Η δική μας Δόνα τερηδόνα στο YouTube …

Χτες επισκεφτήκαμε την Παραμυθοχώρα για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας” (του Ευγ.Τριβιζά). Μια εμπειρία μοναδική , καθώς τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα μάπετς , το μαύρο θέατρο και το θέατρο σκιών.

Όμως , για να δούμε τί πρoηγήθηκε και τί ακολούθησε:

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

  • Επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα της Παραμυθοχώρας στην τάξη μας και πήραμε διάφορες πληροφορίες
  • Πατήσαμε στο Google την λέξη ΔΟΝΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑ , προκειμένου να γνωρίσουμε λίγο την ιστορία. Η ομάδα ζήτησε να δούμε το βίντεο που εμφανίζονταν , όπως κι έγινε:

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

  • Παρακολουθήσαμε την παράσταση και φτιάξαμε μια κούκλα για την τάξη μας.

giving tree 165

giving tree 175

META THN ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • Ακούσαμε ένα από τα τραγούδια της παράστασης (το οποίο βρήκαμε στο YouTube) και το χορέψαμε. Το αναρτώ γιατί τα παιδιά το λάτρεψαν:

  • Το κάθε παιδί ζωγράφισε στιγμιότυπα ή σκηνές από την παράσταση που κέρδισαν τις εντυπώσεις του και έπειτα παρουσίασε στην ολομέλεια την ζωγραφιά του. Σ’ ένα επόμενο στάδιο οι ζωγραφιές ομαδοποιήθηκαν από τα παιδιά , ως προς την θεματολογία τους και επιλέχτηκαν (ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες) κάποιες για την σύνθεση μιας ψηφιακής ιστορίας. Ωστόσο , ιστορία , χωρίς λόγια δεν υπάρχει … και αποφασίσαμε να προσθέσουμε διαλόγους και αφήγηση. Έτσι , τα παιδιά πρόσθεσαν τα λόγια , τα οποία η νηπιαγωγός ανέλαβε να μεταφέρει στο χαρτί. Αφού έγιναν οι απαραίτητες πρόβες , η ψηφιακή μας ιστορία βιντεοσκοπήθηκε και ανέβηκε στο Youtube.

Οι ζωγραφιές που τελικά επιλέχτηκαν ανήκουν στους παρακάτω μαθητές:

Βασίλης Άγγελος, Μαριλένα, Ζένια, Ελβίρα, Άλκης, Βασίλης, Μαρία

Αφήγηση: Γιώργος Γ.

Δόνα Τερηδόνα: Ελβίρα

Καθρέφτης: Μαριλένα

Λουκία: Δήμητρα Λ.

Οδοντίατρος: Σοφοκλής

Γορίλας – Ποντίκι: Άλκης

Μπράβο σας παιδιά!!!!

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την κα Κουλούρη Πηνελόπη , συνάδελφο νηπιαγωγό , γιατί μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου της , εμπνεύστηκα την δημιουργία της παραπάνω πολυτροπικής ιστορίας , από τα παιδιά και με τα παιδιά.

Ο πρώτος μας έπαινος …

Πριν λίγες μέρες λάβαμε στο σχολείο μας , τον ΕΠΑΙΝΟ μας από το Χαμόγελο του παιδιού , για την πρωτοβουλία μας να συγκεντρώσουμε και να αποστείλουμε είδη πρώτης ανάγκης.

Μπράβο στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους!

giving tree 072

Δανειστική βιβλιοθήκη …

Την Παρασκευή που μας πέρασε ξεκινήσαμε την Δανειστική βιβλιοθήκη. Τα παιδιά μου δανείστηκαν ένα βιβλίο , συνοδευόμενο από μια εργασιούλα και το επέστρεψαν την Δευτέρα.

Τόσο η διαδικασία δανεισμού , όσο και επιστροφής των βιβλίων γίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο , έτσι που τα παιδιά μας να εμπλέκονται σε δραστηριότητες γλώσσας και μαθηματικών , χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Σας αναρτώ ένα δείγμα φωτογραφιών για να πάρετε μια γεύση:

giving tree 055Η βιβλιοθήκη τοποθετείται στο κέντρο της παρεούλας

giving tree 056Εδώ η Στέλλα επικέγει ένα βιβλίο και το δηλώνει σε σχετικό πίνακα

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται από όλα τα παιδιά. Την επόμενη Παρασκευή , η δήλωση των βιβλίων δανεισμού θα γίνει στον υπολογιστή.

Την Δευτέρα , καθορίζεται η ημέρα επιστροφής και όλα τα βιβλία επιστρέφουν στην τάξη μας. (Κάποιοι καθυστέρησαν να τα επιστρέψουν 🙁 )

Τα βιβλία συγκεντρώνονται στην παρεούλα και κάθε παιδί αναλαμβάνει να τοποθετήσει το βιβλίο που δανείστηκε στην σωστή θέση στη Δανειστική βιβλιοθήκη.

giving tree 144

giving tree 147Εδώ ο Σοφοκλής τοποθετεί το βιβλίο του στη σωστή θέση

Και αμέσως μετά , ακολουθεί η παρουσίαση από ένα παιδί του βιβλίου που είχε δανειστεί. Ο Δημήτρης Ζ. θέλησε να μας παρουσιάσει το βιβλίο “Ποτέ μη γαργαλάς ένα γορίλα” του Ε. Τριβιζά, κι εμείς τον απολαύσαμε!

Ευχαριστίες …

Ευχαριστούμε πολύ τον μπάμπα του Άλκη , κο Καγκελάρη-Πολυχρόνου για την ευγενική του κίνηση να βιντεοσκοπήσει την χριστουγεννιάτικη γιορτή και να μοιράσει από ένα DVD σε όλα τα παιδιά της τάξης μας.

giving tree 108Ο Άλκης ήθελε να μοιράσει ο ίδιος τα DVD και δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την επιθυμία του

Ευχαριστούμε επίσης πολύ , τον μπαμπά της Ζένιας , κο Γαβαλά που ανέλαβε να συναρμολογήσει τις παπουτσοθήκες μας. Έτσι , σήμερα φορέσαμε και τις παντοφλίτσες μας και τοποθετήσαμε τα παπούτσια μας στην παπουτσοθήκη μας , γιατί είμαστε νοικοκυρεμένα παιδιά.

giving tree 149

Τέλος , έχω παραλείψει να ευχαριστήσω και διαδικτυακά , τον μπάμπα του Σοφοκλή , κο Αντωνέα και για άλλη μια φορά τον μπαμπά του Άλκη , για τη συναρμολόγηση του μαγαζιού που μας έφερε ο Άγιος Βασίλης.

Να ‘στε καλά!!!

Οι πυραμίδες …

Ο Δημήτρης Ι. εδώ και μέρες επιδίδεται στην κατασκευή πυραμίδων. Ο Βασίλης Α. και ο Βασίλης ο μικρός τον έχει μάθει , όπως μου είπε , αλλά και εκείνος με τη σειρά του έμαθε τον Σοφοκλή.

imageΟ Δημήτρης Ι. ολοκληρώνει την πυραμίδα

(την ίδια ώρα ο Γιώργος Γ. έχει πάρει την φωτογραφική μηχανή και φωτογραφίζει το έργο του Δημήτρη)

imageΚαι μια πυραμίδα με σκάλες

 

Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση …

Σήμερα , το θέμα συζήτησής μας στην παρεούλα είναι η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Τα παιδιά γνωρίζουν κάποια πράγματα , μιας και είχε προηγηθεί πριν λίγες μέρες η ανάγνωση του βιβλίου “Στων σκουπιδιών τη γειτονιά έναν καιρό και μια φορά…” των Α.Λαζαρίνη και Ε.Σπύρου σε εικονογράφηση της Ν.Λεωνίδου , στην τάξη μας.

Μάλιστα , με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ο,τι τα περισσότερα παιδιά της τάξης μας , κάνουν ανακύκλωση και στο σπίτι τους.

Μετά τη συζήτησή μας και την έκθεση των παιδιών σε σχετικό έντυπο υλικό , επισκεφτήκαμε μία ιστοσελίδα ,για να μάθουμε ακόμα περισσότερα… Εκεί είδαμε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο (ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) , που αξίζει να το δείτε όλη η οικογένεια μαζί …

Έτσι , καταλήξαμε στην απόφαση να ξεκινήσουμε ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και στην τάξη μας. Ο Άλκης ανέλαβε να φτιάξει την ταμπέλα που θα τοποθετηθεί πάνω από τον κάδο της Ανακύκλωσης της τάξης μας. Ναι , αλλά πώς θα εικονογραφήσουμε την ταμπέλα μας;;;

H κυρία προτίνει να επισκεφτούμε τους πραγματικούς κάδους που βρίσκονται έξω από το σχολείο μας και να τους παρατηρήσουμε. Επιστρέφοντας θα φτιάξουμε την ταμπέλα… όπως και έγινε.

Ανανεώνοντας την τάξη μας …

Το Small Market στάθηκε αφορμή για ανανέωση στην τάξη μας.

Η ομάδα συναποφάσισε να μεταμορφώσουμε το Ωραίο Σπίτι σε Εστιατόριο.

Ναι … αλλά πώς … τί μας χρειάζονταν … πώς είναι τα εστιατόρια τελικά ;;;

Την επόμενη κιόλας μέρα από την συζήτησή μας , συγκεντρώθηκαν στην παρεούλα τα παρακάτω:

giving tree 045

Και τώρα , ώρα για δουλειά:

Τα αγόρια μας αναλαμβάνουν να αφαιρέσουν από το ΩΡΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ο,τι δεν μας χρειάζεται πια. Η υπόλοιπη ομάδα δίνει οδηγίες και συμβουλές…

giving tree 046

Ο Βασίλης και ο Σοφοκλής ξεκινάνε βγάζοντας τις ταμπελίτσες

Και τώρα σειρά έχουν οι νέες… Τα υποψήφια ονόματα για το εστιατόριο είναι:

1.Ωραία Αφροδίτη

2. Σούπερ εστιατόριο

3. (Ωραίος) τραγανός κάβουρας.

Η πλειοψηφία επιλέγει τον δεύτερο τίτλο (αρχική ιδέα της Δήμητρας Π.)

Επόμενό μας μέλημα η ταμπέλα. Η ομάδα αποφασίζει να την φτιάξουμε στον υπολογιστή:

giving tree 039Αναζητώντας τα γράμματα

giving tree 052Και να το αποτέλεσμα

Ακολουθούν οι κανόνες:

giving tree 053Συμφωνούμε να παίζουν 3 παιδιά σαν πελάτες , 1 σαν μάγειρας και 1 σαν σερβιτόρος

Κι όταν όλα ετοιμάστηκαν το παιχνίδι ξεκίνησε…

Σας αναρτώ φωτογραφίες για να πάρετε μια γεύση:

giving tree 050

giving tree 048

 

 

 

Το μαγαζάκι πριν και μετά …

Το μαγαζάκι που μας έφερε ο Άγιος Βασίλης (και για άλλη μια φορά τον Ευχαριστούμε πολύ!) , τοποθετήθηκε στην τάξη μας , και τα παιδιά επιστρέφοντας από τις διακοπές ρίχτηκαν στο παιχνίδι…

Αλλά , κέντρο απασχόλησης , χωρίς κανόνες κτλ υπάρχει;;; … δεν υπάρχει … έτσι ριχτήκαμε στη δουλειά …

Αποστολή μας : Οργάνωση νέας γωνιάς (Small Market=μικρό μαγαζάκι)

Σας αναρτώ μια φωτογραφία του ΠΡΙΝ

giving tree 020

Μία από τις πρώτες μας δουλειές ήταν ο καθορισμός του αριθμού του παιδιών που μπορούν να παίζουν εκεί. Η ομάδα αποφάσισε , 2 παιδιά και ο Άλκης (ένα από τα ταλέντα του είναι οτι γράφει πολύ γρήγορα , έτσι λένε τα παιδιά!) ανέλαβε να φτιάξει την σχετική ταμπέλα.

Έπειτα , συζητήσαμε για το τί θα πουλάμε στο μαγαζάκι μας. Έτσι , συγκεντρώσαμε όλα τα πράγματα που μας έφερε ο Άγιος Βασίλης , προκειμένου να τα δούμε και να τα ομαδοποιήσουμε.

giving tree 035

 1η ομάδα: Φρούτα

2η ομάδα: Λαχανικά

Στο σημείο αυτό είδαμε φωτογραφίες από ένα Small Market και συζητήσαμε για την πιθανότητα του να πουλάμε και κάποια άλλα πράγματα. Έτσι , σύντομα άρχισαν να καταφτάνουν κι άλλα προϊόντα , όπως χυμοί , συκευασίες από κρουασάν κ.α. (συζήτηση για την ύπαρξη του barcode). Και βέβαια , συμφωνήθηκε να κόβουμε αποδείξεις , όπως κάνουν όλα τα μαγαζιά.

Ναι , αλλά τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται , καθώς ο Δημήτρης Ι. πλήρωσε για ένα μήλο 218 ευρώ , ενώ όταν αργότερα αγόρασε 2 μήλα πλήρωσε μόνο 4 ευρώ. Επίσης , η Μαίρη μας παραπονέθηκε γιατί πήρε ρέστα μόνο 2 δολλάρια.

giving tree 079Η απόδειξη του Δημήτρη για το ένα μήλο (218 ευρώ) . Η Δήμητρα Λ. την έγραψε!

giving tree 087Τα 2 δολλάρια της Μαίρης

Η ομάδα συγκεντρώνεται την επόμενη μέρα στην παρεούλα και συζητά το θέμα.

Η λύση;;; Η σύνθεση τιμοκαταλόγου.

giving tree 102

Ο γραφέας μας εν δράσει

giving tree 098Ο τιμοκατάλογος των φρούτων (Ανάλογη διαδικασία έγινε και για τα λαχανικά!)

giving tree 080Μια απόδειξη , μετά την σύνθεση του τιμοκαταλόγου

Το μαγαζάκι μας έχει πολλή δουλειά , κοιτάξτε ουρά οι πελάτες … Η Μαρία λέει πως το Small market έχει καλές τιμές , γι’ αυτό όλοι έρχονται εδώ!

giving tree 093Η ουρά

giving tree 095

Ξέρατε οτι το λεμόνι έχει barcode;

Και μετά από αρκετές μέρες δουλειάς :

giving tree 109