Απρ 21
24

Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργανώνει έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάθε Τετάρτη στις 8 μ.μ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.

Στην έκτη ομιλία-συζήτηση, την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 8 μ.μ. ο κ. Μαρίνος Σαρηγιάννης, Ιστορικός, Ερευνητής Α΄ στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ, παρουσίασε το θέμα: «Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση».

Ο κ. Σαρηγιάννης προσπάθησε να εξετάσει την οθωμανική πρόσληψη της Ελληνικής Επανάστασης και τις θεωρίες που επικρατούσαν στην οθωμανική πολιτική σκέψη στις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από τις οποίες έγινε αρχικά η πρόσληψη της επανάστασης ως μια «αστοχία του συστήματος». Κατόπιν, ανέλυσε τις αναφορές των επίσημων ιστοριογράφων της εποχής και ορισμένων άλλων αφηγήσεων, κυρίως του Μοραΐτη Γιουσούφ Μπέη, ο οποίος γνώριζε ελληνικά και βρέθηκε στο Ναύπλιο κατά την πολιορκία της πόλης από τους Έλληνες. Εστίασε στο πώς οι Οθωμανοί αντιλαμβάνονταν την έννοια του έθνους και της εθνικής συνείδησης, τι υποθέσεις και τι πληροφόρηση είχαν για τα αίτια και τα κίνητρα της Επανάστασης, και πώς η ίδια η Επανάσταση επέδρασε στην αλλαγή της κοσμοεικόνας τους και της πολιτικής σκέψης της Αυτοκρατορίας.

Ο κ. Μαρίνος Σαρηγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στην οθωμανική ιστορία. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ρέθυμνο. Έχει γράψει πάνω από πενήντα βιβλία και άρθρα σχετικά με διάφορα ζητήματα κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μαζί με την Σοφία Λαΐου δημοσίευσαν το 2019 μια ανέκδοτη οθωμανική μαρτυρία για την Επανάσταση στην Πελοπόννησο (Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση: από τον Γιουσούφ Μπέη στον Αχμέτ Τζεβντέτ Πασά, εκδόσεις Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών).

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιώργος Δελιόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε  συζήτηση με το κοινό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης στο YouTube κανάλι του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης, πατώντας εδώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *