Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διοργάνωσε ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου για την εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση.

Η πρώτη προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η κ. Αδαμαντία Σπανακά, μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας και Καθηγήτρια-Σύμβουλος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εκπαίδευση και Τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως Διδασκαλίας και Μάθησης-Επιστήμες της Αγωγής» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η κ. Σπανακά ανέλυσε τις κεντρικές έννοιες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ ανέδειξε όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την ποιοτική αξιοποίησή της από μαθητές και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, προσπάθησε να προσεγγίσει κριτικά την επίδραση του Covid-19 στην εκπαίδευση, υπό το πρίσμα της διαδικτυακής μάθησης και διδασκαλίας.

Η δεύτερη προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η κ. Αλεξάνδρα Γερακίνη, φιλόλογος στο 6ο Γυμνάσιο Καβάλας με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Το ιστολόγιό της με τίτλο «Διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων»  (

http://alexgger.blogspot.com/

)  είναι πανελληνίως γνωστό. Η κ. Γερακίνη επικεντρώθηκε στην οργάνωση της ηλεκτρονικής τάξης και την πρακτική εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.

Μετά τις παρουσιάσεις των δύο ομιλητριών τέθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση. Στο επιμορφωτικό σεμινάριο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης συμμετείχαν περίπου 180 καθηγητές πολλών ειδικοτήτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο ψηφιακός χώρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης κατέστη για άλλη μια φορά ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και εμπνεύσεων μεταξύ καθηγητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης αναρτά όλες τις παρουσιάσεις της διαδικτυακής ημερίδας «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης. Το φθινόπωρο του 2020 θα εκδοθούν και θα διατεθούν ηλεκτρονικά και τα πρακτικά της ημερίδας.

Αγγελική Τσιραμπίδου_Ανακαλύπτοντας το νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη

Αικατερίνη Μπουντιούκου_Επαναληπτικές Ασκήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα Β΄ Γυμνασίου

Αλίκη Τσεπραηλίδου_Φιλοσοφία Β΄ Λυκείου με θέμα Κορωνοϊός και ηθική φιλοσοφία

Αναστασία Πιτένη_Τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς

Ειρήνη Αλωπούδη_Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής

Βάια Γκίνου_Το μαύρο κύμα του Λουίς Σεπούλβεδα

Βάσω Γαστεράτου _Η αξιοποίηση της εμπειρίας των μαθητών την περίοδο της καραντίνας

Γεωργία Κοθρά_Το διδακτέο και το διδακτό στο Εσπερινό Σχολείο –

Σοφία Σισμανίδου_Η Άλωση της Πόλης σε 2+2 μαθήματα σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης

Γιώργος Δελιόπουλος_Τηλεδιδάσκοντας την Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου

Αντώνης Μαστραπάς_Παρουσίαση ενότητας από την Ιστορία Α΄ Λυκείου με θέμα Αρχαϊκή Εποχή, Τα πολιτεύματα & Οι περσικοί πόλεμοι

Διαμαντούλα Νάκα_ Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση από κάποια απόσταση

Γερούση_Η εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη Δ. Μακεδονία. Οι απόψεις των φιλολόγων

Δώρα Μουστάκα_Διδάσκοντας τη ραψωδία Σ της Ιλιάδας μέσω Webex και Eclass

Λίνα Παπακυριακού_Όψεις εγκλεισμού

Μαρία Παπαδημητρίου_Το ηρωικό ιδεώδες στον κόσμο του Ομήρου και οι μεταγενέστερες αντιλήψεις

Πέττυ Σολακίδου_Αρχαία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου και Ιστορία Γενικής Παιδείας (1) Πέττυ Σολακίδου_Αρχαία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου και Ιστορία Γενικής Παιδείας (2) Πέττυ Σολακίδου_Αρχαία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου και Ιστορία Γενικής Παιδείας (3) Πέττυ Σολακίδου_Αρχαία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου και Ιστορία Γενικής Παιδείας (4) Πέττυ Σολακίδου_Αρχαία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου και Ιστορία Γενικής Παιδείας (5)

Σε μια προσπάθεια αναστοχασμού γύρω από τις εκπαιδευτικές προκλήσεις που γέννησε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργάνωσε τη διαδικτυακή ημερίδα «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.

Οι φιλόλογοι της Π.Ε. Κοζάνης επικοινώνησαν και μοιράστηκαν τις διδακτικές πρακτικές τηλεκπαίδευσης που εφάρμοσαν το τελευταίο διάστημα, τις απόψεις, τις δυσκολίες και την εμπειρία τους από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ψηφιακή πλατφόρμα της ημερίδας του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης έγινε ο άυλος τόπος συνάντησης συναδέλφων από όλη την Ελλάδα και από σχολεία του εξωτερικού. Παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν πρωτότυπες και ευρηματικές προτάσεις διδασκαλίας, με στόχο την ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών. Συζητήθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προβληματισμοί γύρω από το παρόν και το μέλλον της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η διαδικτυακή ημερίδα ανέδειξε το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελέστηκε κατά την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού, παρά τις δυσκολίες, τα τεχνικά προβλήματα και την ελλιπή δια ζώσης επιμόρφωση των συναδέλφων. Ωστόσο, οι φιλόλογοι και γενικότερα οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στις δυσκολίες, με προσωπικό μεράκι και υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας, παράγοντας ένα αξιόλογο έργο, όχι μόνο με ποσοτικά αλλά και με ποιοτικά κριτήρια. Γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης προτίθεται να ανεβάσει όλες τις παρουσιάσεις σε μόνιμο αποθετήριο στην ιστοσελίδα του, ώστε να μπορεί ο καθένας να τις αξιοποιήσει. Παράλληλα, θα εκδοθούν και τα πρακτικά της διαδικτυακής ημερίδας.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τους/τις εισηγητές/ -τριες, καθώς και τους φορείς που στήριξαν την ημερίδα. Ευχόμαστε αυτή η πρωτοπόρα πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης να έχει και συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

Αγαπημένοι μας συνάδελφοι,
Τις δύσκολες ώρες που περνάμε, γενικότερα όλοι οι Έλληνες αλλά και ειδικότερα εμείς οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και προσαρμοστήκαμε στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, προσπαθώντας παράλληλα να επιτελέσουμε το λειτούργημά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έστω και εξ αποστάσεως, μέσω των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων. Γι’ αυτό πρέπει να αισθανόμαστε όλοι μας περήφανοι και να αισιοδοξούμε για το μέλλον. 

Σας στέλνουμε ολόψυχα τις ευχές μας για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, για υγεία «ψυχή τε και σώματι», με την ελπίδα να βρεθούμε σύντομα και πάλι μαζί, στον φυσικό μας χώρο, στις σχολικές αίθουσες, πλάι στα παιδιά.

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας Δρ Δέσποινα Παπαδοπούλου πραγματοποίησαν επιμορφωτική συνάντηση µε θέµα «Νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία της Έγκλισης και της Τροπικότητας» και εισηγήτρια την κ. Δήμητρα Μελισσαροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Η επιµορφωτική συνάντηση έγινε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, ώρες 12.30-2.00 µ.µ., στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα επιμόρφωση παρουσιάστηκαν ορισμένα βασικά στοιχεία για τη ρόλο των εγκλίσεων και της τροπικότητας στην ελληνική γραμματική, για τον υπάρχοντα τρόπο διδασκαλίας τους, ενώ προτάθηκαν ενδεικτικές κατευθύνσεις για την αξιοποίηση και διδασκαλία τους στην τάξη.

 

  

 

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 4ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας Π.Ε. Κοζάνης για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, τον οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, με την παρουσία δεκάδων μαθητών/-τριών, γονέων και καθηγητών/-τριών, μέσα σ’ ένα ευχάριστο κλίμα ευγενούς άμιλλας.

Συμμετείχαν μαθητές/-τριες από διάφορα Γυμνάσια όλης της Π.Ε. Κοζάνης (Σέρβια, Σιάτιστα, Πτολεμαΐδα, Εμπόριο, Καπνοχώρι, Τρανόβαλτο, Κοζάνη). Οι συμμετέχοντες προσήλθαν με συνέπεια και επέδειξαν υψηλό επίπεδο γνώσεων και ευγενή συναγωνισμό.

Από τη βαθμολογία όλων των επιπέδων προέκυψε η παρακάτω δεκάδα με σειρά κατάταξης:

  1. ΤΥΦΟΞΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ  (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας) – 1ο Βραβείο
  2. ΚΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ (8ο Γυμνάσιο Κοζάνης) – 2ο Βραβείο
  3. ΤΣΙΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (8ο Γυμνάσιο Κοζάνης) – 3ο Βραβείο (ισοψηφία)
  4. ΚΙΟΣΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (5ο Γυμνάσιο Πτολ/δας) – 3ο Βραβείο (ισοψηφία)
  5. ΠΑΣΠΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ (Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας)
  6. ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας)
  7. ΧΑΛAΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΝΙΑ (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας)
  8. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (Γυμνάσιο Σερβίων)
  9. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΔΑΝΑΗ (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας)
  10. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΣΗΣ (Γυμνάσιο Λευκοπηγής)

 

