Αρχείο ημέρας 26 Ιανουαρίου 2024
Παγκόσμια μέρα αγκαλιάς (σχέδιο δράσης)
Η Παγκόσμια μέρα της αγκαλιάς γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα μικρά παιδιά ζητάνε μια αγκαλιά όταν είναι λυπημένα για να νιώσουν καλύτερα.
Η ιδέα ξεκίνησε το 1986 από έναν φοιτητή, τον Kevin Zaborney, ο οποίος αναζήτησε έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε περισσότερες αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Από τότε άνθρωποι σε πολλές χώρες υιοθετούν και αναπαράγουν την δράση αυτή.
Μια αυθεντική αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης , της<< ορμόνης της αγάπης>> μιας ορμόνης που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας, βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε αφού η ωκυτοκίνη μεταξύ άλλων μειώνει το στρες καθώς μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόνης, βελτιώνει το νευρικό σύστημα, αφού χαλαρώνει τα νεύρα μας και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και προστατεύουν την καρδιά βοηθώντας τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της ροής του αίματος. Επίσης, ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τις σχέσεις, ενισχύει την επικοινωνία, μειώνει τη μοναξιά, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και τονώσει την αυτοπεποίθησή σας.
Έλα να παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης σχετικό με το παραμύθι που μόλις άκουσες.
Ο Barney, τραγουδά το τραγούδι της αγάπης για τους φίλους του.
Εσύ ποιόν θα σώσεις σήμερα με την αγκαλιά σου;
από Δήμου Μαρία
Αφού ακούσαμε παραμύθια για τη φιλία ,τραγουδήσαμε γι αυτή και παίξαμε, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μια αγκαλιά και να την χαρίσουμε σε όποιον διαλέξουμε.
Χαρίσαμε αγκαλιές πρώτα στον φίλο μας και μετά σε όλους τους συμμαθητές μας.
Αυτή η αγκαλιά στάθηκε αφορμή για να μελετήσουμε ένα πίνακα ζωγραφικής με τίτλο “Ο κύκλος της φιλίας”
Συζητήσαμε σχετικά με τον πίνακα ζωγραφικής. Τι μας δείχνει, τι τίτλο θα του δίναμε, ποια είναι τα χρώματα που χρησιμοποιεί, πως νιώθουν τα παιδιά αυτά.
Αναπαραστήσαμε κι εμείς τον πίνακα ζωγραφικής όπως μπορούσαμε.
Από Ζουμπουλή-Ματέλη Μυρσίνη