Archive for 29 Σεπτεμβρίου, 2010

Κρίση της μέσης ηλικίας για…35άρηδες »

Το άγχος καθημερινά στην εργασία και οι πιέσεις που δέχεται κάποιος στην κοινωνική του ζωή έχουν ως αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από τη νέα αυτή βρετανική έρευνα, να ξεκινά η λεγόμενη «κρίση της μέσης ηλικίας» πολύ νωρίτερα, γύρω στα 35 χρόνια.


Η πλειονότητα των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως αισθάνονται κατάθλιψη, πως οι σχέσεις που διατηρούν με τον περίγυρο τους είναι προβληματικές και πως αισθάνονται αποκομμένοι και μόνοι, σε ποσοστό μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Επίσης, από την εν λόγω έρευνα προκύπτει πως οι γονείς στη Μ. Βρετανία, προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή με τα παιδιά τους, αδυνατώντας να επικοινωνήσουν διαφορετικά, καταφεύγουν στο Facebook και μιλούν μαζί τους μέσω υπολογιστή.

“Παραδοσιακά, θεωρούσαμε πως η κρίση της μέσης ηλικίας “χτύπαγε” τους άνδρες γύρω στα 50. Αλλά, τώρα, τα δεδομένα αλλάζουν”, δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε τη μελέτη, Κλερ Τάιλερ.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται καμία σημαντική αλλαγή στο εργασιακό, στο οικονομικό κι στο κοινωνικό περιβάλλον.

Πέθανε ο σκηνοθέτης του “Μπόνι και Κλάιντ” Άρθουρ Πεν »

Ο θεατρικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Άρθουρ Πεν πέθανε την Τρίτη στην οικία του, από συγκοπή καρδιάς, μια μέρα αφού συμπλήρωσε το 88ο έτος της ζωής του.


Ο επαναστατικός τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης απέδωσε το σεξ και τη βία στην ταινία του 1967, “Μπόνι και Κλάιντ” θεωρείται ότι μεταμόρφωσε την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.

Το 1957, ο Πεν σκηνοθέτησε την τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού έργου του William Gibson, “The Miracle Worker”, για τη σειρά του CBS, “Playhouse 90”, γεγονός που χάρισε στον ίδιο, το σεναριογράφο και την πρωταγωνίστρια Teresa Wright, υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy. Το 1959 παρουσίασε το έργο στο Broadway και κέρδισε ο ίδιος, ο σεναριογράφος και η ηθοποιός Anne Bancroft βραβεία Tony. Το 1962 σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου, το οποίο κέρδισε δύο Όσκαρ, πρώτου και δεύτερου καλύτερου γυναικείου ρόλου.

Το έργο του “Μπόνι και Κλάιντ”, που συνδύασε το χιούμορ με την ψυχρή αναπαράσταση της βίας είναι ένα από τα πιο γνωστά του έργα, παρόλο που ο ίδιος δεν ήθελε αρχικά να το προχωρήσει. Ο Γουόρεν Μπίτι, που στη συνέχεια έγινε πρωταγωνιστής και παραγωγός της ταινίας το έπεισε να αναλάβει τη σκηνοθεσία της ταινία, γραμμένη από τους Ρόμπερτ Μπέντονκαι Ντέιβιντ Νιούμαν και εμπνευσμένης από το Νέο Κύμα στη Γαλλία.

Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 1967 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, προκάλεσε ιδιαίτερα με την τελευταία σκηνή δολοφονίας των δύο ληστών. Η σκηνή χρειάστηκε τέσσερις μέρες για να γυριστεί και κρατάει περισσότερο από ένα λεπτό.

“Ο Αρθουρ Πεν έφερε την ευαισθησία του ευρωπαϊκού σινεμά στην 7η Τέχνη των ΗΠΑ”, εκτιμά σε άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο σκηνοθέτης Πολ Σρέιντερ.

“Άνοιξε το δρόμο στη γενιά των σκηνοθετών” όπως στον Μάρτιν Σκορτσέζε και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, προσθέτει ο σκηνοθέτης Πολ Σρέιντερ που έχει σκηνοθετήσει την επίσης διάσημη ταινία “Ο ταξιτζής”.

Αδελφός του πολύ καλού φωτογράφου Ιρβινγκ Πεν και ηθοποιός του θεάτρου στα νιάτα του, ο Αρθουρ Πεν έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία πρώτα στην τηλεόραση ενώ πέρασε στη μεγάλη οθόνη το 1958 σκηνοθετώντας τον Πολ Νιούμαν στην ταινία “Ο αριστερόχειρας” που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο: “Ο δραπέτης των επτά πολιτειών”.

Νικέλιο και χρώμιο 926% περισσότερο »


Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στο πιάτο όλης της Ελλάδας έχει φτάσει η «τραγωδία του Ασωπού». Πατάτες, καρότα και κρεμμύδια που παράγονται στην περιοχή Θηβών-Οινοφύτων περιέχουν βαρέα μέταλλα σε ποσότητες έως και 926% παραπάνω από εκείνα που φυτεύονται σε καθαρότερα εδάφη.

Τα δείγματα από Θήβα – Οινόφυτα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα μηνών και διαπιστώθηκε ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα σε ποσότητες έως και 926% παραπάνω σε σχέση με τα επίπεδα σε ίδια προϊόντα από καθαρές περιοχές Τα δείγματα από Θήβα – Οινόφυτα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα μηνών και διαπιστώθηκε ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα σε ποσότητες έως και 926% παραπάνω σε σχέση με τα επίπεδα σε ίδια προϊόντα από καθαρές περιοχές Πρόκειται για μία μόνο από τις διαπιστώσεις που ανακοίνωσαν ενεργοί πολίτες της περιοχής (Ινστιτούτο ΙΤΑΠ, Πολίτες για την Αειφορία) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μαζί με τις νομικές τους κινήσεις σε επίπεδο εθνικό και διεθνές, αλλά και την αγωνία τους για την καθυστέρηση του διοικητικού μηχανισμού να ελέγξει τις βιομηχανίες και να σταματήσει την εγκατάσταση «αδειοδοτημένων ρυπαντών».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Ποια «Κολλέγια» λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και ποιες ειδικότητες είναι αναγνωρισμένες »

Ρεπορτάζ:esos.gr

To esos.gr δημοσιεύει όλα τα Κολλέγια με τις αντίστοιχες ειδικότητες και τα ξένα Πανεπιστήμια με τα οποία έχουν σύμπραξη και έχουν νόμιμη άδεια από το υπ. Παιδείας. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο ν. 3696/2008 (ΦΕΚ 177 Α’) με θέμα «Ίδρυση και λειτουργία Κολλεγίων και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το  άρθρο 45 του ν. 3848/2010 σχετικά με «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού-καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 71  Α’),   ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας εκπαιδευτηρίων μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Με τον ανωτέρω νόμο τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης  εντάσσονται, εφόσον τους χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από τον ανωτέρω νόμο άδειες ίδρυσης και  άδειες λειτουργίας, στο χώρο της μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και ασκούν οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, που απευθύνονται σε συγκεκριμένους εκπαιδευόμενους και έχουν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους .

Σύμφωνα με το  άρθρο 1 του ν. 3696/2008 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει : «Τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης  είναι  πάροχοι  μεταλυκειακής  μη τυπικής  εκπαίδευσης  και κατάρτισης στην Ελλάδα. Οι βεβαιώσεις τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας  βεβαίωση  που χορηγούν τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης  δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι και Ι.Ε.Κ».

Με το άρθρο 10 του ν. 3696/2008 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει «Η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης από Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που συμπράττουν με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, ιδίως βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising) υπόκειται στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου.»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Ποια επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι των «Κολεγίων» »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Οι απόφοιτοι των «Κολλεγίων» (Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) τα οποία εδρεύουν νόμιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν έγκυρες συμβάσεις πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising) με Πανεπιστήμια άλλων κρατών-μελών της Ευρ. Ένωσης, δύνανται να ζητήσουν την αναγνώριση των
επαγγελματικών προσόντων που ενδεχομένως έχουν αποκτήσει στα εν λόγω κράτη-μέλη, κατόπιν των σπουδών που πραγματοποίησαν στα ως άνω ΚΕΜΕ.

Τις παραπάνω διευκρινίσεις κάνει το υπ. Παιδείας με σημερινό έγγραφο και σημειώνει πως τα εν λόγω επαγγελματικά προσόντα αναγνωρίζονται υπό προϋποθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι οι κατωτέρω:

– Το αιτούμενο επάγγελμα να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο στην Ελλάδα (άρθ. 2§1, π.δ. 38/2010 ΦΕΚ 78Α ).

– Ο αιτών να έχει κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα για το αιτούμενο επάγγελμα στο κράτος-μέλος προέλευσης, είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως μισθωτός (άρθ. 2§1, π.δ. 38/2010).

– Η εκπαίδευση στο ίδρυμα (ΚΕΜΕ) που παρέσχε την κατάρτιση να έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου (άρθ. 50§3 α΄, π.δ. 38/2010).

– Οι εκδοθέντες από ΚΕΜΕ τίτλοι εκπαίδευσης να είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου (άρθ. 50§3 β΄, π.δ. 38/2010).

– Οι εκδοθέντες από ΚΕΜΕ τίτλοι εκπαίδευσης να προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους-μέλους που χορήγησε τον τίτλο (άρθ. 50§3 γ΄, π.δ. 38/2010).

Εκτός των ανωτέρω προϋποθέσεων, οι αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων εξετάζονται σε ατομικό επίπεδο από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αποφαίνεται επί τη βάσει των διατάξεων του π.δ. 38/2010 και του συνολικού φακέλου του αιτούντος.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση