθεια τόσο από τους δασκάλους και το σχολείο αλλά κυρίως από την οικογένεια και την κοινωνία.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο

Η εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπ/κή εκδρομή της Στ΄τάξης στην Αθήνα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης με τις δασκάλες τους κ. Σαμαρά Μαρινέλα και κ. Τσιτόγλου Μιρέλα και την εκπ/κό Γαλλικής Γλώσσας κ. Ζιάγκα Βασιλική επισκέφτηκαν εκτός από τη Βουλή των Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο της Πόλης, το Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη, το Μέγαρο Μουσικής για την έκθεση VAN GOGH και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Επίσης παρακολούθησαν και την  θεατρική παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες».

Στην είσοδο του Μουσείου Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας κοντά στον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή των Ελλήνων. Μετά την πιο πρόσφατη ανάπλασή του (1989–2000) στεγάζει μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα.

 

Στην είσοδο του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών βρίσκεται βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα (και άγνωστα στο ευρύ κοινό) κτήρια της πρωτεύουσας. Στις σάλες του συναντώνται έπιπλα και αντικείμενα του Όθωνα και της Αμαλίας, το γραφείο του Άρμανσ­μπεργκ, όπως και δωμάτια που αναπαριστούν τους χώρους υποδοχής ενός μεγαλοαστικού σπιτιού του 19ου αιώνα.

 

Στο εσωτερικό του Μουσείου της Πόληs

Στο εσωτερικό του Μουσείου της Πόλης

 

 

 

 

 

Στην είσοδο της έκθεσης

Στο Μέγαρο Μουσικής είχαν μία μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μεγαλειώδη έκθεση με το έργο του Van Gogh  που αφηγείται ταυτόχρονα την δική του ιστορία, διεισδύει στα συναισθήματα και τις σκέψεις του και περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε.Η παραπάνω έκθεση  μάγεψε περισσότερους από 10.000.000 θεατές σ’ όλο τον κόσμο, μ’ έναν νέο, επαναστατικό τρόπο.

Στο Μέγαρο Μουσικής για την έκθεση Van Gogh

 

Οι μαθητές ενθουσιασμένοι

 

 

 

 

 

 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνας Μερκούρη είχαν την ευκαιρία να δουν στο ισόγειο του κτηρίου, έκθεση με την ιστορία του Καραγκιόζη και να παρακολουθήσουν μία παράσταση , ενώ στον πρώτο όροφο να γνωρίσουν μέσα από πολύ όμορφα διαμορφωμένα περίπτερα τα παλιά επαγγέλματα.

Στο ισόγειο του κτηρίου

 

 

Στον πρώτο όροφο με την έκθεση των παλιών επαγγελμάτων

 

 

 

 

 

 

 

Το βράδυ της πρώτης ημέρας παρακολούθησαν στο θέατρο BROADWAY την παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες».

Φωτογραφία με μία από τις πρωταγωνίστριες ηθοποιούς.

Φωτογραφία με μία από τις πρωταγωνίστριες ηθοποιούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη Βουλή οι  μαθητές υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και παρακολούθησαν λίγο από τη συνεδρίαση.

 

 

 

 

Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού , παρακολούθησαν στο «Θόλο» την ταινία Δαρβίνος -Το μυστήριο της Φύσης.Δαρβίνος - Το Μυστήριο της Φύσης

Έτσι τελείωσε η καθιερωμένη ,εδώ και χρόνια εκπαιδευτική εκδρομή της Στ΄τάξης. Οι μαθητές μας αποφοιτώντας  από το Δημοτικό Σχολείο, θα έχουν να θυμούνται πολλά!!!

Ευχαριστούμε τις δασκάλες τους, κ. Σαμαρά Μαρινέλα, που επιμελήθηκε όλο το Πρόγραμμα της εκδρομής,  κ. Τσιτόγλου Μιρέλα και κ. Ζιάγκα Βασιλική, που φρόντισαν με πολλή αγάπη για τους μαθητές μας , «να μάθουν»,  «να γνωρίσουν» αλλά και «να διασκεδάσουν» με τρόπο ασφαλή και οργανωμένο.

Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς των μαθητών που μας εμπιστεύτηκαν για άλλη μία φορά!

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο

«Της ελιάς οι θησαυροί» από τους μαθητές της Δ΄τάξης-2ο μέρος

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του Προγράμματος «Της ελιάς οι θησαυροί», οι μαθητές της Δ΄1 και Δ΄2 τάξης με τους υπεύθυνους εκπ/κούς κ. Μαθηνού Μπραϊνώ και κ. Καραπαναγιώτη Σπυρίδωνα πραγματοποίησαν μία ακόμα δράση,όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω βιντεάκι που είναι το δεύτερο για το παραπάνω πρόγραμμα.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο

«Η τσάντα στο σχολείο».

 

Αγαπητοί γονείς

σας ενημερώνουμε ότι και στο σχολείο μας θα εφαρμοστεί από αύριο Παρασκευή η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (Φ.7/219218/Δ1/12-12-2017), με θέμα :«Η τσάντα στο σχολείο», για ένα Σαββατοκύρικο το μήνα.

Η δράση αυτή απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας και θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ως τον Ιούνιο του ίδιου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους ως τη λήξη του.

Γνωρίζουμε πως το σχολικό διάβασμα είναι ένας καθημερινός αγώνας  για τα παιδιά που  περιορίζει σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο τους και την ενασχόλησή τους με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους .Επίσης εσείς οι γονείς δέχεστε πίεση αφού σημαντικό μέρος του οικογενειακού σας χρόνου αφιερώνεται στο διάβασμα των παιδιών σας.

Αφήνοντας λοιπόν ,έστω για ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, οι μαθητές τη τσάντα τους στο σχολείο και μην έχοντας εργασίες να κάνουν, θα έχουν χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας μαζί σας και θα μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με άλλα ενδιαφέροντα.

Ας εκμεταλλευτείτε τον χρόνο αυτών των Σαββατοκύριακων οργανώνοντας δημιουργικές και ποιοτικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά σας .

Ευκαιρία λοιπόν, για βόλτες, κουβέντα, περιπάτους στη φύση, ενασχόληση με αντικείμενα που φέρνουν ηρεμία και χαμόγελα…

Ευκαιρία για την ανάγνωση ενός παιδικού «εξωσχολικού βιβλίου». Η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου λειτουργεί κάθε Τρίτη…

Ευκαιρία για μια εκδρομή με το ποδήλατο ή το αυτοκίνητο.

Ευκαιρία να μαγειρέψουμε ή να φτιάξουμε ένα γλυκό μαζί με το παιδί μας.

Οι στιγμές με τα παιδιά μας θα είναι οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις τους!!!

Το παραπάνω εγχείρημα θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας τις 5 παρακάτω Παρασκευές:

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018.

Θα παρακαλούσα τους γονείς των μαθητών να δουν το παραπάνω εγχείρημα με κατανόηση και θετικότητα.Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι  δεν συμφωνεί και ότι θέλει οπωσδήποτε να πάρει το παιδί του την τσάντα στο σπίτι.Ας μην προβεί σ`αυτήν την ενέργεια και διαφοροποιήσει τη στάση του παιδιού του μέσα στην τάξη.Ας μην διαταράξουμε την ομαδικότητα της τάξης και στερήσουμε από το παιδί μας τη χαρά να φύγει τη συγκεκριμένη Παρασκευή ξέγνοιαστο και απελευθερωμένο από το βάρος της τσάντας του στους ώμους.

Με εκτίμηση ,η Δ/ντρια του Σχολείου.

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο

eTwinning: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017

Η παρακάτω δημοσίευση είναι παρμένη από το μπλοκ της εκπ/κού Αγγλικής Γλώσσας κ. Παναγιωτέλη Βασιλικής , που μπορείτε να επισκεφτείτε εδώ.

eTwinning: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017

eTwinning project 2017-2018
«MY BIRTHDAY…YOUR BIRTHDAY»
 
1st Primary of Skiathos, Greece – Primary of Ripalimosani, Italy
Δράσεις Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2017 
 Activities of October – December 2017

1. Η μασκότ του έργου – ο κηπουρός Mr.Green

Ο κύριος Γκρην – ο κηπουρός – φτάνει στο σχολείο μας.
Φέρνει μαζί του το τραγούδι του

Στις 4 Δεκεμβρίου επισκέπτεται μαζί με τα παιδιά το Ειδικό Σχολείο Σκιάθου
για να μάθουν και αυτά τα παιδιά το τραγούδι του.
Mr. Green is celebrating Inclusion!

2. Βιντεοδιασκέψεις – Videoconferences

1st Live Event – Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017
Γνωριμία παιδιών και δασκάλων
Τραγούδι

2nd Live Event – Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017
Γενέθλια μαθητή στην Ιταλία
Happy Birthday song – Ευχές
3rd Live Event – Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017
Το τραγούδι του κυρίου Γκρην από όλα τα παιδιά μαζί.
4th Live Event – Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017
Ομαδικό πάρτι γενεθλίων από κοινού με το σχολείο της Ιταλίας.
3. Ομαδικό Πάρτι Γενεθλίων – Group Birthday Party
Καλέσαμε τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Α2, ΣΤ1, ΣΤ2) να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε ένα ομαδικό πάρτι γενεθλίων, στο οποίο θα συμμετείχαν μέσω βιντεοδιάσκεψης μαθητές, δάσκαλοι και γονείς του σχολείου της Ιταλίας.
Οι προετοιμασίες μας για το πάρτι – Our preparations for the party
Τα παιδιά έγραψαν και διακόσμησαν κάρτες γενεθλίων, ετοίμασαν τις τούρτες στο σχολείο
και μοιράστηκαν ευχές με το σχολείο της Ιταλίας.
Σε ζωντανή σύνδεση τραγουδήσαμε το τραγούδι των γενεθλίων σε
4 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά!
Το Ιταλικό Σχολείο είχε ετοιμάσει ένα αντίστοιχο πάρτι την ίδια ώρα και έτσι μπορέσαμε να μοιραστούμε φαγητά, μουσική, ευχές και διασκέδαση!
4. Χριστούγεννα – Christmas
Ετοιμάσαμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες για το σχολείο της Ιταλίας και γράψαμε ευχές σε 4 γλώσσες.
Φτιάξαμε γλυκά στολιδάκια στο σχολείο για να στείλουμε στην Ιταλία.
Ετοιμάσαμε ένα βίντεο με τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της χώρας μας.
 https://youtu.be/uy6XZkgBiog
Και είπαμε τα κάλαντα σε 4 διαφορετικές γλώσσες για τους συνεργάτες μας!
Ένα κουτί-έκπληξη στάλθηκε στο σχολείο Ripalimosani για τα Χριστούγεννα,
με κατασκευές, στολίδια, γλυκά και βιβλία!

Ομάδα εκπαιδευτικών eTwinning – 1ο Δημοτικό Σκιάθου:
Βασιλική Παναγιωτέλη ΠΕ06
Βασιλική Ζιάγκα ΠΕ05
Μιρέλα Τσιτόγλου ΠΕ70
Μαρινέλλα Σαμαρά ΠΕ70
Αποστολία Τριχιά ΠΕ70
Νικόλαος Νικολαΐδης ΠΕ19
Ιωάννης Μιτζέλος ΠΕ08

Κατηγορίες: Α΄ταξη | Γράψτε σχόλιο

Το Πρόγραμμα της Δ΄ταξης «Της ελιάς οι θησαυροί»

Στα πλαίσια του Προγράμματος «Της ελιάς οι θησαυροί», οι μαθητές της Δ΄1 και Δ΄2 τάξης με τους υπεύθυνους για το παραπάνω πρόγραμμα  δασκάλους τους, κ. Μαθηνού Μπραϊνώ και κ. Καραπαναγιώτη Σπυρίδωνα πραγματοποίησαν μία δράση,όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω βιντεάκι.

Κατηγορίες: Α΄ταξη | Γράψτε σχόλιο

H χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου.

Μία όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή γεμάτη χαρούμενες παιδικές φωνές και χρώματα παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των  Α΄2, Β΄1 και Β΄2 τμημάτων του σχολείου μας.

Οι δασκάλες των τμημάτων κ. Τριχιά Αποστολία, κ. Αβέλα Αναστασία και  κ. Πανδρεμένου Ευγενία, δίδαξαν και καθοδήγησαν τον καθένα στο ρόλο του όλους τους μαθητές τους με αγάπη και υπομονή!

Ο κ. Μιτζέλος Ιωάννης κατασκεύασε τα καπέλα των κουστουμιών και μας εντυπωσίασε για ακόμα μία  φορά!

Η κ. Τζένη Χατζηαναστασιάδη δίδαξε τις χορογραφίες, η κ. Γιαννούλα Κοκκολιού έκανε τα σκηνικά και οι κυρίες Κική Λιγνού και κ. Άννα έβαψαν τα πρόσωπα των μαθητών.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς των μαθητών για τη βοήθειά τους και το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για τα όμορφα κεράσματα.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος !!!

Κατηγορίες: Δραστηριότητες τάξεων | Γράψτε σχόλιο