Ευχές
Στον παρακάτω χάρτη θα βρείτε ένα έθιμο για κάθε νομό της χώρας μας δοσμένο μέσα από μια όμορφη αφήγηση. Απολαύστε τα εδώ:
από Δήμου Μαρία
Στον παρακάτω χάρτη θα βρείτε ένα έθιμο για κάθε νομό της χώρας μας δοσμένο μέσα από μια όμορφη αφήγηση. Απολαύστε τα εδώ:
από Δήμου Μαρία
Σήμερα 6/4/2023, η κα Διαμάντη, μητέρα του Στρατή, μας επισκέφτηκε, για να φτιάξουμε μαζί πασχαλινά κουλουράκια.
Όταν η αγάπη για αυτό που κάνεις μετατρέπεται σε μεράκι και δημιουργικότητα και αυτή καταλήγει σε τέχνη έχει το αποτέλεσμα που είδαμε σήμερα!
Η κα Διαμάντη μας έφερε στολές του ζαχαροπλάστη και με το κέφι και το μεράκι της, πέρασε και σε μας την αγάπη της για την ζαχαροπλαστική! Φτιάξαμε κουλουράκια με αγνά υλικά και το χαρήκαμε πολύ!!!
Είχαμε και μια βοήθεια, από τη δασκάλα των αγγλικών μας!
Τέλεια πλεκτά καλαθάκια από τα χεράκια της κας Διαμάντη
από Δήμου Μαρία
από Ζουμπουλή Μυρσίνη
Ας παίξουμε…
από Δήμου Μαρία
Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο μας η κα Άννα Μπάκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής εκστρατείας «Πράσινη Μυτιλήνη»
Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκμάθησης σχετικών με περιβαλλοντικά ζητήματα (κυρίως ανακύκλωσης)με σύγχρονες μεθόδους, αλλά και με playful learning «παιγνιώδης μάθηση».
Η ψυχαγωγική εκπαίδευση περιλαμβάνει ένα σύνολο στρατηγικών, μεθοδολογιών και προσπαθειών, ώστε η μάθηση να αποκτήσει πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα στη σχολική αίθουσα με τη χρήση ψηφιακών μέσων (όπως ήχος, κινούμενα σχέδια, βίντεο, εικόνα) ή άλλων τεχνικών. Χρησιμοποιούνται τόσο τα εκπαιδευτικά παιχνίδια όσο και άλλα μέσα όπως μουσική, η εκπαιδευτική τηλεόραση, ταινίες και άλλα λογισμικά με εκπαιδευτικό περιεχόμενο κ.α. Με αυτόν τον τρόπο ελκύεται το ενδιαφέρον μαθητών για μάθηση, αναλύουν και αξιολογούν πράγματα με έναν πιο ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο (Aksakal, 2015).
Στην πρώτη μας συνάντηση μιλήσαμε για την ρύπανση, την ανακύκλωση και τους τρόπους που μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, για το καλό του πλανήτη μας.
Επίσης είδαν μικροαντικείμενα που κατασκευάζονται αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια.
Τέλος τα παιδιά για το Σαββατοκύριακο, θα έπαιζαν το ρόλο του ντεντέκτιβ θα παρατηρούσαν στο σπίτι τους και θα κατέγραφαν σημεία που πιστεύουν ότι γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας ή όχι. Επίσης θα παρατηρούσαν, αν τα μέλη της οικογένειάς τους ανακυκλώνουν ή όχι.
Την Δευτέρα 3/4/2023, συγκεντρώθηκαν οι καταγραφές των παιδιών και συζητήθηκαν.
Οι μικροί ντετέκτιβ εν δράσει!
Παρατήρησε καλά τις παρακάτω εικόνες.
Τώρα σκέψου…
Μετά από λίγες μέρες τοποθετήθηκε στην αυλή μας ένας κάδος ανακύκλωσης από τους υπεύθυνους του προγράμματος,
Έγινε ενημέρωση στα παιδιά και τους εξηγήθηκε ότι μέσα στον κάδο τα παιδιά θα βάζουν μόνο πλαστικά μπουκάλια. Έφτιαξαν λοιπόν ένα πίνακα με τα ονόματα τους στον οποίο θα καταγράφουν πόσα μπουκάλια φέρνει ο καθένας. Για το νικητή θα υπάρχει μια έκπληξη!!!
Από την επόμενη μέρα άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα πλαστικά μπουκάλια. Μετρήσαμε, καταγράψαμε και βάλαμε τα μπουκάλια στον κάδο ανακύκλωσης,
από Δήμου Μαρία
Μια καταπληκτική ταινία 15 λεπτών που κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012. Η σχέση ανθρώπου και βιβλίου.
Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο “Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας” («The Librarian of Basra») από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση του Γιάννη Παπαδόπουλου, μιλάει για μια αληθινή ιστορία. Μετάβαση από τον παρακάτω σύνδεσμο:
Η εισβολή στο Ιράκ έφτασε μέχρι τη Βασόρα στις 6 Απριλίου του 2003. Με τη βοήθεια φίλων και γειτόνων, η Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, υπεύθυνη βιβλιοθηκάριος στην κεντρική βιβλιοθήκη της Βασόρας, κατάφερε να διασώσει το εβδομήντα τοις εκατό των βιβλίων της βιβλιοθήκης, προτού αυτή παραδοθεί στις φλόγες εννέα μέρες αργότερα. Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν στον κόσμο από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Σέιλα Κ. Ντιούαν.
Για να γιορτάσουμε τη μέρα αυτή, σκεφτήκαμε να την περάσουμε ακούγοντας παραμύθια. Και ποιος είναι καταλληλότερος όλων για να μας τα πει; Μα μια γιαγιά φυσικά! Οι γιαγιάδες ξέρουν πάντα πολλά παραμύθια!
Την Δευτέρα 3 Απριλίου, με χαρά δεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας την κα Μαρίνα, γιαγιά του Μιχαήλ. Με ζεστή και παραστατική φωνή μετάτρεψε τα λαικά παραμύθια σε μια πραγματικότητα για τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον όποτε τους δίνονταν ο λόγος, άλλοτε για να συμπληρώσουν ένα μέρος της ιστορίας και άλλοτε για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν πράξεις των ηρώων. Είχαμε βέβαια και τη βοήθεια του εγγονού της, του Μιχαήλ που μας διηγήθηκε κάποια παραμύθια που άκουσε από τη γιαγιά του.
Τα παραμύθια αυτά όλα από τη λαϊκή παράδοση του μυτιληνιού λαού, όπως τα είχε ακούσει από τη μαμά της και τη γιαγιά της , έχουν ηλικία 100 ετών και πάνω.
“Το κούτρουλο παιδί” ,“η φασολιά “, “το καλό πετειναράκι”, “ο βοσκός και το φίδι”, “ο γέρος και η γριά με το χωματένιο και το αλατένιο σπίτι”, “ο πεντοκληματάς”
Στη συνέχεια τα παιδιά για να ευχαριστήσουν την κα Μαρίνα της είπαν παραμύθια που ήξεραν και ...”ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”
Ευχαριστούμε πολύ κα Μαρίνα, περάσαμε πολύ όμορφα! Να μας ξανάρθετε!
από Δήμου Μαρία