Ενας… πάπυρος μήκους δύο μέτρων και πλάτους 4 εκατοστών, τυλιγμένος σε δύο ξυλάκια, με πολλή θεωρία και αρκετές ασκήσε ις-υποδείγματα είναι ένα μόνο από τα “σκονάκια” που συγκέντρωσαν εκπαιδευτικοί τα τελευταία 30 χρόνια (από το 1984 ως τις εξετάσεις του περασμένου Μαΐου) και εκτίθενται σε έκθεση που διοργανώνει το τμήμα Οικονομικών του ΑΠΘ. Συνολικά τα σκονάκια που βρίσκονται στην κατοχή των καθηγητών είναι 200, αλλά σε δύο προθήκες εκτίθενται τα 32 πιο αντιπροσωπευτικά.
Archive for Αύγουστος, 2010
Τα… σκονάκια που έμειναν στην Ιστορία »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 31, 2010 in Γενικά, Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση, Παιδεία, Πανελλαδικές εξετάσεις, Τεχνολογία, Υπολογιστές | 0 Comments
Πριμ στους κυνηγούς… καπνιστών »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 31, 2010 in Γενικά, Ειδήσεις-Νέα, Έρευνα, Οικολογία, Οικονομία, Περιβάλλον, Πες την Αποψή σου, Πολιτική, Πολιτισμός, Υγεία-Διατροφή | 0 Comments
50% έκπτωση στους θεριακλήδες αν πληρώσουν αμέσως το πρόστιμο
Την απονομή μπόνους παραγωγικότητας στους ελεγκτές των αντικαπνιστικών μέτρων μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν ισχυρό κίνητρο ώστε να ριχτούν στη μάχη κατά του καπνίσματος.
Η υπουργική απόφαση όμως με την οποία τίθεται σε ισχύ από αύριο η γενική απαγόρευση του καπνίσματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τον «τιμοκατάλογο» των τσουχτερών προστίμων για τους παραβάτες, προβλέπει 50% έκπτωση για τους αμετανόητους καπνιστές που καταβάλλουν αμέσως (εντός 15 ημερών) το ποσό της χρηματικής ποινής που θα τους επιβάλλεται. Ειδικότερα το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα εισπράττεται από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανταποδοτική υποστήριξη του ελεγκτικού μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται οικονομικό κίνητρο για την εφαρμογή των ελέγχων, αφού από αυτό τον ειδικό λογαριασμό θα καλύπτονται τα νυχτερινά και οι υπερωρίες των δημοτικών αστυνομικών, των λιμενικών και των εποπτών υγείας.
Οπως μάλιστα επισήμανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου με αφορμή την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων από αύριο, η εισπρακτική διάθεση που πιθανόν να καλλιεργηθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι θετική.
«Δίκαιο κίνητρο»
«Ώς τώρα τα προβλήματα που είχαμε σε θέματα δημόσιας υγείας ήταν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ή δεν υπήρχε το ενδιαφέρον να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι συστηματικά», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε πως είναι λογικό «αν η Δημοτική Αστυνομία, για παράδειγμα μιας πόλης, είναι πιο ενεργή από μια άλλη, να πάρει και περισσότερα χρήματα ανταποδοτικά από τα πρόστιμα. Είναι κίνητρο, αλλά είναι και δίκαιο κίνητρο γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα δουλεύουν υπερωρίες και νυχτερινά».
Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση με την οποία εξειδικεύονται τα αντικαπνιστικά μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών θα αντιπαραβάλλει τα στοιχεία επιβολής και είσπραξης των προστίμων ανά δίμηνο και θα μεριμνά προκειμένου να βεβαιώνονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ τα μη εισπραχθέντα πρόστιμα.
Μισθολόγιο με δύο επιδόματα »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 31, 2010 in Γενικά, Ειδήσεις-Νέα, Οικονομία, Πολιτική, Πολιτισμός | 0 Comments
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την εξομοίωση των μισθών δημοσίου – ιδιωτικού τομέα. Οι περικοπές των επιδομάτων θα εξοικονομήσουν 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο και 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Μέρος των επιδομάτων θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό
Κατάργηση δεκάδων επιδομάτων με ταυτόχρονη ενσωμάτωση άλλων στον βασικό μισθό και διατήρηση μόνο δύο βασικών επιδομάτων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το 2011. Επιπρόσθετα οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σταδιακά θα εξομοιωθούν με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, αρχής γενομένης από τους νεοπροσλαμβανόμενους το 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μισθολόγιο φέρνει περικοπές σε ειδικά επιδόματα, αμοιβές επιτροπών και πλασματικές υπερωρίες. Ειδικότερα προβλέπει την κατάργηση διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 460 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης θα καταργηθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και θα υπάρχει έλεγχος στη σύνθεση των επιτροπών και εξορθολογισμός στις αμοιβές των συμμετεχόντων.
Ταυτόχρονα μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό ή και να περικοπούν, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, ανθυγιεινής εργασίας, που εισπράττουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπολογιστή καθώς και το επίδομα αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών) κ.ά.
Με προσωπική εντολή της υπ. Παιδείας στην αστυνομία να “σφραγiστεί” το αυτοαποκαλούμενο Πανεπιστήμιο American University of Athens »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 30, 2010 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση, Παιδεία, Πολιτική, Πολιτισμός | 0 Comments
Ρεπορτάζ:esos.gr
Αμεσα αντέδρασε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μόλις το American University of Athens εμφανίστηκε σε διαφημιστικό δημοσίευμα σε free press εβδομαδιαία εφημερίδα να αυτοαποκλαείται ως «Πανεπιστήμιο».
Με προσωπική εντολή της κ. Διαμαντοπούλου το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος ζητά από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όπως σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις και αφαιρεθούν όλες οι σχετικές επιγραφές από το American University of Athens, καθώς το ίδρυμα αυτό κατά δήλωση του δεν έχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ως ΚΕΜΕ (Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), ούτε έχει υποβάλλει αίτηση για την έκδοση τους και επιπλέον προβάλλεται παρανόμως ως «Πανεπιστήμιο» στις καταχωρήσεις του, παρά τα οριζόμενα στο Νόμο 3696.
Με ανακοίνωση του υπ. Παιδείας ενημερώνςι ότι :
Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 3 του ν. 3696/2008 «3. Πλην των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο» στην ελληνική ή ξένη γλώσσα από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Επίσης, με την παρ. 5 του άρθρου 22 του ν.3696/2008 «…η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από εκπαιδευτήριο που προβάλλεται ως «ΚΕΜΕ» χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας «ΚΕΜΕ» ή ως «Πανεπιστήμιο», πλην των δημοσίων πανεπιστημίων συνεπάγεται την άμεση διακοπή της λειτουργίας του.
Το Υπουργείο Παιδείας με συνεχείς επιστολές από το Σεπτέμβρη του 2009 και μετά, ζητά από το American University of Athens να ενημερώσει και να καταθέσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας βάση της οποίας λειτουργεί.
Σε απάντηση του το εν λόγω ίδρυμα ισχυρίζεται ότι είναι αμερικανικό νομικό πρόσωπο που εδρεύει στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν έχει ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας. Από το ΦΕΚ της σύστασης του όμως προκύπτει ότι πρόκειται για νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη σύσταση και τη λειτουργία των Μονοπρόσωπων Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στην Ελλάδα και δεν προκύπτει κανένας νομικός δεσμός με αμερικανικό νομικό πρόσωπο.
Επιπλέον, σε πρόσφατο διαφημιστικό δημοσίευμα σε free press εβδομαδιαία εφημερίδα το ανωτέρω ίδρυμα αναφέρεται ως «Πανεπιστήμιο».
“Eξορίζονται” τα καπνιστήρια από τα σχολεία , τα φροντιστήρια τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 29, 2010 in Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση, Οικολογία, Παιδεία, Περιβάλλον, Πολιτική, Πολιτισμός, Υγεία-Διατροφή | 0 Comments
Ρεπορτάζ:esos.gr
“Eξορίζονται” τα καπνιστήρια από τα σχολεία , τα φροντιστήρια τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από 1η Σεπτεμβρίου , σύμφωνα με σχετικό νόμο (3868/2010) που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο οποίος ορίζει ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους .Ως «εσωτερικός χώρος», σύμφωνα με
το νόμο, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά Ετσι οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζομενοι στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα πρέπει πλέον να καπνίζουν στο προαύλιοη στα μπαλκόνια εάν υπάρχουν) .
Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.»
Πέρσι το υπουργείο Υγείας είχε επιτρέψει τη δημιουργία ειδικών χώρων , στους οποίους επιτρέπεται το κάπνισμα, οι οποίοι ορίζονταν από τους/τις Δ/ντές-ριες, Πρ/νους-νες
«1. Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.
Σχετική εγκύκλιος αναμένεται να αποσταλεί σε όλα τα σχολεία και ΑΕΙ
Επιστήμονες δημιούργησαν ηπατικά κύτταρα από δέρμα »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 29, 2010 in Ειδήσεις-Νέα, Επιστήμη, Έρευνα, Τεχνολογία, Υγεία-Διατροφή | 0 Comments
Επιστήμονες δημιούργησαν ηπατικά κύτταρα στο εργαστήριο για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας επαναπρογραμματιζόμενα κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δυνητική ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών για ηπατικές νόσους που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που αναφέρουν τα ευρήματα στο περιοδικό ‘Clinical Investigation’ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν επίσης τρόπο αποφυγής της έντονης πολιτικής και ηθικής διαμάχης για τα βλαστικά κύτταρα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Tamir Rashid, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία παρακάμπτει την ανάγκη χρήσης ανθρώπινων εμβρύων. Πρόσθεσε ότι τα κύτταρα που δημιούργησε είναι το ίδιο καλά με αυτά που προκύπτουν από εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.
Η ηπατική νόσος είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, τον καρκίνο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις αναπνευστικές νόσους.
Ο Rashid δήλωσε ότι παρά τις δοκιμές 40 ετών οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν μέχρι τώρα να αναπτύξουν ηπατικά κύτταρα σε εργαστήριο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την έρευνα σε ηπατικές διαταραχές. Η έρευνα αυξάνει την πιθανότητα να βρεθούν εναλλακτικές επιλογές είτε με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων είτε με τη χρήση θεραπείας που θα βασίζεται σε κύτταρα-όταν θεραπεύονται κύτταρα ασθενών με γενετικές νόσους και μεταμοσχεύονται πάλι στον ασθενή.
Η ηπατική νόσος είναι είτε κληρονομική είτε προκαλείται από κατάχρηση αλκοόλ ή λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα.
Η ερευνητική ομάδα έλαβε δείγματα δέρματος από 7 ασθενείς που υπέφεραν από διάφορες κληρονομικές ηπατικές νόσους και χρησιμοποίησαν ως ομάδα ελέγχουν 3 υγιείς ανθρώπους.
Επαναπρογραμμάτισε κύτταρα από δείγμα δέρματος σε ένα είδος βλαστικών κυττάρων, τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (IPS,) και στη συνέχεια τα επαναπρογραμμάτισε για να δημιουργήσει ηπατικά κύτταρα που μιμούνταν το μεγάλο εύρος των ηπατικών νόσων σε ασθενείς από τους οποίους προήλθαν. Χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική για να δημιουργήσουν υγιή ηπατικά κύτταρα από την ομάδα ελέγχου.
Πηγές: ‘Clinical Investigation’.
Γεμάτη ακατάλληλα τρόφιμα η αγορά »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 29, 2010 in Γενικά, Ειδήσεις-Νέα, Οικολογία, Περιβάλλον, Πολιτική, Πολιτισμός, Υγεία-Διατροφή | 0 Comments
Εσπεριδοειδή σε προχωρημένο στάδιο σήψης, τυροκομικά ανεπαρκώς συντηρημένα, διαβρωμένες κονσέρβες με αλλοιωμένο περιεχόμενο, ληγμένα μπαχαρικά και ξηροί καρποί, μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Προϊόντα, ακατάλληλα προς κατανάλωση, που έχουν διανύσει χιλιάδες ναυτικά μίλια, από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη, για να «χτυπήσουν» την πόρτα του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού και να εισχωρήσουν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.
Στην πιο πρόσφατη επιτυχία τους, μόλις την Τρίτη, 24 Αυγούστου, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά εντόπισαν και κατέσχεσαν 25 τόνους μουχλιασμένων λεμονιών και αλλοιωμένων σπαραγγιών, προερχόμενων από την Κίνα.
Στα τρία τελευταία χρόνια, οι ελεγκτές μπλόκαραν στην πύλη εισόδου της χώρας, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κιλά ακατάλληλων τροφίμων, που προέρχονταν κυρίως από χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής για να πάρουν εισιτήριο εισόδου στην αγορά της χώρας και βρουν θέση στο ελληνικό τραπέζι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά, από την 1η Ιανουαρίου του 2008 έως και τις αρχές της εβδομάδας διενεργήθηκαν 19.452 έλεγχοι στα Τελωνεία του Πειραιά και απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα σε 71 εισαγωγές ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, συνολικού βάρους 2.695,05 τόνων.
Από την ποσότητα αυτή, το μεγαλύτερο ποσοστό (42,6% – 1.148,8 τόνοι) αντιστοιχεί σε προϊόντα, που προέρχονταν από την Κίνα. Οι υπόλοιπες κατασχεμένες ποσότητες είχαν χώρες προέλευσης την Αργεντινή με 530,6 τόνους, τον Καναδά με 220,4 τ., τη Χιλή με 188,1 τ., το Βιετνάμ με 106,5 τ., τις ΗΠΑ με 97,7 τ., την Ινδία με 94,85 τ., το Περού με 82 τ., το Πακιστάν με 75,8 τ., την Αίγυπτο με 48 τ., τη Ν. Αφρική με 46,3 τ., το Μεξικό με 22 τ., το Ισραήλ επίσης με 22 τ., την Ινδονησία με 8,1 τ., την ΠΓΔΜ με 1,5 τ., τον Λίβανο με 1,1 τ. την Ελβετία με 0,8 τ. και τη Σρι Λάνκα με 0,5 τ.
Στην πλειονότητά τους τα ακατάλληλα προϊόντα που κατασχέθηκαν από τους ελεγκτές της Νομαρχίας ήταν ξηροί καρποί (801,9 τ.). Ακολούθησαν τα όσπρια (656,6 τ.), τα εσπεριδοειδή (580,1 τ.), οι ζωοτροφές (251,2 τ.), ο καφές (125,7 τ.), φρούτα (123 τ.), μπαχαρικά (81,25 τ.), τυποποιημένα προϊόντα (40,5 τ.) και ρύζι (34,8 τ.).
«Στη Νομαρχία Πειραιά συνεχίζουμε να δίνουμε με σεβασμό στον πολίτη καταναλωτή τη σκληρή μάχη για την προστασία των δικαιωμάτων του και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Με συνεχείς ελέγχους σε όλα τα σημεία της αγοράς, αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ποιότητα της διατροφής μας, αποτρέποντας ακατάλληλα για κατανάλωση προϊόντα να καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή», δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,
Μαθήματα μαθηματικών….στο μουσείο Καραθεοδωρή »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 29, 2010 in Γενικά, Ειδήσεις-Νέα, Εκπαίδευση, Επιστήμη, Παιδεία, Πολιτισμός | 0 Comments
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Μαθήματα μαθηματικών….στο μουσείο Καραθεοδωρή
Παιδιά από τη Θράκη και όχι μόνο ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του συνδέσμου φίλων, στους χώρους του μουσείου
Η μαθηματική εβδομάδα που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Κομοτηνή δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της μία επίσκεψη στο μουσείο του μεγάλου μαθηματικού Καραθεοδωρή.
Έτσι χθες το πρωί 30 περίπου παιδιά από τη Θράκη και όχι μόνο, που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της σχολικής εβδομάδας, βρέθηκαν στο μουσείο και ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή, Σάκη Λιπορδέζη. Μαθητές γυμνασίου και λυκείου με έφεση, αλλά κυρίως αγάπη για τα μαθηματικά, ενώ περιηγούνταν ανάμεσα σε χειρόγραφες επιστολές, επιστημονικά περιοδικά και φωτογραφίες, μάθαιναν για τη ζωή και ιδιαίτερα το έργο του Καραθεοδωρή.
Πληροφορήθηκαν από τον κ. Λιπορδέζη ότι το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των μαθηματικών, της φυσικής και της αρχαιολογίας και ότι είχε σημαντικότατη συνεισφορά στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.
Εντυπωσιασμένος ένας μαθητής, ανέγνωσε δυνατά χειρόγραφη επιστολή μεταφρασμένη στα ελληνικά του Αϊνστάιν, με την οποία εξέφρασε τον θαυμασμό του προς τον Καραθεοδωρή, γιατί με την συμβολή του στον λογισμό των μεταβολών βοήθησε στην ανάπτυξη της γενικής θεωρίας της Σχετικότητας προκαλώντας τον θαυμασμό του ίδιου του Αϊνστάιν «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.» — Επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή, 1916. Η επιστολή αυτή όπως και άλλες με μεγάλες προσωπικότητες των επιστημών της εποχής του, έκαναν εντύπωση στους μαθητές.
Η επίσκεψη στο μουσείο Καραθεοδωρή ήταν το επιστέγασμα μίας ενδιαφέρουσας εβδομάδας με πολλές διαλέξεις, ασκήσεις και παιχνίδια. Αν και η συμμετοχή κρίθηκε μη ικανοποιητική από τους διοργανωτές, ωστόσο το παράρτημα μαθηματικής εταιρείας Ροδόπης έχει πρόθεση να επαναλάβει το εγχείρημα ίσως σε άλλη χρονική στιγμή. «Μακάρι να είμαστε καλά, να έχουμε την δύναμη και το κουράγιο και φυσικά να έρθουν και νέοι συνάδελφοι για να το συνεχίσουν.
Το αν θα γίνει θεσμός, εξαρτάται αν υπάρχουν «ρομαντικοί» που θα τρέξουν για όλα αυτά, με σκοπό και στόχο να φέρουμε τα παιδιά κοντά στα μαθηματικά, να τα δουν διαφορετικά, από άλλη οπτική γωνία. Να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο ασκήσεις, αλλά είναι η καθημερινότητά μας», δήλωσε η πρόεδρος του παραρτήματος Λίνα Λαζαρίδου. Η 2η σχολική μαθηματική εβδομάδα ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψη στο οχυρό Νυμφαίας.
Δήμητρα Συμεωνίδου, xronos.gr
Ορθοδοντική για όλες τις ηλικίες: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε! »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 28, 2010 in Γενικά, Ειδήσεις-Νέα, Επιστήμη, Έρευνα, Υγεία-Διατροφή | 0 Comments
Γράφει η ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, διευθύντρια της Athens Life Smile
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Τα δόντια και οι ιστοί που τα στηρίζουν είναι πρακτικά τα ίδια σε παιδιά και σε ενήλικες. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το ποσοστό των ενηλίκων ασθενών αγγίζει το 30%.
Τι είναι η ορθοδοντική; Σε τι στοχεύει η θεραπεία της;
Είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών των γνάθων.
Ο ορθοδοντικός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη μεταπτυχιακών σπουδών και ασχολείται αποκλειστικά με την ορθοδοντική. Στοχεύει στη σωστή αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος, την επίτευξη αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ των δοντιών και προσώπου, για την απόκτηση ενός υγιούς χαμόγελου και βελτίωση της αισθητικής τού προσώπου.
**Υπάρχουν μόνο «μαύρα σιδεράκια»;
Οχι βέβαια: Λευκά σιδεράκια με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς και πολύχρωμα για τα παιδιά.
**Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;
Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται σε ηλικία 6-7 ετών, προκειμένου να διαγνωστούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος.
Η κυρίως ορθοδοντική θεραπεία συνήθως αρχίζει σε ηλικία άνω των 10 ετών και σίγουρα πριν από την εφηβεία, ώστε η σωματική αύξηση να επιτρέπει την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων.
**Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;
Συνήθως διαρκεί από 12-24 μήνες και μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί χρόνος 3-6 εβδομάδων.
***Χρειάζεται να κάνω κάτι μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;
Με την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει απαραιτήτως, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, να τοποθετηθούν μηχανισμοί συγκράτησης.
**Τι είδους ορθοδοντικοί μηχανισμοί υπάρχουν;
Υπάρχουν ακίνητοι και κινητοί μηχανισμοί.
Ακίνητοι μηχανισμοί: Είναι τα α) παραδοσιακά μεταλλικά ορθοδοντικά σιδεράκια, β) γλωσσικά ορθοδοντικά, που συγκολλούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εφαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση, γ) διαφανή (λευκά) ορθοδοντικά άγκιστρα από κεραμικό ή πλαστικό, που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.
Κινητοί: π.χ. ένα διαφανές κέλυφος που ασκεί ήπιες συνεχείς δυνάμεις και μπορεί να αφαιρείται. Εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
***Επειδή είστε μεγάλοι για σιδεράκια, θεωρείτε τη διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας δύσκολη;
Εάν υποβληθείτε σε ορθοδοντική θεραπεία όταν είστε ενήλικες, αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μαζί με τον ορθοδοντικό κρίνεται απαραίτητο να επισκέπτεστε περιοδοντολόγο και χειρουργό οδοντίατρο, για να εξασφαλιστεί ότι η θεραπεία δεν συνοδεύεται από οστική απώλεια ή περιοδοντική νόσο, καθώς και να συντηρείται το στόμα οδοντιατρικά συχνά.
***Υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν τα δόντια χωρίς σιδεράκια;
Ενα οδοντιατρικό προϊόν, το invisalign, είναι ένα νέο σύστημα μετακίνησης των δοντιών που στηρίζεται σε μια σειρά κινητών ειδικά διαμορφωμένων δισκαρίων από καθαρό πλαστικό. Τα δισκάρια αυτά, μοιάζουν με τα δισκάρια λεύκανσης. Τα δισκάρια αυτά με την πίεση που ασκούν πάνω στα δόντια, τα μετακινούν.
***Υπάρχει περίπτωση να γίνει η ορθοδοντική για άλλους λόγους εκτός από το να ισιώσουν τα δόντια μου;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, έπειτα από την περιοδοντική θεραπεία, απαιτείται ορθοδοντική συγκράτηση των δοντιών.
***Είμαι ενήλικας και η γνάθος μου προεξέχει, ταυτόχρονα έχω και στραβά δόντια. Η ορθοδοντική θα διορθώσει όλο το πρόβλημα;
Η ορθοδοντική στους ενήλικες θα διορθώσει μόνο τα στραβά δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών, απαιτείται συνδυασμός γναθοχειρουργικής και ορθοδοντικής για την πλήρη επίλυση του προβλήματος.
***Εχουν στραβώσει τα δόντια μου έπειτα από εξαγωγές. Τι πρέπει να κάνω;
Οταν γίνουν οι εξαγωγές των δοντιών και δεν αποκατασταθεί ο φραγμός με εμφυτεύματα ή γέφυρες, αλλά παραμείνουν τα δόντια χωρίς καμία επανορθωτική θεραπεία, τα δόντια πέριξ της εξαγωγής στραβώνουν και πολλές φορές παρατηρείται και αραιοδοντία από τη μετακίνηση των δοντιών.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πριν από την οποιαδήποτε προσθετική εργασία για την αποκατάσταση της σύγκλισης και τη σωστή εφαρμογή της πρόσθεσης, απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία.
***Εάν δεν θέλω να βάλω σιδεράκια, μπορώ να βάλω κάτι άλλο;
Υπάρχουν εναλλακτικές οδοντιατρικής αποκατάστασης, εφόσον τα δόντια το επιτρέπουν, ώστε το χαμόγελο να δείχνει τα δόντια ίσια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού για την κάθε γνάθο. Προϋπόθεση ο οδοντίατρος να είναι ειδικευμένος στην αισθητική και να έχει ανάλογη μακρόχρονη εμπειρία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28/8/2010
Τα 8 «σημάδια»του καρκίνου »
by ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ on Αυγ 28, 2010 in Ειδήσεις-Νέα, Επιστήμη, Υγεία-Διατροφή | 0 Comments
ΛΟΝΔΙΝΟ Βρετανοί ειδικοί δημοσίευσαν έναν κατάλογο οκτώ συμπτωμάτων τα οποία εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζουν ανεξήγητα αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σημάδια μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου. Τη λίστα κατήρτισαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κeele. Σε αυτήν περιλαμβάνονται: αίμα στα ούρα, πρωκτική αιμορραγία, αιμόπτυση, εξογκώματα στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση, αιμορραγία σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση, μη φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων στον προστάτη και αναιμία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθένα εξ αυτών των συμπτωμάτων στη λίστα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο και έτσι θα πρέπει να σπεύσει να εξεταστεί το άτομο στο οποίο θα εμφανιστούν, όπως το ίδιο πρέπει να κάνει γενικότερα σε κάθε ασυνήθιστη μεταβολή της υγείας του. Η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής του. Οι ειδικοί κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας 25 έρευνες.
TO BHMA, Σάββατο 28 Αυγούστου 2010