Έχω μια ιδέα! (1)

ΤΊ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ…

Πώς γεννιούνται οι ιδέες; Οι σπουδαίες, οι θαυμάσιες, οι έξυπνες, οι καλές, ακόμα και οι ανόητες ιδέες;
Και τι μπορεί να κάνει κανείς με μια ιδέα; Ιδιαίτερα αν αυτή είναι διαφορετική ή τολμηρή; Μήπως να προσποιηθεί ότι δεν είναι δική του; Να την κρύψει; Να την αποφύγει;

Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα; Μα φυσικά να αλλάξεις τον κόσμο!

Eikona1

του Kobi Yamada, σε υπέροχη και έξυπνη εικονογράφηση της Mae Beson, αναφέρεται στην ιστορία μιας λαμπρής ιδέας και του παιδιού που της δίνει ζωή. Αυτό το βιβλίο ήταν η αφορμή να μιλήσουμε και να γράψουμε για τις ιδέες  μας και η αρχή της γέννησης της εφημερίδας μας.

Όταν κάτι ιδιαίτερο μας ερχόταν στο νου εμείς το γράφαμε στον πίνακα  ανακοινώσεων

IMG 7205

Είδαμε διάφορες εφημερίδες και καταλάβαμε με τί θέματα ασχολούνται

Eikona2 Eikona3 Eikona4

Η εφημερίδα μας θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της χρονιάς! Μέχρι τότε μαζεύουμε το υλικό μας…

από Δήμου Μαρία

 

Επίλυση προβλήματος…

Ένα μεγάλο πρόβλημα προέκυψε με τις γλάστρες μας τώρα που τα σχολεία θα κλείσουν. Πώς θα ποτίζονται τα φυτά μας;

Με τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης δόθηκαν πολλές ιδέες…

IMG 8941 IMG 8942 IMG 8943 IMG 8944 IMG 8945

Η πρόταση για ένα πότισμα με σωλήνες που θα ξεκινούν από το μεγάλο βαρέλι της αυλής και θα καταλήγουν στις γλάστρες, άρεσε πολύ. Μα πώς το νερό θα φτάσει από το μεγάλο βαρέλι μας  σε όλες τις γλάστρες; Και θα ποτιστούν όλες το ίδιο; Εδώ η τάξη διχάστηκε. Άλλοι πίστευαν ότι το νερό δεν θα φτάσει στην ίδια ποσότητα παντού. Αυτό έπρεπε να το διαπιστώσουμε… στην τάξη μας ήρθαν τα συγκοινωνούντα δοχεία…

Χρωματίσαμε το νερό για να φαίνεται καλύτερα στους σωλήνες. Τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα  των σωλήνων έκαναν τα παιδιά να πιστεύουν πως το νερό αλλού θα πάει λιγότερο και αλλού περισσότερο.

IMG 8824

Ρίχνουμε το χρωματισμένο νερό μέσα στους σωλήνες που συνδέονται μεταξύ τους με κοινή βάση.

Μετράμε και παρατηρούμε ότι η στάθμη του νερού είναι στο ίδιο ύψος σε όλους τους σωλήνες, παρόλο που το σχήμα τους είναι διαφορετικό.

IMG 8825 IMG 8826 IMG 8827 IMG 8828 IMG 8829

Άρα το νερό της βρύσης από το μεγάλο βαρέλι της αυλής θα φτάσει σε όλες τις γλάστρες μας. Η δεξαμενή του νερού και οι σωλήνες που καταλήγουν στις γλάστρες αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Αλλά γιατί αυτό είναι τοποθετημένο στο υψηλότερο σημείο του σχολείου μας; Πήραμε ένα μπουκάλι και πάνω του ανοίξαμε τρεις τρύπες. Η μια κοντά στο στόμιο η άλλη στο μέσον και η  τρίτη χαμηλά κοντά στη βάση του. Γεμίσαμε με νερό το μπουκάλι και παρατηρήσαμε τη δύναμη με την οποία  έβγαινε το νερό. Ήταν από τη χαμηλότερη τρύπα.  Η υψηλότερη τρύπα κάποια στιγμή σταμάτησε να βγάζει νερά, όταν η στάθμη του κατέβηκε κάτω από αυτή. Αν στο σημείο αυτό είχαμε συνδέσει έναν σωλήνα για πότισμα το φυτό μας πολύ γρήγορα θα έμενε χωρίς νερό.΄ Έτσι το βαρέλι μας είναι τοποθετημένο στο ψηλότερο σημείο, γιατί με αυτόν τον τρόπο όλες οι σωλήνες που θα συνδέονται με αυτό και θα είναι χαμηλότερα θα έχουν πάντα νερό…

IMG 8830

EFARMOGESYDROSTATIKHSPIESHS

από Δήμου Μαρία