Πώς να μιλήσεις για τον πόλεμο στα παιδιά….μέσα από έναν διαχρονικό πίνακα. Οι μαθητές της Στ2 τάξης βρήκαν πληροφορίες για τον πίνακα του Πικάσο και μελέτησαν μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνη την όψη του πολέμου.
Αυτός ο καμβάς (3,54×7,82μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, πληροφορήθηκε τα γεγονότα από την εφημερίδα Le Soir, ξεκίνησε το έργο στη 1η Μαΐου και το ολοκληρώνει στις 3 Ιουνίου του 1937. Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα. Πολλές φορές μετακίνησε φιγούρες και μορφές πριν καταλήξει στην οριστική τους θέση. «Η αφαίρεση του χρώματος και του ανάγλυφου αποτελεί διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο: όταν διακόπτεται, δεν υπάρχει πια η φύση ή η ζωή»
Εμείς χρωματίζουμε την Γκουέρνικα του Πικάσο!
Xρωματίζουμε τον πόλεμο, γιατί αγαπάμε την ειρήνη!!!
Τέλος εκφράστηκαν με τον δικό τους τρόπο για τον πόλεμο!
Η Γκερνίκα του Πικάσο, μια αντιπολεμική φωνή
Στις 26 Απριλίου του 1937, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, οι Γερμανοί του Χίτλερ και οι Ιταλοί φασίστες του Μουσολίνι που συνεργάζονταν με τον Ισπανό στρατηγό Φράνκο, βομβάρδισαν με τα αεροπλάνα τους την ισπανική πόλη Γκερνίκα.
Ο Πικάσο θέλησε να χρησιμοποιήσει πολλά χρώματα αλλά τελικά διάλεξε το άσπρο, το μαύρο και το γκρι, γιατί έτσι θεώρησε ότι δίνει μεγαλύτερη ένταση και συναίσθημα στο θέμα.
Ο Πικάσο κατάφερε να καλύψει σχεδόν τριάντα τετραγωνικά μέτρα καμβά σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.
Κυρίαρχες φιγούρες στον πίνακα είναι ο ταύρος και το άλογο, βασικές εικόνες του Ισπανικού πολιτισμού.
Το άλογο είναι πληγωμένο, γυναίκες ουρλιάζουν κρατώντας στην αγκαλιά τους νεκρά μωρά, φλόγες και σώματα υπάρχουν παντού.
Μετά την ολοκλήρωσή του ο πίνακας ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου και βοήθησε στο να στρέψει ο κόσμος την προσοχή του στον Ισπανικό εμφύλιο.
Για χρόνια ο πίνακας βρισκόταν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜΑ) στην Νέα Υόρκη.
Το 1968 ο δικτάτορας Φράνκο θέλησε να γυρίσει ο πίνακας στην Ισπανία.
Η Γκερνίκα θεωρείται ένα μοναδικό έργο, μία διαρκής υπενθύμιση της φρικαλεότητας του πολέμου, ένα αντιπολεμικό σύμβολο.
Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα Γκερνίκα στον ίδιο τον Πικάσο και τον ρώτησε: