Archive for 11 Σεπτεμβρίου, 2010

Εδωσαν φωνή στη σκέψη! »

Μία µηχανή µπορεί να «µεταφράζει» τα εγκεφαλικά κύµατα

Η µηχανή που διαβάζει τη σκέψη, ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της επιστηµονικής φαντασίας, ήρθε ένα βήµα πιο κοντά στην πραγµατικότητα, καθώς επιστήµονες ανακάλυψαν έναν τρόπο µε τον οποίο µπορούν να µεταφράζουν σε λέξεις τις σκέψεις των ανθρώπων.

Οι ερευνητές µετέφρασαν εγκεφαλικά σήµατα σε λόγο χρησιµοποιώντας αισθητήρες τους οποίους εφάρµοσαν στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Το επίτευγµά τους, το οποίο τους επέτρεψε να βρίσκουν τη λέξη που σκεπτόταν ο ασθενής σε ποσοστό ώς και 90%, προσφέρει έναν τρόπο επικοινωνίας µε ασθενείς που πάσχουν από παράλυση και δεν µπορούν να µιλήσουν.

«Κατενθουσιαστήκαµε όταν άρχισε να λειτουργεί», λέει ο καθηγητής Μηχανικής της Βιολογίας στο Πανεπιστήµιο της Γιούτας Μπράντλεϊ Γκρέγκερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της οµάδας των ερευνητών. «Ηταν µία απ’ αυτές τις στιγµές που όλα µπαίνουν στη θέση που πρέπει… Θα έλεγα πως η µηχανή διαβάζει το µυαλό και ελπίζουµε πως σε δύο ή τρία χρόνια θα είναι διαθέσιµη για να χρησιµοποιηθεί σε παράλυτους ασθενείς».

Η οµάδα του καθηγητή Γκρέγκερ εφάρµοσε επιφανειακά δύο πλέγµατα µεγέθους κουµπιού και αποτελούµενα από 16 ηλεκτρόδια στα κέντρα οµιλίας του εγκεφάλου ενός επιληπτικού ασθενούς, τµήµα του κρανίου του οποίου είχε αφαιρεθεί στο πλαίσιο µιας άλλης επέµβασης για τη θεραπεία της νόσου. Ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής κατέγραψε τα εγκεφαλικά σήµατα που δηµιουργούνταν, καθώς ο ασθενής διάβαζε και ξαναδιάβαζε καθεµιά από 10 λέξεις που θα µπορούσαν να είναι χρήσιµες σε έναν παράλυτο: ναι, όχι, ζεστό, κρύο, πείνα, δίψα, γεια!, αντίο, περισσότερο και λιγότερο. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να πει δυνατά τις λέξεις και διαπιστώθηκε πως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής τις είχε αναγνωρίσει από τα εγκεφαλικά σήµατα στο 76% ώς το 90% των περιπτώσεων. Επειδή λοιπόν όταν σκεπτόµαστε απλώς µια λέξη παράγονται τα ίδια εγκεφαλικά σήµατα που παράγονται όταν τη λέµε, ο καθηγητής Γκρέγκερ πιστεύει ότι µπορεί να κατασκευαστεί µια συσκευή «µετάφρασης» και ένα φωνητικό κουτί που θα επαναλαµβάνει τη λέξη την οποία σκέπτεται ο ασθενής. «Αποδείχθηκε πως η ιδέα λειτουργεί», δήλωσε ο καθηγητής. «Αποδείξαµε πως τα σήµατα µπορούν να σου πουν τι λέει ένα πρόσωπο… Πρέπει όµως να µπορούµε να βρίσκουµε περισσότερες λέξεις µε µεγαλύτερη ακρίβεια για να είναι το σύστηµα αυτό χρήσιµο στους ασθενείς».

Ανθρωποι που προσβάλλονται από το λεγόµενο σύνδροµο αποκλεισµού (locked-in) έπειτα από εγκεφαλικό, ασθένεια ή τραυµατισµό, συχνά επικοινωνούν επιλέγοντας γράµµατα ή λέξεις από έναν κατάλογο µε οποιαδήποτε κίνηση µπορούν να κάνουν – για παράδειγµα, ανοιγοκλείνοντας τα µάτια τους.

Ο Χόκινγκ
Ο διάσηµος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, έχει χρησιµοποιήσει αυτή τη µέθοδο για να γράψει βιβλία και για να «µιλήσει». Η νέα συσκευή θα επιτρέψει σε ασθενείς όπως αυτός να µιλούν χωρίς την παραπάνω µέθοδο. «Αν µπορέσουµε να τους δώσουµε µόλις 30 ή 40 λέξεις, θα τους προσφέρουµε πραγµατικά µια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής», λέει ο καθηγητής Γκρέγκερ, η έρευνα του οποίου δηµοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Νeural Εngineering».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος
Πηγή: ΤΑ ΝEA

Γιατί η δίαιτα… παχαίνει; »

Τέσσερις στις δέκα γυναίκες μετά τα προγράμματα απώλειας βάρους καταλήγουν με περισσότερα κιλά

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που έγινε για λογαριασμό της πολυεθνικής εταιρείας προγραμμάτων διαίτης Jeny Craig δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός γυναικών οι οποίες ακολουθούν κάποια δίαιτα, λίγο καιρό μετά τον τερματισμό της έχουν περισσότερα κιλά από όσα όταν ξεκίνησαν. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισές γυναίκες που κάνουν κάποια δίαιτα βρίσκονται λίγο αργότερα με 2,5 κιλά κατά μέσον όρο επιπλέον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι ο συνδυασμός μη ωφέλιμων προγραμμάτων διαίτης ή προγραμμάτων τα οποία οι γυναίκες ακολουθούν με λάθος τρόπο και ανθυγιεινού διατροφικά οικογενειακού και επαγγελματικού περιβάλλοντος. «Η επιτυχία στη διαχείριση του βάρους απαιτεί μακροχρόνια και συνεπή προσπάθεια προκειμένου να χάσει κάποιος τα κιλά που επιθυμεί και παράλληλα να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος να τα ξαναπάρει. Πολλές γυναίκες αντί να αναπτύξουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής σε σταθερή βάση ακολουθούν κάποια προγράμματα ταχείας απώλειας βάρους τα οποία δεν έχουν τελικά κανένα αποτέλεσμα. Η επιτυχής διαχείριση του βάρους απαιτεί ολιστική προσέγγιση και αφοσίωση τόσο στο είδος της τροφής όσο και στο σώμα αλλά και στο μυαλό. Μια σωστή τακτική είναι να θέτει κάποιος ρεαλιστικούς στόχους και να παραμένει σε αυτούς με σταθερότητα και χωρίς παρεκκλίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση οι γυναίκες που κάνουν δίαιτα και δεν ακολουθούν αυτές τις αρχές στο τέλος θα καταλήξουν με περισσότερα κιλά» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές που μελέτησαν 2.000 γυναίκες ηλικίας 18-65 ετών οι οποίες ακολουθούν συχνά διάφορες δίαιτες.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, αρνητικός παράγοντας στην επιτυχή εξέλιξη μιας δίαιτας είναι αν το οικογενειακό περιβάλλον της γυναίκας η οποία προσπαθεί να αδυνατίσει βάζει στο σπίτι ανθυγιεινά τρόφιμα ή αν στον επαγγελματικό της χώρο η ίδια βάζει στα συρτάρια της διάφορα κέικ, μπισκότα και σνακ.

Η απώλεια βάρους «δηλητηριάζει» το αίμα
Μια άγνωστη ως σήμερα παρενέργεια της προσπάθειας απώλειας βάρους ανακάλυψαν ερευνητές από τη Νότια Κορέα. Οπως διαπίστωσαν, η απώλεια βάρους ενεργοποιεί έναν μηχανισμό ο οποίος απελευθερώνει επιβλαβείς οργανικούς ρύπους (ΡΟΡs) οι οποίοι σχετίζονται με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι συγκεκριμένες ουσίες φυσιολογικά αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό αλλά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν το λίπος διασπάται κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να φθάσουν σε ζωτικά όργανα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

πηγή: tovima.gr

Η κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, το ΔΝΤ μια σπηλιά με ληστές»«Δεν έχουμε ανεργία, το νοίκι 15 ευρώ το μήνα» »

«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Το ΔΝΤ είναι μια σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται – για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο», υποστηρίζει ο Ισπανός Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, ο επί 31 χρόνια κομμουνιστής δήμαρχος της Μαριναλέντα.


«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ «άμεσης δημοκρατίας» που διοργανώνουν αντιεξουσιαστικές κινήσεις, στο πλαίσιο της 75ης Δεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Η Μαριναλέντα, στην επαρχία της Ανδαλουσίας, είναι μια κοινότητα 2.700 κατοίκων που δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.

«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος, στη συνέντευξή του στην «Ε».

Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή ή πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου;

«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι “μηχανικοί” των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη και σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν 55 δισ. δολάρια δανείων χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό και σ’ αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα».

Εχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί;

«Βέβαια και την έχει επηρεάσει, όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Εχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί; Και πώς; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και η ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσουν να αναστηθεί οικονομικά;

«Το ΔΝΤ είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται – για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα και να την κάνουν ακόμη φτωχότερη. Και να δώσουν πλεονέκτημα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κρίση πρέπει να… επιβραβευθούν».

Η έννοια της δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;

«Οχι, δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της μπουρζουαζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία τού να κλέβεις, και αυτή είναι η μοναδική ελευθερία, όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία. Η πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα».

Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της – βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις;

«Ναι, αλλά με διαφορετική μορφή απ’ αυτήν που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια Αριστερά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει».

Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;

«Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε».

Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;

«Πραγματικά σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις, αλλά μια μάχη πολλών αγώνων».

Οπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, «από την εποχή των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων». Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε;

«Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ενας θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ’ όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς – δολοφονημένους από την πείνα, κάθε μέρα».

* Ευχαριστούμε για τη μετάφραση την Ηλέκτρα Μπεθυμούτη και την Ελένη Γενναδίου. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση