2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

αρχείο λήψης 14

Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

βιβλι

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!», μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadono, νικήτρια του Hans Christian Andersen Award 2018. Η εικονογράφος Nana Furiya συνοδεύει εκπληκτικά με τις ζωγραφιές της το μήνυμα της ΙΒΒΥ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Η εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας (JBBY 日本国際児童図書評議会) ανέλαβε τη δημιουργία του υλικού για τον φετινό εορτασμό.

Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Μια γιορτή της φαντασίας και της δημιουργικότητας

Η 2 Απριλίου κάθε χρόνο σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μια γιορτή αφιερωμένη στη μαγεία της ανάγνωσης και τη δύναμη της λογοτεχνίας. Ημέρα που τιμά τα βιβλία, τα οποία ανοίγουν πόρτες σε άγνωστους κόσμους, τροφοδοτούν την φαντασία και καλλιεργούν την ψυχή των παιδιών.

Η καθιέρωση της Ημέρας το 1966, την επέτειο γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (στις 2 Απριλίου), δεν ήταν τυχαία. Ο Δανός συγγραφέας, με τα διαχρονικά παραμύθια του, άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων παιδιών, χαρίζοντας τους στιγμές ονειρικής περιπέτειας και ηθικής αφύπνισης.

Σήμερα, η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου αποτελεί μια αφορμή για να γιορτάσουμε:

  • Τη χαρά της ανάγνωσης: Η ανάγνωση, πέρα από μια απαραίτητη δεξιότητα, προσφέρει στα παιδιά ψυχαγωγία, γνώση και τροφή για σκέψη. Βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης, του λεξιλογίου και της δημιουργικότητας.
  • Τη σημασία των παιδικών βιβλίων: Τα παιδικά βιβλία, με τις εικόνες, τις ιστορίες και τους χαρακτήρες τους, διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τον ψυχικό κόσμο των παιδιών.
  • Τη δουλειά των συγγραφέων και εικονογράφων: Χάρη στο ταλέντο και την αφοσίωση τους, οι δημιουργοί παιδικών βιβλίων φέρνουν στη ζωή ιστορίες που ξυπνούν συναισθήματα, εμπνέουν και αφήνουν το δικό τους στίγμα.

αρχείο λήψης 13

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το σχολείο μας διοργάνωσε μια ξεχωριστή δράση γεμάτη γνώση και φαντασία. Προσκαλέσαμε τον  ιστορικό κ. Ευάγγελο Ρεμπάπη, ο οποίος μας μάγεψε με μια ομιλία γεμάτη ιστορίες και εικόνες για τα μουσεία της πόλης μας, με έμφαση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μέσα από την ομιλία του κ. Ρεμπάπη, τα παιδιά ταξίδεψαν στον χρόνο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της αρχαίας Αθήνας και την ακμάζουσα πολιτιστική κληρονομιά της. Ξεναγήθηκαν στους θησαυρούς του Μουσείου της Ακρόπολης, μαθαίνοντας για τα αριστουργήματα της γλυπτικής και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά.

Η δράση ολοκληρώθηκε με μια ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές. Χάρη στην ευγενική χορηγία, μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά πανέμορφα βιβλία για την Ακρόπολη, τα οποία θα τους συντροφεύσουν στο δικό τους ταξίδι γνώσης και δημιουργικότητας.

Η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο σχολείο μας έγινε μια αξέχαστη εμπειρία.

  • Ευχαριστούμε τον κ. Ευάγγελο Ρεμπάπη για την πολύτιμη συμβολή του , την κ.Αιματίδου Αργυρίου Ελένη, φιλόλογο-συγγραφέα ,  για την ευγενική δωρεά της , καθώς και την κ. Μπρουσοβάνα Αφροδίτη για τη μεσολάβηση έτσι ώστε τα βιβλία να φτάσουν στο σχολείο μας!!!!

P1180124 P1180125 P1180126 P1180130 P1180133P1180132 Small

biblio         Untitled design 150x150 1

Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα,
λαχταρώντας ν’ ακούσουν
το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.

 

βιβλ

Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.

Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Αγιοβασίλης;

Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!

Πώς μπορούμε να γιορτάσουμε την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου;

  • Διαβάζοντας ένα βιβλίο σε ένα παιδί:Η κοινή ανάγνωση αποτελεί μια ζεστή και τρυφερή στιγμή που δυναμώνει τον δεσμό μεταξύ παιδιού και ενήλικα.
  • Επισκεπτόμενοι μια βιβλιοθήκη ή βιβλιοπωλείο:Η επαφή με τα βιβλία σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπορεί να ξυπνήσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του παιδιού για την ανάγνωση.
  • Διοργανώνοντας μια δραστηριότητα:Δημιουργικές κατασκευές, θεατρικές παραστάσεις ή αφηγήσεις ιστοριών μπορούν να φέρουν τα βιβλία ζωντανά και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να τα αγαπήσουν.

Ας αφιερώσουμε, λοιπόν, την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην ανάδειξη της αξίας της ανάγνωσης και ας χαρίσουμε στα παιδιά μας το πολύτιμο δώρο της λογοτεχνίας

P1180107 Small P1180108 Small P1180109 Small

admin ajax

P1180110 Small P1180120 SmallP1180135 Small 1