Archive for 3 Σεπτεμβρίου, 2010

Υπουργείο Παιδείας: Με δύο τροπολογίες το νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση »

Με την κατάθεση τροπολογιών από την υπουργό Παιδείας ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου για την διά βίου μάθηση.

Το νομοσχέδιο εισάγεται την ερχόμενη Τετάρτη προς συζήτηση και ψήφιση στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης.

Με τη μία εκ των τροπολογιών ορίζεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής σε σχολές και τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των αποφοιτούντων από εσπερινό γενικό λύκειο είναι η πλήρης φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του.

Με την τροπολογία αυτή επιχειρείται να σταματήσουν τα φαινόμενα να μετεγγράφονται παιδιά από ημερήσια λύκεια στην τελευταία τάξη των εσπερινών προκειμένου να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επωφελούμενα των σχετικών ευεργετικών διατάξεων.


Δύσκολο να θυμάσαι, εύκολο να ξεχνάς »

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ
Για να δώσουμε ένα νόημα στο παρόν μας ή για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, οφείλουμε διαρκώς να ανατρέχουμε στα μνημονικά εγγράμματα του παρελθόντος. Καμία άλλη νοητική λειτουργία μας δεν παίζει τόσο αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικής μας ταυτότητας και στη συγκεκριμενοποίηση της αφηρημένης έννοιας του «εαυτού» όσο η μνήμη. Πώς όμως εξηγούν οι σύγχρονες επιστήμες του εγκεφάλου τις αδιαφανείς αλλά και αλληλένδετες διεργασίες της μνήμης και της λήθης;

Γιατί ορισμένες πληροφορίες χαράσσονται βαθύτερα από ό,τι άλλες στη μνήμη μας; Πώς μπορέσαμε να ξεχάσουμε τα γενέθλια του/της συντρόφου μας; Και γιατί με την πάροδο του χρόνου ή έπειτα από μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια μειώνεται δραματικά η ικανότητά μας να απομνημονεύουμε νέες ή να ανασύρουμε παλιές μνημονικές πληροφορίες;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα πανανθρώπινα και βασανιστικά ερωτήματα η σύγχρονη επιστήμη τις αναζητά πλέον μέσα στους νευρωνικούς δαιδάλους του εγκεφάλου μας. Και αυτό γιατί όλοι οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα μυστικά της καταγραφής, της αποθήκευσης και της ανάσυρσης των μνημονικών πληροφοριών εξηγούνται επαρκώς αφενός από τις βιοχημικές και κυτταρικές δομές του εγκεφάλου και αφετέρου από τη λειτουργική οργάνωση αυτής της πολύπλοκης «μηχανής του νου».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Το πρώτο ταξίδι στον Ήλιο σχεδιάζει η ΝASA »


Tο πρώτο της ταξίδι στον ήλιο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέχρι το 2018 η NASA με στόχο να ανακαλύψει άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρά του αλλά και να συλλέξει δείγματα από το περιβάλλον του.

Στο πλαίσιο της αποστολής Solar Probe Plus, ένα διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, με σκοπό να παίρνει διαρκώς δείγματα που αφορούν στην ατμόσφαιρα και την ακτινοβολία.

Βασικός του στόχος είναι να ανακαλύψει γιατί η ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι πιο ζεστή από την επιφάνειά του και το τι προκαλεί “ηλιακούς ανέμους” που επηρεάζουν το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα.

Το διαστημικό σκάφος, βέβαια, μπορεί να φτάσει μόνο σε απόσταση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων μιλιών από τον Ήλιο, αλλά θα είναι η πιο κοντινή απόσταση που θα έχει καταφέρει να φτάσει η NASA.

Ακόμη και σε τέτοια απόσταση, το σκάφος θα πρέπει να αντέξει την έντονη ακτινοβολία και τη θερμοκρασία που θα ξεπερνά τους 1.400 βαθμούς Κελσίου.
πηγή:enet.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση