Archive for 18 Σεπτεμβρίου, 2010

Δημιούργησαν πρώτη φορά τεχνητή ωοθήκη »

Επίτευγμα υπόσχεται τη μητρότητα σε γυναίκες που σήμερα δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν

ΛΟΝΔΙΝΟ Την πρώτη τεχνητή ωοθήκη δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Αssisted Reproduction and Genetics», δίνοντας ελπίδα σε πολλές γυναίκες που σήμερα δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Η ωοθήκη «καλλιεργήθηκε» στο εργαστήριο με χρήση κυττάρων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Στη συνέχεια οι επιστήμονες εισήγαγαν εντός της ανθρώπινα ανώριμα ωάρια προκειμένου να ανακαλύψουν αν ήταν ικανά να ωριμάσουν μέσα στην τεχνητή ωοθήκη έως ότου εκλυθούν στη μήτρα. Οπως προέκυψε, η τεχνητή ωοθήκη ήταν πλήρως λειτουργική και οδηγούσε σε ωρίμανση των ωαρίων, τα οποία ήταν έτοιμα να εισαχθούν στη μήτρα και να γονιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα εξέλιξη μπορεί να βοηθήσει πλήθος γυναικών που σήμερα δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν, εξαιτίας υποβολής τους σε χημειοθεραπείες ή σε άλλες θεραπείες που προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά οι γιατροί θα μπορούν να αφαιρούν ανώριμα ωάρια από γυναίκες που θα υποβληθούν σε χημειοθεραπείες τα οποία και θα καταψύχουν. Οταν αργότερα στη ζωή τους οι γυναίκες αυτές θελήσουν να αποκτήσουν παιδί τα ωάριά τους θα τοποθετούνται εντός της τεχνητής ωοθήκης και θα ωριμάζουν προτού εισαχθούν στη μήτρα.

Επιτεύγματα σαν και αυτό πιστεύεται ότι θα ρίξουν επίσης φως στους λόγους για τους οποίους ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν προβλήματα σύλληψης ενώ θα βοηθήσουν σημαντικά και στην ανάπτυξη τεχνικών που θα επιμηκύνουν την αναπαραγωγική ζωή των γυναικών.

ΤΟ ΒΗΜΑ,

Απαλλαγείτε από το διαβήτη μια και καλή »

Απαλλαγείτε από το διαβήτη μια και καλήΗ μεταβολική χειρουργική δίνει τη λύση


Ελπιδοφόρες είναι οι εξελίξεις στο πεδίο ης αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου II. Μια καινοτόμος χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζει το διαβήτη σε ποσοστό από 70 έως 80%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Μελισσάτα, που συμμετείχε στο 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων, «Πράγματι πρόκειται για μια ευχάριστη και σημαντική είδηση για τα 300.000.000 ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μεταβολική Χειρουργική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αντιμετωπίζει τον διαβήτη τύπου ΙΙ και σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70% μέχρι 80%, οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τα φάρμακα που έπαιρναν εφ όρου ζωής».

Πηγή: newsbeast.gr

Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή »


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΛΕΣΗΣ, MSc, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος, Msc Εφαρμοσμένης Κλινικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, georgemiles9@gmail.com http://www.dia-trofis.gr

Ποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με μια ακαταμάχητη επιθυμία για ένα σακουλάκι πατατάκια, ένα (λιπαρό) κομμάτι πίτσα ή μια σοκολάτα; Γιατί όμως η επιθυμία αυτή είναι τόσο ισχυρή; Ερευνητικά προκύπτει ότι η αναζήτηση συγκεκριμένων τροφίμων είναι ενδεικτική για τον καθένα από εμάς, υποδηλώνοντας και μια διαφορετική ανάγκη του σώματός μας.

*Οταν αναζητάτε αλμυρά τρόφιμα

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να υποφέρετε από ανεπάρκεια κάποιων μεταλλικών στοιχείων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες χαμηλού ασβεστίου, αναζητούν αλμυρά φαγητά περισσότερο από όσες λαμβάνουν επαρκές ασβέστιο. Πιθανότατα, το νάτριο αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα, οπότε το σώμα τείνει (λανθασμένα) να πιστέψει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Επιπλέον, σε μελέτες σε ζώα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη καλίου, ασβεστίου, σιδήρου προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού.

*Οταν αναζητάτε σοκολάτα

Αφενός, αναζητάμε (φυσικά) τη σοκολάτα κυρίως για τη μοναδική της γεύση. Στην πραγματικότητα, όμως, η σοκολάτα διεγείρει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, που αποτελεί την κατεξοχήν ορμόνη της διάθεσης. Η σοκολάτα συνιστά ένα αντικαταθλιπτικό σε μορφή επιδόρπιου, που το σώμα αναζητά ενστικτωδώς όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά.

*Οταν αναζητάτε πικάντικα τρόφιμα

Αν ζεσταίνεστε εύκολα, το σώμα σας θα αναζητήσει καυτερό φαγητό για να σας κάνει να ιδρώσετε. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά εξηγεί γιατί τα μεξικανικά και τα αραβικά φαγητά είναι τόσο δημοφιλή, ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι εθίζονται στην αίσθηση των πικάντικων τροφίμων, που συνεπάγεται (με τη σειρά της) αύξηση της πίεσης του αίματος, επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και γρήγορη αναπνοή.

*Οταν αναζητάτε γλυκά

Ισχύει λίγο-πολύ ό,τι και με τη σοκολάτα: η αναζήτηση γλυκών θα μπορούσε να σημαίνει ότι ψάχνετε τρόπο να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Βέβαια, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το προηγούμενο γεύμα έγινε πριν από πολλές ώρες, οπότε το σώμα μας αναζητά μια γενναία δόση ενέργειας. Τα απλά σάκχαρα (από τα γλυκά) απορροφώνται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο διατροφικό συστατικό και μας δίνουν άμεσα σημαντική ποσότητα καυσίμου μέσω της αύξησης της γλυκόζης του αίματος.

*Οταν αναζητάτε γλυκιά και αλμυρή γεύση

Το σώμα σας χρειάζεται γλυκόζη και το νάτριο για να λειτουργήσει σωστά, καθώς συμμεταφέρονται κατά την πέψη – απορρόφηση της τροφής. Οταν είστε κουρασμένοι και με άδειο στομάχι για αρκετές ώρες, είναι αρκετά πιθανό να αναζητήσετε χαλάρωση και ικανοποίηση σε ένα λιπαρό/αλμυρό φαγητό, που συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από επιδόρπιο σοκολάτας. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σίγουρο ότι πολύ δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε τι και πόσο τρώμε.

*Ψυχραιμία…

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ψυχραιμία. Είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε κάποια στιγμή επιπλέον φαγητό -εκτός τακτικών γευμάτων- και είναι στο χέρι μας τι θα αποφασίσουμε να… καταχραστούμε εκείνη τη στιγμή. Το «τσιμπολόγημα» δεν πρέπει να συνεπάγεται γλυκά ή πατατάκια.

Πέραν της όποιας γενετικής προδιάθεσης, η αρνητική ψυχολογία και η ανία συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη λανθασμένη επιλογή σνακ: π.χ. σοκολάτα ή τυρόπιτα ή και τα δύο. Βέβαια, υπάρχει πάντοτε και η περίπτωση απλά να το… ζηλέψουμε.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τις κακοτοπιές, ο καλός νυχτερινός ύπνος (που θα μας ξεκουράσει αρκετά) και η τακτική κατανάλωση γευμάτων (κατά τη διάρκεια της ημέρας) είναι επιτακτικά μέτρα.
πηγή:alfavita.gr

Οι φυσικοί νόμοι ισχύουν πράγματι σε όλο το Σύμπαν; »

Η ομοιογένεια και η ομοιομορφία των κοσμολογικών σταθερών σε κάθε εποχή και σημείο του Σύμπαντος έχουν, κατά καιρούς, προκαλέσει σφοδρότατες διαμάχες μεταξύ των κοσμολόγων.


Οι πιο φανατικοί οπαδοί τις σταθερότητας και της καθολικότητας των βασικών φυσικών νόμων, και άρα της διαχρονικής ισχύος των ίδιων φυσικών σταθερών, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν την ύπαρξη μιας «ανθρωπικής αρχής». Ούτε λίγο-ούτε πολύ, αυτή η τελεολογική «αρχή» διατείνεται ότι όλο το Σύμπαν είναι όπως είναι για να μπορούμε να υπάρχουμε εμείς οι άνθρωποι και να το παρατηρούμε!

Αν, για παράδειγμα, ισχυρίζονται οι οπαδοί της μυστικιστικής «ανθρωπικής αρχής», η ισχυρή πυρηνική δύναμη είχε μια έστω και ελάχιστα διαφορετική τιμή, αν π.χ. ήταν λίγο πιο ασθενής, τότε οι πυρήνες των ατόμων που σχηματίζονται στα άστρα θα διαλύονταν αμέσως και κανένα χημικό στοιχείο δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει και συνεπώς καμιά αστρονομική δομή. Αν πάλι, υποστηρίζουν, η λεγόμενη «σταθερά της δομής άλφα», η οποία συσχετίζει μεταξύ τους τις διάφορες ηλεκτρομαγνητικές σταθερές, είχε έστω και ελάχιστα μεγαλύτερη ή μικρότερη τιμή, τότε τα αστέρια δεν θα μπορούσαν να παράγουν άνθρακα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργηθεί καμία μορφή ζωής, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε.

Ομως, πρόσφατα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε στο Πανεπιστήμιο του New South Wales (UNSW), στο Σίδνεϊ, φαίνεται να δείχνουν ότι, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η τιμή της «σταθεράς άλφα» ήταν ελαφρά διαφορετική, σε διαφορετικά σημεία του Σύμπαντος. Αν αυτές οι παρατηρήσεις είναι ακριβείς, τότε η σταθερά που ρυθμίζει τη λεπτή δομή του Σύμπαντος αλλάζει όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον χώρο!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον φυσικό John Webb, και μια πρώτη συνοπτική παρουσίασή της βρίσκεται στον δικτυακό τόπο arXiv. Οι παρατηρήσεις αυτές προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων που κατέγραψαν δύο ισχυρά τηλεσκόπια, το Keck – Mauna Kea στη Χαβάη και το VLT (Very Large Telescope) στη Χιλή. Χάρη σε αυτά τα τηλεσκόπια παρατηρήθηκαν πάνω από 100 κβάζαρ, δηλαδή τεράστιοι γαλαξίες που σχηματίστηκαν τις πρώτες «στιγμές» της εξέλιξης του Σύμπαντος.

Μετρώντας και αναλύοντας το φάσμα της ακτινοβολίας που φτάνει ώς εμάς από αυτά τα αρχαιότατα κβάζαρ, οι Αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εκπομπής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμφθηκε από αυτά τα γιγάντια κβάζαρ πριν από περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Συνδυάζοντας μεταξύ τους τις παρατηρήσεις από τα δύο τηλεσκόπια, που παρακολουθούσαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία του Σύμπαντος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τιμή της σταθεράς άλφα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται, έστω και ελάχιστα, στον χρόνο και τον χώρο.

Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από άλλες παρατηρήσεις, τότε είναι σαφές ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις σημερινές βεβαιότητες της Φυσικής.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση