3. Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί (διαχείριση θυμού – τεχνικές)
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες μπορούν να βιώσουν θλίψη, θυμό, άγχος. Μπορεί τα αίτια των συναισθημάτων αυτών που νιώθουν, να μην είναι τόσο σημαντικά για μας, όμως η ένταση είναι εξίσου μεγάλη.
Ένα παραμύθι – παιχνίδι είναι και «Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί»:( Γεωργιάδου, Ν., (2010), Θεραπευτικά Παιχνίδια, Εκδόσεις Οξυγόνο, Αθήνα.)
«Κάποτε σε ένα πανέμορφο δάσος ζούσε ένας πράσινος, μεγάλος δράκος. Κάθε πρωί που ξυπνούσε έβλεπε τα δέντρα του δάσους, έπαιρνε βαθιές αναπνοές και ένιωθε ευτυχισμένος! Το δάσος ήταν τόσο όμορφο που γρήγορα απέκτησε τεράστια φήμη, με αποτέλεσμα να έρχονται από παντού ζώα να μείνουν εκεί. Από τότε ο δράκος έχασε την ησυχία του. Και όχι τίποτα άλλο, άρχιζε να νευριάζει εύκολα και να θυμώνει. Την πρώτη φορά που θύμωσε ήταν επειδή τα σκιουράκια μάζεψαν βελανίδια και τα αφήσανε παντού στο έδαφος. Πήγε ο δράκος να κάνει τον περίπατό του, τα πάτησε και άρχισε να χοροπηδά από τον πόνο. Θύμωσε τόσο πολύ που από το στόμα του βγήκε φωτιά. Το αποτέλεσμα ήταν να καεί το δέντρο δίπλα του, αλλά και η γλώσσα του. Για μέρες δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει ούτε να φάει. Μόλις συνήλθε, συνέβη κάτι άλλο που τον έκανε να θυμώσει. Ένας λαγός έφαγε καρότα και πέταξε τα κοτσάνια έξω από την σπηλιά του δράκου. Ξαναθύμωσε ο πράσινος δράκος, έβγαλε φωτιά από το στόμα του, έκαψε δυο δέντρα αυτή την φορά και έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην γλώσσα του. Όσο για την γλώσσα του, είχε γεμίσει φουσκάλες και τον έκανε να τρώει μόνο γιαούρτι και να μιλάει …πθεβδά! Μια μέρα ήρθε στο δάσος ένα ξωτικό που μόλις είδε την μεγάλη καταστροφή, έψαξε να βρει τι έφταιγε. Δεν άργησε να βρει τον δράκο να θυμώνει και να βγάζει φωτιά από το στόμα του, όταν ένας τυφλοπόντικας είχε γεμίσει τον τόπο με τρύπες. Τότε το ξωτικό πήγε κοντά και του έδωσε το «μαγικό κουτί». Από εκείνη την ημέρα ο δράκος όχι μόνο δεν θύμωνε, αλλά και σταμάτησε να βγάζει φωτιές και να καίει τα δέντρα. Σήμερα το δάσος έχει γίνει καταπράσινο, όπως παλιά».
Τι ήταν όμως το μαγικό κουτί;
Ήταν ένα κουτί που μέσα σε αυτό ο δράκος έγραφε ό,τι τον θύμωνε.
Φτιάξαμε με τα παιδιά ένα τέτοιο κουτί. Στη συνέχεια ζωγράφισαν τί είναι το αυτό τους κάνει να θυμώνουν.
Και συζητήσαμε για το τί μπορεί να κάνει κάθε παιδί όταν του συμβαίνει αυτό. Κάθε παιδί έκλεισε τη ζωγραφιά του μέσα στο μαγικό κουτί και …ο θυμός μας έφυγε μαγικά!
Τέλος γίναμε όλοι καλοσυνάτα και φιλικά δρακάκια!
από Δήμου Μαρία