Μια αναδρομή στα χρόνια του πολέμου του 1940, έκαναν τα παιδιά, ακούγοντας τραγούδια της εποχής και βλέποντας εικόνες από τις μέρες εκείνες.
Προβληματίστηκαν για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και μίλησαν για οφέλη που έχουν οι λαοί από την ειρήνη.
Συζητήσαμε για την φρίκη του πολέμου μελετώντας ο αντιπολεμικό έργο του Πάμπλο Πικάσο “Γκουέρνικα”. Το έργο εμπνεύστηκε από τον βομβαρδισμό της ισπανικής πόλης Γκουέρνικα, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες αθώοι πολίτες.
Τα παιδιά γνώρισαν μεμονωμένα κομμάτια του πίνακα, τις κυρίαρχες φιγούρες του έργου: ένα ταύρο, ένα άλογο, μια γυναίκα με το παιδί στα χέρια, ένα πουλί, τον ήλιο και έκαναν αποθέσεις για το τι απεικόνιζαν τα σχέδια αυτά και τι συναισθήματα τους γεννούσαν.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ολόκληρος ο πίνακας.
Μικρή ανάλυση του έργου
Η μητέρα που θρηνεί αριστερά: παρατηρούμε το πρόσωπο και το στόμα της μητέρας. Γιατί είναι σηκωμένο προς τα επάνω (θρηνεί, κλαίει). Καταλαβαίνουμε ότι το μωρό της είναι νεκρό καθώς το βάρος του γέρνει προς τα κάτω τα άκρα του.
Ο ταύρος πάνω από το κεφάλι της μητέρας: συμβολίζει τον φασισμό, τη βιαιότητα. Στέκει πάνω από το κεφάλι της μητέρας, υπενθυμίζει την παρουσία του, φοβίζει, ενώ στέκει ατάραχος παρακολουθώντας.
Το πουλί δίπλα στον ταύρο φωνάζει και προειδοποιεί για ό,τι συμβαίνει.
Κάτω από τη γυναίκα και τον ταύρο κείτεται νεκρός άνδρας πολεμιστής (κατ’ άλλους άγαλμα). Η μοναδική ανδρική φιγούρα συμβολίζει όλο τον ισπανικό λαό και τους νεκρούς του πολέμου. Τα ανοιχτά χέρια του θυμίζουν τη σταύρωση.
Στο κέντρο του πίνακα δεσπόζει το πληγωμένο από τη λόγχη άλογο που χλιμιντρίζει και φωνάζει από τον πόνο. Συμβολίζει τον λαό που υποφέρει. Τα πίσω άκρα του δείχνουν την ανημποριά του, το κεφάλι του σηκώνεται δίνοντας ελπίδα.
Πάνω δεξιά βλέπουμε μια γυναίκα με ορθάνοιχτα τα χέρια. Προσπαθεί να γλιτώσει από τον βομβαρδισμό. Απόγνωση.
Τα λευκά και ημίλευκα τρίγωνα στα δεξιά του πίνακα υποδηλώνουν ότι ο χώρος φλέγεται. Ο πόλεμος υπονοείται και με αυτόν τον τρόπο.
Η γυναίκα με τη λάμπα είναι η μόνη μορφή που φαίνεται να μην έχει τραυματιστεί. Αυτή η γυναίκα είναι η τέχνη και η δύναμή της, η ελπίδα και το φως που μπορεί να δώσει στον κόσμο. (https://www.elniplex.com/)
Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο animation
Μέσα από φωτοτυπία του πίνακα, εντόπισαν μέρη του (ενδεικτικές δράσεις)
Μιλήσαμε για τη σημαία μας, τα χρώματά της και μετρήσαμε τις γραμμές της. Μάθαμε τον εθνικό μας ύμνο.
από Δήμου Μαρία