Ένα εξαιρετικά δημιουργικό απόγευμα περάσαν την Παρασκευή 17/5/24, οι μαθητές και οι γονείς του Νηπιαγωγείου Ταξιαρχών, προσφέροντας εθελοντική εργασία, καθαρίζοντας τον όρμο Μπάκερος στην περιοχή των Λουτρών!
Όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί, με κέφι και χαρούμενη διάθεση φορέσαμε τα γάντια μας και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Μαζεύτηκαν πάνω από 20 σακούλες, ανακυκλώσιμα σκουπίδια και μη, συμβάλλοντας έτσι και εμείς στην προσπάθεια για την μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά μας, τους γονείς τους και τους παλιούς μας μαθητές που ήρθαν για να βοηθήσουν, και αφιέρωσαν το απόγευμά τους και τον ελεύθερό τους χρόνο για τον καθαρισμό της ακτής. Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα της παιδικής HELMERA με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» , των εργαστηρίων δεξιοτήτων από την θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”, με θέμα: «Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά» και του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων για το περιβάλλον με τίτλο: «Μυστική αποστολή κωδικός: «Θάλα-sos-α»
Όλα τα ευρήματα καταγράφηκαν σε ειδικό έντυπο ανά κατηγορία, για να γίνει πιο εύκολη η καταμέτρησή τους.
Ανάμεσά τους υπήρχαν και ογκώδη αντικείμενα όπως η βάρκα, αλλά και οστά ζώων, που έκαναν την αναζήτησή μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
Ευχαριστούμε πολύ τον κο Κοντό που διέθεσε το αυτοκίνητό του για τη μεταφορά των σκουπιδιών.
Αναζήτηση μικροπλαστικών…
Τα μακροπλαστικά είναι μια ορατή απειλή, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνα είναι οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού (μικροπλαστικά) που αν και αόρατες εύκολα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, καταλήγοντας στον άνθρωπο και προκαλώντας πολλά προβλήματα.
Μετά τον καθαρισμό της ακτής, τα παιδιά σαν καλοί ντετέκτιβ σε αποστολή να σώσουν τη θάλασσα μας από τα πλαστικά, αναζήτησαν μακρο/μικροπλαστικά στην ακτή. Περισυνέλεξαν μερικά και τα παρατήρησαν.
Μετά τον καθαρισμό της ακτής όλοι έδειχναν, αν και κουρασμένοι, αρκετά χαρούμενοι!
Μείναμε για λίγο να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τους κόπους μας: την καθαρή μας ακτή.
Ένα μικρό δελφινάκι χωρίς να το πάρουμε είδηση, άφησε στην κα Μαρία ένα μικρό μπαουλάκι, θέλοντας να μας ευχαριστήσει για το καθάρισμα της ακτής. Μέσα περιείχε αινίγματα για τη θάλασσα και τα πλάσματά της, αλλά και μικρά μενταγιόν για όλους μας.
Στο τέλος μοιράστηκαν έπαινοι για την προσπάθειά μας αυτή, για ένα καλύτερο περιβάλλον.
«Παιδική HELMEPA», πρόκειται για παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, εθελοντικής συμμετοχής παιδιών και εκπαιδευτικών που ξεκίνησε το 1993 με τον τίτλο Παιδική HELMEPA. Κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε περισσότερα από 7.000 παιδιά σε ολόκληρη την Ελλάδα να γίνουν μέλη του και να ενημερωθούν αναλαμβάνοντας δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει την δεκαετία 2021-2030 ως «Δεκαετία της Επιστήμης των Ωκεανών για την Αειφόρο Ανάπτυξη», με στόχο να ενισχυθεί η βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών και των ακτών προς όφελος της ανθρωπότητας. Μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας όλων των φορέων που σχετίζονται με τη θάλασσα, η δεκαετία αυτή θα λειτουργήσει σαν εργαλείο για την επίτευξη της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η επιμόρφωση για τις θάλασσες και τους ωκεανούς και η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ανθρώπου και Θάλασσας (Ocean Literacy) αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Η HELMEPA από το 1993 προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών της χώρας για το θαλάσσιο περιβάλλον και το περιβάλλον γενικότερα, μέσω της εθελοντικής καθοδήγησης των Εκπαιδευτικών τους.
Στόχος του φετινού προγράμματος με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς, να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας.
Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπεραλίευση και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις απαιτούν άμεση εξεύρεση λύσεων και πρέπει όλοι με τις πράξεις μας να δείξουμε τι μέλλον θέλουμε για τις επόμενες γενιές και σε τί κατάσταση πρέπει να είναι οι θάλασσες και οι ωκεανοί για να μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το μέλλον.
από Δήμου Μαρία