Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου ημέρα της Γιορτής των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη αρτοκλασία στο χώρο του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου μίλησαν  μέσα στις τάξεις τους για του Τρεις Πατέρες των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Κατόπιν ο ιερέας κ. Σταματάς Γεώργιος , μετά από την πρόσκλησή μας , ήρθε στο σχολείο, μίλησε στους μικρούς μας μαθητές για την ημέρα αυτή , και ευλόγησε τους άρτους.Τους είπε επίσης τι είναι η αρτοκλασία και γιατί γίνεται.

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Η εκπ/κή εκδρομή στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Στα Τρίκαλα, στο Κ.Π.Ε Μουζακίου στην Καρδίτσα και στο Βόλο βρέθηκαν οι 46 μαθητές της Ε΄1, Ε΄2 και Στ΄1 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας , μαζί με τις δασκάλες τους κ. Λυρίτση Χάιδω, κ. Σαμαρά Μαρινέλα ,κ. Τζαβέλλα Λίζα και κ. Ιωάννου Μάγδα την Τρίτη και την Τετάρτη 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Στα Τρίκαλα επισκέφτηκαν το Μύλο των Ξωτικών την Τρίτη το βράδυ ,ενώ την Τετάρτη πραγματοποίησαν το πρόγραμμα «Περπατώντας στο δάσος».Δυστυχώς ο καιρός δεν ευνόησε αφού έβρεχε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και να περπατήσουν στο δάσος, αλλά παρέμειναν μέσα στο κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μουζακίου.

 

 

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το φράγμα στη λίμνη του Πλαστήρα , περπάτησαν στη φύση και επισκέφτηκαν το χωριό Νεοχώρι και με θέα την όμορφη λίμνη και τα έλατα ξεκουράστηκαν και έφαγαν.

Το βράδυ της Τετάρτης παρακολούθησαν στο Βόλο την ταινία «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» και το πρωί της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου επέστρεψαν στη Σκιάθο.

Τα παιδιά χαίρονται με τέτοιες εκδρομές, γνωρίζουν διαφορετικές περιοχές της πατρίδας τους,μαθαίνουν για τη φύση και τα μυστικά της, δένονται μεταξύ τους  και γίνονται περισσότερο υπεύθυνα και αυτόνομα.

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Ο Συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής στο σχολείο μας

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 28 και 29 Νοεμβρίου 2019, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο γνωστός συγγραφέας κ. Διονύσης Λεϊμονής, προσκεκλημένος του σχολείου μας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της σχολικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας.

Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του σχολείου.

Την Πέμπτη το απόγευμα συνάντησε γονείς ,παρουσίασε το βιβλίο του «Ο θαλασσοσφυριχτής» και συζήτησε μαζί τους για τα κριτήρια επιλογής ενός καλού βιβλίου για τα παιδιά.

 

Οι μαθητές της Στ΄1 τάξης ,που είναι και υπεύθυνοι για τη δανειστική σχολική βιβλιοθήκη παρουσίασαν ένα δρώμενο από την ιστορία του βιβλίου.Τη διασκευή και τη διδασκαλία της μικρής παράστασης έκανε η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης κ. Σαμαρά Μαρινέλα.

 

 

Την Παρασκευή το πρωί ο συγγραφέας μίλησε στους μαθητές του σχολείου ,συζήτησε μαζί τους και προκάλεσε τους μικρούς μαθητές να αυτενεργήσουν και να δράσουν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ Διονύση Λεϊμονή για την επίσκεψή του στο σχολείο μας!!!

Ευχαριστούμε το Σύλλογο γονέων και ιδιαίτερα την κ. Ράλλη Ίρα για την βοήθειά της , το Πρακτορείο Νικολάου Βασίλη για την προσφορά των εισιτηρίων και το ξενοδοχείο Αρχιτεκτόνικα για τη διαμονή του συγγραφέα!!!

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Κανονισμοί λειτουργίας 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά που μοιάζει σαν ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας εννέα μηνών που θα μας γεμίσει καινούργιες εμπειρίες, γνώσεις και πολλά συναισθήματα!Εύχομαι στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ,που ξεκινά με όνειρα,ελπίδες και αισιοδοξία να μας συνοδεύει το πνεύμα της αλληλεγγύης ,της συνεργασίας και της διάθεσης για πρόοδο!

Παρακάτω γνωστοποιούμε τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου μας .

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

(σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα)

Αγαπητοί γονείς,

το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν και δυσκολίες. Οι κανόνες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια κοινότητα αγωγής. Κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι όχι μόνο η πρόοδος των μαθητών, αλλά κι η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες, η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγωγή υγείας κ.λπ. Στο κείμενο που ακολουθεί αναφέρονται μερικοί από αυτούς τους κανόνες.

Η φοίτηση των μαθητών

 • Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.
 • Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος – ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.).
 • Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.).
 • Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας για τους μαθητές των Α’ και Δ΄ Τάξεων.

Άφιξη στο σχολείο

 • Η πρωινή προσέλευση των μαθητών στο σχολείο  ξεκινάει στις 8:00,ώστε στις 8:15 με το χτύπημα του κουδουνιού ,όλοι οι μαθητές να βρίσκονται στη γραμμή.
 • Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στο σχολείο πριν το χτύπημα του κουδουνιού. Η πρωινή παράταξη , η προσευχή ,οι ανακοινώσεις  κ.λ.π. αποτελούν μέρος του σχολικού προγράμματος.

·         Η συνεχής αργοπορία του παιδιού  στο σχολείο προκαλεί σοβαρό πρόβλημα τόσο στη  λειτουργία του σχολείου και της τάξης του, όσο και στη συμπεριφορά του ίδιου του μαθητή , που μαθαίνει  να μη σέβεται τους κανονισμούς  και  να είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις του.

·         Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί, τα αφήνουν στην είσοδο του σχολείου (αυλόπορτα) και  αφού βεβαιωθούν ότι εισήλθαν  στο προαύλιο,  αποχωρούν .

·         Οι μαθητές μπορούν ν`αφήνουν τη σάκα τους στην τάξη και να βγαίνουν γρήγορα στην αυλή.

·         Προσευχή

Αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου όσο αυτή διαρκεί και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής.

Αποχώρηση από το σχολείο

 • Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί γι αυτό ο δάσκαλος της τάξης ή  η διευθύντρια.
 • Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.
 • Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.
 • Η αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο γίνεται ως εξής:
 • Στο τέλος του 6-ωρου στις 13:15 από την έξοδο του σχολείου.
 • Με την ολοκλήρωση της 2ης ώρας δηλαδή στις 3:00 ή της 3ης ώρας δηλαδή στις 4:00 για όσους μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και οι γονείς-κηδεμόνες τους έχουν δηλώσει εξ αρχής την ακριβή ώρα αναχώρησής τους από το σχολείο.
 • Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αποχώρησή τους, τους περιμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου και πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα.
 • Για την ασφαλέστερη αποχώρηση των μαθητών παρακαλείσθε να κρατάτε μία απόσταση από την αυλόπορτα.

Διάλειμμα

 • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο, στο χώρο που έχει καθοριστεί για κάθε τάξη. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους δασκάλους ο χώρος παραμονής των μαθητών. Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.
 • Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο.
 • Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα προσέρχονται γρήγορα στην αίθουσα χωρίς να τρέχουν ή να σπρώχνονται (ή παραμένουν σε γραμμές στο προαύλιο σε περίπτωση που έχουν Γυμναστική). Έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους κι έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.

Επισκέψεις – γιορτές

Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι αυτό οι μαθητές απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Σε περίπτωση επίσκεψης τηρείται  το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται..

Γονείς – κηδεμόνες

 • Οι κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το δάσκαλο της τάξης. Εκείνος ορίζει ημερομηνία κι ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας.
 • Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (ή αναρτώνται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του σχολείου) κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
 • Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο δάσκαλο της τάξης και στο διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.
 • Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης ή τη διευθύντρια οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.
 • Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.
 •  Σε περίπτωση απουσίας μαθητή είναι καλό να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο, όπως επίσης και το σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας. Το τηλέφωνο του σχολείου (24270 22227) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι έχουν τα  σωστά τηλέφωνά σας.
 • Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο.
 • Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου – σπιτιού.

Γενικά

 • Το ντύσιμο των μαθητών πρέπει να είναι κόσμιο ανάλογο με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
 • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.
 • Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων, με βάση σχετική νομοθεσία του υπουργείου παιδείας δεν επιτρέπεται για τους μαθητές.
 • Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας.                               

Προσοχή!

Η προσέλευση των μαθητών και η υποδοχή τους από τους εφημερεύοντες γίνεται αυστηρά από τις 8:00 και όχι νωρίτερα.Τότε θα ανοίγουν και οι πόρτες του σχολείου. Παρακαλούνται οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους νωρίτερα γιατί διακυβεύεται η ασφάλειά τους εφόσον θα βρίσκονται χωρίς επιτήρηση.

Ο τελευταίος κανονισμός θα εφαρμοστεί από τη φετινή σχολική χρονιά γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς.

 

Η Δ/ντρια και οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Το πρόγραμμα «από γενιά σε γενιά», με τους μαθητές της Α΄τάξης.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου το πρωί πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Από γενιά σε γενιά» με τους μαθητές της Α΄1 και Α΄2 τάξης του σχολείου μας.

Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη στήριξη της αστικής  μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΠΛΕΓΜΑ»  και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη επικοινωνίας μεταξύ των δύο γενιών, καθώς και οι μαθητές να γνωρίσουν το παρελθόν  του τόπου που ζουν και των ανθρώπων του και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με την προφορική ιστορία.

Για τον παραπάνω σκοπό οι δασκάλες των δύο τμημάτων Γκαντζώρα Ευαγγελία και Τσιτόγλου Μιρέλα , με τη βοήθεια της υπεύθυνης ιστορικού κ. Φωτιάδου Κυριακής,προετοίμασαν τους μικρούς  μαθητές  και τους κέντρισαν το ενδιαφέρον να μάθουν για την τοπική ιστορία !

Έπειτα συναντήσαμε τις γιαγιάδες κ. Αδάμ Δάφνη, κ. Γεωργακοπούλου Ασημένια ,κ. Μαστοράκη Κούλα. κ. Παρίσση Μαίρη και κ. Σταμέλου Δροσούλα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.Εκεί τα παιδιά  πήραν συνέντευξη συλλέγοντας πολλές πληροφορίες για τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, τη ζωή στο σχολείο και στην κοινωνία μέσα από  προσωπικές ιστορίες και βιώματα!

Η κ. Ασημένια περιγράφει με το γλυκό της λόγο,τη ζωή των παιδιών τότε που ήταν κι αυτή παιδί!

Η κ. Παρίσση Μαίρη   διηγείται στους μικρούς μας μαθητές ιστορίες από τα παλιά!

Η κ.Κούλα και η κ. Δάφνη με χαρά αφηγούνται πώς ήταν η ζωή των παιδιών και των μεγάλων στην παλιά Σκιάθο!

Η κ. Δροσούλα με ενθουσιασμό και ζεστασιά διηγείται άγνωστες ιστορίες από τη ζωή των Σκιαθιτών τα μεταπολεμικά χρόνια!!!

Να έτσι ντυνόμασταν με τα κολοβόλια και τα φουστάνια!

Να έτσι ήταν τα θρανία στην τάξη μας!

Χρειάζεται κι ένα διάλειμμα για γλυκάκι και χυμό!

Επισκεφτήκαμε και το Λαογραφικό Μουσείο για να δουν τα σκεύη , τα ρούχα και τα εργαλεία εκείνης της εποχής!

Μόλις έφτασε και το Α΄2 με τη δασκάλα τους!

Η δραστήρια  κ. Μαίρη με ενθουσιασμό μιλάει για τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν μικρά παιδιά!

Η κ. Κούλα και η κ. Δάφνη με προθυμία και αγάπη απαντούν στις ερωτήσεις!!!!

Η κ. Κούλα με το χαμόγελο και τη ζεστή της φωνή κέρδισε τους μικρούς μαθητές!

Ευχαριστούμε την κ. Κυριακή Φωτιάδου για τη συνεργασία και τη βοήθεια που μας προσέφερε!

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κ. Φωτεινή Γουίτινγκτον, για την υποδοχή  στο Πνευματικό Κέντρο, τη βοήθειά της και όλες τις όμορφες φωτογραφίες που τράβηξε!

Ευχαριστούμε τους ιερείς μας πατέρα Γεώργιο και πατέρα Νικόλαο , για τη φιλοξενία και το κέρασμα που ετοίμασαν για τα παιδιά!

Ευχαριστούμε την κ. Χοντρονικολή Ματούλα για τη βοήθεια και τη συμμετοχή της στη δράση!

Ευχαριστούμε θερμά  τις  κ. Αδάμ Δάφνη, κ. Γεωργακοπούλου Ασημένια ,κ. Μαστοράκη Κούλα. κ. Παρίσση Μαίρη και κ. Σταμέλου Δροσούλα  για τον όμορφο χρόνο που μοιράστηκαν μαζί μας και τις πολύτιμες ιστορίες που μας αφηγήθηκαν!!!

 

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Καλή Ανάσταση !

Με μια όμορφη ζωγραφιά του Χρυσοβαλάντη , μαθητή της Α΄1 τάξης του σχολείου μας , σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

 

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Οι γονείς ομορφαίνουν τις τάξεις στο σχολείο μας.

 

Μία όμορφη πρωτοβουλία είχε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας να γεμίσει με χρώμα τους τοίχους του σχολείου μέσα σε αίθουσες και εξωτερικά .

Η αρχή έγινε πριν λίγο καιρό με τις αίθουσες του Γ΄1 και Ε΄1 όπου οι μητέρες «καλλιτέχνες¨οι κυρίες Άννα -Λουίζα ,Ελένη Μπιλιάλη και Σοφία Κάνσου, αφιέρωσαν από τον πολύτιμο χρόνο τους και» δημιούργησαν» ευχάριστες εικόνες με μηνύματα!

Τις ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε να έχουν πάντα ενέργεια και όρεξη για δημιουργία και προσφορά!

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Η εκπαιδευτική εκδρομή της Στ΄τάξης στην Αθήνα .

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπ/κή εκδρομή των μαθητών της Στ΄τάξης στην Αθήνα, στις 10,11 και 12 Απριλίου.

Οι 24 μαθητές του Σχολείου μας με τους 15 μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου και τους συνοδούς εκπ/κούς , Καλτσούνη Ξένη, Χρυσάγη Μαρία, Συκιώτου Δήμητρα,Καπνιά Βανέσσα και Τελλίδη Παρασκευά, αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 10 Απριλίου για το καθιερωμένο εδώ και χρόνια εκπαιδευτικό ταξίδι στην πρωτεύουσα και επέστρεψαν την Παρασκευή το μεσημέρι.

Η παραπάνω εκδρομή γίνεται στα πλαίσια της επίσκεψης στη Βουλή Των Ελλήνων.

Στην Αθήνα οι μαθητές επισκέφτηκαν εκτός από τη Βουλή, το Μουσείο Ψευδαισθήσεων , την Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πλανητάριο, το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου και παρακολούθησαν την καταπληκτική θεατρική παράσταση  «Η Λωξάνδρα»  στο θέατρο Βεάκη.

Στην πύλη της  Ακρόπολης, στα Προπύλαια, παρακολουθούμε την ξεναγό μας!

Μπροστά από το ναό του Παρθενώνα !

Μία ομαδική φωτογραφία με φόντο τον Ναό του Παρθενώνα.

 

 

Στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων

Στο θέατρο Βεάκη παρακολουθήσαμε την παράσταση «Η Λωξάνδρα».

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους !

Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί σε κάθε ταξίδι, κάθε φορά που ξεπερνούμε τα όρια του σχολείου και του τόπου μας είναι μεγάλη,  αξίζει όμως , γιατί μας αποζημιώνει όλους η χαρά των παιδιών, οι εμπειρίες που αποκομίζουν,  η αυτοπεποίθηση και η υπευθυνότητα που αποκτούν.Όλα τα παιδιά μας είχαν άψογη συμπεριφορά και όπου πήγαμε μας έδωσαν πολλά συγχαρητήρια!

 

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Συμμετέχοντας στην Εβδομάδα Καθαριότητας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομαΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σήμερα συμμετείχαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού για το Περιβάλλον «Όλοι μαζί Σκιάθος καθαρή», που υλοποιείται αυτή την εβδομάδα στο νησί μας,με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εθελοντικών συλλόγων, των τοπικών Αρχών και του Δήμου.

Αφού μιλήσαμε με τους μαθητές μας για το σκοπό της δράσης αυτής και φορέσαμε τα γάντια μας καθώς και τα μπλουζάκια και τα καπελάκια που μας δώρισαν ο Σύλλογος «Η Σκιάθος» και ο Δήμος Σκιάθου, πήραμε τις σακούλες μας και ξεκινήσαμε να μαζέψουμε σκουπίδια ελπίζοντας να γεμίσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες.

Οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης με τις δασκάλες και τους δασκάλους τους καθάρισαν την αυλή και το χώρο έξω και περιμετρικά του σχολείου μας.

 

 

 

Οι μαθητές της Γ΄και της Δ΄τάξης με τις δασκάλες και τους δασκάλους τους καθάρισαν την περιοχή παραλιακά από το σχολείο μέχρι το Μύλο.

Οι μαθητές της Ε΄και  Στ΄τάξης  καθάρισαν την περιοχή γύρω από τη λίμνη του Αγίου Γεωργίου.

Κοινή διαπίστωση είναι  ότι φέτος τα σκουπίδια σε αυτήν την περιοχή ήταν λιγότερα από πέρυσι.Οι κατηγορίες των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν ήταν μπουκάλια,σακούλες ,αποτσίγαρα, χαρτιά και πλαστικές συσκευασίες προϊόντων.

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

«Τα παιδιά σώζουν ζωές»

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε ένα «μάθημα ζωής» για τους μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης  του σχολείου μας και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου.

Οι μαθητές μας εκπαιδεύτηκαν από τους εθελοντές της οργάνωσης «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Το KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ, είναι ένας Ανθρωπιστικός Οργανισμός, του οποίου τα μέλη εκπαιδεύουν μαθητές σχολικής ηλικίας , εκπαιδευτικούς και πολίτες από το 2010. Η ονομασία πάρθηκε από την σύσταση του Π.Ο.Υ. [WHO] ο οποίος συστήνει ανεπιφύλακτα από το 2016 την εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Το KIDS SAVE LIVES προσφέρει πάντοτε τις υπηρεσίες του δωρεάν, μέσω των δεκάδων εθελοντών Εκπαιδευτών.

Η εκπαιδεύτρια διδάσκει στους μαθητές τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όταν δουν κάποιον άνθρωπο να χάνει τις αισθήσεις του.

Τα προπλάσματα έχουν ετοιμαστεί για να εκπαιδευτούν οι μικροί «διασώστες»

Οι δύο εκπαιδευτές δείχνουν παραστατικά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν όταν κάποιος άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του.

«Είσαι καλά; Είσαι καλά;»

«Ακούω,βλέπω,αισθάνομαι!»

Όταν διαπιστωθεί ότι ο άνθρωπος δεν αναπνέει ειδοποιώ το ΕΚΑΒ , (δίνοντας τα στοιχεία μου,σαφή περιγραφή του περιστατικού και τη διεύθυνση που βρίσκομαι) και μέχρι να έρθει δίνω τις πρώτες βοήθειες.

«Έκταση του κεφαλιού προς τα πίσω και ανύψωση του πηγουνιού, για απελευθέρωση του αεραγωγού!»

Τα χέρια πρέπει να είναι τεντωμένα και η πίεση να εξασκείται  από τις παλάμες προς το στέρνο.

«30 θωρακικές συμπιέσεις στο στέρνο «

«2 εμφυσήσεις διάσωσης-το στόμα μας εφαρμόζει καλά στο στόμα του θύματος.»

Οι μαθητές διδάχθηκαν πώς να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό πνιγμoνής από φαγητό ή ξένο σώμα .

Επίδειξη θέση ανάνηψης για προστασία αεραγωγού.

Στο τέλος τα μέλη της οργάνωσης έδειξαν στους μαθητές τρόπους αντιμετώπισης ενός τραύματος .

Με αυτό το μάθημα των πρώτων βοηθειών,ελπίζουμε οι μαθητές να αναπτύξουν το ενδιαφέρον και τη θέληση για βοήθεια προς τον συνάνθρωπό τους.

Ευχαριστούμε όλη την ομάδα του KIDS SAVE LIVES

το Κέντρο Υγείας Σκιάθου και τον κύριο Ευγενικό Αθανάσιο καθώς και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου κύριο Αναγνώστου Νικόλαο γι αυτό το μάθημα ζωής που πρόσφεραν στους μαθητές μας.

Δημοσιεύθηκε στη Δραστηριότητες τάξεων | Σχολιάστε

Οι μαθητές της Α΄2 τάξης στο ταχυδρομείο στέλνουν γράμμα σε συγγενείς τους!

 

Σήμερα οι μαθητές της Α΄2 τάξης με τη δασκάλα τους κ. Τσιτόγλου Μιρέλα, επισκέφτηκαν το Ταχυδρομείο για να αγοράσουν γραμματόσημο και να στείλουν ένα γράμμα.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος στο οποίο οι μικροί μαθητές έγραψαν γράμμα σε συγγενικό τους πρόσωπο, το έβαλαν σε φάκελο ,έγραψαν τη διεύθυνση το αποστολέα και του παραλήπτη και πήγαν στο ταχυδρομείο να το ταχυδρομήσουν.

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

«Οι μαθητές της Δ΄τάξης, γευματίζουν με τα προϊόντα της ελιάς»

Εικόνα

Είμαι του ήλιου θυγατέρα*
η πιο απ’ όλες χαϊδευτή,
χρόνια η αγάπη του πατέρα
σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να γείρω νεκρωμένη,
αυτόν το μάτι μου ζητεί.
Είμαι η ελιά η τιμημένη!

 

Στα πλαίσια του μαθήματος Γλώσσας που διδάχθηκαν οι μαθητές  της Δ΄τάξης «Η ελιά» και αφού έμαθαν τις πολύτιμες ιδιότητες και τις ωφέλειες της ελιάς και του λαδιού στη διατροφή και στην υγεία μας, οργάνωσαν μαζί με τους δασκάλους τους κ Γουδετσίδη Ιωάννη και Τριχιά Αποστολία ένα πρωινό γεύμα .Οι μαθητές γεύτηκαν νόστιμα προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο και τις ελιές, όπως ελιόψωμα, ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη,κουλουράκια λαδιού, ελιές ξιδάτες και θρούμπες.

 

Η παραπάνω δραστηριότητα είχε σκοπό οι μαθητές σύμφωνα και με όσα διδάχθηκαν να καταλάβουν την θρεπτική αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου και να τα εντάξουν στην διατροφή τους.

Δημοσιεύθηκε στη Δραστηριότητες τάξεων | Σχολιάστε

Η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Ε΄και Στ΄τάξης στο ΚΠΕ Περτουλίου Τρικάλων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπ/κή εκδρομή του σχολείου μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Περτούλι Τρικάλων. Στην εκδρομή συμμετείχαν 41 μαθητές από την Ε΄και Στ΄τάξη με τις εκπαιδευτικούς κ. Καλτσούνη Ξένη, κ. Λυρίτση Χάιδω,κ. Σαμαρά Μαρινέλα και κ. Χρυσάγη Μαρία.

Οι μικροί εκδρομείς ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου από τη Σκιάθο γεμάτοι προσδοκίες  και όνειρα και επέστρεψαν την Πέμπτη το πρωί ενθουσιασμένοι και γεμάτοι με όμορφες  εμπειρίες, εικόνες και καινούργιες γνώσεις.

Στο  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου Τρικκαίων

υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου» .

Το ενδιαφέρον των μαθητών να ακούσουν, να δουν ,να μυρίσουν ,να αισθανθούν και να μάθουν για το δάσος ήταν μεγάλο.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές :

 • Να εισαχθούν στην έννοια δάσος.
 • Να επισημάνουν τις ωφέλειες, αξίες και κινδύνους του δάσους
 • Να ενημερωθούν για το ελατόδασος Περτουλίου και τους παραδασόβιους οικισμούς.
 • Να έρθουν σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (γεωγραφική θέση, προσανατολισμός, κλιματολογικές συνθήκες).
 • Να αντιληφθούν την μοναδικότητα του εν λόγω δάσους (χλωρίδα, πανίδα, βιότοπος, μορφολογία)
 • Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την συστηματική εκμετάλλευση του δάσους από τους ανθρώπους. (επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ).
 • Να κατανοήσουν τους λόγους που οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται το δάσος (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα).
 • Να εντοπίσουν στο πεδίο στοιχεία που μαρτυρούν ανθρώπινη παρέμβαση στο δάσος.
 • Να επισημάνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο δάσος.
 • Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προστασίας των δασών και να προτείνουν ιδέες για την αρμονική συμβίωση ανθρώπου και φύσης.
 • Να καλλιεργήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές ως προς την φυσική κληρονομιά.
 • Να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση μέσω των αισθήσεων.

                 

Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ υποδέχθηκε τα παιδιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου, όπου μετά τις απαραίτητες συστάσεις, έλαβε χώρα παιχνίδι γνωριμίας. Ακολούθησε σύντομη αναφορά  και προσανατολισμός των παιδιών στο Πρόγραμμα που θα ακολουθούσε.

Εν συνεχεία ακολούθησε στην αίθουσα του Κέντρου διαδραστική προβολή με συμμετοχή κι ενδιάμεση εμπλοκή των μαθητών/τριών συνολικής διάρκειας μιας ώρας όπου αναλύθηκε και παρουσιάστηκε το θεωρητικό τμήμα του Προγράμματος.

Έπειτα έγινε χωρισμός σε 3 ομάδες με τυχαίο τρόπο (παιχνίδι)και προετοιμασία για τις δραστηριότητες που θα υλοποιούνταν στο πεδίο.

Κάθε ομάδα συνοδευόμενη από ένα μέλος της Π.Ο. ακολούθησε διαφορετικό   μονοπάτι του δάσους, με κριτήριο την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν και την εμπέδωση κι εφαρμογή των εννοιών που εισήχθηκαν κατά το θεωρητικό μέρος του Προγράμματος. Κατά την διάρκεια της περιήγησης, για την περαιτέρω κατανόηση και εμβάθυνση, εκπονήθηκαν δραστηριότητες από τα φύλλα εργασίας, με την ανάλογη υλικοτεχνική υποστήριξη. Τα τρία μονοπάτια συναντήθηκαν σε ξέφωτο του δάσους. Εκεί τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά  σε δραστηριότητες .

 

Εκτός από το ΚΠΕ Περτουλίου οι μαθητές επισκέφτηκαν στην πόλη των Τρικάλων το Μύλο των Ξωτικών ,όπου διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Επίσης επισκέφτηκαν το Βράχο των Μετεώρων και έφαγαν στο Καστράκι.

Στο Βόλο επισκέφτηκαν το «Πάρκο των παγετώνων» στην παραλία.

                 

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του ΚΠΕ  Περτουλίου για την εκπληκτική φιλοξενία και την παρουσίαση του προγράμματος που έκανε τους μικρούς μας μαθητές να το παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά που έδειξαν σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής και στις δασκάλες τους που με αγάπη και αφοσίωση φρόντισαν για την ασφάλεια και την ψυχαγωγία τους.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς των μαθητών για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν για ακόμα μία φορά!

Δημοσιεύθηκε στη Δραστηριότητες τάξεων | Σχολιάστε

Θεατρική Παράσταση «Ο Φιλάργυρος»

Μία όμορφη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο φιλάργυρος » του Μολιέρου ,παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας σήμερα το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου από τη θεατρική ομάδα «Ονειροπόληση»

«Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου είναι μία εκπληκτική κωμωδία με σαφές μήνυμα κατά της φιλαργυρίας, που βγαίνει αβίαστα μέσα από απρόοπτες κωμικές καταστάσεις. Ένα έργο πάντα επίκαιρο και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, ένα έργο με χιούμορ, γεμάτο περιπέτεια, δράση, έντονα αληθινές καταστάσεις, κωμικές σκηνές, τραγούδια και χορό.

Το έργο ήταν πλούσιο σε συναισθήματα, συνάρπασε τα παιδιά, τα έκανε να διασκεδάσουν, να συγκινηθούν, να γελάσουν, να περάσουν όμορφα…

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου

Με μεγάλη χαρά οι μαθητές και οι εκπ/κοί του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου θα υποδεχθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή 27 και 28  Σεπτεμβρίου τη γνωστή αφηγήτρια -παραμυθού κ. Σάσα Βούλγαρη, η οποία θα πραγματοποιήσει προγράμματα αφήγησης παραμυθιού για τους μαθητές και των δύο σχολείων.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου θα πραγματοποιήσει τρία προγράμματα ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο 2ο δημοτικό Σχολείο.

Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ., θα πραγματοποιήσει βιωματικό σεμινάριο για ενήλικες στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Η κ.Σάσα Βούλγαρη έχει σχεδιάσει προγράμματα και έχει αφηγηθεί παραμύθια σε μαθητές όλων των ηλικιών από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο, σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα ήταν η πρώτη που καθιέρωσε την επαγγελματική αφήγηση στο χώρο του σχολείου, ήδη από το 1996. Ειδικά σχεδιασμένα ρούχα και αυτοσχέδια σκηνικά ανάλογα με το θέμα, πρωτότυπα μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο, φωνητικά και τραγούδια, μια μεγάλη ποικιλία ειδών του παραδοσιακού προφορικού λόγου – ντοπιολαλιές, γλωσσοδέτες, νανουρίσματα, έπη, και άλλα πολλά, αποτελούν τον πρωτότυπο αφηγηματικό τρόπο της Σάσας Βούλγαρη.

Η αφήγησή της είναι διαδραστική και μεταμορφώνεται σε σχέση με την κάθε ομάδα, οξύνοντας την επικοινωνιακή διάσταση, βοηθώντας τα παιδιά να συγκεντρωθούν, να επικοινωνήσουν, να παρατηρήσουν, να ακούσουν προσεκτικά, να φανταστούν, να γνωρίσουν πολιτισμούς και ανθρώπινες καταστάσεις, να κρίνουν και πάνω απ΄ όλα να χαρούν.

Η ψυχοπαιδαγωγός και επαγγελματίας αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

Είναι ψυχοπαιδαγωγός – απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών – με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και την εκπόνηση  εκπαιδευτικών προγραμμάτων και με συμμετοχή σε προγράμματα ειδικής αγωγής.

Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα για ενήλικο και παιδικό κοινό. Είναι αυτοδίδακτη με βιωματικές αφηγηματικές καταβολές από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας της (μεγάλωσε στην Καρδίτσα) και αφηγείται επαγγελματικά από το 1993. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για παραπάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, το σύστημα της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της.

Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες από το 1995. Αρκετοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της αφήγησης ή της συγγραφής.

Είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία. Έχει δημιουργήσει και συντονίσει προγράμματα σε συνεργασία με τα Μουσεία: Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης,  Γουλανδρή – Φυσικής Ιστορίας, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Μετάξης Π.Ι.Ο.Π., το Φιλοτελικό Μουσείο κ.α.

Ήταν η πρώτη επαγγελματίας αφηγήτρια που καθιέρωσε προγράμματα αφήγησης σε βιβλιοθήκη σε σταθερή εβδομαδιαία βάση, με πενταετή συνεργασία στις Δημοτικές βιβλιοθήκες της Αγίας Παρασκευής.

Υπήρξε η μοναδική αφηγήτρια που αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια, 1η προβολή το 1998,  στην ΕΤ1  – ένα πρόγραμμα που αγαπήθηκε πολύ και προβλήθηκε επανειλλημένα έως την αλλαγή της  κρατικής τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, το Θέατρο Φούρνος. Οι συνεργασίες της χαρακτηρίζονται από πολυετή σταθερότητα.

Η επίσκεψή της στα σχολεία της Σκιάθου είναι μία πρωτοβουλία της κ. Αθηνάς Παπαγεωργίου, Δ/ντριας του Δήμου Σκιάθου και θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης του Δήμου Σκιάθου.

Δημοσιεύθηκε στη Α΄ταξη | Σχολιάστε