Αρχείο ημέρας 15 Οκτωβρίου 2018

P1010037

Kατηγορίες

Οκτώβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Σαν σήμερα

19/10/1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ʼλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

P1010016
P1010037 1
P1010039
P1010043

Εισαγωγή στο έπος του 1940

ξεκινήσαμε σήμερα το θέμα μας για το έπος του 1940.

Αναφερθήκαμε -μέσα από φωτογραφικό υλικό -στην έννοια του φασισμού και πόσο καταστροφική είναι για τον άνθρωπο.
ο άνθρωπος είναι ένα υπέροχο πλάσμα . κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όμως όλοι οι άνθρωποι είμαστε όμορφοι και πολύτιμοι. άσχετα από την φυλή, το χρώμα , την καταγωγή μας ή οποιεσδήποτε άλλες διακρίσεις.
ο φασισμός κι ο ρατσισμός ήταν η αιτία ενός μεγάλου πολέμου με καταστροφικές συνέπειες.
στο πόλεμο αυτό, που πήραν μέρος όλες οι χώρες και όλοι οι άνθρωποι, (παγκόσμιος πόλεμος), πήρε μέρος και η Ελλάδα, αμυνόμενη αν και πάντα οι Έλληνες αγαπούν την Ειρήνη.
τα παιδιά γνώρισαν τις φυσιογνωμίες φασιστών , όπως ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, μέσα από φωτογραφίες.
στον τρόπο που έγινε η έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα, το ΟΧΙ του Μεταξά, που βρήκε ομόφωνους όλους τους Έλληνες, τον ενθουσιασμό των στρατιωτών για να λάβουν μέρος σε αυτόν τον άδικο πόλεμο αμυνόμενοι, γνωρίζοντας ότι το δίκαιο είναι με το μέρος τους.
μέσα από ποικίλο φωτογραφικό υλικό τα παιδιά είδαν στρατιώτες που πήγαιναν με το τρένο στον πόλεμο, μάνες και συγγενείς που αποχαιρετούν τους στρατιώτες.
διαβάσαμε μία συγκινητική επιστολή στην μητέρα του, ενός Χαλκιδαίου φαντάρου μόλις έφτασε στα σύνορα και ήταν η πρώτη του νύχτα σκοπιά στη διμοιρία.
Αναφερθήκαμε στις σειρήνες του πολέμου και στα καταφύγια που έτρεχαν οι άνθρωποι να σωθούν από τους βομβαρδισμούς. στην ιαχή ΑΕΡΑ των στρατιωτών, στην φράση του Τσώρτσιλ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.

στις νίκες των Ελλήνων στα βουνά τις Αλβανίας, και στην είσοδο των Γερμανών στην χώρα. στους κουκουλοφόρους δοσίλογους της Καταχής

κατόπιν τα παιδιά είδαν έναν πίνακα ζωγραφικής από το έπος του 1940 και ξεκινήσαμε την εικαστική απόδοση του φόντου του πίνακα με νερομπογιές, σταμπωτά και σφουγγάρια . ο πίνακας μας θα συνεχιστεί αύριο.

τα παιδιά έφτιαξαν με τέμπερα και πινέλο την Ελληνική σημαία και μάθαμε το τραγουδάκι: της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο ένα κάτασπρο σταυρό)

 

τα παιδιά αντέγραψαν όπως μπορούν τις λέξεις ΟΧΙ , ΑΕΡΑ

 

 

να διώξω τα σύννεφα , ένα όμορφο τραγούδι

ακούμε και τραγουδάμε τραγουδάμε: «να διώξω τα σύννεφα» και το συνδυάζουμε με την φιλία .
εισαγωγή στην έννοια της παρομοίωσης στον λόγο

 

ομπρελίτσες κολλάζ

φτιάξαμε μικρές ομπρελίτσες κολλάζ .

κόψαμε τις ομπρελίτσες μας και κολλήσαμε χάντρες, πούλιες

πέφτει πέφτει η σταγόνα

διαβάσαμε το παραμύθι, πέφτει, πέφτει η σταγόνα

Συζητήσαμε για την ιστορία της σταγόνας, μοιραστήκαμε συναισθήματα και εμπειρίες. κατόπιν κάθε παιδί κρατώντας στο χέρι μια σταγόνα από χαρτόνι, μοιράστηκε με τα παιδιά το ταξίδι της δικής του σταγόνας. που θα πέσει? τι θα συναντήσει σε αυτό το ταξίδι της?
κάποια σταγόνα έπεσε στο κήπο του σπιτιού , κάποια άλλη σε ένα ποταμάκι, μια άλλη σταγόνα στο κεφαλάκι στα μαλλιά , κάποια άλλη στη θάλασσα και την κυνήγησε ένας καρχαρίας, κάποια άλλη στο παγωμένο βόρειο πόλο, κάποια άλλη στο λιβάδι με τις πεταλούδες, πολλές σταγόνες, πολλές ιστορίες.
στο τέλος η σταγόνα πάντα καταλήγει στα σύννεφα . η σταγόνα κύκλο κάνει από το σύννεφο στη γη , γιαυτό το νερό είναι πολύτιμο, δεν πρέπει να το σπαταλάμε και θα πρέπει να μην μολύνουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια και γενικά το περιβάλλον του νερού.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Translate

Χρόνος ο πάντων πρόγονος. Πίνδαρος,
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση