Archive for 10 Σεπτεμβρίου, 2010

Το αίσθημα κοινωνικής ανεπάρκειας: »

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ βρίσκονται σε σχέση, συντροφική ή φιλική, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τους αγαπούν αληθινά. Αντίθετα, πιστεύουν ακράδαντα ότι οι άλλοι ποτέ δεν είναι ειλικρινείς μαζί τους, ότι τους κοροϊδεύουν. Ετσι τους χρεώνουν πως άλλο δείχνουν ενώ στην πραγματικότητα είναι αδιάφοροι και βολεμένοι, ότι έχουν ταπεινά κίνητρα συμφέροντος και όχι πραγματικής αγάπης.

Τις περισσότερες φορές υπάρχει θέμα και είναι δικό τους, και επειδή έχουν την αρνητική και ασυνείδητη βεβαιότητα ότι είναι αδύνατον να είναι αγαπητοί και επιθυμητοί συνήθως καταστρέφουν τις σχέσεις τους. Συμπεριφέρονται με φυσική ή λεκτική επίθεση, ειρωνεία, γκρίνια, χρησιμοποιούν αρνητικούς χαρακτηρισμούς, όπως είσαι ηλίθιος, βλάκας, ανόητος κλπ., σε μια ασυνείδητη προσπάθεια να αποδείξουν ότι αγάπη γι αυτούς δεν μπορεί να υπάρχει. Τέτοιες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί ως αποσκευή μειωμένης αυτοεκτίμησης που προκαλεί άγχος για την γνώμη των άλλων στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για ένα εντελώς άδικο, υπερβολικό και παράλογο ενοχικό σύμπλεγμα που οδηγεί σε αυτό-απαξίωση και μια αίσθηση κοινωνική θέσης κατώτερης από τους άλλους.

Ο φόβος ότι δεν είμαστε αποδεκτοί πηγάζει από το βαθύτατα χαραγμένο συναίσθημα ενοχής, προίκα από τους γονείς στα χρόνια της αδυναμίας. Από τους γονείς μαθαίνουμε πώς να συμπεριφερόμαστε «καλά», πώς να γινόμαστε αρεστοί και κοινωνικοί, συχνά με λανθασμένες υποδείξεις, όπως είναι η υπακοή και η παραίτηση από κάθε διεκδίκηση των επιθυμιών μας. Ο ενοχικός άνθρωπος δεν επιθυμεί, υπηρετεί τους άλλους, σε μια διαρκή ανησυχία μήπως τους δυσαρεστήσει και αυτοί τον απορρίψουν. Και όταν αυτό καταντά αφόρητο, προτιμούν την φυγή και την διακοπή της σχέσης.
Το αίσθημα ενοχής διατηρεί τον παιδικό φόβο εγκατάλειψης, παράγει άδικο πόνο αλλά και εξίσου αδικαιολόγητη επιθετικότητα, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.

Οι ενοχικοί άνθρωποι αμφισβητούν ότι αρέσουν, κάνουν συνέχεια τεστ και δοκιμασίες για να βεβαιωθούν αλλά δεν βεβαιώνονται ποτέ διότι νιώθουν κατώτεροι σε σχέση με τους άλλους. Συνήθως:

Θέλουν να είναι συνεχώς αρεστοί και από όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση.
Βρίσκονται στο άγχος, μήπως δημιουργούν άσχημη εντύπωση
Ανησυχούν για πιθανές προσβολές και εξευτελισμούς
Ανησυχούν ότι θα τους απομακρύνει η ομάδα αλλά αυτή η ομάδα ποτέ δεν προσδιορίζεται, περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες με τις όποιες ιδέες και αντιλήψεις τους.
Βιώνουν μια νευροφυτική και χημική θύελλα εξαιτίας του άγχους και της ανασφάλειας που δεν είναι απαραίτητη διότι ο κίνδυνος δεν είναι πραγματικός αλλά αναπτύσσεται μέσω σκέψης.
Ανέχονται την αδικία, αγανακτούν αλλά δεν το εκφράζουν, με αποτέλεσμα να βιώνουν άγχος, θυμός και ένταση.

Στο ενοχικό συναίσθημα και στην ανυπαρξία πραγματικού κινδύνου οφείλονται οι επιθετικές συμπεριφορές στην οδήγηση, επειδή παίρνουν πολύ προσωπικά την κακή συμπεριφορά των άλλων οδηγών. Το ίδιο συμβαίνει και με ανθρώπους που μας προκαλούν δυσφορία όταν με αλαζονικό ύφος «πετούν ονόματα» με τυχαίο τρόπο για να δείξουν πόσο σπουδαίες γνωριμίες έχουν. Επίσης, όταν ταν σε κάποιους το πρόσωπο κοκκινίζει από ντροπή, είναι μια προσπάθεια να αποφύγει την φαντασιακή επίθεση των άλλων.

Συμπεριφορές ενοχικού ατόμου

Ζήλια
Υποχονδρία
Προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες
Ματαιωμένα όνειρα και προσδοκίες
Αναποφασιστικότητα
Ανταγωνισμός

Μερικές προτεινόμενες σκέψεις και συμπεριφορές

Αλλαγή της σκέψης: ο πόνος δεν είναι συνέπεια του κινδύνου αλλά της αρνητικής σκέψης γύρω από ένα φανταστικό κίνδυνο
Δεν είμαι ανεπαρκής, απλά έχω την αίσθηση ότι είμαι ενώ δεν είμαι
Από τί κινδυνεύω; Κατονομάστε τις καταστροφικές συνέπειες
Τι θα μου συμβεί αν συμβεί αυτό ή εκείνο;
Θέλω να αρέσω σε όλους; Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτo;

Μαρία Λασσιθιωτάκη

Οι Ελληνες γιατροί «καίγονται» πριν από την ειδικότητα »


Της Λινας Γιανναρου
Τελικά για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Πώς να μη νιώθουμε απογοητευμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξουθενωμένοι και μόνο στη σκέψη ότι (χτύπα ξύλο) θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε; Πριν από μας, το ίδιο «Σύστημα» έχει καταφέρει να εξοντώσει τους ίδιους τους γιατρούς.

Και από νωρίς μάλιστα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα μιας ομάδας νέων γιατρών, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Human Resources for Health, αποκαλύπτει ότι το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, έχει «χτυπήσει» έναν στους δύο Ελληνες γιατρούς ήδη από το στάδιο της ειδικότητας!

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστό και ως burnout, περιγράφει την κοινή -όπως όλα δείχνουν- κατάσταση κατά την οποία οι εργαζόμενοι αισθάνονται εξάντληση, απoπρo-σωπoπoίηση και αίσθημα αναπo-τελεσματικότητας στη δουλειά τους. Αφορά κυρίως γιατρούς, νoσηλευτές, εκπαιδευτικούς και κoινωνικoύς λειτoυργoύς, λόγω της συναισθηματικής και ψυχo-λoγικής επιβάρυνσης πoυ δέχονται αυτοί οι επαγγελματίες, οι οποίοι αρχίζουν σταδιακά να εκφράζουν το έντονο αυτό αίσθημα ματαίωσης με συναισθηματική απομάκρυνση, αδιαφορία, προσβλητική συμπεριφορά και κυνισμό προς τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή, αλλά και προς την ίδια τους την εργασία. Ενα διάχυτο «δε βαριέσαι…». Την ίδια ώρα, οι ίδιοι μπορεί να εμφανίζουν μια σειρά ψυχολογικά, αλλά και σωματικά συμπτώματα: εναλλαγές στη διάθεση, άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, μέχρι αϋπνίες και πονοκεφάλους.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Για την εγγραφή των νεοεισαχθέντων στα ΑΕΙ από φέτος δεν χρειάζονται πιστοποιητικά υγείας ιατρών και ακτινογραφίες θώρακος-Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ »

Ρεπορτάζ:esos.gr

Για πρώτη φορά από φέτος το υπ. Παιδείας δεν απαιτεί από τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και σπουδαστές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να προσκομίσουν μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους Πιστοποιητικά Υγείας και ακτινογραφίες θώρακος,με απόφαση

του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου. Κι αυτό διότι επρόκειτο γιαμια τυπική διαδικασία και όχι ουσιαστική.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Θέμα: «Δικαιολογητικά εγγραφής νεοεισαχθέντων φοιτητών».

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 9 της αρ. πρωτ. Φ253/28934/Β6(ΦΕΚ391Β΄/30-3-06) Υπουργικής Απόφασης, η οποία έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 1 του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ90-Α΄) και αφορά στην πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα απαιτούμενα για την εγγραφή των εισαγομένων στη Σχολή ή στο Τμήμα επιτυχίας, είναι τα ακόλουθα:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

-νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (για τους επιτυχόντες με το σύστημα του Γενικού Λυκείου 90%-10% και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄90% – 10%).

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία οι εισαγόμενοι δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα από αυτά που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της ως άνω απόφασης.

-Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Επίσης, κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εγγραφής των νεοεισαχθέντων στις Σχολές και στα Τμήματα επιτυχίας τους δεν απαιτείται η υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις και η κατάθεση των σχετικών γνωματεύσεων στις γραμματείες των Σχολών και των Τμημάτων.

Δεν θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία!Καταργείται σε Ναυτικό και Αεροπορία. »

Σε 2,5 – 3 χρόνια καταργείται, σταδιακά όμως, η στρατιωτική θητεία στο Ναυτικό και την Αεροπορία και όλοι οι νέοι θα εκπληρώνουν στρατιωτική υποχρέωση εννέα μηνών στον Στρατό Ξηράς. Θέμα αύξησης της θητείας δεν υπάρχει.


Με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο και από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής έκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης το θέμα της διάρκειας της θητείας την οποία, παρά τις διαψεύσεις, η «ραδιοαρβύλα» ανεβάζει από μέρα σε μέρα σε… 14 μήνες. Μάλιστα είναι τόσο έντονη η σχετική φημολογία ώστε στις δύο τελευταίας σειρές κατάταξης αυξήθηκε ο αριθμός των προσερχομένων προκειμένου να αποφύγουν την (δήθεν) επερχόμενη αύξηση!

«Η θητεία δεν θα αυξηθεί παρά τα διάφορα που ακούγονται στο πλαίσιο μιας κατασκευασμένης, συνειδητής ή ασυνείδητης, παραπληροφόρησης. Οχι, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αυξήσουμε τη θητεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η σχετική φημολογία να προέρχεται από συγκεκριμένο κέντρο. Ο κ. Μπεγλίτης άσκησε σκληρή κριτική στη Ν.Δ., λέγοντας ότι έκανε τη μείωση της θητείας μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2009 για «προεκλογικές σκοπιμότητες». Μάλιστα αποκάλυψε ότι η μείωση χωρίς μελέτη και προετοιμασία «μας έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα», υπονοώντας ότι αυτή η κίνηση δημιούργησε προβλήματα πληρότητας σε μονάδες… Οπως είπε ο υπουργός, ένας από τους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι ο νέος θεσμός του Ειδικού Εφέδρου Οπλίτη που ετοιμάζεται: οι νέοι, μετά την απόλυσή τους, θα μπορούν να μένουν από 6 μήνες έως 3 χρόνια στο Στράτευμα έναντι «σημαντικής χρηματικής παροχής».

Επιλεκτικά Φύλλα Πορείας

Επίσης ο κ. Π. Μπεγλίτης κατήγγειλε ότι επί κυβερνήσεως Ν.Δ. αξιωματικοί που υπηρετούσαν σε υπουργικά γραφεία έπαιρναν 25, 28 και 30 ημερήσια Φύλλα Πορείας τον μήνα, ενώ οι ομοιόβαθμοί τους έπαιρναν από 10 έως 14. «Υπήρχε ευνοιοκρατία» είπε για την πάγια αυτή παροχή στους αξιωματικούς. Ανήγγειλε δε ότι τα Φύλλα Πορείας δεν θα καταργηθούν, όμως εξετάζεται «η ενσωμάτωσή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς καμία περαιτέρω μείωση των μισθών αλλά και των Φύλλων Πορείας».

Πηγή: tanea.gr

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης γίνεται γιγάντιο! »

Άλλες 75 τουρμπίνες θα εγκατασταθούν στο μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, που βρίσκεται στο ανατολικό Renfrewshire της Σκωτίας.


Πιο συγκεκριμένα, η «ScottishPower Renewables» ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει τις 75 τουρμπίνες στο αιολικό πάρκο Whitelee, στο χωριό Eaglesham Moor, μέχρι το 2012.

Με την επέκταση του πάρκου οι ανεμογεννήτριες θα φτάσουν τις 215, γεγονός που συνεπάγεται ότι η παραγωγή ενέργειας θα αυξηθεί κατά 2/3.

Οι 140 τουρμπίνες που διαθέτει αυτή τη στιγμή το χερσαίο αιολικό πάρκο παράγουν ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 180.000 σπίτια.

Όταν εγκατασταθούν στο πάρκο οι 75 ανεμογεννήτριες, η παραγόμενη ενέργεια θα εκτοξευτεί από τα 322 MW στα 539 MW, τροφοδοτώντας περίπου 300.000 σπίτια.

Λίγο αφότου το αιολικό πάρκο τέθηκε σε λειτουργία το 2008, η «ScottishPower Renewables» ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης και τον Μάιο του 2009 κατάφερε να πάρει άδεια για την υλοποίηση των σχεδίων της.

Σε δηλώσεις του ο Simon Chritian, διευθυντής της «ScottishPower Renewables» στη Βρετανία, τόνισε ότι το αιολικό πάρκο Whitelee είναι το μεγαλύτερο χερσαίο πάρκο στην Ευρώπη και με την επέκταση θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Για το econews

Εγγραφές μόνο σε Νηπιαγωγεία με άδεια απ το υπ. Παιδείας-Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα εγγραφής τους στην Α’ Δημοτικού »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Στον «αέρα» φαίνεται πως θα είναι φέτος χιλιάδες νήπια που έχουν εγγραφεί και φοιτούν ήδη σε νηπιαγωγεία παιδικών σταθμών που έχουν άδεια λειτουργίας νηπιαγωγείου μόνο από το Υπουργείο Υγείας.Σε ερώτηση του esos.gr προς την υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου « τι θα ισχύσει την επόμενη

σχολική χρονιά για τα συγκεκριμένα νήπια? Θα υπάρξει πρόβλημα εγγραφής τους στην Α’ Δημοτικού? Υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση/υπουργική απόφαση ανακλητική της υπ’ αρ. 35085/ΣΤ1 (ΦΕΚ 683/14-4-2000τΒ’) σχετικής υπουργικής απόφασης;» μας απάντησε:

Από φέτος η σχολική χρονιά που ξεκινάει λέμε ότι η βεβαίωση παρακολούθησης είναι αναγκαιότητα και πρέπει όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν είτε δημόσιο νηπιαγωγείο, είτε ιδιωτικό. Βεβαίως, αν έχουν άδεια από το Υπουργείο Παιδείας μπορούν να δώσουν βεβαίωση νηπιαγωγείου».

Η βιταμίνη Β ′ασπίδα′ κατά του Alzheimer »

Καθημερινή λήψη σκευασμάτων βιταμινών Β μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ το ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους που εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει την εξέλιξή τους προς την άνοια, αναφέρει νέα βρετανική έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσαν ότι η διετής κλινική δοκιμή ήταν η μεγαλύτερη έως σήμερα σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης B στην ελαφρά νοητική εξασθένηση-σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας.

Ο David Smith, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ελπίζει πως η απλή και ασφαλής αγωγή θα καθυστερήσει την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer σε πολλούς ανθρώπους που εμφανίζουν ελαφρά προβλήματα μνήμης.

Η ελαφρά νοητική εξασθένηση συνήθως δεν έχει επίπτωση στην καθημερινότητα, αλλά ποσοστό περίπου 50% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με αυτή εμφανίζουν νόσο Alzheimer σε διάστημα 5 ετών. Ο Smith περιέλαβε στην έρευνα 168 εθελοντές με ελαφρά νοητική εξασθένηση που έλαβαν είτε βιταμινούχο χάπι που περιείχε πολύ υψηλές δόσεις φολικού οξέος, βιταμίνης B6 και Β12 είτε εικονικού σκευάσματος.

Αυτές οι βιταμίνες B είναι γνωστό πως ελέγχουν τα επίπεδα ενός αμινοξέους, της ομοκυστείνης, στο αίμα και υψηλά επίπεδα αυτής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η ερευνήτρια Helga Refsum, υπογράμμισε ότι οι βιταμίνες χορηγήθηκαν σε εξαιρετικά μεγάλες δόσεις. Όπως δήλωσε, πρόκειται για φάρμακο και όχι για παρέμβαση μέσω βιταμίνης.

Τα χάπια, που ονομάζονται ‘TrioBe Plus’, περιείχαν περίπου 300 φορές τη συνιστώμενη καθημερινή δόση βιταμίνης B12, τέσσερις, φορές την καθημερινή συνιστώμενη δόση φολικού οξέος και 15 φορές τη συνιστώμενη δόση της B6.

Ο βαθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου αξιολογήθηκε με απεικονιστικές μεθόδους στην αρχή και το τέλος της δοκιμής.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘PLoS’, έδειξαν ότι κατά μέσον όρο οι εγκέφαλοι αυτών που λάμβαναν την αγωγή με τις βιταμίνες συρρικνώθηκαν με ρυθμό 0,76% τον χρόνο, ενώ όσοι λάμβαναν το εικονικό χάπι είχαν συρρίκνωση κατά 1,08%. Άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα ομοκυστείνης στην αρχή της έρευνας, ωφελήθηκαν περισσότερο από την αγωγή. Ο εγκέφαλός τους συρρικνώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό σκεύασμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι με το χαμηλότερο ποσοστό συρρίκνωσης είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και καλούν σε νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν επιβεβαιώνεται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των βιταμινών B στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων .

Πηγές: ‘PLoS’.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση