Είχε ήδη ξεκινήσει η θητεία μου ως Πρέσβης στην Ελλάδα πέρυσι, όταν είδα για πρώτη φορά τον χάρτη των 4 βαθμών Κελσίου που συνέταξαν οι επιστήμονες του Hadley Centre , με τη χορηγία του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, πράγμα που με έβαλε αυτομάτως σε σκέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για εμάς εδώ στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από αυτούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί από αυτούς έρχονται κατά κύριο λόγο για τον καλό καιρό. Αλλά θα ήθελαν να έρθουν αν η θερμοκρασία αυξανόταν κατά 4 βαθμούς Κελσίου ή κατά 6 βαθμούς Κελσίου, που όπως φαίνεται στο χάρτη είναι η αναμενόμενη αύξηση στην περιοχή της Μεσογείου; Οι συνέπειες είναι αυτονόητες, από την έλλειψη νερού έως την αύξηση των δασικών πυρκαγιών. Η τελευταία έκδοση του χάρτη υπάρχει στα Google Maps και σίγουρα αξίζει να τη δείτε.
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του γιατί οι δράσεις με σκοπό τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έχουν εκτός από περιβαλλοντική και οικονομική σημασία. Παράλληλα με την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μπορούμε να κάνουμε τις χώρες μας πιο ανταγωνιστικές στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα του 21ου αιώνα. Σε κοινό τους άρθρο, ο Βρετανός Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Chris Huhne και οι Γάλλο και Γερμανός συνάδελφός του εξήγησαν ακριβώς αυτή τη θέση.
Ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα να έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη προσέγγιση, όπως διαπίστωσα κατά την επίσκεψή μου στην κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας , την περασμένη Παρασκευή. Δείτε τι δήλωσε σχετικά. Είναι λογικό η Ελλάδα και η Βρετανία να δουλέψουν μαζί για αυτό το σκοπό στην Ευρώπη. Μπορεί οι χώρες μας να βρίσκονται σε γεωγραφικά αντιδιαμετρικά αντίθετα άκρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όταν πρόκειται για το περιβάλλον αυτές οι αποστάσεις είναι μικρές και τα βασικά μας συμφέροντα είναι τα ίδια.