Η διάβαση που βρίσκεται μπροστά στο σχολείο μας σήμερα 25/10/2023, βάφτηκε! Ήταν αίτημα όλων μας να ανανεωθεί το χρώμα που είχε ξεθωριάσει και δεν διευκόλυνε τη διέλευση των πεζών και των μαθητών μας. Γι΄αυτό ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το Δήμο Μυτιλήνης και τον πρόεδρο του χωριού μας κο Μαλακό, που νοιάζονται και καταβάλλουν προσπάθειες για να κάνουν τον τόπο μας καλύτερο.
Ευχαριστούμε την κα Δέσποινα, τη σχολική μας τροχονόμο, που βοηθάει τα παιδιά μας να περνάνε το δρόμο με ασφάλεια.
Στα πλαίσια γνωριμίας και σύνδεσης της ομάδας έγινε πρόταση στα παιδιά να φέρουν στο νηπιαγωγείο και να παρουσιάσουν στους φίλους τους τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Έτσι θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα ενδιαφέροντα τους, να δούμε κοινά στοιχεία και να οργανώσουμε καλύτερα το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων μας. Οι ερωτήσεις τν παιδιών πολλές. “Πόσα πράγματα να φέρουμε κυρία” , “πως να τα μεταφέρουμε” , “μπορώ να φέρω το ποδήλατο μου”. Για να αποφύγουμε τυχόν παρανοήσεις δόθηκαν σαφείς οδηγίες. Θα φέρει ο καθένας μέχρι τέσσερα αγαπημένα αντικείμενα που χωράνε σε χάρτινη χαρτοσακούλα ( η οποία δόθηκε στα παιδιά για να έχουν όλες το ίδιο μέγεθος) και η οποία θα μπορούσε να διακοσμηθεί με διάφορους τρόπους.
Από την επόμενη μέρα οι σακούλες τα παιδιά ενθουσιασμένα έφεραν τις σακούλες και τις παρουσίασαν στην ομάδα. Η δράση ενθουσίασε τα παιδιά αλλά και τους γονείς .
Η τελεία του Peter H.Reynolds διαβάζετε συνήθως στην αρχή της σχολικής χρονιάς ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή των παιδιών και αυτά να εκφραστούν χωρίς δισταγμό έστω και με μια τελεία.
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού ο Μιχάλης είχε την ιδέα να φτιάξουμε την πόλη της τελείας και η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα
Η “τελεία” έγινε έμπνευση .Ζωγραφίσαμε μόνο με τελείες.
Στολίσαμε το αρχικό μας με τελείες αφού το αναγνωρίσαμε.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού του 2023 θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 22 Οκτωβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην εβδομάδα προγραμματισμού με δραστηριότητες που έχουν στόχο την αναγνώριση και εκμάθηση του αρχικού γράμματος ονόματος των παιδιών και γενικά την εκμάθηση του ονόματός τους.
Ακούμε την ιστορία με τη μαγισσούλα που έτρωγε τα γράμματα!
Η μαγισσούλα Φριντανίτα και οι φίλες της είναι πολύ στενοχωρημένες. Ξαφνικά έχασαν τις μαγικές τους ικανότητες! Γιατί, ενώ ζητούν μήλα, φανερώνεται μια καμήλα; Ποιος φταίει που τα ξόρκια αποτυγχάνουν και αντί για παγίδες γέμισε το κάστρο με… γίδες; Ένα παραμύθι που με διασκεδαστικό τρόπο φανερώνει στα παιδιά την αξία των συλλαβών και των φωνημάτων, και πώς αυτά επηρεάζουν τη σημασία των λέξεων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η μαγισσούλα όμως πήρε τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα μας!!!
Έτσι ξεκινήσαμε ένα ταξίδι για να βρούμε το κάστρο της και να τα πάρουμε πίσω! Εκείνη βέβαια όλo εμπόδια μας έβαζε και όλο μας έκανε να αλλάξουμε τις διαδρομές μας! Πότε εμφανιζόταν ένας γίγαντας, πότε ένας καρχαρίας και τα παιδιά που περπατούσαν πάνω στα τετράγωνα της αυλής μας, έπρεπε να σκεφτούν κάθε φορά, αλλά τετράγωνα για να περπατήσουν και να καταφέρουν να φτάσουν στο κάστρο της.
Στις παρακάτω φωτογραφίες ο Στρατής προγραμματίζει – καθοδηγεί τον Γιώργο, πόσα τετράγωνα θα πρέπει να πάει αριστερά ή δεξιά, πόσα μπροστά, πότε πρέπει να στρίψει, μέχρι να φτάσει στο κάστρο της μάγισσας.
Με τον ίδιο τρόπο η Παρασκευή προγραμματίζει -καθοδηγεί την Ειρήνη.
Όταν φτιάσαμε όμως στο κάστρο της, η μάγισσα μας έδωσε να αποκωδικοποιήσουμε ένα μήνυμα που ήταν κρυμμένο μέσα σε αριθμούς.
Και ξέρετε τί κρυβόταν κάτω από τους αριθμούς τα γράμματα που μας είχε πάρει και μια καρδιά με την αγάπη της που παίξαμε το παιχνίδι μαζί της!
Μετά η μαγισσούλα μας χάρισε τα τυχερά καπέλα της, για να γίνουμε σοφοί σαν και εκείνη!
Όταν επιστρέψαμε στην τάξη μας, συνεχίσαμε το παιχνίδι. Είχαμε για βοηθό μας το BeeBot…
Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα υλοποιώντας δραστηριότητα προγραμματισμού σε πίστα προσομοίωσης του Φωτόδεντρου. Μπορείτε να μεταφερθείτε στην πίστα πατώντας εδώ. Επιλέγουμε δάπεδο “Αλφαβήτα” και χαρακτήρα “μαθητής” και προγραμματίζουμε τη BeeBot, να φτάσει στο γράμμα που αρχίζει το όνομά μας!
Η παγκόσμια μέρα διατροφής γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου. είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να εισάγουμε στα παιδιά καλές συνήθειες διατροφής τις οποίες θα τις εφαρμόσουν στο δεκατιανό και στο μεσημεριανό τους καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μια καλή αφόρμηση για το θέμα είναι το παραμύθι “Ο παππούς Ροδαλός και η μαγική συνταγή¨ . Ένα παραμύθι διασκευή απ’ το ομότιτλο που υπάρχει στο βιβλίο «Υγεία και Διατροφή στην Προσχολική Ηλικία» το οποίο εκδόθηκε απ’ το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας παλιότερα. Το παραμύθι δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά, να φτιάχνουν μόνα τους τις ομάδες των τροφών, να δραματοποιούν και να αναπαριστούν αυτά που περιγράφει η ιστορία.
Ο Κλεάνθης μας έφερε στα πλαίσια της παρουσίασης του εαυτού του ένα δικό του βιβλίο σχετικό με τη διατροφή και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να το διαβάσουμε.
Μιλήσαμε για τις βιταμίνες που ζουν στις τροφές ,φτιάξαμε βιταμινόκουκλες και τις παρουσιάσαμε στην παρεούλα,
Το νηπιαγωγείο μας επισκέφτηκε και η διατροφολόγος Κουνιαρέλλη Ευστρατία
Αφού συζήτησε μαζί μας τις διατροφικές μας συνήθειες μας έδωσε συμβουλές και μικρά κολπάκια για να βελτιώσουμε την διατροφή μας,
Φτιάξαμε μαζί της την πυραμίδα των τροφών και κάναμε με τη βοήθεια της συνδυασμούς και προτάσεις για όλα τα γεύματα της ημέρας.
Με αφορμή τη διεθνή μέρα φυσικών καταστροφών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε όσο πιο απλά γινότανε το θέμα του σεισμού. Τα νήπια έμαθαν τί είναι σεισμός, πως προστατευόμαστε κατά τη διάρκεια του ,τι κάνουμε μετά το σεισμό.
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο
Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο γιος σεισμός και η μάνα Γη”
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο του σεισμού διαβάσαμε “τα καρυδοτσουφλάκια”
Ας θυμηθούμε τα βασικά βήματα που μπορούν να μας σώσουν την ώρα του σεισμού:
Στο νησί μας είχε γνωρίσει αρκετές φορές τον σεισμό, στο παρελθόν. Μελετήσαμε τον χάρτη του νησιού μας και εντοπίσαμε περιοχές που είχαν παλιότερα χτυπηθεί από τον εγκέλαδο και πού υπήρχαν ηφαίστεια.
Τα ζώα είναι αγαπημένο θέμα των παιδιών . Κάποια έχουν ζωάκι στο σπίτι, κάποια θέλουν να αποκτήσουν. Ούτως ή άλλως πρέπει να γνωρίζουν πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα και τι χρειάζονται κι αυτά για να είναι ευτυχισμένα. Γνωρίζουμε λοιπόν πρώτα πρώτα τα δικαιώματα των ζώων.
Μαθαίνουμε για τα δικαιώματα των αδέσποτων μέσα από το παρακάτω video
Ο παππούς και η γιαγιά συνεχίζουν να έχουν σημαντική θέση στην οικογένεια. Αυτό φάνηκε από τη συζήτηση μας με τα παιδιά. Κάθε ένα είχε να μοιραστεί όμορφες εικόνες και δραστηριότητες που κάνει με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μιλήσανε για παιχνίδι στο πάρκο αλλά και στο σπίτι με αυτοκινητάκια και κούκλες ,για βόλτες στις κούνιες και στο αγρόκτημα, για παραμύθια, για αγκαλιές, για νόστιμα φαγητά….Και φυσικά όλα αυτά τα ζωγραφίσαμε
Ακούσαμε ένα όμορφο παραμύθι “Η καρδιά του παππού”
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή