Archive for 28 Νοεμβρίου, 2011

11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις/ Ταμεία – Ερχονται μειώσεις 15%-40% στις επικουρικές »

11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις-Ταμεία

Επικουρικά ταµεία – «κουµπαράδες», που θα αποδίδουν στο τέλος του εργασιακού βίου του ασφαλισµένου, συντάξεις ισόποσες µε τις συσσωρευµένες εισφορές του εργαζοµένου, δηµιουργεί η κυβέρνηση, ανατρέποντας πλήρως το σηµερινό καθεστώς.

«Το Βήµα της Κυριακής» αποκαλύπτει τα βασικά σηµεία του κυβερνητικού σχεδίου για τη νέα ασφαλιστική µεταρρύθµιση, η οποία επικεντρώνεται στην επικουρική ασφάλιση και στα ταµεία παροχής των εφάπαξ βοηθηµάτων.

Εντός της εβδοµάδος το υπουργείο Εργασίας δίνει στη δηµοσιότητα τις αναλογικές µελέτες για τη βιωσιµότητα των επικουρικών ταµείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του νοµοσχεδίου για την τροποποίηση του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης.

Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται στη µετατροπή του σηµερινού καθεστώτος «προκαθορισµένων εγγυηµένων παροχών» σε καθεστώς «προκαθορισµένων εισφορών». Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νέο καθεστώς στηρίζεται στους εξής άξονες:

1. ∆ηµιουργούνται «ατοµικοί λογαριασµοί» σε όλους τους ασφαλισµένους για το χρονικό διάστηµα της ασφάλισής τους από το 2001 και εντεύθεν.

2. Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισµού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταµεία.

3. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαµβάνει ο ασφαλισµένος θα είναι αντίστοιχο µε τις εισφορές που έχει καταβάλει συν τις όποιες αποδόσεις του κεφαλαίου του.

4. Για το διάστηµα της ασφάλισης προ του 2001 _ για το οποίο δεν υπάρχουν µηχανογραφηµένα ένσηµα _ η σύνταξη θα υπολογίζεται στο 20% της κύριας σύνταξης.

5. Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Οι µειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα επέλθουν µε τον νέο νόµο θα αφορούν τόσο τις καταβαλλόµενες όσο και τις µελλοντικές συντάξεις.

6. Οι περικοπές θα ισχύσουν άµεσα στα ελλειµµατικά Ταµεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρµογή θα γίνει σε βάθος χρόνου ανάλογα µε το µέγεθος του προβλήµατος κάθε Ταµείου.

7. Η µείωση – ειδικώς στο µεγαλύτερο Ταµείο του ιδιωτικού τοµέα ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) – θα φθάσει το 40%, καθώς κάθε µήνα καταγράφεται έλλειµµα 30 εκατ. ευρώ.

8. Τα εφάπαξ βοηθήµατα θα µειωθούν και θα διαµορφώνονται αντίστοιχα µε τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισµένος κατά τον εργασιακό βίο του.

9. Αύξηση 1% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. «∆εν είναι δυνατόν µε εισφορές 3% + 3% να δίδονται συντάξεις µε αναπλήρωση από 26% ως 40%» δηλώνει ο κ. Κουτρουµάνης.

10. Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καµία σύνταξη (κύρια + επικουρική) να µην ξεπερνά τον τελευταίο µισθό του συνταξιοδοτούµενου.

11. Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης _ όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης _ για όλα τα επικουρικά ταµεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ….

Ριφιφί στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών με το νέο βαθμολόγιο »

Δε φτάνει η δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων, δε φτάνει η μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, δε φτάνει το χαράτσι του σπιτιού και της έκτακτης εισφοράς που από 1/1/2012 θα κρατιέται κατευθείαν από το μισθό, ΤΩΡΑ κλέβουν και προϋπηρεσία από τους εκπαιδευτικούς και από όλους βέβαια τους δημοσίους υπαλλήλους.
Με την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου –μισθολογίου επιχειρείται μια μεγάλη κλοπή στην προϋπηρεσία και βέβαια στις αποδοχές των εκπαιδευτικών.
Στη σελίδα 25 της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:
“Μετά την ανωτέρω μισθολογική ένταξη, η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του κοινοποιούμενου νόμου, οι οποίες προβλέπουν ότι για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων απαιτείται η παρέλευση διετίας ή τριετίας ανάλογα με το βαθμό στον οποίο έχει ενταχθεί ο υπάλληλος. Αυτό σημαίνει ότι ο πλεονάζων χρόνος που τυχόν απομένει μετά την ανωτέρω μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων στους οικείους βαθμούς και Μ.Κ. δεν θα ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο. Συνεπώς, το επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο σε όλους τους υπαλλήλους θα δοθεί μετά την παρέλευση διετίας ή τριετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του κεφαλαίου δεύτερου του κοινοποιούμενου νόμου (1-11-2011)”.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πλεονάζων χρόνος σε ένα μισθολογικό κλιμάκιο διαγράφεται! Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί βλέπουν να διαγράφεται προϋπηρεσία 5, 10, 15 μηνών κλπ. Γιατί έτσι θέλει η νέα ιερά συμμαχία συγκυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Χρήστος Κάτσικας, Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ)
Χρήστος Σόφης, Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση