Archive for Νοέμβριος, 2011

Μυστικο λογισμικο καταγραφει τα παντα σε εκατομμυρια smartphones »

Μυστικο λογισμικο (rootkit) που ειναι εγκατεστημενο σε ολες τις συχρονες συσκευες Android, BlackBerry και Nokia ανακαλυψε ο 25χρονος αναλυτης Trevor Eckhart.To λογισμικο αυτο που εχει ονομα Carrier IQ καταγραφει τα παντα που εχουν σχεση με την διασυνδεση του χρηστη με την συσκευη οπως SMS, encrypted searches κλπ.

Το παρακατω video δειχνει το Carrier IQ να καταγραφει μια online αναζητηση με τιτλο “hello world”, παρα το οτι ο Eckhart χρησιμοποιησε την HTTPS εκδοση του Google που υποτιθεται οτι κρυβει τις αναζητησεις απο οποιον θελει να κατασκοπευσει παρακολουθωντας την κινηση μεταξυ του χρηστη και της Google.

Επισης το βιντεο δειχνει οτι το προγραμμα καταγραφει καθε αριθμο που πληκτρολογει ο Eckhart στις κλησεις.Απο εκει μετα τα δεδομενα (οπως αριθμοι και sms) στελνονται μυστικα σε servers του Carrier IQ.

Η κατασκευαστρια εταιρεια του λογισμικου αρνειται την οποιαδηποτε κατηγορια κατι φυσικα που δεν ισχυει οπως φαινεται στο video.

Video Video: Carrier IQ Part #2

Πηγή: wired.com

Μαθήματα αλληλεγγύης σε Πέραμα και Κερατσίνι »

Της Ιωαννας Φωτιαδη
Η αξία του «επιούσιου», η αγάπη στον πλησίον και η αλληλεγγύη δεν αποτελούν πια θεωρητικές έννοιες, που οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εμφυσήσουν στους μαθητές. Οι κοινωνικές αναταράξεις που επήλθαν από την οικονομική κρίση δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανέπαφο τον κόσμο των παιδιών. Στο Κερατσίνι και το Πέραμα η ανεργία ξεπερνάει το 30% και η φτώχεια χτυπάει πλέον την πόρτα όχι μόνον των ανέργων και των απολυμένων, αλλά και πολλών μισθωτών. Την αγωνία των μαθητών για το κολατσιό που λείπει από τη σάκα, για το πουκάμισο της παρέλασης που δεν μπορεί να αγοράσει η μαμά, για την προοπτική μετανάστευσης της οικογένειας σε μέρη μακρινά αφουγκράστηκαν οι δάσκαλοί τους στο 5ο και 22ο Δημοτικό Κερατσινίου και αποφάσισαν να αμβλύνουν με κάθε μέσο.

Ηδη από πέρυσι, η σχολική κοινότητα «υιοθέτησε» ατύπως οικογένειες που έχρηζαν οικονομικής στήριξης και φέτος το σύστημα αλληλοβοήθειας οργανώνεται ακόμα καλύτερα: συλλέγονται συστηματικά τρόφιμα από γονείς και δασκάλους του σχολείου, με τα οποία εφοδιάζονται όσοι τα έχουν ανάγκη. Και παρά τη γενικευμένη οικονομική δυσπραγία, όλοι προσφέρουν από το υστέρημά τους σε εκείνον που τον βρήκε πρώτα η μπόρα. Μάλιστα, ενόψει Χριστουγέννων, προετοιμάζεται μεγάλο ανταλλακτικό παζάρι με τρόφιμα, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια. «Παράλληλα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με φαρμακεία και γιατρούς της περιοχής προκειμένου να αναλάβουν ορισμένους μαθητές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά» σημειώνει ο δάσκαλος της έκτης δημοτικού, κ. Στέλιος Φωκιανός. Ως άξιοι δάσκαλοι, όμως, δεν εστιάζουν μόνο στο «ζην», αλλά ενδιαφέρονται και για το «ευ ζην». «Οταν διαπιστώνουμε ότι ένα παιδί δεν έχει χρήματα για το εισιτήριο του παιδικού θεάτρου, βρίσκουμε τρόπο να το καλύψουμε» προσθέτει η δασκάλα της τρίτης δημοτικού, κ. Ολγα Δαράκη. «Συχνά αυτή η παράσταση είναι το μοναδικό του πνευματικό ερέθισμα». Η σχολική κοινότητα «αναλαμβάνει» εξίσου και τα γενέθλια πολλών παιδιών, αφού συχνά δεν υπάρχουν χρήματα όχι για πάρτι, αλλά ούτε καν για γλυκό. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την κανονικότητα εντός του σχολείου» υπογραμμίζει η ίδια. «Τη στιγμή που το σύμπαν γύρω μας καταρρέει, είναι σημαντικό κάποια πράγματα να παραμένουν σταθερά. Τα παιδιά μας νιώθουν άνετα στο σχολείο, γι’ αυτό και εκφράζονται ελεύθερα».

Οπως εξηγεί η κ. Δαράκη, στο τμήμα της από τους 17 μαθητές οι 4 ανήκουν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν από την έναρξη της χρονιάς οξύ βιοποριστικό πρόβλημα. «Η μία μαμά, μάλιστα, εργαζόμενη μεν, αλλά απλήρωτη για μήνες, σκεφτόταν να βάλει τα παιδιά της σε ίδρυμα μόνο και μόνο για να σιτίζονται». Παρόμοια, αν όχι χειρότερη, η κατάσταση στο όμορο Πέραμα. «Εχουν έρθει μαθητές με επιστολή γονέα προς τον δάσκαλο ή τον καθηγητή τους, που μας ζητεί εμπιστευτικά να δώσουμε στο παιδί τους δέκα ευρώ ή να του προσφέρουμε μεσημεριανό» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», κ. Σταύρος Καλλώνης, «και θα σας τα επιστρέψουμε, μόλις πάρουμε τα λεφτά της πρόνοιας».

Τα παιδιά τα ξέρουν όλα

Πρόκειται για αξιοπρεπείς οικογένειες, που ένας θάνατος, μια απόλυση ή ένα εργατικό ατύχημα εν καιρώ κρίσης τους έφερε στο «αμήν». Μυστικό της σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών είναι ότι ακόμα λειτουργεί η «γειτονιά». «Οι κοινωνίες εδώ ήταν ανέκαθεν συμμετοχικές, ενώ η πλειονότητα των εκπαιδευτικών μένει εδώ» παρατηρεί ο κ. Φωκιανός. «Δεν επικοινωνούσα ποτέ με τους γονείς μόνο για την πρόοδο των παιδιών, καλλιεργούσα μια σχέση εμπιστοσύνης» προσθέτει η συνάδελφός του. «Είναι μεγάλη επιτυχία που σπάσαμε το ταμπού της ελεημοσύνης» υπογραμμίζει ο κ. Φωκιανός. «Δίνουμε στα παιδιά μαθήματα αλληλεγγύης» καταλήγει, «σήμερα στηρίζουμε τον έναν, αύριο τον διπλανό του, έτσι μόνο μπορούμε να επιβιώσουμε».

Θεματική ενηλίκων συμπεριλαμβάνουν οι συζητήσεις στις τάξεις του δημοτικού. «Φέτος, έχω την αίσθηση ότι τα παιδιά τα ξέρουν όλα πριν από εμάς» ομολογεί ο κ. Φωκιανός. Tο άγχος και η θλίψη, ως απόρροια της ασταθούς κοινωνικής κατάστασης, παρατηρούνται ακόμα και στις μικρές τάξεις. «Η πολιτική επικαιρότητα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όπως και τα εργασιακά θέματα». Δεν είναι τυχαίο ότι μαθητές έστειλαν ζωγραφιές σε απεργούς εργάτες του μετάλλου. Το μάθημα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Τα παιδιά μαθαίνουν να υπολογίζουν τα ποσοστά μέσα από τους οικονομικούς δείκτες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στατιστικά στοιχεία των προτιμήσεων κατά Σχολή ή Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 »

Στατιστικά στοιχεία των προτιμήσεων κατά Σχολή ή Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

Από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται τα στατιστικά στοιχεία των προτιμήσεων κατά Σχολή ή Τμήμα των υποψηφίων καθώς επίσης και των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακαδημαϊκό έτους 2011-12 με το σύστημα των εξετάσεων των Γενικών Λυκείων – ΕΠΑΛ Ομάδα Β’ και των ΕΠΑΛ Ομάδα Α’.
Για τα στατιστικά στοιχεία πατήστε εδώ.

Στη Δικαιοσύνη οι «χρυσές» ιστοσελίδες »

Αντικείμενο δικαστικής έρευνας αποτελούν πλέον οι «χρυσές» λίστες, στις οποίες περιλαμβάνονται ιστοσελίδες διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών και επιμελητηρίων της χώρας.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελέας Εφετών, Γρ. Πεπόνης, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Νικολόπουλου.

Σε αυτή γινόταν αναφορά σε σειρά ιστοσελίδων, η κατασκευή των οποίων κόστισε χιλιάδες ευρώ, αν και στην πραγματικότητα θα έπρεπε να δοθούν ελάχιστα.

Χαρακτηριστικά, στον κατάλογο αναφέρονται μεταξύ άλλων οι ιστοσελίδες των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τις οποίες δαπανήθηκαν 1.406.363 ευρώ, του Υπουργείου Εξωτερικών (1.291.150 ευρώ), της Βουλής (1.120.000 ευρώ) και του ΝΑΤ (900.000 ευρώ).

Πηγή: enet.gr

Κλοπή στις προϋπηρεσίες χιλιάδων εκπαιδευτικών με το νέο βαθμολόγιο, των Χρήστου Κάτσικα – Χρήστου Σόφη »

Ριφιφί στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών με το νέο βαθμολόγιο

Δε φτάνει η δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων, δε φτάνει η μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, δε φτάνει το χαράτσι του σπιτιού και της έκτακτης εισφοράς που από 1/1/2012 θα κρατιέται κατευθείαν από το μισθό, ΤΩΡΑ κλέβουν και προϋπηρεσία από τους εκπαιδευτικούς και από όλους βέβαια τους δημοσίους υπαλλήλους.

Με την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου –μισθολογίου επιχειρείται μια μεγάλη κλοπή στην προϋπηρεσία και βέβαια στις αποδοχές των εκπαιδευτικών.
Στη σελίδα 25 της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:
“Μετά την ανωτέρω μισθολογική ένταξη, η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του κοινοποιούμενου νόμου, οι οποίες προβλέπουν ότι για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων απαιτείται η παρέλευση διετίας ή τριετίας ανάλογα με το βαθμό στον οποίο έχει ενταχθεί ο υπάλληλος. Αυτό σημαίνει ότι ο πλεονάζων χρόνος που τυχόν απομένει μετά την ανωτέρω μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων στους οικείους βαθμούς και Μ.Κ. δεν θα ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο. Συνεπώς, το επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο σε όλους τους υπαλλήλους θα δοθεί μετά την παρέλευση διετίας ή τριετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του κεφαλαίου δεύτερου του κοινοποιούμενου νόμου (1-11-2011)”.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πλεονάζων χρόνος σε ένα μισθολογικό κλιμάκιο διαγράφεται! Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί βλέπουν να διαγράφεται προϋπηρεσία 5, 10, 15 μηνών κλπ. Γιατί έτσι θέλει η νέα ιερά συμμαχία συγκυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Χρήστος Κάτσικας, Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ)
Χρήστος Σόφης, Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Ενδοσχολική βία, του Χρήστου Χρήστου »

Άρθρο για την ενδοσχολική βία, του σ. Χρήστου Χρήστου – Οργανωτικού Γραμματέα ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

Όταν έρχεται στην επικαιρότητα ένα περιστατικό ενδοσχολικής βίας, έκπληκτη η κοινωνία σχολιάζει τους ανήλικους και τα Μ.Μ.Ε κινδυνολογεί ασύστολα. Η συμπεριφορές βίας μεταξύ ανηλίκων έχουν τέτοια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά ώστε να απασχολούν δικαιολογημένα την κοινή γνώμη. Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η αποφυγή της ‘δαιμονοποίησης’ των παιδιών και των εφήβων.

Τα παιδιά δεν απειλούνται μόνο από τους συνομήλικους τους, αλλά και από την αδυναμία των ενηλίκων να τους δώσουν την υποστήριξη και διαπαιδαγώγηση στην ζωή τους. Δυστυχώς πολλές φορές οι ενήλικες ενεργούν με τρόπο που συνιστούν στη κακοποίηση ή στη παραμέληση των ανηλίκων.

Στην Ελλάδα η βία μεταξύ μαθητών (αγοριών) υπήρχε από παλιά, κυρίως όμως έξω από τα σχολεία. Η βία σήμερα διεξάγεται, συνήθως, ομαδική μέσα στα σχολεία υπό τη μορφή σωματικής ή ψυχολογικής (χτυπήματα, εξευτελισμός κάθε είδους, απειλές κλπ) κατά ενός μαθητή που κατά κανόνα είναι σωματικά αδύναμος και κυρίως όχι επιθετικός.

Η βία και η επιθετικότητα από μαθητές κατά μαθητών στα σχολεία έχει απασχολήσει πολλά χρόνια τη διεθνή και ελληνική επιστήμη. Τις τελευταίες δεκαετίες τον προηγούμενο αιώνα και ειδικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, πολλές μελέτες ασχολούνται συστηματικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού στο μαθητικό κόσμο (bulling). Το φαινόμενο του bulling δεν είναι καινούριο, στα Ελληνικά αποδίδεται συνήθως ως ‘σχολικός εκφοβισμός’ ή ‘ενδοσχολική βία’ που όμως έχει περισσότερες μορφές από την εικόνα δύο συμμαθητών που πιάνονται στα χέρια στο προαύλιο του σχολείου. Το bulling μπορεί να έχει μορφή σωματική (χτυπήματα, δαγκώματα, σπρωξίματα), λεκτική (ταπεινωτικοί χαρακτηρισμοί, απειλές, ρατσιστικά ή σεξουαλικά σχόλια), κοινωνική (αποκλεισμός από ομάδες, ρεζίλεμα) ή ακόμα και ηλεκτρονική (απειλές και πειράγματα μέσω sms, emails κλπ).

Θύτες και θύματα προέρχονται από κάθε κοινωνική ομάδα της σχολικής κοινότητας. Κάθε πρόσωπο μπορεί να είναι υποψήφιος θύτης, αν δεν κατανοήσει τη βία που κρύβει μέσα του και τους παράγοντες που οδηγούν στον έλεγχο ή στην εξωτερίκευση της και αν δεν αντιληφθεί πόσο η προσωπική ιστορία διαφοροποιεί τις στάσεις και τις συμπεριφορές.

Από την άλλη πλευρά θυματοποιείται και εκφοβίζεται εύκολα ένα παιδί, όταν υπάρχει ανισορροπία δύναμης και εκτίθεται επανειλημμένα και για αρκετό χρονικό διάστημα σε αρνητικές πράξεις άλλου παιδιού.

Αλλά και το ίδιο το σχολείο ως θεσμός έχει υποστηριχτεί ότι ασκεί βία κατά ποικίλους τρόπους στους μαθητές/μαθήτριες. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η σχολική εξουσία σήμερα δεν θεμελιώνεται πλέον πάνω στην άσκηση φυσικής βίας όσο στην χειραγώγηση, τη συναίνεση, τον προσεταιρισμό και την εσωτερίκευση των κανόνων και προτύπων συμπεριφοράς. Η βία του σχολείου είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να κατανοηθεί πληρέστερα ως στοιχείο του ευρύτερου κοινωνικού ελέγχου της εκπαίδευσης, σε μια κοινωνία με άνιση κατανομή πλούτου, προνομίων και εξουσίας. Επιπλέον, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το σχολείο σήμερα κυριαρχείται από μια τεχνοκρατική ιδεολογία, που σε μεγάλο βαθμό απηχεί τις αξίες, τις επιδιώξεις και τα προστάγματα μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Σε ένα τέτοιο, έντονα ανταγωνιστικό κλίμα, οι εκπαιδευτικοί θεσμοί συνήθως προάγουν την βαθμοθηρία, τον ανταγωνισμό, τη στείρα απομνημόνευση, την τυποποιημένη γνώση και οδηγούν στη κατηγοριοποίηση των μαθητών μέσω της εξεταστικής διαδικασίας.

Το αποτέλεσμα είναι πολλά παιδιά που προέρχονται συνήθως από αδύναμα στρώματα να συναντούν σοβαρές δυσκολίες στη μαθησιακή τους πορεία και να οδηγούνται αβοήθητοι στη σχολική αποτυχία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η στάση απέναντι στο σχολείο και ότι αυτό αντιπροσωπεύει, καθίσταται αρνητική και συχνά εκδηλώνεται με επιθετικότητα, παραβατικότητα ή και αυτοκαταστροφικές ενέργειες.

Η ενδοσχολική βία, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αναλύεται χωρίς να υπολογίζεται η επίδραση του οικογενειακού καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Οι σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται πολλές φορές από βιαιότητα κάθε είδους, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανασφάλεια, την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις κάθε μορφής ανισότητες. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος των τυπικών και των άτυπων ομάδων στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Καθοριστική, τέλος, είναι και η επίδραση των μέσων μαζικής επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε) και ιδίως της τηλεόρασης στα παιδιά και τους νέους. Πολλά από τα πρότυπα που έχουν τα παιδιά και οι νέοι προέρχονται από το ‘κατασκευασμένο’ κόσμο της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο καταιγισμός των σκηνών βίας από τη τηλεόραση συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας περισσότερο βίαιης από ότι συμβαίνει στη πραγματικότητα.
Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά αποτελούν τους πιο ευαίσθητους δέκτες των επιρροών από το οικογενειακό, σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ειδικά ενόψει της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία, αποτελεί ανάγκη η προετοιμασία μας με δεδομένο ότι θα είναι μεγαλύτερη η ένταση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας.

Αυστηρό μήνυμα στα ΑΕΙ να ελέγξουν τις δαπάνες »

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΗΣΙΑ“…Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να μείνουν χωρίς προϋπολογισμό για το 2012, εάν δεν εφαρμόσουν το νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Της Χαράς Καλημέρη

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να μείνουν χωρίς προϋπολογισμό για το 2012, εάν δεν εφαρμόσουν το νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα, γίνεται πιο «στενός» ο έλεγχος των οικονομικών τους, αφού για τις όποιες δαπάνες τους τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν λάβει προηγουμένως έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών, ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης κ. Βασίλης Παπάζογλου απηύθυνε προς τα ΑΕΙ αυστηρή προειδοποίηση για τον έλεγχο των δαπανών τους.

….

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”…

Κυκλώματα ντροπής στις φοιτητικές εστίες »

Εξωπανεπιστημιακές μαφίες δρουν στις φοιτητικές εστίες. Τρομοκρατούν οικότροφους και προσωπικό. Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου πυροβόλησαν εναντίον φοιτητών

“Καταφύγιο” στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και σε εστίες της υπόλοιπης χώρας, έχουν βρει εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία έχουν κάνει κατάληψη σε δωμάτια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση κλοπές.
Αποκορύφωμα της παραβατικότητας από πρόσωπα που μένουν εντός της φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ήταν το περιστατικό της Παρασκευής, όταν δύο από αυτούς επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα δωμάτιο, έγιναν αντιληπτοί από φοιτητή, ο οποίος είχε πέσει παλαιότερα θύμα κλοπής, τους κυνήγησε και ένας από τους δύο επίδοξους ληστές, πυροβόλησε εναντίον του.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ”…

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ: Τι θα ισχύσει-Και χωρίς εξετάσεις η εγγραφή στα ΤΕΙ »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι η βασική προτεραιότητα του Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο θα λειτουργήσει από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, η εκπαιδευτικές διαδρομές για τους αποφοίτους του Τεχνολογικού Λυκείου κρατιούνται ανοιχτές. Έτσι, όποιος τελειώνει την Γ’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ συμμετέχοντας σε ειδικές εξετάσεις.

Επίσης όποιος τελειώνει το 4ο έτος και εφόσον έχει επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με κριτήρια που θα οριστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα ΤΕΙ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιτυχόντες θα εισάγονται σε Τμήματα Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα του τομέα της ειδικότητάς τους.

Ειδικότερα:

1. Σε τι διαφέρει το Τεχνολογικό Λύκειο από το ΕΠΑ.Λ;

Ενσωματώνει τα ΕΠΑ.Λ και τις ΕΠΑ.Σ σε μια ενιαία δομή.

Εξασφαλίζεται η απαιτούμενη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων της κάθε ειδικότητας σε 2146 ώρες (με 3 +1 έτη), από 1189 ώρες που είναι στα ΕΠΑ.Λ.

Εκσυγχρονίζονται τα προγράμματα σπουδών και προσαρμόζονται στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων. Παράλληλα εισάγεται ο θεσμός της ερευνητικής εργασίας και της δραστηριότητας, οι οποίες είναι εκπαιδευτικές διαδικασίες που αυξάνουν την αυτενέργεια των μαθητών, τους παροτρύνουν στη ανάληψη πρωτοβουλιών, ενισχύουν τη συνεργασία και προάγουν το ομαδικό πνεύμα.

Θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση στο τρίτο έτος και στο τέταρτο έτος. Εκτός από την πρακτική άσκηση, παρέχεται και η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθητείας. Η εφαρμογή των θεσμών της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας θα γίνεται με τρόπο ευέλικτο, ώστε να προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς.

Στους μαθητές που έχουν μαθησιακά κενά από προηγούμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες, προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία με την εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ και Β’ τάξης, Μαθημάτων Υποστήριξης, στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά.

Παρέχονται στους μαθητές δύο επίπεδα προσόντων. Επίπεδο 2 στο τέλος της τριετίας και επίπεδο 3 στο τέλος του τέταρτου έτους.

Οι εξετάσεις πιστοποίησης ενισχύουν την αξιοπιστία του συστήματος.

Στη Γ’ τάξη εισάγεται ένα νέο μάθημα με τίτλο «Επαγγελματικό Περιβάλλον και Σύνδεση με την Εργασία», που προετοιμάζει τους μαθητές, της κάθε ειδικότητας, για την αντιμετώπιση των ξεχωριστών συνθηκών εργασίας που θα συναντήσουν.

2. Πώς ο μαθητής θα αποφασίσει για τον τομέα που θα ακολουθήσει στη Β΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου;

Στην Α΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής/προσανατολισμού, που θα είναι αντίστοιχα των τομέων που θα λειτουργούν στη Β΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου.

Ο μαθητής θα επιλέγει δύο από τα μαθήματα αυτά και θα αποφασίζει αν τελικά τον ενδιαφέρουν οι αντίστοιχοι τομείς.

3. Αν ένας μαθητής αλλάξει γνώμη προαγόμενος από την Α’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου μπορεί να συνεχίσει στο Νέο Λύκειο;

Η ύπαρξη μιας πρώτης τάξης με σχεδόν κοινά μαθήματα, στο Νέο Λύκειο και στο Τεχνολογικό Λύκειο, ευνοεί τους μαθητές που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για την εκπαιδευτική τους πορεία και διευκολύνει την κινητικότητα των μαθητών μεταξύ Νέου Λυκείου και Τεχνολογικού Λυκείου. Άρα στην Α’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου οι ώρες των μαθημάτων κατεύθυνσης θα είναι περιορισμένες και ένας μαθητής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη μαθητική διαδρομή του στο Νέο Λύκειο.

4. Πόσα χρόνια διαρκούν οι σπουδές στο Τεχνολογικό Λύκειο;

Οι σπουδές διαρκούν 3 + 1 έτη (το ένα κατ’ επιλογήν ανάλογα με τα επαγγελματικά προσόντα).

5. Τίτλοι σπουδών

Ο απόφοιτος της Γ’ Τεχνολογικού Λυκείου θα αποκτά Απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου και Πτυχίο επιπέδου προσόντων 2 σύμφωνα με την οδηγία 36/2005, όπως ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ 38/2010.

Ο απόφοιτος του Τμήματος Ειδίκευσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα αποκτά, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης, Πτυχίο επιπέδου προσόντων 3 σύμφωνα με την οδηγία 36/2005 όπως ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ 38/2010.

6. Γιατί χρειάζεται το τέταρτο έτος;

Το τέταρτο έτος εξασφαλίζει την απαιτούμενη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων, έτσι όπως περιγράφονται από τα αντίστοιχα επίπεδα προσόντων, με δεδομένο ότι στην Α’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου (όπως συμβαίνει και στα ΕΠΑ.Λ) δεν διδάσκονται μαθήματα τομέα ή ειδικότητας.

Το τέταρτο έτος δεν είναι έτος κατάρτισης ή εξειδίκευσης, αλλά έτος ολοκλήρωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

7. Ποιος είναι ο σκοπός του τμήματος «Γενικής Παιδείας», στη Γ’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου;

Το Τεχνολογικό Λύκειο είναι ένα σχολείο χωρίς φραγμούς σε εκπαιδευτικές διαδρομές. Για τους μαθητές που διαφοροποιούν τους στόχους τους κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Τεχνολογικό Λύκειο, το τμήμα «Γενικής Παιδείας» προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι.

Το τμήμα «Γενικής Παιδείας» μπορούν να το επιλέξουν όσοι μαθητές προάγονται από τη Β’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου, στη Γ’ τάξη και επιθυμούν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε αυτό το τμήμα διδάσκονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και οι απόφοιτοι του τμήματος παίρνουν Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.

Όσοι μαθητές επιλέξουν το τμήμα αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικής προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ με τα σημερινά δεδομένα, τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών που εισάγονται από τα ΕΠΑ.Λ στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά μικρά.

8. Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι η βασική προτεραιότητα του Τεχνολογικού Λυκείου. Παρ’ όλα αυτά, η εκπαιδευτικές διαδρομές για τους αποφοίτους του Τεχνολογικού Λυκείου κρατιούνται ανοιχτές. Έτσι, όποιος τελειώνει την Γ’ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ συμμετέχοντας σε ειδικές εξετάσεις.

Επίσης όποιος τελειώνει το 4ο έτος και εφόσον έχει επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα έχει πρόσβαση στα ΤΕΙ, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με κριτήρια που θα οριστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα ΤΕΙ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιτυχόντες θα εισάγονται σε Τμήματα Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα του τομέα της ειδικότητάς τους.

9. Τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου;

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας θα είναι η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει και η προσαρμογή των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, στα νέα δεδομένα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Το 4ο έτος εξασφαλίζει ανώτερο επαγγελματικό επίπεδο σύμφωνα με την οδηγία 36/2005. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζεται και αντίστοιχη ρύθμιση σε όσες ειδικότητες έχουν ήδη ρυθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ή θα εξασφαλιστεί σε όσες ειδικότητες καθοριστούν μετά την υποχρέωση που θα εισάγει ο νέος νόμος. Ένα χρόνο μετά την πλήρη εφαρμογή του συστήματος θα υπάρχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της επαγγελματικής ιεράρχησης.

Μία από τις άδειες που παίρνει ο απόφοιτος ηλεκτρολόγος από το Γ΄ έτος του Τεχνολογικού Λυκείου είναι αυτή του «Ηλεκτροτεχνίτη Εγκαταστάσεων Εργοστασίων και Ηλεκτροκινητήρων» (Ηλεκτροτεχνίτης Γ΄ ειδικότητας). Μετά από προϋπηρεσία 2 ετών σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις μπορεί να πάρει την άδεια Αρχιτεχνίτη στο ίδιο είδος εγκαταστάσεων. Ο απόφοιτος του Δ’ έτους, χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε τις ρυθμίσεις, θα μπορεί ενδεχομένως να πάρει την άδεια του Αρχιτεχνίτη με προϋπηρεσία π.χ. 100 ημερών εργασίας ή και κατευθείαν του Αρχιτεχνίτη εφόσον η πιστοποίηση έχει εστιαστεί και ελέγχει το συγκεκριμένο επαγγελματικό επίπεδο.

10. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.)

Ναι, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν την απαιτούμενη εργαστηριακή εκπαίδευση.

Η χρήση όμως των σχολικών εργαστηρίων θα είναι ευρύτερη, τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και από την τοπική κοινωνία.

11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις/ Ταμεία – Ερχονται μειώσεις 15%-40% στις επικουρικές »

11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις-Ταμεία

Επικουρικά ταµεία – «κουµπαράδες», που θα αποδίδουν στο τέλος του εργασιακού βίου του ασφαλισµένου, συντάξεις ισόποσες µε τις συσσωρευµένες εισφορές του εργαζοµένου, δηµιουργεί η κυβέρνηση, ανατρέποντας πλήρως το σηµερινό καθεστώς.

«Το Βήµα της Κυριακής» αποκαλύπτει τα βασικά σηµεία του κυβερνητικού σχεδίου για τη νέα ασφαλιστική µεταρρύθµιση, η οποία επικεντρώνεται στην επικουρική ασφάλιση και στα ταµεία παροχής των εφάπαξ βοηθηµάτων.

Εντός της εβδοµάδος το υπουργείο Εργασίας δίνει στη δηµοσιότητα τις αναλογικές µελέτες για τη βιωσιµότητα των επικουρικών ταµείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του νοµοσχεδίου για την τροποποίηση του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης.

Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται στη µετατροπή του σηµερινού καθεστώτος «προκαθορισµένων εγγυηµένων παροχών» σε καθεστώς «προκαθορισµένων εισφορών». Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νέο καθεστώς στηρίζεται στους εξής άξονες:

1. ∆ηµιουργούνται «ατοµικοί λογαριασµοί» σε όλους τους ασφαλισµένους για το χρονικό διάστηµα της ασφάλισής τους από το 2001 και εντεύθεν.

2. Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισµού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταµεία.

3. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαµβάνει ο ασφαλισµένος θα είναι αντίστοιχο µε τις εισφορές που έχει καταβάλει συν τις όποιες αποδόσεις του κεφαλαίου του.

4. Για το διάστηµα της ασφάλισης προ του 2001 _ για το οποίο δεν υπάρχουν µηχανογραφηµένα ένσηµα _ η σύνταξη θα υπολογίζεται στο 20% της κύριας σύνταξης.

5. Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Οι µειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα επέλθουν µε τον νέο νόµο θα αφορούν τόσο τις καταβαλλόµενες όσο και τις µελλοντικές συντάξεις.

6. Οι περικοπές θα ισχύσουν άµεσα στα ελλειµµατικά Ταµεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρµογή θα γίνει σε βάθος χρόνου ανάλογα µε το µέγεθος του προβλήµατος κάθε Ταµείου.

7. Η µείωση – ειδικώς στο µεγαλύτερο Ταµείο του ιδιωτικού τοµέα ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) – θα φθάσει το 40%, καθώς κάθε µήνα καταγράφεται έλλειµµα 30 εκατ. ευρώ.

8. Τα εφάπαξ βοηθήµατα θα µειωθούν και θα διαµορφώνονται αντίστοιχα µε τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισµένος κατά τον εργασιακό βίο του.

9. Αύξηση 1% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. «∆εν είναι δυνατόν µε εισφορές 3% + 3% να δίδονται συντάξεις µε αναπλήρωση από 26% ως 40%» δηλώνει ο κ. Κουτρουµάνης.

10. Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καµία σύνταξη (κύρια + επικουρική) να µην ξεπερνά τον τελευταίο µισθό του συνταξιοδοτούµενου.

11. Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης _ όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης _ για όλα τα επικουρικά ταµεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ….

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση