Η άμεση ανταπόκριση της Λυδίας …

Το ταψί που περιμέναμε κατέφθασε απο την Λυδία …

Σας αναρτώ ενα δείγμα των όσων συνέβησαν στην τάξη :

image

Η Λυδία μας φέρνει το ταψί και κάποια άλλα βαζάκια … Το μέτρημα ξεκινά ! Χρειαζόμαστε 17 θήκες !

image

Ακολουθεί και πάλι η ομαδοποίηση πετρών

image

Και να το αποτέλεσμα απο τους μικρούς μας μαθητές

image

Όλα έτοιμα !!! Τώρα θα δουλεύουμε πιο εύκολα !!!

image

Τί είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι …

Τα παιδιά απαντούν:

Απλά είναι ένα παιχνίδι που δεν είναι παιχνίδι , είναι επιτραπέζιο κανονικά” Δήμητρα

Είναι και μέσα σε κουτί και δεν είναι όπως η κουζίνα … είναι μέσα σε κουτί η κουζίνα δεν είναι; … αλλά όταν την παίρνεις είναι μέσα σε κουτί…” Ιωάννα Σ.

Είναι το παιχνίδι που το παίζεις πάνω στο τραπέζι” Γιώργος Σ.

Είναι παιχνίδια όπως το σκάκι που είναι μέσα σε κουτί” Ιωάννα Σ.

Είναι ένα παιχνίδι … γιατί είναι μέσα σε κουτί και έχουν ένα πλαστικό που το λένε γυαλί” Διονύσης

“Είναι ένα πράγμα που παίζεται στο τραπέζι … έχω monopoly σπίτι!” Γιώργος Λ.

“Επιτραπέζιο σημαίνει ότι βγάζουμε ένα χαρτί που ανοίγει, το στρώνουμε πάνω στο τραπέζι κι έχει κάτι κούκλες και παίζουμε με τα χέρια” Βαγγέλης

Ο μπαμπάς μου στη δουλειά του έχει επιτραπέζια … τα έχουμε σε κουτιά αν δεν τα έχουμε θα χαθούνε” Γρηγόρης

“Το επιτραπέζιο είναι κάτι που έχει ένα χαρτί πλαστικοποιημένο … κι έχει κάτι κολλημένα φίδια εκεί κι έχει και ζάρια και όταν πας στο χιλιάδες κερδίζεις” Αγγελική

(Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε στα παιδιά στο πλαίσιο οργανωμένης δραστηριότητας , όπου ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με 2 ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια , τα οποία θα διατίθενται στις αυθόρμητες δραστηριότητες… Μέσω αυτών των 2 παιχνιδιών , αναφερθήκαμε σε νέες μαθηματικές έννοιες όπως η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ – μέσω της αναγνώρισης και κατασκευής μοτίβων , ενω θίχτηκαν και ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης).

Οργάνωση τάξης σε εξέλιξη …

Την εβδομάδα που μας πέρασε, μας απασχόλησε ιδιαίτερα η οργάνωση του χώρου της τάξης μας , ενός μαθησιακού περιβάλλοντος :

  • που θα προσφέρει στα παιδιά πλούσια ερεθίσματα
  • που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας
  • που θα ευνοεί την επίτευξη γλωσσικών , μαθηματικών και όχι μόνο ικανοτήτων.

Κι όλα αυτά , την ώρα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ!

Η δραστηριότητα που ακολουθεί είναι εμπνευσμένη από τα σχολεία του Reggio Emilia της Ιταλίας (ένα από τα καλύτερα προσχολικά εκπαιδευτικά συστήματα) και θα διατίθεται στους μαθητές στις ελεύθερες δραστηριότητες.

IMG_2475

Παρουσιάσαμε στα παιδιά μας τα παραπάνω αντικείμενα , πιο συγκεκριμένα φέτες από κορμούς δέντρων -να ‘ναι καλά ο μπαμπάς της Μαριάς Ελένης που είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας την προηγούμενη σχολική χρονιά για κοπή κορμών σε φέτες- , πολύχρωμες πέτρες διαφόρων σχημάτων και ένα ντοσιέ με δημιουργίες παλιών μας μαθητών.

Και τί θα κάνουμε μ’ όλα αυτά;;;

Θα δημιουργούμε !!!

– “Ναι , αλλά οι πέτρες είναι πολλές και αρκετά μπερδεμένες και αυτό θα μας δυσκολεύει πολύ όταν δουλεύουμε…Ποιά η λύση;” (νηπιαγωγός)

– “Να φτιάξουμε ομαδούλες με όμοιες πέτρες”

Τα παιδιά ρίχνονται στη δουλειά:

IMG_2481 IMG_2483

-“Ωραία για να μετρήσουμε τώρα πόσες διαφορετικές πέτρες έχουμε;” (νηπιαγωγός)

Η ομάδα μας ξεκινά να μετρά … 17 διαφορετικές πέτρες … ο Γιώργος Σ. αναλαμβάνει να βρει τον αριθμό 17 και τα καταφέρνει πολύ καλά:

IMG_2485

Η νηπιαγωγός συγχαίρει τα παιδιά για την καλή δουλειά , αλλά θέτει το πρόβλημα:

– “Ωραία , και τώρα πού θα βάλουμε τις πέτρες έτσι που τις ξεχωρίσαμε , πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να μην μπερδευτούν“…

Ακούγονται διάφορες ιδέες , με επικρατούσα αυτήν της Λίλας , η οποία προθυμοποιείται να μας φέρει 17 κουτάκια που έχει στο σπίτι της. Η δραστηριότητα διακόπτεται , ευελπιστώντας οτι την επόμενη μέρα η Λίλας μας , θα μας εξασφαλίσει τα 17 κουτάκια…

Η επόμενη μέρα φτάνει και η ομάδα αναμένει να δει τί μας έφερε η Λίλα. Τελικά μας εξήγησε πως μπόρεσε να μας φέρει μόνο 2 κουτάκια…

Το πρόβλημα επανέρχεται …

Αυτή τη φορά ο Νικ καλείται να μας βοηθήσει… Παροτρύνεται να μας φέρει ένα ταψί με θήκες για cupcake , όπου θα μπορούσαμε να βάλουμε τις πετρούλες μας. Ο Νικ υποστηρίζει οτι η μητέρα του έχει ένα τέτοιο ταψί με 20 θήκες … αλλά τελικά δεν είναι και πολύ σίγουρος …

“Θα τις μετρήσω και θα δω … μπορεί να είναι και 18!”  Νικ

Συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα …

Δείγματα δουλειάς:

IMG_2490 IMG_2491 IMG_2495IMG_2496

Η κουζίνα μας …

Η οργάνωση της κουζίνας έγινε με τον ίδιο τρόπο , όπως και με τον χώρο των κατασκευών… Έτσι , τωρα πια μπορούν να απασχολούνται εκεί 4 παιδια!

Το θέμα όμως που τέθηκε σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, ήταν η εξασφάλιση της τακτοποίησης των κουζινικών μας μέσα στο μικρό ντουλαπάκι … Σίγουρα δεν είναι ωραία εικόνα να ανοίγουμε το ντουλάπι και να βλέπουμε να κουζινικά μας πεταμένα …

Και πώς θα το πετύχουμε αυτό;;;

Τελικα , συμφωνούμε να τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας κι έπειτα να ζωγραφίσουμε σ’ ενα χαρτί το εσωτερικό του ντουλαπιού. Ο Κωνσταντίνος αναλαμβάνει δράση και ιδού το αποτέλεσμα:

CLX-3180_20140927_11184701

Βέβαια , λίγη ώρα αργότερα κάποιοι δυσκολεύτηκαν να θυμηθούν τί ακριβώς είχε ζωγραφίσει ο Κωνσταντίνος μας , κι έτσι καταλήξαμε στο να φωτογραφίσουμε το εσωτερικό του ντουλαπιού και να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις:

IMG_2474-001

Κλείνοντας , θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στην παρέμβαση του Νικ, του γλυκού δίγλωσσου μαθητή μας , ο οποίος μας είπε οτι το “ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΜΕ” στα Αγγλικά, λέγεται “PUT THINGS BACK”.

Ο χώρος των κατασκευών …

Κι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έφτασε η κατάλληλη ώρα να οργανώσουμε τις γωνιές μας, τα κέντρα απασχόλησής μας …

Η οργάνωση του χώρου με το οικοδομικό υλικό έχει την τιμητική της και ξεκινάμε …

Τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν το όνομα του χώρου – ακολουθώντας όπως πάντα δημοκρατικές διαδικασίες. Προτάθηκαν διάφορες ονομασίες , όπως:

1. Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (πρόταση της Αγγελικής που ψηφίστηκε από 8 συμμαθητές της)

2. ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΟΥΒΛΑΚΙΑ (ιδέα του Κωνσταντίνου που ψήφισαν 6 παιδιά) και τέλος ,

3. O ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ (πρόταση του Γιώργου Λ. που ψηφίστηκε από 5 παιδιά).

Τελικά επικράτησε η επιθυμία των περισσότερων κι έτσι καταλήξαμε στον ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.

Ακολούθησε η κατασκευή ταμπέλας , τόσο με την ονομασία , όσο και με τον αριθμό των παιδιών που θα μπορούν να παίζουν εκεί κατά τις ελεύθερες δραστηριότητες (ύστερα από πολλούς πειραματισμούς , καταλήξαμε οτι μπορούν να παίζουν 6 παιδιά!)

(Κι επειδή πολλοί γονείς “αγχώνονται” … να τους επισημάνω οτι μόλις πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες οργανωμένες δραστηριότητες Γλώσσας και Μαθηματικών!)

Και συνεχίζω …

Η οργάνωση δε φαίνεται να σταματάει εδώ … Σε επόμενη δραστηριότητα ζητήσαμε από τα παιδιά να γίνουν μόνα τους μικρές ομαδούλες και να φτιάξουν μια κατασκευή με το οικοδομικό υλικό (προετοιμασία του τρόπου εργασίας μας κατά τις ελεύθερες δραστηριότητες). Μολονότι η εργασία σε ομάδες είναι κάτι πολύ καινούριο γι’ αυτά , τα παιδιά μας ανταποκρίθηκαν πολύ όμορφα. Έτσι , επέλεξαν μόνα τους, τους φίλους τους με τους οποίους ήθελαν να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ , μας ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους και ξεκίνησαν! Τα έργα τους φωτογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια.

Σήμερα , ημέρα Τετάρτη η παραπάνω δρατηριότητα επαναλήφθηκε , αυτή τη φορά όμως συζητήσαμε νωρίτερα για τους παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας , προκειμένου να βελτιώσουμε την κατασκευή που είχαμε κάνει την προηγούμενη ημέρα π.χ. κάποιος είχε φτιάξει ένα κτίριο , αλλά δεν είχε προβλέψει να κατασκευάσει την πόρτα της εισόδου κ.α. , ή αν συνεργάστηκαν ωραία με τους φίλους τους κτλ.

Σας αναρτώ τα έργα τους:

IMG_2463

“Μισό κάστρο και μισό σχολείο”

IMG_2464

“Παιχνιδότοπος”

IMG_2465

“Το σπίτι της Αριστέας”

IMG_2466

“Σπίτι κι έναν κήπο”

IMG_2467

“Μία πισίνα” (Φαντάζομαι όλοι βλέπετε τον βατήρα και τις τσουλήθρες!)

IMG_2468

“Ένας πύργος”

IMG_2469

“Εστιατόριο” (Οι πελάτες καθισμένοι στο τραπέζι και ο μάγειρας επιθεωρητής! 😉 )

IMG_2470

“Ένα μαγαζί που πουλάει παιχνίδια”

IMG_2472

“Ένα σπίτι”

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο , παρουσιάστηκαν στα παιδιά διάφορες φωτογραφίες με κατασκευές άλλων παιδιών , από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές , τις οποίες σχολιάσαμε και παρατηρήσαμε … Έπειτα , η νηπιαγωγός ρώτησε τα παιδιά αν θα ήθελαν να τοποθετηθούν αυτές οι φωτογραφίες σ’ ένα ντοσιέ , ώστε να είναι διάθεσιμες σε όποιον επιθυμεί να αναπαράγει κατασκευές άλλων παιδιών. Η απάντηση θετική και το ντοσιέ τοποθετείται στην σχετική γωνιά. Αναμένεται βέβαια , να προστεθούν και φωτογραφίες των παιδιών της τάξης μας σύντομα!

Πρωινή ελεύθερη ώρα …

Μολονότι , ακόμα δεν έχουμε ασχοληθεί με την οργάνωση των γωνιών της τάξης μας (αποτελεί επόμενό μας στόχο … σιγά-σιγά) , σήμερα τραβήξαμε λίγες φωτογραφίες από το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών και τις μοιραζόμαστε μαζί σας :

IMG_0908

IMG_0906

IMG_0894

IMG_0895

IMG_0898

Ο Γιώργος Λ. μας ζήτησε να φωτογραφίσουμε αυτό που έχει φτιάξει με την Δήμητρα

IMG_0895

IMG_0900

IMG_0897

IMG_0893

Η βιβλιοθήκη της Ιωάννας Κ.

Κανόνες …

Και ναι … μετά από μια εβδομάδα “σκληρής” δουλειάς , κάτι φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα … ή μάλλον σχετικά καλύτερα … λαμβάνοντας ως δεδομένο οτι έχουμε μάλλον ένα πολύ δυνατό τμήμα , αλλά ταυτόχρονα μάλλον λίγο ζωηρό …

Κι όμως είμαστε βέβαιες οτι θα τα καταφέρουμε!

Αυτή την εβδομάδα , λοιπον , τα παιδιά ψήφισαν και υπέγραψαν τα ίδια , τους κανόνες της τάξης μας. Βέβαια , ορίσαμε την σημασία της λέξης ΚΑΝΟΝΑΣ , αναρωτηθήκαμε για την χρησιμότητά τους και ιδού το αποτέλεσμα:

IMG_0911

Η ανάγνωση/υπενθύμιση των κανόνων της τάξης μας αποτελεί πλέον μία ρουτίνα …

Όμως , η δουλειά μας δεν αρκέστηκε σ’ αυτό…

Μετά από λίγες μέρες , εμφανίστηκε στην παρέα μας , ο Ουπς , ένα μικρό μαλλιαρό πλασματάκι , το οποίο γνωρίσαμε μέσα απ΄το βιβλίο “Ουπς, φέρεσαι σωστά; Πάντα πας μπροστά!” των εκδ. Ανέμη. Εν τάχει θα σας πούμε οτι πρόκειται για ένα μικρό χαρακτήρα, ο οποίος μπαίνει απρόσκλητος στο σπίτι του Λουκά , λερώνει το πάτωμα με τις βρεγμένες του πατούσες και βγάζει γλώσσα…

Η συμπεριφορά του αποτέλεσε αντικείμενο έντονου προβληματισμού και τα παιδιά μας κλήθηκαν να αναζητήσουν τρόπους καλής συμπεριφοράς που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει ο Ουπς.

Οι απόψεις μας ακολουθούν , ακριβώς όπως διατυπώθηκαν από τους μαθητές μας :

1. Έπρεπε να χτυπήσει το κουδούνι ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.

2. Έπρεπε να καθαρίσει το παράθυρο ΜΥΡΤΩ – ΜΑΡΙΟΣ

3. Έπρεπε να πλύνει τα πόδια του ΙΩΑΝΝΑ

4. Έπρεπε να είχε πάρει μία ομπρέλα μαζί του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

5. Έπρεπε να είχε πει στο Λουκά ΣΥΓΓΝΩΜΗ γιατί λέρωσε το πάτωμα ΠΑΥΛΟΣ

6. Δεν έπρεπε να βγάλει γλώσσα ΔΙΟΝΥΣΗΣ

7. Έπρεπε να χτυπήσει το κουδούνι και να πει σε ΠΑΡΑΚΑΛΩ μου ανοίγεις ΑΓΓΕΛΙΚΗ

8. Θα έπρεπε να του πει ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ! ΔΗΜΗΤΡΑ

9. Έπρεπε να πει ΠΑΡΑΚΑΛΩ μου ανοίγεις το παράθυρο , γιατί την πόρτα δεν την έφτανε … ήταν μικρός ΓΡΗΓΟΡΗΣ

10. Έπρεπε να πει ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που του άνοιξε ο Λουκάς ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Κάπως έτσι , καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι ο Ουπς έπρεπε να είναι ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ και οχι ΑΓΕΝΗΣ!

CLX-3180_20140919_15143801

Εδώ είναι η πόρτα που δεν έφτανε , κι αυτό το παράθυρο και οι πατημασιές του. Κι αυτός κυρία είναι ο Ουπς!

ΜΥΡΤΩ

(Ζωγραφιά από δραστηριότητα που ακολούθησε)

Κανόνων συνέχεια …

Σήμερα Παρσκευή , έκανε την εμφάνισή του στην τάξη μας , ένας νέος ήρωας , μια γαντόκουκλα για την ακρίβεια , ήταν το Άτακτο Βατραχάκι. Το Άτακτο Βατραχάκι μπήκε στην τάξη μας και ξεκίνησε να πράττει ένα σωρό παραβατικές ή μη αποδεκτές ή κακές πράξεις … Από πού να ξεκινήσουμε …

Σε πρώτη φάση πέταξε τα τουβλάκια που είχαμε στην τάξη μας , ακολούθησαν οι μαρκαδόροι , έκανε κολοτούμπες στο κεφάλι του Κυριάκου μας , έριξε “χαστούκια” αυτά … ή μάλλον και άλλα πολλά …

Δεν θα σας πούμε τις απόψεις των παιδιών , θα σας πούμε μόνο οτι … τελικά το Άτακτο Βατραχάκι αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά , γιατί σε αντίθεση με τον Ουπς , στο τέλος μας ζήτησε ΣΥΓΓΝΩΜΗ και υποσχέθηκε οτι θα ακολουθεί τους κανόνες της τάξης μας … Τελικά , μας αποχαιρέτησε κι έφυγε κάπως βιαστικά γιατί τον φώναζε η μαμά βατραχίνα…

Πολύ φοβάμαι βέβαια οτι θα ξαναέρθει στην τάξη μας …

Η συμπεριφορά του νέου μας ήρωα , μας οδήγησε στην διαπίστωση πως πρόκειται για έναν ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟ χαρακτήρα που μάλλον δεν σκέφτεται τί κάνει πολύ καλά …

(ΝΕΑ ΛΕΞΗ σχεδόν ΑΓΝΩΣΤΗ για όλα τα παιδιά και αρκετά δύσκολη … σε λίγο καιρό όμως θα μας είναι γνωστή!)

Γλώσσα – εμπλουτισμός λεξιλογίου

Πώς ξεκινάμε …

Το Ολοήμερο τμήμα του 1ου Νηπιαγωγείου Πικερμίου λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες κανονικά , αφού τοποθετήθηκε η συνάδελφος που αναμέναμε. Το όνομα της κα Αγνή Βιτσιώτη και πιστεύω πως θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία …

Αφού , λοιπόν , γνωριστήκαμε , σηκώσαμε μανίκια και ξεκινήσαμε …

Στόχος μας :

η ομαλή κοινωνική συμβίωση 24 νηπίων , μεταξύ των οποίων και ενός προνηπίου…

Και πώς θα το επιτύχουμε ;;;

1. Γνωριμία των μαθητών μας με το νέο χώρο (σχολείο – τάξη)

2. Ψήφιση κανόνων από τα παιδιά και με τα παιδιά … των κανόνων της τάξης

3. Αποδεκτές και μη , συμπεριφορές στο σχολείο (τί επιτρέπεται , τί απαγορεύεται και γιατί , καθημερινή χρήση ευγενικών λέξεων-εκφράσεων κ.α.)

Κάπως έτσι ξεκινάμε …

Καλή μας επιτυχία !!!

Μια εικόνα της τάξης μας …

Η οργάνωση του χώρου της τάξης … για μένα το Α και το Ω

Κάπως έτσι καλωσόρισα τους φετινούς μας μαθητές  , τα υπόλοιπα θα τα κάνουμε μαζί , σιγά-σιγά …

Καλή μας σχολική χρονιά !!!

image

image

image