Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τα εδέσματα της Τσικνοπέμπτης
Ο Πασχάλης όχι μόνο ντύθηκε ζωγράφος Νταλί, αλλά μας μίλησε για εκείνον και τους πίνακές του.
Διαβάζουμε το παραμύθι: “Επτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή”
Φτιάχνουμε την κα Σαρακοστή με αλατοζύμαρο. Ευχαριστούμε την κα Αιμιλία, μητέρα του Δημήτρη για την σημαντική βοήθεια
Οι χάρτινες Σαρακοστές μας, είναι έτοιμες…
και το πάρτι ξεκινά…
Ευχαριστούμε τους γονείς για τον πλούσιο μπουφέ μας
Αποκριάτικα παιχνίδια
Σκυταλοδρομία σερπαντίνας
Κερδίζει η ομάδα που τυλίξει όλες τις σερπαντίνες στο παιδί πρώτη.
Παιχνίδι σε ζευγάρια. Ποιο ζευγάρι δεν θα αφήσει την μπάλα του να πέσει κάτω;
Το σπάσιμο των μπαλονιών.
Κερδίζουν όσοι καταφέρουν να σπάσουν το μπαλόνι τους
Το κυνήγι της ουράς
Κάθε παιδί πίσω του έχει μια ουρά από γκοφρέ. Κερδίζει εκείνος που με την έναρξη της μουσικής θα μαζέψει τις περισσότερες ουρές και θα δεν θα χάσει τη δική του
Μουσικά στεφάνια
Η μουσική ξεκινάει και τα παιδιά περπατάνε γύρω από τα στεφάνια. Όταν η μουσική σταματήσει πρέπει όλοι να μπουν σε ένα στεφάνι, εκτός από αυτόν που δεν θα προλάβει και θα βγει από το παιχνίδι. Συνεχίζουμε μέχρι να μείνει μόνο ένας.
Χορός :”Καλώς το καρναβάλι”
και το τελευταίο παιχνίδι μας…
καθαρισμός της αίθουσας
Χωριζόμαστε σε δυο ομάδες. Ο αρχηγός κρατάει μια σακούλα. Κερδίζει η ομάδα που θα μαζέψει τις περισσότερες σερπαντίνες και θα γεμίσει πρώτη την σακούλα της.
Έχετε δει ποτέ να καθαρίζουν την τάξη τόσο γρήγορα, με κέφι και χαρά;
Ξεκίνησε από 24/2/2025, η ενδοσχολική επιμόρφωση : “Σκάκι και Φαντασία”, που διοργανώνει το Νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με το Σκακιστικό Όμιλο Μυτιλήνης και απευθύνεται σε νηπιαγωγούς.
Ο Σκακιστικός Όμιλος Μυτιλήνης ιδρύθηκε από το1969, απαρτίζεται από καταξιωμένα σκακιστικά μέλη ενώ την ευθύνη της επιμόρφωσης θα έχει ο Ευστράτιος Καμινέλλης πιστοποιημένος προπονητής σκάκι από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία.
Στόχος της επιμόρφωσης είναι η γνωριμία εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων με το σκάκι, τους κανόνες, τεχνικές, καθώς και τις βασικές αρχές του παιχνιδιού-τουρνουά. Θα επικεντρωθούμε σε παιδαγωγικές τεχνικές όπου θα υπάρχει θεωρητική ανάλυση και πρακτική..
Στην πρώτη μας συνάντηση η κα Μυρσίνη Ζουμπουλή, μας παρουσίασε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο μας με τα παιδιά, στο πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων “Σκάκι και φαντασία”, καθώς και σχετικά παραμύθια, που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την ονομασία των πιονιών, τις κινήσεις και την αξία τους.
ο κος Αιβαλιώτης Μιχάλης εκτός από τη σχετική θεωρία, προχώρησε σε πρακτικές βασικές ασκήσεις και παιχνίδι μόνο με πιόνια, και κινήσεις τους πάνω σε σκακιέρα δαπέδου.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται τις επόμενες μέρες ως εξής:
7 Μαρτίου
Αιβαλιώτης Μιχάλης
Επανάληψη, ροκέ, αλ πασάν, βασικά ανοίγματα και αρχές, στρατηγική, φινάλε, σκακιστική γραφή, επίπεδα υλικού, στρατηγικές και χρόνου
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην εκπαιδευτική δράση «Χαμηλώνω τα φώτα, φωτίζω το μέλλον!» μετά από πρόσκληση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με στόχο τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας και τη διαμόρφωση ενεργών μελλοντικών πολιτών, κλείνοντας για 5 λεπτά τα φώτα του σχολείου μας, από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως και τηνΠαρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025,
Πρόκειται για κοινή εκπαιδευτική δράση που θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και τη Maiella Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO από την Ιταλία.
M’illuminodi Meno(Ανάβω λιγότερο)
Στις 16 Φεβρουαρίου 2005, όταν τέθηκε σε ισχύ το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Caterpillar, μια καθημερινή εκπομπή στο Rai Radio2, είχε την ιδέα να ζητήσει από τους ακροατές της να κλείσουν όλα τα περιττά φώτα ως συμβολική χειρονομία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Από εκείνη τη στιγμή, το M’illuminodi Meno συνεχίζει να εμπλέκει τους ανθρώπους σε έναν χαρούμενο εορτασμό για το περιβάλλον, κλείνοντας περιττά φώτα, ως συμβολική χειρονομία για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η καμπάνια M’illuminodiMeno της Rai Radio2 ψηφίστηκε ομόφωνα από το Ιταλικό Κοινοβούλιο να γίνει η Εθνική Ημέρα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αειφόρου Τρόπου Ζωής.
Η δράση απευθύνεται σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCΟ και στόχο έχει να ενεργοποιήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινωνία για τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας και τη διαμόρφωση ενεργών μελλοντικών πολιτών.
Η δράση διοργανώνεται στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και του εορτασμού της επετείου 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Σβήστε λοιπόν όσα περισσότερα φώτα μπορείτε και βελτιώστε τις περιβαλλοντικές σας πρακτικές!
Βοηθάμε τη γη να πάρει ανάσα…φωτίζουμε το μέλλον της, για το καλό όλων μας!
Τα παιδιά θέλησαν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους σχετικά γι΄ αυτό κατασκεύασαν κάρτες με μηνύματα για τη δράση τους: “Χαμηλώνω το φως, φωτίζω το μέλλον”, αλλά και με συμβουλές για το πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια.
Τα παιδιά μέσα από ομαδικά παιχνίδια, μαθαίνουν για το ενεργειακό τους αποτύπωμα, κατανοούν την έννοια της ενέργειας και τις μορφές της, εντοπίζουν τη χρήση της ενέργειας στην καθημερινότητά μας, προτείνουν τρόπους εξοικονόμησής της και αναπτύσσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση( πηγή: in action for a better world-βιωματικό πρόγραμμα)
1ο Παιχνίδι:
Στόχος: Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε όλους τους χώρους μας.
Περιγραφή: Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες. Κάθε ομάδα παίρνει τυχαία μια εικόνα από ένα δωμάτιο του σπιτιού (μπάνιο, υπνοδωμάτιο, κουζίνα κτλ).Οι ομάδες πρέπει να σκεφτούν τρόπους εξοικονόμησης για το χώρο αυτό και παρουσιάζουν στα υπόλοιπα παιδιά τις απόψεις τους. Οι άλλες ομάδες συμπληρώνουν και άλλους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αν υπάρχουν.
2ο Παιχνίδι
Στόχος: να καταλάβουμε την έννοια του ενεργειακού αποτυπώματος.
Περιγραφή: Παίζουμε ένα κινητικό παιχνίδι, πατώντας με θόρυβο ή χωρίς στο πάτωμα. Κάθε φορά δίνονται οδηγίες για το πώς θα περπατήσουμε. Βαριά πατήματα όπως του γίγαντα ή ελαφριά όπως μπαλαρίνας. Πχ. περπατάμε σαν μυρμηγκάκια (βαδίζουμε αργά και χωρίς θόρυβο), περπατάμε σαν ελέφαντες (βαδίζουμε βαριά με θόρυβο). Δίνω καταστάσεις, που είναι προς όφελος ή επιβαρύνουν το περιβάλλον και τα παιδιά περπατούν ανάλογα.
Και τώρα περπατούν άνθρωποι που προσέχουν το περιβάλλον (χωρίς θόρυβο). Τώρα περπατούν κάποιοι που δεν προσέχουν το περιβάλλον (με πολύ θόρυβο). Περπατούν κάποιοι που σβήνουν τα φώτα όταν δεν τα χρειάζονται (χωρίς θόρυβο). Περπατούν κάποιοι που φεύγουν από το μπάνιο χωρίς να κλείσουν το φως(με πολύ θόρυβο). Περπατούν κάποιοι που βάζουν ανεμιστήρα και ανοίγουν παράλληλα τα παράθυρα (με πολύ θόρυβο) κ.ο.κ. Το παιχνίδι παίχτηκε σε ομάδες και στην ολομέλεια.
Παραλλαγή: τα παιδιά μετακινούνται στο πάτωμα, και πατούν πάνω στην πράσινη πατούσα (ενεργειακό αποτύπωμα)κάνοντας ένα βήμα, μόνο αν η εντολή είναι σωστή ,πχ σβήνω τα φώτα όταν φεύγω από το δωμάτιό μου.
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας που έτρεξαν για την αγάπη!
Ο ημιμαραθώνιος αγάπης 2025, ξεκίνησε από τα Τσαμάκια το Σάββατο με πολλές συμμετοχές από μικρούς και μεγάλους. Στην έναρξη παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας. Η έναρξη έγινε με «Family run» όπου παιδιά είχαν την ευκαιρία να τρέξουν και να χαρούν τη συμμετοχή τους, μαζί με τους γονείς τους. Ο άστατος καιρός δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες να απολαύσουν τη διαδρομή. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλάμβανε αγώνες για παιδιά.
Την Κυριακή έγιναν οι αγώνες για ενήλικες 10χλμ και 21,5 χλμ, που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς, με αθλητές από όλη την Ελλάδα και την Τουρκία ν’ αγωνίζονται σε μια απαιτητική αλλά συναρπαστική διαδρομή.
Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων έτρεξε και ο Μυτιληνιός μαραθωνοδρόμος Κώστας Χουβαρδάς ο οποίος πέτυχε να μπει στο βιβλίο γκίνες συμμετέχοντας σε 7 συνεχόμενους μαραθωνίους σε λιγότερο από τρεις ώρες στον καθένα (πηγήertnews.gr-aeolos.tv)
Με αφορμή την ημέρα της αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου διαβάσαμε το βιβλίο
Την ωραιότερη υπόσχεση αγάπης όλων των εποχών.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να ξαναδιηγηθούμε την ιστορία χρησιμοποιώντας πετρούλες με σκηνές από το παραμύθι. Αλλάξαμε τη σειρά, προσθέσαμε κι άλλα “αν” αλλά το τέλος ήταν πάντα το ίδιο.
Από τι φτιάχνεται όμως η αγάπη; Αν ήταν γλυκό με τί υλικά θα την φτιάχναμε ; Τα παιδιά έφτιαξαν μια συνταγή όχι σαν όλες τις άλλες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου,)ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έγινε αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και στον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Κατασκευάσαμε ένα μικρό βιβλίο με λέξεις που λέγονταν στα αρχαία ελληνικά και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με τις λέξεις και το αλφάβητο, τότε και τώρα. Η μέρα αυτή μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της οικουμενικότητας και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας που μιλιέται εδώ και αιώνες στο τόπο μας.
Είδαμε πώς γράφεται το όνομά μας σε αρχαϊκή γραφή, κάναμε συγκρατήσεις με τη σημερινή γραφή του ονόματός μας και ντύσαμε αγόρια και κορίτσια με τα ρούχα της εποχής, από τον υπολογιστή μας.
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη για τα βιβλία που μας έφερε. Πήραμε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα.
Αυτές τις μέρες συζητήσαμε με τα παιδιά για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη την αυλή μας, ώστε να απολαμβάνουμε τα διαλλείματά μας και το παιχνίδι μας.
Οι ιδέες ήταν πολλές! Ένας περίπατος γύρω από το σχολείο μας ήταν αρκετός για να εντοπίσουν τα σημεία εκείνα θα έπρεπε να επικεντρωθούν και να προτείνουν κάποιες παρεμβάσεις.
Τα νερά που κατασταλάζουν στο πίσω μέρος της αυλής, η έλλειψη μιας παιδικής χαράς, η διαμόρφωση του ανεκμετάλλευτου χώρου που βρίσκεται δίπλα στην αυλή μας και η έλλειψη πρασίνου ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τα παιδιά…
Η συζήτηση συνεχίστηκε και μέσα στην τάξη προσπαθώντας να προτείνουν λύσεις. Αμέσως κατάλαβαν ότι για τη παιδική χαρά και τα νερά που κατασταλάζουν στην αυλή μας θα έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς και ότι δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορούμε να δώσουμε εμείς λύση με δική μας εργασία. Επικράτησε η πρόταση να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τη βαρύτητα που έδινε το κάθε ένα στα παραπάνω θέματα. Ζωγράφισαν και έγραψαν ένα γράμμα με τις προτάσεις τους. Κάθε ομάδα έκανε τις παρουσιάσεις της. Στο τέλος συμφωνήσαμε να γράψει η νηπιαγωγός ένα κείμενο που να τα περιέχει όλα αυτά που έλεγαν και το κείμενο να υπογραφεί από το κάθε παιδί.
Το φετινό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων έχει τίτλο “Σκάκι και φαντασία” σε συνέχεια του ομότιτλου εργαστηρίου δεξιοτήτων που υλοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας την περσινή χρονιά. Φέτος λοιπόν συνεργαστήκαμε με το μουσείο κυκλαδικής τέχνης που εδρεύει στην Αθήνα και δανειστήκαμε για λίγες μέρες μια μουσειοσκευή.
Τα παιδιά στην αρχή δεν ήξεραν τί περιέχει η βαλίτσα. Οι υποθέσεις ήταν πολλές. Ένα δώρο, ένα κινητό, ένα τάμπλετ , ένα παιχνίδι ή μήπως ένα πιάνο. ‘Οχι πιάνο γιατί δεν ταιριάζει το σχήμα της βαλίτσας, σχολίασε ένας μαθητής. Τότε είναι σκακιέρα γιατί αυτή είναι τετράγωνη.
Από πού μας ήρθε όμως η βαλίτσα; Από τις Κυκλάδες .Πού βρίσκονται οι Κυκλάδες; Κάναμε ένα μικρό ταξίδι με τη βοήθεια του χάρτη και εντοπίσαμε που ακριβώς βρίσκονται.
Ανοίγοντας τη βαλίτσα βρήκαμε μέσα μικρούς θησαυρούς.
Για αρχή στήσαμε το σκάκι με τα κλασικά πιόνια. Αυτό ήταν εύκολο για μας γαιτί το έχουμε ήδη κατακτήσει.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια του παγκόσμιου χάρτη προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε ότι το σκάκι επινοήθηκε στην Ινδία τον 7ο αιώνα. Γρήγορα διαδόθηκε σε πολλούς λαούς που το αγάπησαν και πρόσθεσαν δικά τους στοιχεία στο δημοφιλές αυτό παιχνίδι. Στο πέρασμα των χρόνων το σκάκι άλλαξε μορφή, τα πιόνια προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις αισθητικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις των διαφορετικών πολιτισμών.
Τα παιδιά μελέτησαν το σχήμα των κυκλαδικών ειδωλίων , τα περιέγραψαν, τα ζωγράφισαν, διάλεξαν το αγαπημένο τους και αυτό που τους έκανε περισσότερο εντύπωση, τα αναγνώρισαν ,τα συναρμολόγησαν και τα τοποθέτησαν σωστά στη σκακιέρα.
Ευχαριστούμε το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την προσφορά και την κ.Μάρκου Ελένη για τη βοήθεια και την συνεργασία. Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν .
Οι κρύες μέρες του χειμώνα μας έδωσαν την αφορμή να μιλήσουμε για τα ζωάκια και ιδιαίτερα για τα πουλιά που δεν βρίσκουν τροφή το χειμώνα. Τα αποδημητικά πουλιά φεύγουν σε πιο ζεστές χώρες. Υπάρχουν όμως κι αυτά που μένουν πίσω όπως η Τιτιβίκα που αποφάσισε να μην αφήσει τους φίλους της και τη φωλιά της . Η απόφαση της την έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες.
https://youtu.be/DFFVY4lF_2U?t=171
Τα παιδιά αποφάσισαν να φτιάξουν ταΐστρες και να τις βάλουν στην αυλή μας για να βρίσκουν τα πουλάκια που μένουν πίσω τροφή το χειμώνα.
Οι ταΐστρες κατέφθαναν στο νηπιαγωγείο η μία μετά την άλλη και μας κατενθουσίασαν . Η φαντασία των παιδιών, των γονιών και των παππούδων μας κατέπληξε.
Μόλις έρθουν όλες στο σχολείο μας θα τοποθετηθούν στην αυλή.
Το κρύο και το χιόνι, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του Χειμώνα .
Πειραματιστήκαμε με το νερό προσπαθώντας τα εξηγήσουμε τον κύκλο του νερού…Πώς ο πάγος γίνεται νερό και πάλι πάγος.
Βάλαμε νερό μέσα στην κατάψυξη και φτιάξαμε παγάκια. Στη συνέχεια μελετήσαμε το λιώσιμο του πάγου. Πότε λιώνει γρηγορότερα; Όταν τον αφήσω μέσα σε ένα μπολ ή όταν τον βάλουμε σε μπολ πάνω στη φωτιά;
Διαπιστώσαμε ότι όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο πιο γρήγορα λιώνει ο πάγος. Μήπως αυτό συμβαίνει και με το λιώσιμο των πάγων στον πλανήτη μας, από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας; Αυτό έμεινε να το ψάξουμε στο διαδίκτυο…
Μετά βάλαμε μια μεμβράνη επάνω από το μπολ που έβραζε και παρατηρήσαμε τις σταγόνες του νερού που συγκεντρώνοντας επάνω σ΄αυτό.
Κάπως έτσι μπορέσαμε να τις μαζέψουμε και να τις κάνουμε πάλι νερό.
Διατυπώσαμε τον κύκλο του πάγου: πάγος-υδρατμός-νερό: πήξη -τήξη
Ακούσαμε την ιστορία για έναν χιονάνθρωπο που δεν ήθελε να λιώσει και κατασκευάσαμε τους δικούς μας χιονάνθρωπους.
Καλές οι κατασκευές αλλά, να είχαμε και λίγο χιόνι να φτιάξουμε ένα χιονάνθρωπο στην τάξη μας! Ίσως μπορεί να μας βοηθήσει ένας… αφρός ξυρίσματος και λίγη σόδα…
Αφού παρακολουθήσαμε το παραπάνω βίντεο, προσπαθήσαμε να” σπάσουμε τον πάγο”
Με ένα κομμάτι γκοφρέ κάναμε το νερό μπλε για να μοιάζει με θάλασσα και ρίξαμε πάνω πούδρα, η οποία θα έπαιζε το ρόλο του πάγου μας, που θα κάλυπτε την επιφάνεια της θάλασσας. Με το ρίξιμο μιας σταγόνας απορρυπαντικού πιάτων, η πούδρα από την επιφάνεια του νερού με “μαγικό” τρόπο, χωρίστηκε σε κομμάτια, που άρχισαν να πλέουν σε αντίθετη κατεύθυνση.
Πολύ κρύο έπεσε στο Νηπιαγωγείο μας. Μήπως να βγάλουμε κανένα ζεστό ρούχο από την ντουλάπα μας;
Αλλά δεν κρυώνουμε μόνο εμείς, κρυώνουν και τα πουλάκια…
Γι΄αυτό και εμείς βάλαμε τα δυνατά μας και τους φτιάξαμε ταΐστρες. Υποσχόμαστε όμως ότι θα φτιάξουμε ταΐστρες και για την αυλή του σχολείου μας.
Ο Teddy μας είπε ότι έχει κρύο και στην Αγγλία…
Οι χιονάνθρωποι κατασκευάστηκαν με οδηγίες που δόθηκαν στα παιδιά στα αγγλικά.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή