Archive for 21 Ιουνίου, 2011

Τι είπε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη Βουλή για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, τις συνταξιοδοτήσεις, τις συγχωνεύσεις σχολείων και το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια »

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΗ’
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Το λόγο έχει τώρα η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στο κόμμα του αγαπητού μας συναδέλφου Άγγελου Τζέκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, το να χρησιμοποιούμε λόγια, ρητορικά σχήματα, εντυπωσιακές φράσεις και συγκρούσεις μεταξύ μας, είναι σαν μικρά χρωματιστά πυροτεχνήματα μέσα σε μία μάχη με βομβαρδισμούς.

Νομίζω ότι η πατρίδα, ο κόσμος που μας ακούει, έχει ανάγκη πλέον από ουσία και αλήθεια. Και νομίζω ότι η ουσία και η αλήθεια το πρώτο πράγμα που απαιτεί είναι από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, απ’ όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην εξουσία από τη Μεταπολίτευση και μετά, ένα συγγνώμη, για έναν απλό λόγο. Το 1974, το χρέος στη χώρα ήταν 20% και σήμερα είναι 150%. Ένα τόσο μεγάλο, ένα τόσο δυσθεώρητο χρέος, που σημαίνει ότι για να το αντιμετωπίσουμε θα χρειαστεί να παρέμβουμε με πολύ σκληρό τρόπο. Για να ξαναφέρουμε τη χώρα στο χώρο της ανάπτυξης, στους διαδρόμους και τις λεωφόρους της ανάπτυξης, σημαίνει ότι πολλά πράγματα από πολλούς δεν έγιναν σωστά. Δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη. Όμως, όλο το πολιτικό σύστημα, επί πάρα πολλά χρόνια, έβλεπε τα πράγματα να κινούνται προς μία κατεύθυνση, χωρίς ουσιαστικά να μπαίνει το φρένο που έπρεπε.

Η Κυβέρνηση αυτή έχει την ευθύνη σε μία συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, να παίξει το ρόλο της «μαμής» της ιστορίας. Η Κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να δημιουργηθεί το νέο. Το νέο πολιτικό σύστημα με τους νέους θεσμούς, οι οποίοι είναι αναγκαίοι, τα νέα πρόσωπα που πρέπει να έρθουν, οι νέες διαδικασίες και βέβαια, οι αρχές και οι αξίες, τις οποίες έχουμε ανάγκη και οι οποίες έχουν ανατραπεί.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ alfavita.gr

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των Πανελληνίων Εξετάσεων »

Δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων, στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου καθώς και οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου (Ομάδας Β’) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι :

Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,37% του συνόλου των υποψηφίων (85478 από 86924 υποψηφίους). Το 2010 είχε προσέλθει το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90593 από 92081 υποψηφίους).
Φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2010. (Το 2010 είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%)).
Η κλιμάκωση της βαθμολογίας έχει βελτιωθεί στα περισσότερα μαθήματα σε σχέση με το 2010 (με την έννοια ότι επιτρέπει την καλύτερη κατάταξη των υποψηφίων). Μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (11,09 έναντι 15,51% για το έτος 2010) καθώς και στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το έτος 2010.
Πιο συγκεκριμένα, στα επιμέρους μαθήματα η κατανομή της βαθμολογίας «βελτιώθηκε» σε όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Γενικής Παιδείας (όπου το ποσοστό των «αριστούχων» αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι και έφτασε στο 47,27%).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Λιγότεροι υποψήφιοι, περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας »

Μειώνονται οι υποψήφιοι, αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας.

Συνολικά, 85.478 υποψήφιοι συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και διεκδικούν μία από τις 66.400 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Καθώς πλέον έχει καταργηθεί η βάση του 10, φέτος καταγράφεται μία από τις καλύτερες αναλογίες επιτυχίας διαχρονικά.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”…

«Βουτιά» βάσεων έως 1.000 μόρια »

Από 200 έως 600 μόρια η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Της Χαράς Καλημέρη

«Βουτιά» αναμένεται να κάνουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε τμήματα αιχμής όλων των επιστημονικών πεδίων.

Τα δυσκολότερα, σε σχέση με πέρυσι, θέματα μείωσαν σημαντικά (κατά 4,4%) τον αριθμό των αριστούχων, με αποτέλεσμα οι βάσεις να κινούνται πτωτικά, περισσότερο σε Φυσικομαθηματικά και Πολυτεχνειακά Τμήματα και λιγότερο σε Νομικά, Παιδαγωγικά και Ιατρικά.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΗΣΙΑ“…

Και άρση μονιμότητας στο δημοψήφισμα »

ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα θέτει ουσιαστικά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ αφήνει ανοιχτό για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται.

Πρώτη με ειδήσεις για τον Ηλία Μόσιαλο Πρώτη με ειδήσεις για τον Ηλία Μόσιαλο Παράλληλα, στην προσπάθειά της να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα για το πολιτικό σύστημα, που εξήγγειλε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ως αντιστάθμισμα στις κοινωνικές αντιδράσεις, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το αίτημα του Αντ. Σαμαρά για πρόωρες εκλογές ως «ανεύθυνη στάση».

Συγκεκριμένα:

1 Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε χθες, με αφορμή τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, περί μερικής άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ότι τέτοιες απόψεις έχουν εκφραστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κι από διάφορες πλευρές. Τόνισε όμως ότι στη συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος, την οποία θα ανοίξει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, θα συζητηθεί και αυτή η άποψη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και με γνώμονα την αντιστοίχιση του αριθμού των υπαλλήλων με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ……

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση