Archive for 9 Αυγούστου, 2011

To World Wide Web έγινε 20 χρονών »

Ο Βρετανός μηχανικός/θεωρητικός των υπολογιστών Tim Berners-Lee του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (a.k.a. CERN) αποκάλυψε μία μελέτη περί οργάνωσης πληροφοριών στις 6 Αυγουστου 1991. Το αποκάλεσε “World Wide Web” και δημοσίευσε μία σύντομη περίληψη στο alt.hypertext newsgroup, σημαδεύοντας έτσι το ντεμπούτο του Web ως μία υπηρεσία ευρέως χρησιμοποιούμενη στο Ίντερνετ. Σήμερα λοιπόν το World Wide Web κλείνει τα 20 του χρόνια.

Το World Wide Web, ή απλώς Web όπως το αποκαλούμε σήμερα, είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων hypertext ντοκουμέντων προσπελάσιμων μέσω του Ίντερνετ. Ουσιαστικά, οι χρήστες μπορούν να δουν ιστοσελίδες οι οποίες περιέχουν κείμενο, εικόνες, βίντεο και/ή άλλα είδη πολυμέσων χρησιμοποιώντας έναν Web Browser. Η πλοήγηση μεταξύ τους βασίζεται σε hyperlinks.

O Berners-Lee, τώρα Διευθυντής του World Wide Web Consortium, χρησιμοποίησε έννοιες από προηγούμενα συστήματα hypertext για να γράψει την πρόταση του τον Μάρτιο του 1989 για αυτό που τελικά θα γινόταν το World Wide Web. Τον Νοέμβριο του 1990, ο Berners-Lee και ο Βέλγος Robert Cailliau πρότειναν να χρησιμοποιήσουν το hypertext για να συνδέσουν και να προσπελάσουν πληροφορίες διαφόρων ειδών.

Το σχέδιο είδε το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 1990 στο CERN της Ελβετίας. Ο Βerners-Lee χρησιμοποίησε εναν NeXT υπολογιστή ως τον πρώτο web server και για να γράψει τον πρώτο Web Browser, τον WorldWideWeb. Ως τα Χριστούγεννα του 1990, ο Berners-Lee είχε φτιάξει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για ένα λειτουργικό Web: τον πρώτο Web Browser (ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και Editor), τον πρώτο Web Server και τις πρώτες Web σελίδες, οι οποίες περιέγραφαν το όλο σχέδιο.

Ευχαριστούμε Berners-Lee!

Πηγή: Techspot

Φαντασμαγορική βροχή από αστέρια θα φωτίσει τον ουρανό την Παρασκευή »

Το θέαμα των Περσειδών
Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών θα πρέπει κάποιος να βρεθεί σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι
Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών θα πρέπει κάποιος να βρεθεί σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι (Φωτογραφία: Associated Press )

Αθήνα

Ένα από τα εντυπωσιακότερα αστρονομικά φαινόμενα, τη βροχή των Περσειδών, θα απολαύσουν και φέτος, όσοι αποφασίσουν να μείνουν ξύπνιοι τη νύχτα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πέφτουν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών θα πρέπει κάποιος να βρεθεί σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη.

Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.

Το πρώτο μετέωρο των Περσειδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.

Τα μετέωρα («πεφταστέρια») είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.

Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι.
Newsroom ΔΟΛ

Νέο «κύμα» συγχωνεύσεων στα σχολεία »

Νέο “σαρωτικό κύμα” συγχωνεύσεων στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια αναμένεται από τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

“Ετοιμαζόμαστε να έχουμε μια καινούργια χρονιά με πολύ περισσότερες συνενώσεις σχολείων και αυτό είναι ένα στοίχημα, μία πρόκληση”, τόνισε με δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΪ”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει τη συγχώνευση 1.933 σχολικών μονάδων σε 877 για το νέο σχολικό έτος.

Το νέο κύμα συγχωνεύσεων που θα γίνει την ερχόμενη σχολική χρονιά, έχει σχέση και με τον μειωμένο αριθμό προσλήψεων που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας φέτος αλλά -όπως δείχνουν τα πράγματα- και την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ”…

Ακόμη μια ευκαιρία για τη σχολή των ονείρων σας! »

OI ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ
Eρευνα Χρήστος Κάτσικας

Κάθε χρόνο εκατοντάδες πτυχιούχοι λαμβάνουν μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις που διεξάγουν τα πανεπιστημιακά τμήματα προκειμένου να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο. Οι λόγοι για τους οποίους οι πτυχιούχοι προτιμούν, αντί να εγγραφούν σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, να αποκτήσουν δεύτερο βασικό πτυχίο είναι λίγο έως πολύ γνωστοί σε όλους. Η ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι ίσως ο βασικότερος λόγος ενώ η αγάπη και η κλίση του υποψηφίου σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο αποτελούν έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φοιτητές που κάθε χρόνο αδυνατούν να εισαχθούν στο τμήμα πρώτης επιλογής και η οικονομική τους κατάσταση (ή άλλοι παράγοντες) δεν τους επιτρέπουν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα παιδιά αυτά μετά την αποφοίτησή τους δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα πρώτης τους επιλογής προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος είναι διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης των ΝΕΩΝ στο http://digital.tanea.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση