Archive for 22 Σεπτεμβρίου, 2010

Πρόθυμοι συγγραφείς ξαναγράφουν την ιστορία. »

Στρατευμένη λογοτεχνία. Όρος που κάνει τους φιλελεύθερους κριτικούς να ανατριχιάζουν… Από μια παράξενη διαστροφή της ιστορίας αυτή ακριβώς τη στρατευμένη λογοτεχνία έχουν πάρει πια στα χέρια τους οι απολογητές του καπιταλισμού και της φιλελεύθερης δημοκρατίας… Και για να μας αποδείξουν ότι ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο δεν έχουν παρά να αναθεωρήσουν την ιστορία. Πρώτος και προφανής εχθρός τα καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Η βασική εξίσωση που θέλουν να περάσουν στα μυαλά των αναγνωστών τους είναι: κομμουνισμός = ναζισμός (ή φασισμός). Και μάλιστα επί της ουσίας προχωρούν κι ένα βήμα παραπέρα. «Ο κομμουνισμός ήταν, τελικά, χειρότερος από το ναζισμό. Ο Στάλιν χειρότερος από τον Χίτλερ!»

Πρόθυμοι συγγραφείς ανέλαβαν το έργο δημιουργίας της νέας εκδοχής της ιστορίας. Το πρόβλημα είναι πως όταν γράφεται ένα οικονομικό, πολιτικό ή ιστορικό βιβλίο τότε μπορεί πάντοτε αν υπάρξει αντίλογος. Να συγκριθούν στοιχεία. Να γίνει αντιπαράθεση επί των γεγονότων και οι αναγνώστες να μπορέσουν να σχηματίσουν μια δική τους γνώμη για ότι συνέβη.

Ο κριτικός αναγνώστης, όμως, προφανώς δεν αρέσει στους ιδεολόγους της νέας τάξης πραγμάτων. Τα διάφορα πονήματα για τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» δεν αντέχουν ούτε σε στοιχειώδη επιστημονική κριτική. Έτσι επιστρατεύεται η λογοτεχνία… Με το μανδύα της μυθοπλασίας περνά στο μυαλό τού αναγνώστη ανυπόστατες φήμες και κουτσομπολιά ως γεγονότα. Κι επειδή ελάχιστοι διαβάζουν ιστορικά βιβλία και αναλύσεις, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που διαβάζουν μυθιστορήματα, καταλήγουν να θεωρούνται ως πραγματικότητα οι επινοήσεις του κάθε συγγραφέα: Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «Κώδικας Ντα Βίντσι».
Ο Τομ Ρομπ Σμιθ, με το Παιδί 44 (Πατάκης), μας μεταφέρει στη Σοβιετική Ένωση στο τέλος της εποχής του Σταλινισμού και στην αρχή της Χρουτσοφικής περιόδου. Με αναμφισβήτητο ταλέντο και με μεγάλη μαεστρία μας παρουσιάζει ένα εξαιρετικό θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Ομολογώ ότι κόντεψα πολλές φορές να μην κατέβω στο σταθμό του Ηλεκτρικού, βυθισμένος στις σελίδες του. Το πρόβλημα είναι ο «ιστορικός περίγυρος» που δημιουργεί. Μια πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας παρουσιάζεται ως απόλυτο γεγονός.
Θυμίζει κακό προπαγανδιστικό υλικό της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Γράφονται απίστευτα πράγματα για την εκπαίδευση: οι μαθητές στην τάξη κάθε ένα λεπτό σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν αυτά που λέει η δασκάλα, που πρέπει, αναγκαστικά, κάθε 2-3 λεπτά να αναφέρει το όνομα του Στάλιν… Στα ορφανοτροφεία αφήνουν τα παιδιά να πεθάνουν επίτηδες… Τα όσα γράφονται, αν υπήρχαν σε ιστορικό βιβλίο μόνο τα γέλια θα προκαλούσαν για την αφέλεια του συγγραφέα… Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο συναρπαστικό περίβλημα ο αναγνώστης έχει την τάση να πιστέψει όλα αυτά που διαβάζει. Μετά θα πάει στην παρέα του (μου έτυχε αυτό που γράφω) και θα λέει: «Καλά, στην εποχή του Στάλιν το ξέρεις ότι άφηναν τα ορφανά να πεθάνουν;».
Νομίζω καταλάβατε τι θέλω να πω, για να μην καταχρώμαι και του χώρου της εφημερίδας.
Όπως κατάλαβαν μια χαρά όλοι αυτοί που έσπευσαν να γράψουν διθυράμβους για το συγγραφέα και να του μοιράσουν βραβεία. Ήταν υποψήφιος, με αυτό το πρώτο του βιβλίο, ακόμη και για το Booker (γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις) ! Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ήδη ανέλαβε να το μεταφέρει και στον κινηματογράφο… Ο συγγραφέας ήδη κυκλοφόρησε και τη συνέχεια του βιβλίου.
Περισσότερη προπαγάνδα προσεχώς…

Κώστας Στοφόρος

Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ

Διευκρινίσεις Ε. Βενιζέλου λίγο πριν ψηφιστεί η διάταξη που δεν εντάσσει τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ »


Ρεπορτάζ:esos.gr
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολο, όπως είναι διαμορφωμένο από τις υπηρεσίες της Βουλής. Δεν έχω να κάνω κάποια αλλαγή. Έχουμε ελέγξει τα στοιχεία, τα οποία εισάγονται προς ψήφιση.

Θα ήθελα όμως, μετά και από τη συζήτηση που είχαμε στη συνεδρίαση της Πέμπτης με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, με την άδειά σας να επαναλάβω με επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο μία ερμηνευτική δήλωση για τα Πρακτικά.

Τα αναφερόμενα στο άρθρο 1, στο εδάφιο ιστ) δεν αφορούν καθόλου αυτή καθ’ αυτή τη νομοθεσία περί Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ούτε θίγουν σε τίποτα τον τεχνολογικό τομέα της Ανωτάτης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απλώς για τις ανάγκες της ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου εμείς προσδίδουμε ένα συγκεκριμένο νόημα στην έννοια «ΑΕΙ» γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε και το status των παραγωγικών σχολών, των Σχολών Αξιωματικών και των Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρα, η αναφορά στο εδάφιο ιστ) του άρθρου 1 έχει αυτήν την περιορισμένη στόχευση και αυτό το πολύ συγκεκριμένο κανονιστικό και ερμηνευτικό περιεχόμενο.

Ευχαριστώ πολύ.

Τι ορίζει το άρθρο 1

Το άρθρο 1 παρ ιστ του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή ορίζει τα εξής:

« Ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) νοούνται τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στην υποπερίπτωση αα) της παραγράφου 1α του άρθρου 2 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ 69Α΄/20.3.2007).

Ιστορική πλειοψηφία των γυναικών στην κυβέρνηση της Ελβετίας »

Η Σιμονέτα Σομαρούγκα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ελβετίας


Γενεύη, Ελβετία
Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελβετίας οι γυναίκες υπερτερούν στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τέσσερα από τα επτά μέλη της κυβέρνησης είναι γυναίκες μετά την εκλογή της Σιμονέτα Σομαρούγκα των Σοσιαλδημοκρατών από το ελβετικό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για ιστορικό βήμα για την ευρωπαϊκή χώρα που παραχώρησε στις γυναίκες καθολικό δικαίωμα ψήφου μόλις το 1971.

Η 50χρονη πολιτικός κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία με 159 ψήφους και η εκλογή της έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Η ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Βέρνης μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Η Σιμονέτα Σομαρούγκα ευχαρίστησε τους συναδέλφους της στις τρεις γλώσσες της χώρας -γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση