Archive for 4 Αυγούστου, 2011

Όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Πανεπιστημίων του λεκανοπεδίου -Αναλυτικός Οδηγός »

Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα λειτουργήσουν στα 22 ελληνικά ΑΕΙ της χώρας 509 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (πέρυσι 511). Σχετικά με την κατανομή των Π.Μ.Σ ανά ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει για μία ακόμη χρονιά τα περισσότερα προγράμματα (111 έναντι 116 την περσινή χρονιά). Ακολουθεί το Αριστοτέλειο με 66 και έπονται τα Πανεπιστήμια Κρήτης με 36, Πατρών με 30 και Ιωαννίνων με 30.

Προσφορά – Ζήτηση
Ο αριθμός των φετινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών παραμένει στα περσινά επίπεδα (μόλις 2 λιγότερα) αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας πόσα και ποια μεταπτυχιακά προγράμματα θα λειτουργήσουν από τα τεχνολογικά ιδρύματα, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Για να δούμε την εικόνα που επικρατεί, αρκεί να πάρουμε το παράδειγμα που ισχύει για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου τα τελευταία χρόνια καλύπτεται μόλις το 10% των αιτήσεων που υποβάλλονται. Κάθε χρόνο, δηλαδή, δέχεται περίπου 1.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές την ώρα που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10.000.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο κορυφαίο Πολυτεχνικό ίδρυμα της χώρας ΕΜΠ όπου κατά μέσο όρο δίνονται περίπου 30 θέσεις σε καθένα από τα 20 ΠΜΣ που λειτουργούν. Πόλο έλξης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές συνεχίζουν να είναι προγράμματα που σχετίζονται με τα Υπόγεια Έργα και Τεχνοοικονομικά Συστήματα, αλλά και με την Παραγωγή και Διαχείριση. Οι αιτήσεις σε ορισμένα προγράμματα σε σχέση με τις θέσεις που διατίθενται, μπορεί να είναι και δεκαπλάσιες.

Δίδακτρα και διάρκεια σπουδών
Δίδακτρα που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν οι περισσότεροι υποψήφιοι που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η πλειονότητα των ιδρυμάτων επιβάλλει δίδακτρα τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και τη μορφή παρακολούθησης (full-time ή part-time).

Η επιλογή των υποψηφίων

Τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων είναι η καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας, συνήθως της αγγλικής για τους Έλληνες, και η γνώση της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς.

Βέβαια, λαμβάνεται υπόψη και ο γενικός βαθμός του πτυχίου αλλά και η βαθμολογία στα μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν.

Τα βασικότερα κριτήρια που εξετάζονται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι τα εξής:

Γενικός βαθμός πτυχίου
Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών
Επίδοση στη διπλωματική εργασία
Ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου (αν βέβαια υπήρξε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του)

Διαβάστε εδώ…

Προβλήματα στις κρίσεις των διευθυντών σχολείων »

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Σωρεία προβλημάτων καθώς και ενστάσεων έχει προκαλέσει η διαδικασία επιλογής των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων που άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού το υπουργείο Παιδείας.
Οι διαμαρτυρίες που κατατίθενται υψώνονται… βουνά στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου, ενώ ένας υποψήφιος διευθυντής έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια καταγγέλλοντας “σειρά παραβάσεων, παρατυπιών και παρανομιών κατά τη διαδικασία της συνέντευξης από τα μέλη του συμβουλίου επιλογής”. Σε δημοτικό σχολείο της Σαντορίνης ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έβαλε λουκέτο διαμαρτυρόμενος για την “άδικη απόφαση του συμβουλίου επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων, με την οποία δεν ανανεώθηκε η θητεία τού μέχρι πρότινος διευθυντή”.
Πέρα από τα ευτράπελα, όμως, που αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες, όλοι παραδέχονται πως η διαδικασία επιλογής διευθυντών κυριολεκτικά στήθηκε στο παρά πέντε και με ιδιαίτερη προχειρότητα για ένα τόσο δύσκολο και ποικιλόμορφο εγχείρημα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, επανεξετάζονται και διασταυρώνονται οι τίτλοι όλων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών των υποψήφιων διευθυντών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να εξεταστούν 132 μεταπτυχιακά και 42 τίτλοι διδακτορικών διατριβών, γεγονός που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και σίγουρα περισσότερο χρόνο. Με αυτές τις καθυστερήσεις όμως και ενώ βαίνουμε προς τα μέσα του Αυγούστου, είναι τελικά αμφίβολο κατά πόσο η διαδικασία τοποθετήσεων νέων διευθυντών σχολικών μονάδων θα ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, που ανοίγουν τα σχολεία.
“Η όλη διαδικασία είναι σωστή. Θα έπρεπε όμως να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Τουλάχιστον θα μπορούσε να παραταθεί η θητεία των διευθυντών μέχρι το τέλος του χρόνου και αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία των κρίσεων”, επισημαίνει ο Κώστας Ανθόπουλος, διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, αιρετός στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,

Σοκ!… 200 διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση »

Σοκ!… 200 διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη

04/08/2011 – 16:19

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287 Αθήνα, 04/08/2011
Διορισμοί Εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση

Σοκ προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα η εξαγγελία της Υπουργού Παιδείας για 600 μόνιμους διορισμούς στη Δημόσια Εκπαίδευση και για μισές προσλήψεις αναπληρωτών σε σχέση με πέρυσι, όταν η ίδια εκτίμησε πως θα συνταξιοδοτηθούν φέτος γύρω στις 10.000 εκπαιδευτικοί.

Προκαλεί δε έντονο προβληματισμό η εκτίμηση των υπηρεσιών του Υπουργείου ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα διοριστούν 200 περίπου εκπαιδευτικοί. Σημειώνω πως οι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχαν ως εξής:

Έτος – Διορισμοί
2001 -3.885 , 2002 -4.341 , 2003 -2.698 ,2004 -2.939 , 2005-2.954 , 2006 -2.933 , 2007 -3.665 ,2008 -3.515 ,2009-2.770 , 2010-1.400 , 2011 Περίπου 200

Οι φετινοί διορισμοί δεν θα είναι απλά οι λιγότεροι μετά το 1950 αλλά σηματοδοτούν και την πρόθεση της Κυβέρνησης για υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση θυσιάζει στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων το Δημόσιο Σχολείο.

Αλήθεια πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Πιστεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας πως τα μέτρα που πήρε, όπως η κατάργηση ή η συγχώνευση σχολείων, η μη λειτουργία εκατοντάδων ολοήμερων τμημάτων, η κατάργηση της Μετεκπαίδευσης, η μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, η ακύρωση αντισταθμιστικών δράσεων, η μη απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, θα καλύψουν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μας;

Αναμφισβήτητα, με τους 200 διορισμούς και με τις μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτονται τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Εάν η κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει την απόφασή της για μειωμένους διορισμούς, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων που δεν θα πλήξουν μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της υποβάθμισης της εκπαίδευσης μέσω των ελάχιστων διορισμών είναι υποχρέωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος να το αναδείξει στις πραγματικές του διαστάσεις και να αγωνιστεί ώστε και κάλυψη όλων των πραγματικών κενών εκπαιδευτικών να γίνει με μόνιμους διορισμούς και, επιτέλους, να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διορισμού και στους συναδέλφους μας ειδικής αγωγής που παραμένουν όμηροι επί σειρά ετών.

Η υποβάθμιση της εκπαίδευσης δε δημιουργεί ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο της πατρίδας μας που είναι ζητούμενο ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.
Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλης

Για άρση της ανωνυμίας στα blog ετοιμάζεται η κυβέρνηση »

Nομοθετικά μέτρα για τη δυνατότητα ταυτοποίησης των διαχειριστών στα ελληνικά ιστολόγια, καθώς και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για περισσότερα εγκλήματα απ’ όσα επιτρέπει ο νόμος σήμερα, εξήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε ότι «το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους», χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης.

Είπε ότι θα περιμένει τώρα τις προτάσεις της νέας νομοθετικής επιτροπής, που θα συγκροτηθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Α. Ράντου.

Υπέρ της θέσης ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ισχύει για τις διαδικτυακές αναρτήσεις έχει ταχθεί επανειλημμένα και ο Άρειος Πάγος. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του, οι Αρχές πρέπει να μπορούν να ζητούν από τους παρόχους τα στοιχεία χρηστών που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις χωρίς να ζητούν άδεια από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες Του Βήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στα μέλη της επιτροπής ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η αυτοδέσμευση των δημοσιογράφων, αφού έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα σχολιασμού στο Διαδίκτυο περιστατικών πολιτικής βίας, ο οποίος εξυπηρετεί συμφέροντα που αντίκεινται στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημοκρατία.

Μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγγειλε επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού των καμερών προκειμένου να εντοπίζονται αξιόποινες πράξεις. Πρόσθεσε ότι σχετικές νομοθετικές προτάσεις περιμένει επίσης από την επιτροπή που ήδη λειτουργεί υπό τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Χ. Γεραρή.

Πηγή: in.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση