Αρχείο για "Ιούνιος, 2013"

Έκθεση αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου

image

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13                                

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Διαμόρφωση συνθηκών εμβάθυνσης και επέκτασης των παιδαγωγικών πρακτικών και μεθόδων και βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.

Στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά το Σχέδιο Δράσης. Οι δράσεις αυτές  βελτίωσαν το κλίμα στη σχολική μονάδα και έβαλαν τα θεμέλια για την σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας και την εφαρμογή πρακτικών που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο. Με τη συνεργασία όλων  των φορέων της σχολικής ζωής αναβαθμίστηκε η λειτουργία του Σχολείου.

Στη βάση αυτή συνεχίστηκε το έργο της διαμόρφωσης συνθηκών που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο, βελτιώνουν το κλίμα και δημιουργούν το πλαίσιο που οδηγεί  σε ένα δημόσιο, ποιοτικό, σύγχρονο σχολείο, φιλικό στο μαθητή και αποτελεσματικό ως εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρέχει βασικές γνώσεις , διαμορφώνει  και ολοκληρώνει την προσωπικότητα των μαθητών και αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής.  

Έκθεση αυτοαξιολόγησης 2013

Παρουσίαση καινοτόπου διδακτικής προσέγγισης: “Μάθηση μέσω σχεδιασμού”

LEARNING BY DESIGN

Kalantzis & Cope (2007)

Υπεύθυνες καθηγήτριες : κ. Γεωργούλη Ευαγγελία

                                                       κ. Τσιγγινού Ελένη

ΣΤΟΧΟΙ

  • Να εμπλακούν οι μαθητές ενεργά στη διαδικασία της μάθησης εκπονώντας εργασίες που αφορούν στα ενδιαφέροντα και στις ασχολίες τους ανάλογα με το επίπεδό τους.
  • Να εξοικειωθούν οι μαθητές με το νέο τρόπο εξέτασης της Αγγλικής γλώσσας σύμφωνα με την 6βαθμη κλίμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2) και να βελτιώσουν το αντίστοιχο επίπεδό τους.
  • Να εκτεθούν όσο το δυνατό περισσότερο σε αυθεντικές μορφές της Αγγλικής γλώσσας στον προφορικό αλλά και στο γραπτό λόγο.

Με βάση τα παραπάνω εκτός από την εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας,  εφαρμόστηκε και η  καινοτόμος διδακτική προσέγγιση  “Μάθηση μέσω Σχεδιασμού” των Kalatzis & Cope ύστερα και από παρότρυνση της Συμβούλου της Αγγλικής  Γλώσσας κ. Παπαχρίστου.

Η πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου ασχολήθηκαν  όλο το Β΄ τρίμηνο με το θέμα της  Πολυπολιτισμικότητας (Cultural Diversity )  και της Ανεκτικότητας – Μη Ανεκτικότητας (Tolerance – Intolerance), ένα θέμα διαχρονικό που συντελεί στη διαθεματικότητα των σχολικών μαθημάτων. Εργάστηκαν σε ομάδες και με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους  κ. Ε. Γεωργούλη και Ε. Τσιγγινού – οι οποίες συνεργάστηκαν από κοινού γι’  αυτή την εργασία- ολοκλήρωσαν ποικίλες και ενδιαφέρουσες  ερευνητικές εργασίες (project).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες αυτές καθώς και η μέθοδος παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε Ημερίδα που έλαβε μέρος στη Βιβλιοθήκη του σχολείου στις 1/3/2013 παρουσία της σχολικής συμβούλου κ. Παπαχρίστου, καθηγητών Αγγλικής από όμορους Δήμους και από καθηγητές και τη Διεύθυνση του Γυμνασίου Κερατέας.

Ακολουθεί το θεωρητικό υπόβαθρο, τα βήματα δημιουργίας μιας μαθησιακής ενότητας και ο τρόπος αξιολόγησης της συγκεκριμένης διδακτικής προσέγγισης.

LEARNING BY DESIGN – THEORETICAL CONTEXT

STEPS TO CREATE A LEARNING ELEMENT

ASSESSMENT BASED ON LEARNING BY DESIGN

Εργασίες μαθητών

INTOLERANCE

TOLERANCE

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση