Archive for 4 Ιουνίου, 2011

Το τεστ του Σωκράτη »

Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της “τριπλής διύλισης”.
“- Τριπλή διύλιση;” ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
– Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.
– Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.
Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
– Ε. όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και.
-Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.
– Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.
Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
– Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον.
– Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
– Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο.
Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας.
Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι;
– Όχι δεν νομίζω.
– Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;
Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος, έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα.
Μήπως είναι καιρός να βάλουμε κι εμείς αυτό το σοφό τεστ στη ζωή μας;

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ »

Έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, επισημαίνοντας έτσι την αυξημένη ανάγκη της ανθρωπότητας να διασωθεί η γη, το κοινό μας σπίτι. Η υπερκατανάλωση, ο υπερπληθυσμός, η εξάντληση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η απώλεια του μέτρου, οι πόλεμοι και πλήθος άλλων παραγόντων, καθιστούν δύσκολο το στοίχημα της σωτηρίας της γης. Η οικολογική συνειδητοποίηση και οι περιβαλλοντικές δράσεις συνιστούν στάση και συμπεριφορά βελτίωσης του προβλήματος.

Η πράσινη ανάπτυξη παγκοσμίως ίσως φρενάρει την κλιματική αλλαγή. Η κρίση αποτελεί ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. Είναι ευκαιρία να πούμε όχι σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας για όλους.

Η πράσινη Ανάπτυξη θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και το ζωτικό του περιβάλλον είναι μια ανάπτυξη που διασφαλίζει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι το μέλλον της χώρας μας. Από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον ποιοτικό τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας επί σειρά ετών στηρίχθηκε στην τσιμεντοποίηση των αστικών περιοχών και στην άναρχη δόμηση σε όλη την επικράτεια. Η αγροτική μας ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μια επιδοματική πολιτική, όχι πάντα ποιοτικών προϊόντων. Αυτές οι πολιτικές πλέον δεν είναι βιώσιμες.

Σήμερα πρέπει να συμβεί το τέλος μιας εποχής στην οποία ότι δεν γινόταν τσιμέντο, γινόταν στάχτη. Σήμερα χρειάζεται μία νέα αρχή. Να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο βάση προτεραιοτήτων.

Πρώτη προτεραιότητα, το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση, δηλαδή, σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

Δεύτερη προτεραιότητα, η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας.

Η πολιτεία δημιουργώντας ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος να προχωρήσει στην πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος χωρίς καμία ανοχή στην καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης να προχωρήσει στην αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας αντί επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί. Επίσης να αναθεωρήσει τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό για

φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια με βιοκλιματικές προδιαγραφές.

Υ.Γ.1 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με Εθελοντικές Οργανώσεις, Ορειβατικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγους προσκαλεί τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εκδήλωση που διοργανώνουν με την ευκαιρία την Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2011 στο Μαίναλο και στη θέση «Ρούχους». Τηλ. επικοινωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου 2713-601190 / 601173.

Υ.Γ.2 Αποφεύγετε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και το εμφιαλωμένο νερό. (αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο ακριβό είναι το εμφιαλωμένο νερό;) Στοιχίζει 1000 € το m3 όταν κάθε ώρα χύνονται στην θάλασσα εκατομμύρια m3 πόσιμου νερού.

Υ.Γ.3 Πηγαίνετε στη δουλειά σας χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή με συνεπιβατισμό (carpooling). Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να χρησιμοποιείτε μόνοι σας το αυτοκίνητο για να μεταβείτε στο χώρο εργασία σας.

Θόδωρος Σταυριανόπουλος

Διευθυντής Λυκείου – Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Πελοποννήσου

Δημοσκόπηση VPRC: Έρχεται κοινωνική έκρηξη »

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της VPRC που δημοσιεύουν τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ είναι ότι διογκώνεται καταλυτικά το κλίμα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Η εικόνα αυτή θεμελιώνεται στα εξής σημεία:

1. Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ελληνικών νοικοκυριών συγκεντρώνει ταυτόχρονα τις εξής αντικειμενικές συνθήκες στην καθημερινότητά του: δεν (θα) έχει την οικονομική δυνατότητα για μία εβδομάδα διακοπών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα στοιχειώδους καλής διατροφής, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες και αναγκαίες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν (π.χ. υγείας), δεν (θα) έχει τη δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση τον επόμενο χειμώνα, δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερού, κλπ. Η συσσώρευση των αρνητικών αυτών δυνατοτήτων είναι πρωτοφανής για την ελληνική κοινωνία, η οποία γνωρίζει ποσοστά φτώχειας από τη δεκαετία του ʼ90 και μετά στα επίπεδα του 20%. Η «έκρηξη» στο 34% διαμορφώνει μια εντελώς καινούργια οικονομικη και κοινωνική πραγματικότητα.

2. Το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται με την έρευνα της VPRCστο 19.8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο μήνα δημιουργεί επίσης συνθήκες έντονης κοινωνικής κρίσης.

Στις συνθήκες αυτές επεκτείνεται ραγδαία η πολιτική απονομιμοποίηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, με τα ποσοστά δήλωσης αποχής και λευκού/ άκυρουνα εκτινάσσονται ως πρόθεση στο 50.9% του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα δε για την ασκούμενη οικονομική πολιτική οι ενδείξεις δείχνουν πλήρη αποδοκιμασία της Κυβέρνησης και δημιουργία κλίματος κυβερνητικής αλλαγής.

Αναλυτικά:

1. Το 82.7% της ελληνικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι η οικονομική και κοπινωνική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες.

2. Το 90.9% είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.

3. Το 60.4% θεωρεί ότι η σκούμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα που λειτουργούν σε βάρος της χώρας, ενώ μόλις το 22.9% θεωρεί την ασκούμενη πολιτική εθνική ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει απωλέσει το ισχυρότερο τεκμήριο ιδεολογικής νομιμοποίησης της πολιτικής της.

4. Το 63.2% θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα που προτείνονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να εκταμιευθεί η Πέμπτη δόση του δανείου δεν πρέπει να εφαρμοστούν.

5. Το 36.1% θεωρεί ότι τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης πρέπει να αναλάβει μια Κυβέρνηση «άλλου κόμματος» ή «άλλων κομμάτων» και όχι να συνεχίσεις μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (18.4%).

6. Σε περίπτωση Δημοψηφίσματος το 61.5% θα απέρριπτε το νέο Μνημόνιο και τα μέτρα που το συνοδεύουν, έναντι 18.4% που θα ψήφιζε υπέρ.

7. Τέλος, το 83.6% θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη κοινωνική έκρηξη στη χώρα τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση