Πώς φτιάχνονται τα καραβάκια από χαρτί;

Εδώ και μέρες ο Σοφοκλής μας έχει υποσχεθεί ο,τι θα μας δείξει πως φτιάχνονται τα καραβάκια από χαρτί ” … θα μου μάθει η γιαγιά μου που ξέρει πολύ καλά να φτιάχνει καραβάκια και θα σας πω “.

Οι μέρες όμως περνούν και ο γλυκός μας φίλος κάθε μέρα ξεχνιέται …

Σήμερα, η Δήμητρα Π. καταφτάνει κρατώντας ένα χάρτινο καραβάκι και το παρουσιάζει στους φίλους της:

” …  το έφτιαξα με τη μαμά , μπήκαμε στο Youtube και είδαμε εκεί ένα βίντεο που δείχνει πώς φτιάχνονται τα καραβάκια “.

image

Η Δήμητρα μας δίνει οδηγίες για το τί πρέπει να πληκτρολογήσουμε ώστε να δούμε το εν λόγω βίντεο:

Η ομάδα ευχαριστεί την Δήμητρα Π. που μοιράστηκε την γνώση της μαζί μας!

Μπράβο Δήμητρα!!!

Αποστολή για το σπίτι: Όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει το δικό του καραβάκι –  ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του βίντεο – και αφού το χρωματίσει , να το φέρει στο σχολείο μας για να το μοιραστεί με την υπόλοιπη ομάδα.

Καραβιών συνέχεια …

  • Συνεχίζοντας την συζήτησή μας  για τα καράβια και διευρύνοντας μέρα με τη μέρα τις γνώσεις μας , η ομάδα μας ( τα μέλη της οποίας πρόσθεταν καθένα τη δική του σκέψη )  κατέληξε στο εξης συμπέρασμα:

Τελικά , υπάρχουν πολλά είδη καραβιών που όμως διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθός τους , ως προς τα σχέδια και τα χρώματά τους , ως προς το εάν έχουν πανιά ή όχι , ως προς τα ονόματά τους κ.α.

  • Τα παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους διάφορα καράβια για να τα δείξουν στους συμμαθητές τους

image

image

image

  • Επίσης ,  μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μέρη των πλοίων (πλώρη, πρύμνη, προπέλα κ.α.), τον εξοπλισμό τους (σωστικές βάρκες, σωσίβια κ.α.) , καθώς και σχετικές λέξεις , όπως αρμενίζω, σαλπάρω κ.α. , εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό το λεξιλόγιό μας. Τέλος, επιδοθήκαμε σε πληθώρα γλωσσικών παιχνιδιών.
  • Χρωματίζοντας καράβια της αρεσκείας μας στο διαδίκτυο:

http://www.xn--kxadfld7dtbug.com/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE.html

image

image

Τα καράβια …

Πριν λίγες μέρες , ακούσαμε το τραγούδι “Άσπρα καράβια” (Στίχοι:Σ.Σκίπης, Μουσική:Γ.Σπανός) , το οποίο άρεσε πολύ στα παιδιά. Μάλιστα, μου ζήτησαν να το αναζητήσουμε και στο Youtube , απ’ όπου το ακούμε σχεδόν καθημερινά.

Κάπως έτσι , καταλήξαμε να συζητάμε για τα καράβια και να μοιραζόμαστε διάφορες εμπειρίες από ταξίδια και όχι μόνο.

Ο Σοφοκλής για παράδειγμα,  μας είπε για το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο το Queen Mary 2, το οποίο θελήσαμε να δούμε (αναζητήσαμε φωτογραφίες του στο διαδίκτυο) γιατί τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα όσα άκουσαν από το συμμαθητή τους.  Αυτό στάθηκε αφορμή για να γνωρίσουμε διαφορετικά είδη καραβιών (βάρκα , κρουαζιερόπλοιο , ιστιοφόρο-ιστιοπλοϊκό) , ενώ αναζητήσαμε και τις διαφορές μεταξύ κρουαζιερόπλοιου και ιστιοφόρου. Επίσης, ακούσαμε το τραγούδι “Κρουαζιέρα θα σε πάω” , το οποίο επίσης αγάπησαν τα παιδιά.

Ο Άλκης έπειτα , μας είπε για το καράβι που ακόμα “πουλείται … ” το έχει δει στη Νέα Μάκρη και όταν μεγαλώσει θα το πάρει , γιατί θα γίνει ψαράς! Κάπως έτσι , φτάσαμε να μιλάμε για τα λιμάνια της Αθήνας , ενώ το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στο λιμάνι της Ραφήνας , που όλοι γνωρίζουμε τόσο καλά.

Σήμερα, Τρίτη , η ομάδα μας ενεπλάκη σ’ ένα διαγωνισμό καραβιού… Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ένα ωραίο καράβι , όπως ήθελε ο καθένας. Ο ενθουσιασμός έντονος και η ομάδα ρίχτηκε στη δουλειά…

Αφού ζωγράφισε ο καθένας το καράβι του , συγκεντρωθήκαμε στην παρεούλα για να επιλέξουμε τον νικητή του διαγωνισμού. Πώς θα δούμε, όμως ποιός είναι ο νικητής … Οι προτάσεις για την διαδικασία της ψηφοφορίας πολλές … η πιο εύκολη-σύντομη (διαδικασία) επιλέχτηκε και η ψηφοφορία ξεκίνησε.

Έπειτα , έγινε καταμέτρηση και καταγραφή των ψήφων από τα παιδιά.

Νικητής του διαγωνισμού με 8 ψήφους , ο Άλκης.

ik

2η νικήτρια : Δήμητρα Π. (3 ψήφους)

ik1

30ς νικητής : Βασίλης Άγγελος (2 ψήφους)

2

Συνεχίζεται …

 

Στο νέο μας σχολείο …

Επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα , τα παιδιά μας γνώρισαν ένα νέο σχολικό συγκρότημα ,  το νέο μας σχολείο. Αναμφίβολα , ένα όμορφο σχολείο και μια ακόμα πιο όμορφη και επιτέλους ευρύχωρη τάξη !

Σας αναρτώ δυο φωτογραφίες για να πάρετε μια γεύση:

image

image

Ποιά τα συναισθήματά μας, όμως ;;; Αφού συζητήσαμε αρκετά … τα αποτυπώσαμε σε post it. Το αποτέλεσμα ακολουθεί:

image

Όπως βλέπετε , οι φατσούλες όλων είναι χαρούμενες …

Βέβαια, δεν σας κρύβω οτι οι αναφορές στο παλιό μας σχολείο ήταν πολλές και οι αναμνήσεις μας ακόμα πιο έντονες.

Κυρία, μου άρεσε πολύ το παλιό μας σχολείο

Τώρα , ποιός θα πάει εκεί, άλλα παιδάκια;

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην σύνθεση ενός ευχαριστήριου γράμματος με παραλήπτη τον ιδιοκτήτη του παλιού μας σχολείου:

image

H παραπάνω δραστηριότητα μας έδωσε μια όμορφη αφορμή να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας με νέες λέξεις , όπως ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ , ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ , καθώς και να γνωρίσουμε την διαδικασία σύνταξης και αποστολής ενός γράμματος.

Ένα ευχαριστώ …

Ευχαριστώ πολύ τον παππού και τον μπαμπά του Άλκη που ανέλαβαν να μας τοποθετήσουν τις κρεμάστρες και τον πίνακα της τάξης μας , καθώς και τον μπαμπά της Στέλλας  που για άλλη μια φορά τακτοποίησε τα του internet. Τέλος, ευχαριστώ πολύ τους γονείς της Μαρίας Ελένης , που μας έφεραν υλικά που τους ζήτησα.

Να ‘στε πάντα καλά!