Οι δέκα πρώτοι μαθητές προκρίθηκαν αυτομάτως στον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Ορθογραφίας Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίο διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Φιλολόγων Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας και θα διεξαχθεί στις 22 Μαρτίου στη Φλώρινα. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ οι τέσσερις πρώτοι έλαβαν δωροεπιταγές για το 1ο, το 2ο και το 3ο βραβείο.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία τους, ενώ όλοι όσοι συμμετείχαν είναι αξιέπαινοι για την προσπάθειά τους. Η συμμετοχή όλων στον 4ο Διαγωνισμό Ορθογραφίας Π.Ε. Κοζάνης ήταν η ολοκλήρωση ενός ταξιδιού στην Ελληνική Γλώσσα, για το οποίο οι μαθητές/-τριες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και κόπο, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, γνώση και εμπειρία. Τους ευχαριστούμε, τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε να έχουν πάντα επιτυχίες.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες καθηγητές/-τριες στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού για την εθελοντική τους συμμετοχή, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για την άριστη φιλοξενία, τους χορηγούς του διαγωνισμού: το Βιβλιοπωλείο «Επί Χάρτου» στην Πτολεμαΐδα, το συνεργείο «Α. Δαβζάκης» στο 1ο χλμ Κοζάνης-Λάρισας και τα Catering «Νοστιμούλης» στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης.

Τέλος, συγχαίρουμε όλους τους φιλολόγους των Γυμνασίων της Π.Ε. Κοζάνης, οι οποίοι παρακίνησαν και προετοίμασαν τους μαθητές/-τριες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ας μη λησμονούμε ότι ο 4ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου της Π.Ε. Κοζάνης έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων για την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της Νέας Ελληνικής.

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης σε συνεργασία με την κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Αξιολόγηση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Γ΄ Τάξης Λυκείου» και εισηγητή τον κ. Ελευθέριο Βεκρή, Συντονιστή της Μονάδας Ανθρωπιστικών Επιστημών και Φιλολογίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Την ημερίδα παρακολούθησαν φιλόλογοι των ημερήσιων και εσπερινών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών, που ανήκουν στην επιστημονική ευθύνη της κ. Παπαδοπούλου. Το πρώτο μέρος της επιμόρφωσης, στο οποίο οι φιλόλογοι ενημερώθηκαν σχετικά με τα κριτήρια διαμόρφωσης των γραπτών διαγωνισμάτων, ακολούθησε το εργαστηριακό μέρος αξιολόγησης των γραπτών δοκιμίων (στο ερμηνευτικό σχόλιο, την παραγωγή λόγου και την περίληψη).

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μάχιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν τη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο καφέ Resto Bar στην Κοζάνη το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Στην εκδήλωση έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των δράσεων του Συνδέσμου κατά το 2019, αλλά και η ανακοίνωση των δράσεων που έπονται. Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί είναι ο συνάδελφος και διευθυντής του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, Γρηγόρης Κοντός.

Να έχουμε όλοι μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά!

 

 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης  διοργάνωσε, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου,  την παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας, μαθητών και μαθητριών της Π.Ε. Κοζάνης με τον τίτλο “ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΙΧΟΙ”. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

Οι νεαροί μας ποιητές και ποιήτριες παρουσίασαν στο κοινό της Κοζάνης τα ποιήματά τους, σε μια ιδιαιτέρως υποβλητική ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας ότι η Ποίηση αποτελεί ακόμη μια ζωντανή οδό έκφρασης για τη νέα γενιά. Ακούστηκαν ποιήματα για τα υπαρξιακά ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά, για τον έρωτα, τους μεγάλους, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μας ταλανίζουν, για την πατρίδα και φυσικά για τα όνειρά τους, που δε σταματούν ποτέ. Με αυτή την εκδήλωση οι νεαροί λογοτέχνες του τόπου μας απέδειξαν ότι υπάρχει μέλλον μέσα από την παιδεία και το ελληνικό δημόσιο σχολείο, που πάντα δίνει βήμα στην ελεύθερη έκφραση των παιδιών μας. Μπορείτε να διαβάσετε τα ποιήματα των παιδιών, κατεβάζοντας ελεύθερα την ανθολογία από το ιστολόγιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης.

Συγχαρητήρια κι ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες, στους καθηγητές και τους γονείς που τους ενέπνευσαν και τους παρακίνησαν, στον ζωγράφο Κώστα Ντιό που τα έργα του κοσμούν την ανθολογία, στην εικαστικό Γλύκα Διονυσοπούλου που ανέλαβε την επιμέλεια της ανθολογίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την οικονομική χορηγία της έκδοσης 150 αντιτύπων της ανθολογίας, στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας για τη μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης  και στους επιμελητές της ανθολογίας Γιώργο Δελιόπουλο, Ολυμπία Τσικαρδάνη και Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν είναι από ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου kozan.gr.