Αρχείο ημέρας 23 Σεπτεμβρίου 2018

P1010037

Kατηγορίες

Σεπτέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Σαν σήμερα

19/10/1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ʼλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

P1010016
P1010037 1
P1010039
P1010043

χέρι φιλίας- ο εαυτός μου και οι άλλοι

Mε αφορμή την παγκόσμια μέρα φιλίας, συνεχίζουμε την παρουσίαση του εαυτού μας και επικεντρωνόμαστε στις σχέσεις μας με τους άλλους . ο εαυτός μου και οι άλλοι
δίνουμε το χέρι μας να γίνουμε φίλοι. το χέρι μας γίνεται δέντρο φιλίας για όλα τα παιδιά. εμπνευσμένοι από την Cusama αποτυπώνουμε τη παλάμη μας στο χαρτί και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα οι καλές μας πράξεις που με αυτές βοηθούμε τους άλλους. ο συμβολισμός στην τέχνη ως μέσο εισαγωγής στην ενσυναίσθηση , στο μοίρασμα και στην αγάπη. μήπως τελικά όλα αυτά δεν είναι η τέχνη?
μερικές φωτο μας

ο κύκλος μέσα από τα έργα της Cusama

Συνεχίσαμε με πίνακες ζωγραφικής της Ιαπωνέζας ζωγράφου Cusama βλέποντας έργα της στο διαδίκτυο. Ανακαλύψαμε αντικείμενα της τάξης που έχουν σχήμα κύκλου , αλλά και στο σώμα μας και στα ρούχα μας. Με το χέρι, το πόδι, το κεφάλι φτιάξαμε σχεδιάσαμε κύκλους στον αέρα. σχηματίσαμε κύκλους με το σώμα μας.
Κατόπιν ζωγραφίσαμε ομόκεντρους κύκλους όπως η Cusama .
Ζωγραφίσαμε τον κύριο Κυκλάκη, όπως η Cusama, όπου το σώμα του ήταν από κύκλους.
μερικές φωτο παρακάτω από τον κύριο Κυκλάκη

 

από τους ομόκεντρους κύκλους της Cusama

προσωπογραφία

τα παιδιά γνώρισαν τον πίνακα της kusama , μίλησαν για αυτόν, εξέφρασαν συναισθήματα, προβληματίστηκαν για τα μαύρα γυαλιά και κατέληξαν σε συμπεράσματα που έχουν σχέση με τα κρυφά μηνύματα του πίνακα.
τα παιδιά μέσω της μίμησης και της αναπαράστασης του πίνακα με το σώμα τους, μίλησαν με τα μάτια και κατάλαβαν πως τα μάτια, το βλέμμα των ανθρώπων έχει την δική του γλώσσα και φέρει μηνύματα.
τα παιδιά . με τη ματιά τους, εξέφρασαν διάφορα συναισθήματα, χαράς, λύπης, θυμού, φόβου. τα παιδιά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα μαύρα γυαλιά που φορά η γυναίκα του πίνακα, κρύβουν τα συναισθήματα της. έκαναν διάφορες υποθέσεις. μία υπόθεση των παιδιών ήταν πως το μοντέλο έκλαιγε και δεν ήθελε να δει κανείς τα δάκρυα της.
-έγιναν κι αυτά μοντέλα , φωτογραφήθηκαν . έκοψαν κύκλους σε διάφορα μεγέθη και χρώματα και δημιούργησαν έναν παρόμοιο πίνακα

 

το αρχικό γράμμα του ονόματος μου

γνωρίσαμε το αρχικό γράμμα του ονόματος μας μέσα από παιχνίδια.
μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητες στον σύνδεσμου του σχολικού μας ιστολογίου  https://blogs.sch.gr/29nipchalk/2018/09/19/το-αρχικό-γράμμα-του-ονόματος-μου-δρασ/

 

θεατρικό παιχνίδι-κουκλοθέατρο

Σήμερα, 17 Σεμπτεβρίου , η μέρα μας ξεκίνησε με θεατρικό παιχνίδι. επικέντρωση θέματος στην φιλία, στόχος η επικοινωνία και το δέσιμο της ομάδας


Συνεχίσαμε με ακρόαση παραμυθιού και κουκλοθέατρο .
(Ο Εμμανουήλ Α.Μπακακούλης στο Νηπιαγωγείο μας).
-Αλήθεια τι σημαίνει το δικό μας όνομα? ποιο είναι το αρχικό του και τι σημαίνει άραγε? μπορούμε να βρούμε τι αρχίζει από το αρχικό γράμμα του ονόματος μας? μια δραστηριότητα επέκτασης με αφόρμηση το παραμύθι μας.πόσα όμορφα πράγματα ανακαλύψαμε σχετικά με το όνομα μας! υπέροχοι όλοι, διαφορετικοί, μοναδικοί και πολύτιμοι!

Νίτσα μικρή χελωνίτσα.

καλώς ήρθες στο Νηπιαγωγείο μας, Νίτσα μικρή χελωνίτσα.
Σήμερα είχαμε μία πολύ όμορφη έκπληξη. η Νίτσα χελωνίτσα ήρθε να μας επισκεφτεί . έμεινε σε μία γλάστρα, προστατευμένη από τον δρόμο και τα αυτοκίνητα. Σ αγαπάμε Νίτσα χελωνίτσα, όπως αγαπάμε όλα τα ζώα.

14 Σεμπτέβρη – δραστηριότητες

14 Σεμπτέβρη γιορτή του Σταυρού, γιορτάζει η Σταυριανή μας. χρόνια πολλά Σταυριανή . τα παιδιά ευχήθηκαν στην Σταυριανή και ζωγράφισαν σταυρουδάκια με γλωσσοπίεστρα χρησιμοποιώντας κηρομπογιές τα οποία τα πήραν σπίτι τους.

2η μέρα στο Νηπιαγωγείο μας

Πολύ όμορφα κύλησε και η σημερινή μέρα.
καλημερίσαμε τους φίλους μας στην παρεούλα μαθαίνοντας ένα καινούργιο τραγούδι για την καλημέρα. είπαμε καλημέρα με διάφορους τρόπους, δυνατα, ψυθιριστά, γρήγορα, αργά κλπ.
παιχνίδια γνωριμίας και επικοινωνίας στην παρεούλα με πρωταγωνίστρια την Τούλα- Αραχνούλα, που άρεσε πολύ στα παιδιά. Είπαμε το τραγούδι της μικρής αράχνης

– παίξαμε το παιχνίδι, «Η Τούλα-αραχνούλα λέει»(Η Τούλα η Αραχνούλα, έλεγε μία οδηγία και τα παιδιά ακολουθούσαν την οδηγία αυτή. πχ. η Τούλα Αραχνούλα λέει να σηκώσουμε τα δυο χέρια ψηλά, να χτυπήσουμε παλαμάκια, να χτυπήσουμε τα πόδια μας κλπ, και τα παιδιά ακολουθούσαν τις οδηγίες που έδινε κάθε φορά η Τούλα – Αραχνούλα.
-Πολλά παιχνίδια με το ταμπουρίνο, όπως πχ. το κάθε παιδί κάνοντας όποιον παράξενο βηματισμό ήθελε, ερχόταν στο κέντρο του κύκλου, έλεγε το όνομα του και το αγαπημένο του χρώμα, χτυπώντας το ταμπουρίνο . τα υπόλοιπα παιδιά επαναλάμβαναν χτυπώντας παλαμάκια τα χέρια τους ρυθμικά.

παίξαμε ένα πολύ αστείο παιχνίδι «δίπλα μου η θέση είναι αδειανή», όπου κάθε παιδί επέλεγε κάποιο παιδάκι να καθίσει δίπλα του και όπου άδειαζε η θέση ο διπλανός επαναλάμβανε το τραγούδι , μέχρι να παίξουν όλα τα παιδιά αλλάζοντας τη θέση που κάθονταν στα καναπεδάκια.
παίξαμε ελεύθερα στις γωνιές και γνωρίσαμε πως παίζονται κάποια παζλ, καθώς και κάποια νέα παιχνίδια στα κέντρα δραστηριοτήτων
κάποια παιδιά στις ελεύθερες δραστηριότητες επέλεξαν να ζωγραφίσουν χρησιμοποιώντας κηρομπογιές και μαρκαδόρους. γνωρίσαμε πως πρέπει να τακτοποιούμε και να χρησιμοποιούμε σωστά τους μαρκαδόρους,
επιμείναμε στην τακτοποίηση των παιχνιδιών στην σωστή θέση ώστε να μην χαθούν, της τραπεζαρίας ώστε να την τακτοποιούμε για να είναι όλα καθαρά.
δημιουργήσαμε ομάδες υπευθύνων οι οποίοι βραβεύτηκαν για το έργο τους
κάναμε μια μικρή εισαγωγή σε κανόνες της ομάδας για να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι και
φυσικά ……παίξαμε στην αυλή…..με χαρά και αποχαιρετίσαμε τους φίλους μας με το τραγούδι μας που λέμε στο σχόλασμα.
ευχηθήκαμε ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ . ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΠΑΙΔΙΑ.
κι επειδή όλα ήταν τα πιο καλά παιδιά του κόσμου πήραν ένα μπαλόνι φεύγοντας για το σπίτι.

πρώτη μέρα στο Νηπιαγωγείο

πρώτη μέρα στο Νηπιαγωγείο

χωρίς προβλήματα και πολλά χαμόγελα κύλησε η πρώτη μας μέρα. κάποιοι μικροί ενδοιασμοί μικρότερων παιδιών κατά την είσοδό τους μετατράπηκαν πολύ σύντομα σε θετικά συναισθήματα χαράς.
στην αρχή καθίσαμε στην παρεούλα μέχρι να ρθουν όλα τα παιδάκια. παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια επικοινωνίας στην αυλή, (μουσικές ρόδες, όπως οι μουσικές καρέκλες και τη γάτα με το ποντικάκι), μιλήσαμε για το πως περάσαμε το καλοκαίρι κι αν μας αρέσει ο χώρος του νηπιαγωγείου,, τραγουδήσαμε τα πρώτα μας τραγούδια, (καλημέρα, εδώ νηπιαγωγείο). γνωρίσαμε το χώρο του νηπιαγωγείου (αίθουσα, αυλή , τουαλέτες), καθώς και τους κανόνες της τουαλέτας και της τραπεζαρίας καθώς και τον σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών. γνωρίσαμε τις γωνιές και τον τρόπο που παίζουμε στις γωνιές και την τακτοποίηση τους. η γνωριμία με τις γωνιές και τα παιχνίδια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. ξεφυλλίσαμε βιβλία από την γωνιά της βιβλιοθήκης, κάναμε διάλειμμα στην αυλή και πήραμε το πρωινό μας. νομίζω σήμερα κάναμε πολλούς νέους φίλους.
κλείσαμε τη μέρα μας με ένα τραγούδι αποχαιρετισμού και στείλαμε πολλά φιλάκια στις κυρίες και σε όλα τα παιδιά. ευχηθήκαμε καλό μεσημέρι και υποσχεθήκαμε να είμαστε πάλι εδώ αύριο όλοι μαζί και να περάσουμε πολύ πολύ όμορφα

μερικές φωτο από τα κέντρα ενδιαφέροντος 

 

το 29ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας

φέτος πήρα απόσπαση στο Νηπιαγωγείο της γειτονιάς μου. η προϊσταμένη μου είναι παιδική μου φίλη. μια εμπειρία διαφορετική. συνηθισμένη να αλλάζω σχολεία και νομούς κάθε χρόνο, δεν έχω βιώσει συνεργασία με παιδική μου φίλη στην γειτονιά μου. καλωσορίζω κι αυτήν την εμπειρία. με χαμόγελο …

φωτο από τον αγιασμό την πρώτη μέρα . ο καλός μας ιερέας -της γειτονιάς κι αυτός- επίσης παιδικός φίλος , αγαπημένος πάτερ Χριστόδουλος

 

και τα δωράκια των παιδιών για το καλωσόρισμα.

Translate

Χρόνος ο πάντων πρόγονος. Πίνδαρος,
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση