Archive for 25 Σεπτεμβρίου, 2010

Δεκαεφτάχρονος προκαλεί πανικό στο twitter »


Ένας 17χρονος μαθητής από τη Μελβούρνη ο οποίος προσπαθούσε να βρει “κενά” στο σύστημα λειτουργίας του «τουίτερ» (twitter), το έκανε “άνω-κάτω” χθες και “ταλαιπώρησε” χιλιάδες χρήστες του. Ο Πιρς Ντέρλπιν ξεκίνησε το “πείραμά του”, διαπίστωσε πως το σύστημα έχει κενά και ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Επαγγελματίες “χάκερ” εκμεταλλεύτηκαν την ανακάλυψη του Ντέρλπιν και προκάλεσαν αναστάτωση στο σύστημα, αφού ένας ιός “χτύπησε” πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες του twitter.

Ο Ντέρλμπιν, ο οποίος υπογράφει ως @zzap, δήλωσε ότι “τουίταρε” έναν κωδικό του mouseover του JavaScript, το οποίο δημιουργεί ένα αναδυόμενο παράθυρο, όταν ο κένσορας του ποντικού περνάει πάνω από το link.

Η ιδέα του, όμως, υιοθετήθηκε από τους χάκερ οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον κωδικό για να κατευθύνουν τους χρήστες σε πορνογραφικές σελίδες και δημιούργησαν τα λεγόμενα “worm tweets”, που αναπαράγονταν κάθε φορά που ο χρήστης τα διάβαζε.

Μεταξύ αυτών που “χτύπησε” ο ιός ήταν ο Λευκός Οίκος αλλά και η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, που υποχρεώθηκαν να οδηγηθούν σε σελίδες με πορνό.

“Το έκανα απλώς και μόνο για να καταλάβω αν και πώς λειτουργεί”, είπε ο Πιρς ο οποίος ζει με την οικογένεια του στη Μελβούρνη.

“Δεν είχα ιδέα ότι μπορεί να προκαλέσει τέτοιο πανικό”, πρόσθεσε.

“Κατάλαβα πόσο εύκολο είναι κάνεις άνω-κάτω αυτά τα συστήματα. Και να φανταστεί κανείς πως φτάνουν ως το Λευκό Οίκο”.

Επαναστατική τεχνολογία ακτινογραφιών παρουσίασαν επιστήμονες »


Γερμανοί και Ελβετοί επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά μια καινοτομική τεχνολογία τρισδιάστατης τομογραφίας ακτινών Χ που μπορεί να εντοπίσει μικροσκοπικές ρωγμές ή άλλες μεταβολές στα οστά μήκους μόλις 100 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).

Το επαναστατικό μηχάνημα δημιουργεί ακτίνες Χ από πολύ ισχυρές πηγές φωτός και παράλληλα χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δώσει νέα διάσταση στις δυνατότητες βιο-απεικόνισης.

Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να απεικονίσουν με μεγάλη λεπτομέρεια το κάταγμα ενός οστού που ήταν μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και να “χαρτογραφήσουν” ακόμα και τις κοιλότητες των κυττάρων μέσα σε αυτό.

Το επίτευγμα, υπό τον Μάρτιν Ντίρολφ του Τμήματος Φυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, σε συνεργασία με ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ), παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC. Η δοκιμή του πρωτοτύπου έγινε στο ελβετικό σύγχροτρο (Swiss Light Source) κοντά στη Ζυρίχη.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ των ακτινών Χ, χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων και σύγχροτρα για να ανεβάσουν την ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται.

Αυτές οι τεχνικές όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους λόγω επιπτώσεων στην υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία, όμως αξιοποιούνται σε έρευνες με διάφορα υλικά.

Η νέα γερμανο-ελβετική τεχνολογία δεν είναι ακόμα ώριμη για αξιοποίηση σε νοσοκομεία και δεν είναι βέβαιο ότι κάποτε κάτι τέτοιο θα συμβεί, όπως είπε ο ερευνητής Πιέρ Τιμπό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Οι ερευνητές, κατ’ αρχήν, στοχεύουν στη χρησιμοποίησή της για προ-κλινικές μελέτες, για παράδειγμα στην έρευνα των πρώτων σταδίων της οστεοπόρωσης, καθώς και στην αξιοποίησή της στη μελέτη των ανόργανων υλικών.
nooz.gr

Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου »


Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ
Αν, πριν από δύο δεκαετίες, ήταν επιτρεπτό σε κάποιους ρομαντικούς τεχνοεπιστήμονες και συγγραφείς να παρουσιάζουν το Διαδίκτυο ως έναν επίγειο τεχνολογικό παράδεισο ελεύθερης επικοινωνίας και ανεξαρτησίας από οικονομικά ή εθνικά συμφέροντα, σήμερα είναι πλέον ολοφάνερο πως ο άυλος ψηφιακός κόσμος εγκυμονεί, για τους αφελείς ή τους τεχνολογικά αναλφάβητους χρήστες, εξίσου πολλές παγίδες με τον πραγματικό κόσμο. Αλλωστε, οι μέχρι χθες μοναχικοί πειρατές του παγκόσμιου ιστού, οι χάκερ, έχουν πλέον μετατραπεί σε καλοπληρωμένους υπαλλήλους του οργανωμένου εγκλήματος.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας τα συμπεράσματα από δύο σημαντικές διεθνείς έρευνες γύρω από τους κινδύνους που εγκυμονεί η γενικευμένη χρήση του Διαδικτύου, αποκαλύπτοντας κάποιες άγνωστες και εξαιρετικά ανησυχητικές πτυχές της ψηφιακής εγκληματικότητας. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, ο κυβερνοχώρος μάς παρέχει πράγματι απεριόριστη δυνατότητα επικοινωνίας, πρόσβασης και διακίνησης κάθε ψηφιοποιημένης πληροφορίας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί έναν ανεξερεύνητο ακόμα, και γι’ αυτό αρκετά επικίνδυνο και επισφαλή, «τόπο» για τους χρήστες.

Εξάλλου, όπως μονότονα επαναλαμβάνουν τα τεχνοφοβικά ΜΜΕ, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο αποτελεί πλέον την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή παραβατικής και εγκληματικής συμπεριφοράς. Εκτός από την ηλεκτρονική πειρατεία, την ψηφιακή κατασκοπία, τη δημιουργία ιών ικανών να καταστρέφουν υπολογιστικά συστήματα και τις ποικίλες οικονομικές απάτες ή κλοπές που συντελούνται καθημερινά, στα «αγαθά» του Διαδικτύου θα πρέπει να συνυπολογίζονται η παιδική πορνογραφία, η ψηφιακή πορνεία και η δημιουργία αντιδραστικών ιστοσελίδων που προπαγανδίζουν τυπικά αντισυνταγματικές ιδέες, όπως π.χ. το φυλετικό, το θρησκευτικό ή το εθνικιστικό μίσος. Οσο για την οικονομική ζημιά σε άτομα ή εταιρείες από την ψηφιακή πειρατεία και από την κλοπή ή καταστροφή δεδομένων, αυτή είναι ανυπολόγιστη.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Στοιχεία για τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο αποκάλυψε η Google »


alfavita.gr
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Google πληροφορίες για τους χρήστες 4.287 φορές στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010. Την ίδια περίοδο, η βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε παρόμοια αιτήματα περισσότερες από 1.000 φορές.

Αυτές είναι δύο από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη νέα Έκθεση Διαφάνειας της Google, που περιλαμβάνει ένα σετ εργαλείων σχεδιασμένων για να μετρούν τα επίπεδα λογοκρισίας στο Ίντερνετ ανά την υφήλιο. Ομάδες προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρείας, ζήτησαν όμως την παροχή ακόμη περισσότερων λεπτομερειών στο συγκεκριμένο θέμα.

Πριν από μερικούς μήνες, η Google είχε δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα που οι χώρες ζητούν από την εταιρεία να δώσει στοιχεία για συγκεκριμένους χρήστες, ή την λογοκρισία περιεχομένου. Ο νέος χάρτης και τα εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν για κάθε χώρα τον αριθμό των αιτήσεων αφαίρεσης περιεχομένου που έχει υποβάλει, πόσες από αυτές ικανοποιήθηκαν αλλά και ποιες υπηρεσίες της Google επηρεάστηκαν από αυτές τις πρακτικές.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, είχαν εκδοθεί επτά αποφάσεις δικαστηρίου για την αφαίρεση περιεχομένου από το YouTube, από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι το τέλος του έτους. Στα στοιχεία περιλαμβάνεται ακόμη γράφημα που δείχνει τις υπηρεσίες της Google σε όλο τον κόσμο και τους περιορισμούς στη διαδικτυακή πρόσβαση, που προκαλούνται είτε από τις κυβερνήσεις, είτε με το κόψιμο καλωδίων.

Ο επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Google, Σκοτ Ρούμπιν, έκανε μια συνοπτική παρουσίαση στο BBC. «Την περασμένη χρονιά, μετά τις εκλογές στο Ιράν, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε και παρατηρήσαμε ξαφνική μείωση της κυκλοφορίας στο YouTube», ανέλυσε.

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και θα ήταν χρήσιμο αν και άλλα δίκτυα έκαναν το ίδιο», σχολίασε η Λίλιαν Έντουαρντς, καθηγήτρια δικαίου στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Open Rights Group. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκαλύψεις που θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα».

Μιλώντας για τη δημιουργία του συγκεκριμένου εργαλείου, ο Ντέβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google, ανέφερε: «Όταν οι υπηρεσίες μας εμποδίζονται ή περνούν από φίλτρα, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ικανοποιητικά τους χρήστες. Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκουμε κάθε ημέρα τη βελτίωση της ελεύθερης έκφρασης και την πρόσβαση στην πληροφορία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Ντελίβερι διδακτορικά! »


Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι «ντελιβεράδες» έρχονται στην πόρτα μας για να μας φέρουν φαγητό ή κανένα επείγον δέμα – άντε και λουλούδια ή είδη περιπτέρου… Εσχάτως όμως, ένα νέο είδος «ντελίβερι» έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γοργά: εκείνο της εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών από εταιρείες «υποστήριξης φοιτητών» ή ιδιώτες καθηγητές και «παράδοσης στο χώρο σας» μέσω e-mail.

Η ύπαρξη ανθρώπων που αναλάμβαναν -με το αζημίωτο- τη συγγραφή εργασιών, από απλές πτυχιακές μέχρι διδακτορικές διατριβές, δεν είναι «φρούτο» της εποχής μας, παρ’ ότι κι αυτή «ωρίμασε» με την ανάπτυξη του Διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια εντούτοις, η προσφορά τέτοιων υπηρεσιών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για κανονική «βιομηχανία» που έχει στηθεί γύρω από τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Η αναζήτηση του ανθρώπου που θα αναλάβει την εκπόνηση μιας εργασίας δεν είναι διόλου επίπονη, αφού οι εταιρείες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία αξιοποιώντας τις όποιες νομικές παραλείψεις ανέρχονται σε δεκάδες. Η διαδικασία, απλή: ο ενδιαφερόμενος κάνει την επαφή με το φροντιστήριο, την εταιρεία ή τον ιδιώτη που θα επιλέξει (τηλεφωνικώς ή μέσω έτοιμης «φόρμας επικοινωνίας» που θα βρει στην ιστοσελίδα), ενημερώνει σχετικά με το θέμα της εργασίας που πρόκειται να παραδώσει, τον επιθυμητό αριθμό λέξεων/ σελίδων, τη βιβλιογραφία και το χρονικό περιθώριο που του έχει δώσει ο επιβλέπων καθηγητής. Κατόπιν συνεννόησης για την ημέρα παράδοσης και τον τρόπο καταβολής του αντιτίμου, ο φοιτητής έχει στα χέρια του έτοιμο τον καρπό του «μόχθου» του. Ο χρόνος παράδοσης της εργασίας, η οποία είναι κατά βάση σε ηλεκτρονική μορφή, κυμαίνεται από μία εβδομάδα, για μια απλή εργασία εξαμήνου 30 σελίδων, μέχρι αρκετούς μήνες για μια διδακτορική διατριβή.

Ενας μισθός για μία εργασία

Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με το τι θέλει ο «πελάτης» (μια εργασία «πτυχίου», ένα μεταπτυχιακό paper ή ακόμα και έρευνα επιπέδου PhD), πόσες σελίδες πρέπει να είναι, τι είδους βιβλιογραφία θα χρησιμοποιηθεί, τι τύπος εργασίας θα είναι (ποιοτική, ποσοτική, κ.λπ.) και φυσικά πόσο γρήγορα πρέπει να ολοκληρωθεί. Με βάση έναν άτυπο «τιμοκατάλογο» παροχής υπηρεσιών, η κάθε σελίδα εργασίας κοστολογείται από 12 ευρώ και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 18 ευρώ για απλές πτυχιακές ή τα 25 ευρώ -30 ευρώ για διδακτορικές διατριβές. Αν ο φοιτητής στείλει έτοιμη την εργασία του και απλά ζητήσει να διορθωθεί και να «σουλουπωθεί» από κάποιον φροντιστή, θα πληρώσει περίπου 15 ευρώ τη σελίδα (κάθε σελίδα «χωράει» 220-255 λέξεις, ανάλογα με τη γραμματοσειρά και το διάστιχο) ενώ για τη μετάφραση θα χρεωθεί 15 ευρώ -30 ευρώ .

Για μια μεταπτυχιακή εργασία 80-90 σελίδων «θεωρητικού» περιεχομένου, η ημερομηνία παράδοσης της οποίας έχει οριστεί για οχτώ μήνες μετά, το κόστος κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως 1.400 ευρώ . Αν η εργασία αφορά κάποιο ιδιαιτέρως εξειδικευμένο θέμα (ιατρικό ή οικονομικό) ή πρωτότυπη έρευνα, τότε η τιμή της θα ανεβεί, αγγίζοντας ακόμα και τα 1.800 ευρώ .

Σε γενικές γραμμές οι εργασίες που υποβάλλονται σε τμήματα ή σχολές θεωρητικού προσανατολισμού (νομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές, φιλολογικές) κοστίζουν λιγότερο σε σύγκριση με εκείνες των «θετικών» ή «τεχνολογικών» επιστημών (Πολυτεχνείο, Μαθηματικό, Αρχιτεκτονική, κ.λπ.). *
enet.gr

Χόμερ Σίμπσον», το γονίδιο της… βλακείας »

Γενετικά αίτια στη χαμηλή ευφυΐα διατείνονται ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, πειραματιζόμενοι σε ποντίκια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Αμερικανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο ιατρικής Εmory στην Ατλάντα ανακάλυψαν ένα γονίδιο που κάνει τα ποντίκια πιο έξυπνα μόνο όταν… δεν είναι ενεργό. Αποφάσισαν λοιπόν να ονομάσουν το RGS14 «γονίδιο του Χόμερ Σίμπσον» από το όνομα του δημοφιλούς ήρωα της σειράς κινουμένων σχεδίων «Τhe Simpsons», ο οποίος φημίζεται μεταξύ άλλων και για τη βλακεία του. Το γονίδιο υπάρχει και στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη σχετικές έρευνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το RGS14 επενεργεί στον τομέα CΑ2 του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο των ποντικών ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν και σχηματίζουν νέες αναμνήσεις τα ποντίκια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια στα οποία ήταν απενεργοποιημένο το RGS14 μπορούσαν να θυμούνται αντικείμενα τα οποία είχαν ερευνήσει και να προσανατολίζονται καλύτερα σε λαβυρίνθους σε σχέση με τα φυσιολογικά ποντίκια.

«Ακριβώς επειδή το επίμαχο γονίδιο φαινόταν να μειώνει την ευστροφία των ποντικών, αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε στον Χόμερ Σίμπσον» λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής της Φαρμακολογίας Τζον Χέπλερ. Στα πειράματα σε ποντίκια με απενεργοποιημένο το RGS14, η περιοχή CΑ2 φάνηκε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε ηλεκτρικές διεγέρσεις. Επιπλέον οι νευρώνες δημιουργούσαν ισχυρότερες συνάψεις μεταξύ τους.

Αν και γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η περιοχή CΑ2 συνδέεται με την εδραίωση νέων γνώσεων και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, οι ερευνητές του Εmory τονίζουν ότι είναι ακόμη μία επιστημονικώς αχαρτογράφητη περιοχή του εγκεφάλου.

« Το μεγάλο ερώτημα που θέτει αυτή η έρευνα είναι γιατί είτε εμείς είτε τα ποντίκια διαθέτουμε ένα γονίδιο που μας κάνει λιγότερο έξυπνους. Πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως τις προεκτάσεις του ζητήματος. Το RGS14 ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό γονίδιο ελέγχου μιας περιοχής του εγκεφάλου. Οταν λείπει ή αδρανεί διαταράσσεται η ισορροπία των εγκεφαλικών σημάτων, που είναι σημαντικά για τη μάθηση και τη μνήμη » λέει ο δρ Χέπλερ.

Στη διάρκεια των πειραμάτων, η έλλειψη του RGS14 δεν έδειξε να βλάπτει με κάποιον άλλον τρόπο τα ποντίκια. Αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν οι εγκεφαλικές λειτουργίες των ποντικών να άλλαξαν με την απενεργοποίηση του γονιδίου με τρόπο που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός.

Αν και είναι ανθεκτικοί σε τραυματισμούς σε περιπτώσεις κρίσεων, « ορισμένοι τύποι νευρώνων που εδράζουν στην περιοχή CΑ2 χάνονται όταν πάσχει κανείς από σχιζοφρένεια, ενώ η απώλεια ενός άλλου γονιδίου το οποίο ενεργοποιείται κυρίως σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου οδηγεί σε διαφοροποίηση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο RGS14 μπορεί να μην ξεχνούν το ίδιο εύκολα όσο τα άλλα ποντίκια ή να έχουν τροποποιημένη συμπεριφορά και διαφορετική ευαισθησία σε περιπτώσεις κρίσεων, αυτό όμως δεν είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο » εξηγεί ο δρ Χέπλερ.

Λέει ότι « όραμα » της ομάδας του είναι να ανακαλύψουν στο μέλλον ένα σκεύασμα που θα απενεργοποιεί ή θα αναστέλλει τη λειτουργία του RGS14, έτσι ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Πηγή: TO BHMA

Ιός – «σκουλήκι» ανοίγει νέα εποχή στον κυβερνοπόλεμο »

Ο Stuxnet έχει στόχο το Ιράν;


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Προάγγελος μίας νέας εποχής κυβερνοπολέμου είναι κατά τους ειδικούς ο ιός-«σκουλήκι» Stuxnet, ένα εξαιρετικά εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό που φαίνεται ότι στοχεύει για πρώτη φορά στα χρονικά στην πρόκληση καταστροφής στον πραγματικό και όχι εικονικό κόσμο. Ο ιός πιθανολογείται ότι μπορεί να έχει στόχο υποδομές «υψηλής αξίας» στο Ιράν -τον πυρηνικό σταθμό του σταθμού του Μπουσέρ ή τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ.

Η πολυπλοκότητα του Stuxnet καταδεικνύει ότι δεν αποτελεί έργο μεμονωμένου χάκερ, αλλά καλά οργανωμένης ομάδας με υψηλή χρηματοδότηση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός θα μπορούσε να είναι έργο εθνικής κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν την τρομοκρατία, ιδεολογικά κίνητρα ή τον εκβιασμό.

Ο ιός Stuxnet -ο οποίος ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο- εξαπλώνεται μέσω μέχρι πρότινος άγνωστα κενά στο λειτουργικό σύστημα των Windows και στη συνέχεια αναζητά ένα είδος λογισμικού που έχει κατασκευαστεί από την Siemens και ελέγχει τη λειτουργία των αγωγών πετρελαίου, ηλεκτρικών σταθμών και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συνολικά 15 πελάτες του γερμανικού ομίλου που έχουν πληγεί από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά δεν έχουν υπάρξει επιπτώσεις στην παραγωγή τους, αναφέρει η Siemens, διαβεβαιώνοντας κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει τροφοδοτήσει με το επίμαχο λογισμικό την πυρηνική εγκατάσταση του Μπουσέρ.

«Το πρώτο κυβερνο-όπλο»

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Θεραπεία της εσωστρέφειας με σπρέι από τη μύτη! »

Ισραηλινοί και Aμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ρινικό σπρέι, που περιέχει την ουσία ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης», μπορεί να βοηθήσει τους ντροπαλούς και εσωστρεφείς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, αποκτώντας πιο άνετες και ζεστές κοινωνικές σχέσεις.


Η συγκεκριμένη ουσία είναι γνωστό ότι αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να νιώθουν καλύτερα τον διπλανό τους και να αναπτύσσουν συναισθηματικό δεσμό μαζί του, για τον λόγο αυτό η ωκυτοκίνη, η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από το ανθρώπινο σώμα, παίζει καθοριστικό ρόλο, ήδη από τη γέννηση, στις σχέσεις μεταξύ των γονέων και ειδικά της μητέρας και των παιδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου Σίβερ για την Έρευνα και Θεραπεία του Αυτισμού, καθώς και επιστήμονες του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

Στη σχετική μελέτη αποδεικνύεται πως το σπρέι ωκυτοκίνης μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες των ντροπαλών ανθρώπων, ενώ έχει μηδαμινή επίδραση σε όσους είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει ειδικότερα τα άτομα με αυτισμό, που κλείνονται στον εαυτό τους, αδυνατώντας να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αλλά και πιο γενικά όσους δυσκολεύονται να αναπτύξουν μια ομαλή κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές χορήγησαν ωκυτοκίνη σε 27 υγιείς ενήλικους εθελοντές μέσω ρινικού σπρέι. Πράγματι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη βελτίωσε τις ικανότητες των εθελοντών, αλλά μόνο εκείνων που ήταν “κλειστοί” και ντροπαλοί και όχι εκείνων που ήταν ήδη άνετοι στις κοινωνικές συναναστροφές. Η χορήγηση του σπρέι έκανε τους πιο εσωστρεφείς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο συναισθηματικής επαφής και εκδηλωτικότητας με τους πιο εξωστρεφείς.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, φαίνεται ήδη η δυνατότητα της συγκεκριμένης ουσίας να θεραπεύσει το κοινωνικό “έλλειμμα” ορισμένων ανθρώπων, ακόμα και αυτιστικών.

nooz.gr

Ο χρόνος πάνω στη Γη είναι σχετικός Όσοι στέκονται ψηλότερα γερνάνε γρηγορότερα »

Υπερσύγχρονα οπτικά ρολόγια επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Αϊνστάιν


Ο χρόνος σε ένα ρολόι που βρίσκεται στο πάτωμα κυλάει πιο αργά σε σχέση με ένα ίδιο ρολόι που βρίσκεται πάνω σε μια σκάλα. Ο λόγος είναι διότι το ρολόι που βρίσκεται χαμηλότερα επηρεάζεται οριακά περισσότερο από την βαρύτητα.
Αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνειά της. Αντίθετα, ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα για το ρολόι που βρίσκεται πιο ψηλά.
Εξάλλου, αυτό υποστήριζε η θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα του χρόνου.

Χάρη στην χρήση δύο υπερσύγχρονων ατομικών οπτικών ρολογιών ύψιστης ακρίβειας, η θεωρία αποδείχθηκε στις ΗΠΑ.

Τα ρολόγια είχαν τοποθετηθεί σε υψομετρική διαφορά μόλις 33 εκατοστών. Όπως έδειξαν, εάν κάποιος ζήσει επί 79 χρόνια σε υψόμετρο 33 εκατοστών ψηλότερο από κάποιον άλλο, θα γεράσει περίπου 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (νανοδευτερόλεπτα) περισσότερο.

Τα “ρολόγια κβαντικής λογικής”, όπως ονομάζονται, βασίζονται σε ανεπαίσθητες δονήσεις ενός ιόντος αλουμινίου που είναι παγιδευμένο σε ένα ηλεκτρικό πεδίο.

Υπολογίζεται ότι “χάνουν” μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή όσο περίπου υπάρχει η ζωή η Γη.

Οι δονήσεις έχουν την ίδια γκάμα συχνοτήτων με το υπεριώδες φως, συνεπώς μπορούν να ανιχνευτούν από λέιζερ, για αυτό τα συγκεκριμένα ατομικά ρολόγια στην ουσία είναι οπτικά.

Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ρολόγια να δείξουν ότι όντως ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα στο κεφάλι του ανθρώπου σε σχέση με τα πόδια του.

Το γεγονός έχει ικανοποιήσει βαθιά όσους πάντα πίστευαν ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο.

Η επιβεβαίωση έγινε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ, υπό τον Τζέιμς Τσιν – Ουέν Τσου.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Ο Αϊνστάιν ήταν ο πρώτος, εδώ και περίπου 100 χρόνια, που κατέρριψε την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος κινείται με την ίδια ταχύτητα για όλους και παντού στο σύμπαν.

Είχε συνειδητοποιήσει – με τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας – ότι ο χρόνος είναι κάτι σχετικό και κινείται με διαφορετική ταχύτητα, ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις καθενός ανθρώπου.

Έτσι, ο χρόνος επιβραδύνεται όταν κανείς βρίσκεται πιο κοντά στη Γη ή όταν κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Για παράδειγμα, για κάποιον που στέκεται στην αποβάθρα των τρένων, ο χρόνος στο ρολόι του θα κυλάει ανεπαίσθητα πιο γρήγορα σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του, ο οποίος φοράει το ίδιο ακριβώς ρολόι, αλλά βρίσκεται μέσα στο τρένο που περνά μπροστά από την αποβάθρα, μόνο και μόνο επειδή αυτός κινείται ταχύτερα σε σχέση με τον αδελφό του.

Σύμφωνα με την θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, η βαρύτητα προκαλείται όταν σώματα με μεγάλη μάζα, όπως η Γη, καμπυλώνουν τον “ιστό” του χωροχρόνου, με συνέπεια ένα ρολόι που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, άρα και στη έλξη της βαρύτητάς της, να “τρέχει” πιο αργά σε σχέση με ένα ρολόι ψηλά σε ένα βουνό.

Η απόκλιση του χρόνου έχει υπολογιστεί μαθηματικά χονδρικά σε τρία μικροδευτερόλεπτα ανά έτος ανά χιλιόμετρο υψομετρικής διαφοράς.

Η “ψαλίδα” στην ταχύτητα του χρόνου είχε ήδη επιβεβαιωθεί εδώ και δεκαετίες από ατομικά ρολόγια μεγάλης ακρίβειας, που βρίσκονταν πάνω σε πυραύλους στο διάστημα ή σε αεριωθούμενα αεροπλάνα, ότι ίσχυε για μεγαλύτερα υψόμετρα και μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης.

Για πρώτη φορά όμως, η σχετικότητα του χρόνου επιβεβαιώνεται τώρα και για ασήμαντες υψομετρικές διαφορές πάνω στη Γη μικρότερες του ενός μέτρου και ταυτόχρονα για μικρές ταχύτητες κάτω των δέκα μέτρων ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι άλλος χρόνος ισχύει στα κεφάλι μας και άλλος στα πόδια μας!

Με άλλα λόγια, γίνεται φανερό πλέον ότι η θεωρία της σχετικότητας δεν ισχύει μόνο για ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός, ούτε μόνο για διαστημικές αποστάσεις, αλλά επίσης στην καθημερινότητά μας.

Ως εκ τούτου, όσοι ζουν σε ρετιρέ, ας το ξανασκεφτούν, γιατί γερνάνε πιο γρήγορα…
enet.gr

M.KONTOΓΙΑΝΝΗΣ: «Στόχος η πιστοποίηση της γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή να γίνεται στο Γυμνάσιο» »


«Στόχος του υπ. Παιδείας είναι η πιστοποίηση της γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή να γίνεται στο Γυμνάσιο», είπε ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης , μιλώντας στο 7ο Πανελλήνιο
Συνέδριο με θέμα τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, που διοργανώνει το Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ)

Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου του μέλλοντος, τόνισε ο κ. Κοντογιάννης, εντάσσεται και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Π. & Α. Κυριακού και το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων σε θέματα ασφαλούς χρήσης και κατάχρησης του διαδικτύου.

Ειδικότερα η ομιλία του Ειδικού Γραμματέα , έχει ως εξής:

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση