Archive for 26 Σεπτεμβρίου, 2010

Σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός »

Τους βασικούς άξονες των αλλαγών που θα προκύψουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιέγραψε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση των Δελφών. Οι προτάσεις της κυβέρνησης τίθενται σε διάλογο, ο οποίος θα διαρκέσει ένα τρίμηνο και θα καταλήξει σε νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χαρακτήρισε αναγκαία τη διά βίου μάθηση και έκανε λόγο για κατάρριψη των τειχών μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης, για να είναι απρόσκοπτη η γνώση, υπό καθεστώς όμως πιστοποίησης των γνώσεων που λαμβάνει ο πολίτης σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εισαγωγή απευθείας σε πανεπιστήμιο

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε νέα μορφή εισαγωγής απευθείας στα πανεπιστήμια, και όχι σε σχολές ή τμήματα όπως γίνεται σήμερα. Αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής είπε χαρακτηριστικά ότι δεν βλέπει γιατί να μην εισάγεται ένας υποψήφιος στο πανεπιστήμιο, για παράδειγμα στο Πάντειο, και όχι σε μία σχολή ή ένα τμήμα.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι σήμερα η επιλογή των σπουδών είναι σε ένα βαθμό τυχαία. Παρομοίασε τη διαδικασία με αυτήν του σοβιετικού τύπου, όπως είπε, χωρίς μάλιστα να έχει και τον προγραμματισμό της Σοβιετικής

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Πότε και πόσο θα μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα »


Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
Τρία σενάρια για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και όλες οι ενδιάμεσες παραλλαγές εξετάζονται από την κυβέρνηση ενόψει της επόμενης επίσκεψης των ελεγκτών της τρόικας, τον Νοέμβριο, για το νέο προϋπολογισμό. Εχουν κοινό παρονομαστή τη συγχώνευση των επιδομάτων και στόχο την περαιτέρω μείωση της δημόσιας δαπάνης στα όρια που θέτει το μνημόνιο.

* Το πρώτο σενάριο θέλει τη διατήρηση των σημερινών εισαγωγικών μισθών για το διάστημα των επόμενων τριών ετών, τη διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος ευθύνης και την ενσωμάτωση όλων των άλλων σε ένα γενικό που θα ξεκινάει από 140-150 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται σύντμηση των κλιμακίων και διαμόρφωση της σχέσης εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία. Ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 711 ευρώ, δευτεροβάθμιας 830, τεχνικής 936 και πανεπιστημιακής 989 ευρώ. Με το σενάριο αυτό ο καταληκτικός μισθός θα διαμορφωθεί γύρω στις 3.000 ευρώ και η δημόσια δαπάνη δεν θα έχει μεταβολή.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Κβαντική Φυσική:Φως στη στοιχειωμένη αλληλεπίδραση του 1935 »

Ο Αϊνστάιν τη χαρακτήρισε «στοιχειωμένη αλληλεπίδραση» και η αλήθεια είναι ότι στο μυστηριώδες Σύμπαν του μικρόκοσμου, η λεγόμενη «κβαντική διεμπλοκή» αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο των μυστηρίων. Η ιστορία της άρχισε το 1935, όταν ο Αϊνστάιν, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στις ΗΠΑ, πρότεινε ένα νοητικό πείραμα, το λεγόμενο EPR (από τα αρχικά του διάσημου Γερμανού θεωρητικού και των συνεργατών του, Ποντόλσκι και Ρόουζεν) για να στηρίξει την άποψή του, κατά την οποία η Κβαντική Φυσική ήταν ελλιπής και οδηγούσε σε απίθανα συμπεράσματα.


Αυτό που εν ολίγοις μας είπαν ο Αϊνστάιν και οι συνεργάτες του ήταν το εξής: Ας υποθέσουμε ότι από κάποια πηγή εκπέμπονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις δύο σωματίδια που μέχρι εκείνη τη στιγμή αλληλεπιδρούσαν – π.χ. δύο ηλεκτρόνια ή δύο φωτόνια. Αν μετά από κάποιο χρόνο αλλάξουμε την κατάσταση του ενός σωματιδίου, αυτομάτως θα αλλάξει με απολύτως καθορισμένο τρόπο η κατάσταση και του άλλου, ακόμη κι αν βρίσκεται μίλια μακριά, λες και υπάρχει κάποιου είδους μυστική και ακαριαία «συνεννόηση» μεταξύ τους!

Αργότερα, ένας Ιρλανδός μαθηματικός, ο Τζον Μπελ, πρότεινε έναν τρόπο να ελεγχθεί πειραματικά αυτή η ιδέα, η οποία, όσο τρελή κι αν ακουγόταν, αποτελούσε αναπόφευκτο επακόλουθο της Κβαντικής Θεωρίας.

Πράγματι, το 1982 ο Γάλλος φυσικός Αλέν Ασπέκτ εκτέλεσε οπτικό πείραμα που επιβεβαίωσε πανηγυρικά το παράδοξο φαινόμενο EPR και μαζί του την Κβαντική Θεωρία, μεγεθύνοντας ταυτόχρονα τα ερωτήματα για τα επιστημολογικά της θεμέλια. Πριν από λίγους μήνες, ομάδα Γάλλων, Γερμανών και Ισπανών επιστημόνων επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την κβαντική διεμπλοκή και στο επίπεδο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με ημιαγωγούς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,

Αλλάζουν όλα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ »

Ανατροπές στο μοντέλο διοίκησης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, στον τρόπο φοίτησης και στη χρηματοδότηση περιλαμβάνει η νέα μεταρρύθμιση. Τη «σφραγίδα» του βάζει προσωπικά ο Γ.Παπανδρέου στην έκτακτη «πρυτανική συνεδρίαση» των Δελφών.


Tη σφραγίδα του στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βάζει σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην έκτακτη «πρυτανική συνεδρίαση» των Δελφών, που σηματοδοτεί την έναρξη της πιο σαρωτικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών.

Το όλο εγχείρημα φέρνει σειρά ανατροπών στην παιδεία καθώς αλλάζει ριζικά το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ και έχει ως στόχο να βάλει τα ελληνικά πανεπιστήμια στην τροχιά του διεθνούς ανταγωνισμού.
Το πρώτο 15θήμερο του νέου έτους αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος νόμος – πλαίσιο.
Το πρώτο 15θήμερο του νέου έτους αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος νόμος – πλαίσιο.

Παρουσία του «γκουρού» των μεταρρυθμίσεων στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, Πορτογάλου υπουργού Παιδείας Jose Μariano Gago, ο πρωθυπουργός θα δώσει τον «μπούσουλα» του νέου νόμου-πλαισίου, που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το «Εθνος της Κυριακής».

Η ψήφισή του νόμου-πλαισίου στη Βουλή αναμένεται να γίνει το α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2011.

Ομάδα εργασίας
Σήμερα όμως ο πρωθυπουργός στους Δελφούς θα ανοίξει την ατζέντα της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι «η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μεταπολίτευσης έκλεισε τον κύκλο της» και είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και το μέλλον της ένα «νέο ξεκίνημα», να ανοίξει δηλαδή ένας καινούργιος κύκλος αναβάθμισης, εξέλιξης και αριστείας στο ακαδημαϊκό έργο.

Στην κατεύθυνση αυτή συστάθηκε στο υπουργείο μια ομάδα εργασίας, υπό τον υφυπουργό Γ. Πανάρετο και με τη βασική συμβολή του ειδ. γραμματέα Β. Παπάζογλου κατέληξε σε ορισμένες σημαίνουσες διαπιστώσεις για τα «αγκάθια» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πώς αυτά μπορούν αντιμετωπιστούν. Κοινός τόπος για την επιτροπή ήταν ότι τα ανώτατα ιδρύματα έχουν… βαλτώσει και χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών τους, με ταυτόχρονη εξωστρέφεια στο διεθνές περιβάλλον.

Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν για κάθε ζήτημα υπό μορφή εναλλακτικών σεναρίων, ώστε να τροφοδοτήσουν τον διάλογο.

Οι πρυτάνεις όλων των ανώτατων ελληνικών ιδρυμάτων, μαζί με τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου, που χειρίζεται αυτήν τη στιγμή την εξελισσόμενη μεταρρύθμιση στην Κύπρο, καθώς και τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου του Δουβλίνο Φέρντιναντ Βον Προζίνσκι θα μιλήσουν δίνοντας τις δικές τους θέσεις πάνω στο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Αννα Διαμαντοπούλου
Σαρωτικές οι αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…..

Πλανητάριο:«Αγγίζοντας» τα άστρα »

Μία ξεχωριστή εμπειρία υπόσχεται και αυτό το φθινόπωρο να προσφέρει στους φίλους του, το Νέο Ψηφιακό του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, Τηλ.: 210.9469.600). Πολλές και διαφορετικές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους, να «αγγίξουν τ’ άστρα». Στον τεράστιο και εντυπωσιακό θόλο του, διαμέτρου περίπου 25 μέτρων και επιφάνειας μεγαλύτερης των 950 m2, παρουσιάζονται τρεις ψηφιακές πλανηταριακές παραστάσεις. Στην πρώτη, «Τα 7 θαύματα του κόσμου», με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής και μέσα από εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις, η παράσταση ταξιδεύει το θεατή στο παρελθόν, για να επισκεφθεί την Πυραμίδα του Χέοπα και το άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, το Φάρο της Αλεξάνδρειας, το Ναό της Αρτέμιδος στη Εφεσο, τον Κολοσσό της Ρόδου και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Στη συνέχεια, ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα επτά θαύματα του Ηλιακού μας Συστήματος και τα επτά θαύματα του Σύμπαντος: Κομήτες και διαστημικές καταιγίδες, ηφαίστεια και παγωμένοι πλανήτες, σφαιρωτά σμήνη και «βρεφοκομεία» άστρων, μαύρες τρύπες ή εκρήξεις σούπερ νόβα.

Η δεύτερη παράσταση, «Ο Θάνατος των άστρων», μας ταξιδεύει στο θαυμαστό κόσμο του σύμπαντος και των αστρικών εκρήξεων, χωρίς τις οποίες δε θα υπήρχε η Γη, δε θα υπήρχαν βράχια, βότσαλα, φυτά, ζώα, δε θα υπήρχε ο άνθρωπος. Τέλος, στη «Μεγάλη Περιπέτεια» περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλιούτ, Σκάιλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), η προσφορά των απογόνων του «Σπούτνικ» για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.

Η ταινία θόλου «Κοράλλια και Υφαλοι» παρακινεί το κοινό να κάνει μια βουτιά στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, των κοραλλιών και των υφάλων. Περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών, 4.000 είδη μαλακίων, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, ταξιδεύουν το θεατή σε βυθούς. Ο «Μικρός Πρίγκιπας», η παράσταση που κέρδισε την αγάπη των θεατών την περίοδο που μας πέρασε, θα περιμένει ως και το Δεκέμβρη τους μικρούς φίλους που δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν, προκειμένου να τους χαρίσει ένα τρυφερό παραμύθι για την αξία της αγάπης και το νόημα της ζωής, έτσι όπως ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί δημιούργησε μισό και περισσότερο αιώνα πριν.

Τον Οκτώβρη στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα υπάρχει μία νέα άφιξη. Πρόκειται για την νέα ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση με τίτλο: «Το Αστρο της Ημέρας», μια συναρπαστική παρουσίαση του πλησιέστερου σε εμάς Αστρου: Του Ηλιου. Ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον Ηλιο οι διάφοροι πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, η παράσταση θα αναφερθεί σε πολλά από τα φαινόμενα που μελετούν και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι αστρονόμοι στις μέρες μας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση