Archive for 5 Σεπτεμβρίου, 2010

Οι δυϊστικές προκαταλήψεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία »

Πρόσφατες ιατρικές και νευροψυχολογικές έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική σωματική άσκηση δρα ιδιαίτερα ευεργετικά όχι μόνο στο σώμα μας, αλλά και στο νου μας.

Προφανώς αυτό συμβαίνει, παρά τις διαδεδομένες δυϊστικές προκαταλήψεις που διακρίνουν το σώμα από το νου, επειδή η άσκηση του σώματος αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου, συνεπώς τα κύτταρα του εγκεφάλου εμπλουτίζονται με περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία τους. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι η συστηματική άσκηση του σώματος αυξάνει τη συγκέντρωση ενός ενδογενούς νευροτροφικού παράγοντα του εγκεφάλου, του BDNF, μιας πολύτιμης ουσίας που ενισχύει την ανάπτυξη των νευρώνων και διευκολύνει την επικοινωνία, και συνεπώς την επιβίωσή τους.

Ομως, όπως όλοι γνωρίζουμε αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε, η μη εξαντλητική άσκηση, ακόμη και ένας απλός ημίωρος περίπατος, δρουν άκρως ευεργετικά και στη διάθεσή μας· ενώ συχνά λειτουργούν και ως ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό ή αγχολυτικό «φάρμακο».

Αυτό, όπως διαπίστωσαν, συμβαίνει επειδή η φυσική άσκηση μειώνει τη συγκέντρωση της ορμόνης κορτιζόλης, της επονομαζόμενης και «ορμόνης του άγχους», η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έντονου άγχους ή πανικού. Η φυσική άσκηση, σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή αποτελούν, συνεπώς, απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία όχι μόνο του σώματος αλλά και του νου.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Οι 4 κατηγορίες των αδικημένων »


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΟΣΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 37ΕΤΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1983 ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

ΣΙΔΗΡΑ πυγμή προς τους ασφαλισμένους που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία επιβάλλει το νέο ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όσοι συμπληρώνουν 37ετία κατά τα επόμενα χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ του 1983 στο ΙΚΑ και όσοι υπηρέτησαν την πατρίδα μοιάζει να είναι οι πλέον αδικημένοι του νέου ασφαλιστικού.

Η ταυτόχρονη επίθεση σε τέσσερα μέτωπα καθίσταται μέρα με την μέρα ακόμη πιο γλαφυρή. Με τις νέες εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας, αποκαλύπτεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες είναι απόλυτα εκτεθειμένες απέναντι στη δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας. Και η μετάθεση της ημερομηνίας συνταξιοδότησης έως και 5 έτη φυσικά βιώνεται ως παγίδευση στην εργασία. Ομως αυτή η αύξηση στον χρόνο ασφάλισης προσθέτει και ανασφάλεια περί την εργασία. Αλλωστε η ανεργία είναι πιθανόν να χτυπήσει την πόρτα του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα πριν ο ταχυδρόμος φέρει την πολυπόθητη σύνταξη.

Η μαύρη λίστα

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Δυσλεξία και ξένες γλώσσες »


Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΠΑ,
καθηγήτρια Αγγλικών – ειδική παιδαγωγός, εκπαιδεύτρια καθηγητών αγγλικών

«Μαμά, εγώ θα μπορέσω να μάθω αγγλικά όπως τα άλλα παιδιά της τάξης;». Σε κοιτάζει με απορία και θλίψη, γιατί έχει δυσλεξία και στην τάξη των αγγλικών το μόνο που κάνει είναι να… ζωγραφίζει! Γιατί όπως λέει… «η κυρία μιλάει πολύ γρήγορα», «δεν προλαβαίνω να γράψω και να καταλάβω» και «όλα γυρίζουν στο κεφάλι μου και μπερδεύονται…».

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε ένα έξυπνο και ικανό παιδί με δυσλεξία να πετύχει σε μια τόσο σημαντική δεξιότητα για τη ζωή όπως αυτή της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας; Σίγουρα πάντως όχι με το συμβατικό τρόπο διδασκαλίας που θυμίζει κάτι από… «σελίδα 5, άσκηση 6, Κωστάκη διάβαζε…».

Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με έρευνες παγκοσμίως ο «πολυαισθητηριακός» τρόπος διδασκαλίας βοηθά πολύ και είναι απαραίτητος στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας σε παιδιά με δυσλεξία και άλλες Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες (ΕΜΑ), ενώ ταυτόχρονα είναι ευεργετικός για όλους τους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός, εκτός από την προφορική διδασκαλία, πρέπει να χρησιμοποιεί χρώμα, εικόνα, ήχο, αφή και σώμα, σε μια προσπάθεια παρουσίασης του μαθήματός του με βιωματικό, «ζωντανό» τρόπο. Διότι μόνο ό,τι μπορέσει να βιώσει και να αισθανθεί ο μαθητής με δυσλεξία θα καταφέρει τελικά να κατανοήσει και να το μάθει. Αντιθέτως, όταν διδάσκεται μόνο με λεκτικές οδηγίες (κάτι πολύ συνηθισμένο στις τάξεις του ελληνικού σχολείου), όλα περνάνε πολύ «άτονα» στη δική του αντίληψη, με αποτέλεσμα να χάνει το ενδιαφέρον του, να αποθαρρύνεται και να μειώνεται πολύ η επίδοσή του.

Οσον αφορά την ανάγνωση, που αποτελεί και τη βασικότερη δεξιότητα όπου ο μαθητής με δυσλεξία χρειάζεται υποστήριξη και ενίσχυση, ο εκπαιδευτικός οφείλει να βοηθήσει στη φωνολογική επίγνωση της γλώσσας, δίνοντας κανόνες και ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου σε προφορικό. Η αγγλική γλώσσα είναι μια «μη φωνητική» γλώσσα, δηλαδή άλλα γράφουμε και άλλα διαβάζουμε, σε αντίθεση με την ελληνική όπου υπάρχει στενή σχέση μεταξύ γραφήματος – φωνήματος, και έτσι αυτό που γράφουμε αυτό και διαβάζουμε. Γι’ αυτό οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν σαφείς κανόνες στα παιδιά, εξηγώντας γιατί π.χ. το «plane» διαβάζεται «πλέιν» και όχι «πλάνε». Θα ήταν μάταιο να περιμένουν ότι οι μαθητές με δυσλεξία θα το μάθουν επειδή «έτσι διαβάζεται η λέξη…», μια που οι δυσλεξικοί δεν μπορούν να αυτοματοποιήσουν την ανάγνωση των λέξεων χωρίς να τους δίδονται συγκεκριμένοι κανόνες φωνολογικής αποκωδικοποίησης.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να πετύχουν στην εκμάθηση της αγγλικής ως ξένης γλώσσας, εάν ο εκπαιδευτικός είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ώστε η διδασκαλία του να εντάσσει παιδιά με δυσλεξία και άλλες ΕΜΑ ομαλά μέσα στην τάξη, βοηθώντας τα έτσι να παρακολουθήσουν με επιτυχία το μάθημα των αγγλικών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές με δυσλεξία έχουν φυσιολογική ή και άνω του μέσου όρου νοημοσύνη και αν δεν μπορούν να μάθουν με τον τρόπο που εμείς διδάσκουμε, τότε προφανώς πρέπει να μάθουμε να διδάσκουμε με τον τρόπο που εκείνοι μαθαίνουν.
alfavita.gr

Πόσο «μιλούν» οι ακτινοβολίες στο σώμα μας; »

Ολες οι πρόσφατες έρευνες έχουν βγάλει τα κινητά τηλέφωνα «λάδι» ως προς τις επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Γιατί τότε η Σουηδία αναγνωρίζει την «ηλεκτρο-υπερευαισθησία» ως ειδική ανάγκη χρήζουσα αποζημιώσεως; Περιήγηση στις αόρατες σχέσεις της ακτινοβολίας με τα μόριά μας


Γνωρίζαμε ότι, γεωφυσικά, είμαστε όλοι μας νησιώτες: Οι ήπειροι της Γης είναι μεγάλα νησιά στην παντοκρατορία των ωκεανών της. Τώρα όμως μάθαμε και ότι όλοι ζούμε σε μια απέραντη θάλασσα ακτινοβολιών. Εφέτος, ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων που έχουν πουληθεί στον πλανήτη ξεπέρασε τα 4,5 δισεκατομμύρια! Προσθέστε σε αυτά και τα μιλιούνια οικιακών ή ιατρικών συσκευών που εκπέμπουν κάθε μορφής ηλεκτρομαγνητικά κύματα και θα σιγουρευτείτε ότι είμαστε όλοι «λουόμενοι». Το θέμα είναι πλέον αν το ιδιότυπο αυτό κολύμπι μπορεί να συνεχίσει ευχάριστα ή μας μέλλεται να πνιγούμε…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση