Γράφει η μαθήτρια Ισιδώρα Άγγλου

Την Δευτέρα 13/1 πήγαμε στο εργαστήριο φυσικής. Φτιάξαμε μία πειραματική διάταξη από σιδερένιους δοκούς και μια φωτοπύλη. Η φωτοπύλη ήταν τοποθετημένη έτσι ώστε να περνά ανάμεσα στους πόλους της μια σφαίρα κατά τη διάρκεια της πτώσης. Έτσι ξεκινήσαμε το πείραμα. Είχαμε γνωστή τη διάμετρο της σφαίρας, με τη βοήθεια της ζυγαριάς βρήκαμε τη μάζα του. Έπειτα μετρήσαμε την απόσταση μεταξύ της φωτοπύλης και του σημείου ρίψης της σφαίρας. Η φωτοπύλη μας έδινε το χρόνο που χρειάζεται για να περάσει η σφαίρα ανάμεσα από τους δέκτες της φωτοπύλης. Με αυτά τα δεδομένα μπορέσαμε και υπολογίσαμε τη μέση ταχύτητα της σφαίρας, την κινητική, την δυναμική της ενέργεια καθώς και τη μηχανική ενέργεια από το άθροισμα των παραπάνω και τέλος μπορέσαμε να υπολογίσουμε και την επιτάχυνση της βαρύτητας. Το πείραμα ήταν σχετικά εύκολο και αρκετά ευχάριστο, όλοι δούλεψαν με ζήλο και πολύ προσεκτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι ομάδες είχαν πολύ μικρό σφάλμα σε όλες τις μετρήσεις.

Ανακοίνωση 12ης συνάντησης

Εργαστηριακός Όμιλος Φυσικής και Χημείας-12η Συνάντηση 20.1.2014

Η νέα συνάντηση του ομίλου μας, θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Χημείας .Mετά από σύντομη παρουσίαση για τα λίπη ,τα λάδια και ερμηνεία της οξύτητας, θα προσδιορίσουμε με ογκομέτρηση τα ελεύθερα οξέα διαφόρων ποιοτήτων λαδιού καθώς και “ταγγισμένου”.
Τίτλος άσκησης: «Λάδι για καλή καρδιά : Η Χημεία των λιπαρών υλών Εργαστηριακός έλεγχος της οξύτητας λαδιού».
Οι υπεύθυνοι του ομίλου,
Αναστασία Μυλωνά,
Αλέξανδρος Κατέρης

Ανακοίνωση 11ης συνάντησης

Εργαστηριακός Όμιλος Φυσικής και Χημείας-11η Συνάντηση 13.1.2014
Αγαπητοί μαθητές χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και δύναμη σε εσάς και τις οικογένειες σας. Η ενδέκατη συνάντηση του ομίλου μας θα πραγματοποιηθεί τη στο Εργαστήριο Φυσικής, με θέμα «Ελεύθερη πτώση και πειραματικός έλεγχος της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας με χρήση φωτοπυλών».
Οι υπεύθυνοι του ομίλου,
Αναστασία Μυλωνά,
Αλέξανδρος Κατέρης

Γράφει η μαθήτρια του Α6, Αθηνά Χαραλαμποπούλου

Χρονικό Εργαστηριακής άσκησης με τίτλο: «Ποιότητα Γάλακτος»
Η συνάντηση του ομίλου στις 2 Δεκεμβρίου, είχε τίτλο «Ποιότητα γάλακτος». Με αφορμή την πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση σχετικώς με την προοπτική αύξησης των ημερών διατηρησιμότητας του γάλακτος που επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται «φρέσκο», αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια δραστηριότητα που θα μας έδειχνε όχι μόνο τι πάει να πει φρέσκο ή μη φρέσκο γάλα, αλλά και πώς μετράμε την ποιότητά του. Μάθαμε, λοιπόν, ότι την προσδιορίζουμε με βάση την κατά πόσο εκτεταμένη ανάπτυξη μικροοργανισμών συναντούμε μέσα σε αυτό, καθώς το γάλα έχει εκ φύσεως την τάση να αναπτύσσει μικροοργανισμούς. Έτσι, το πολύ φρέσκο γάλα έχει αναπτύξει πολύ μικρή ποσότητα μικροοργανισμών, το λιγότερο φρέσκο μεγαλύτερη κ.ο.κ. Με σκοπό να τα δούμε αυτά στην πράξη, προχωρήσαμε στο πείραμα.
Η κάθε ομάδα πήρε δύο δείγματα γάλακτος: ένα φρέσκου και ένα «μπαγιάτικου», διαφορετικής ποιότητας. Αφού προσθέσαμε στα δείγματα κυανό μεθυλένιο, μια φωτοευαίσθητη χρωστική, λόγω της οποίας το γάλα πήρε ένα γαλάζιο χρώμα. Η χρωστική αυτή, όμως, όταν έρχεται σε επαφή με μικροοργανισμούς αποχρωματίζεται σε χρόνο ανάλογο της περιεκτικότητας του δείγματος σε αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μέχρι το τέλος της συνάντησης κάποια από τα δείγματα να αποκτούν και πάλι το χρώμα του γάλακτος, αποκαλύπτοντας την ταυτότητα τους, ότι , δηλαδή, περιείχαν εξαιρετικά «μπαγιάτικο» γάλα. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, ας σημειωθεί ότι το ιδανικό γάλα σε ποιότητα αποχρωματίζεται μετά από πάνω από έξι ώρες.
Καθώς περιμέναμε τα αποτελέσματα του παραπάνω πειράματος, προχωρήσαμε σε μια άλλη δραστηριότητα, στόχος της οποίας ήταν η απομόνωση της πρωτεΐνης καζεΐνης σε δείγματα γάλακτος καθώς και η μέτρηση της περιεκτικότητάς της στο γάλα. Η πρωτεΐνη αυτή έχει την ιδιότητα να καταβυθίζεται σε διαλύματα με pH 4,8. Για αυτόν τον λόγο, βάσει του γεγονότος ότι το γάλα, εξαιτίας του γαλακτικού οξέος, είναι όξινο διάλυμα, αρχίσαμε να προσθέτουμε στα δείγματά μας νερό και ύστερα HCl μέχρι να ρυθμίσουμε το pH του γάλακτος σε 4,8. Στο τέλος, είδαμε την καζεΐνη να καταβυθίζεται, ένα θέαμα πραγματικά εντυπωσιακό. Μετά, διηθίσαμε το γάλα και έμεινε στο διηθητικό χαρτί η πρωτεΐνη. Με κατάλληλους υπολογισμούς, βρήκαμε την περιεκτικότητα του δείγματος σε καζεΐνη.
Στις 9 Δεκεμβρίου, συνεχίσαμε τη δραστηριότητα «Ποιότητα γάλακτος». Στόχος της 9ης συνάντησής μας ήταν ο ογκομετρικός προσδιορισμός της οξύτητας του γάλακτος. Όπως μάθαμε, η οξύτητα του γάλακτος εξαρτάται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε γαλακτικό οξύ. Σ’ αυτό το πείραμα χρησιμοποιήσαμε τις γνώσεις μας πάνω στην εξουδετέρωση. Έτσι, αφού προσθέσαμε σε δείγματα γάλακτος συγκεκριμένου όγκου λίγες σταγόνες φαινολοφθαλεΐνης, ενός δείκτη που έχει την ιδιότητα να είναι άχρωμος σε όξινο περιβάλλον, αλλά ροζ-μωβ σε βασικό, με τη βοήθεια της προχοΐδας προσθέσαμε επίσης πρότυπο διάλυμα βάσης ΝαΟΗ μέχρι το χρώμα του γάλακτος να γίνει και να παραμείνει ροζ-μωβ. Τότε, παίρνοντας ως δεδομένο ότι για κάθε 90 g γαλακτικού οξέος χρειάζονται 40 g NaOH για να αντιδράσουν, υπολογίσαμε το γαλακτικό οξύ που περιεχόταν στα δείγματά μας με βάση την ποσότητα NaOH που χρειάστηκε να τους «δώσουμε». Ύστερα, ήταν εύκολο πλέον να υπολογίσουμε και την περιεκτικότητα % w/v του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ. Η κάθε ομάδα την βρήκε αναμενόμενα λίγο διαφορετική. Οι περισσότερες, όμως, από τις τιμές προσέγγιζαν αρκετά την πραγματική περιεκτικότητα.
Αυτές οι δραστηριότητες ήταν ενδιαφέρουσες, καθώς χάρις σ’ αυτές είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε κάποια πράγματα μόνοι μας σε σχέση με το γάλα, κάτι που δηλαδή πίνουμε κάθε μέρα, μέσα από τη διαδικασία του πειράματος. Ειδικά, αφού ο κόσμος εκείνες τις μέρες συζητούσε έντονα για το «φρέσκο» γάλα, ήταν σημαντικό που ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα για να καταλάβουμε περί τίνος επρόκειτο. Ακόμα, ενώ εγώ προσωπικά είχα ακούσει για την πρωτεΐνη καζεΐνη, χωρίς, όμως να ξέρω τι ακριβώς είναι, όχι μόνο έμαθα κάτι παραπάνω, αλλά επιπλέον την είδα, έστω και σ’ αυτή τη μορφή.
Αθηνά Χαραλαμποπούλου Α’6

Εργαστηριακός Όμιλος Φυσικής και Χημείας-10η Συνάντηση 16.12.2013

…Γιορτινή συνάντηση στο Εργαστήριο Φυσικής τη Δευτέρα 16-12 !! Θα γιορτάσουμε στην τελευταία συνάντηση μας για το 2013 με εδέσματα που θα «παρασκευάσουν εργαστηριακά» οι υπεύθυνοι του ομίλου οι μαθητές που συμμετέχουν και οι γονείς τους. Μόνο για αυτή τη συνάντηση θα δεχθούμε καταχρηστικά και μη μέλη για να ανταλλάξουμε ευχές!
Με τις θερμότερες ευχές μας για υγεία και προκοπή,
Οι υπεύθυνοι του ομίλου,
Αναστασία Μυλωνά,
Αλέξανδρος Κατέρης

Συνάντηση 9-12-2013 9η Συνάντηση

Στην προσεχή μας συνάντηση θα ολοκληρώσουμε την εργαστηριακή άσκηση με τίτλο : “Ποιότητα Γάλακτος” προχωρώντας στον ογκομετρικό προσδιορισμό της οξύτητας του. Δείτε αναλυτικά το φύλλο εργασία στο οποίο θα δουλέψουν οι μαθητές παρακάτω..

ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ της ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Η οξύτητα του γάλακτος εκφράζεται με την περιεκτικότητα του γάλακτος σε οξέα και συγκεκριμένα γαλακτικό οξύ μιας και υτό είναι το κύριο οξύ του γάλακτος.
Με την ογκομετρική μέθοδο θα συνπροσδιορίσουμε όλα τα οξέα του γάλακτος αλλά θα κάνουμε την παραδοχή ότι το γάλα περιέχει μόνο γαλακτικό οξύ και θα εκφράσουμε την οξύτητα σε περιεκτικότητα % w/v του γαλακτικού οξέος στο γάλα.
Ογκομέτρηση διαλύματος που περιέχει οξύ (γάλα) με πρότυπο διάλυμα βάσης (ΝαΟΗ 0,4% w/v) με δείκτη φαινολοφθαλεϊνη .

H χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα κατά την προσθήκη του προτύπου διαλύματος ΝαΟΗ (0,4% w/v) στο γάλα που περιέχει γαλκτικό οξύ είναι… η γνωστή εξουδετέρωση!
οξυ + βάση αλάς + νερό
CH3CH(OH)COOH + NaOH CH3CH(OH)COONa + H2O
Προσθέτοντας τη βάση σταγόνα- σταγόνα από την προχοϊδα στο γάλα που έχετε προσθέσει δείκτη φαινολοφθαλεϊνη, (άχρωμη σε όξινο περιβάλλον και ροζ-φούξια σε βασικό περιβάλλον), το διάλυμα γάλακτος θα χρωματισθεί ρόζ με την πρώτη σταγόνα που δεν θα αντιδράσει – μιας και θα έχει καταναλωθεί όλη η ποσότητα του οξέος). Αυτό μας υποδεικνύει το τέλος της αντίδρασης ή αλλιώς ότι αντέδρασε όλη η ποσότητα του γαλακτικού με όση ποσότητα ΝαΟΗ έχω προσθέσει από την προχοϊδα.

Βλέπε Πειραματική διαδικασία
Υπολογισμοί
Το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στα 25 mL γάλακτος που έχω στην κωνική φιάλη αντέδρασε με τον όγκο διαλύματος που καταναλώθηκε από την προχοϊδα μας
Oγκος διαλύματος ΝaOH 0,4% w/v που καταναλώθηκε ……………………………….. mL
Μάζα ΝαΟΗ που περιέχεται στον παραπάνω όγκο ……………………………………g
H συνταγή (στοιχειομετρία) της χημικής αντίδρασης λέει:
Για κάθε 90 g γαλακτικού οξέος χρειάζονται 40 g NaOH για να αντιδράσουν
Υπολόγισε τη μάζα του γαλακτικού οξέος που αντέδρασε με το διάλυμα ΝαΟΗ που πρόσθεσες απο την προχοϊδα σου.
………………………………………………………………………………………………………………………..
Αρα
Σε 25 mL γάλακτος υπάρχουν ……………………………….. g οξέων (γαλακτικού οξέος)
Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του γάλακτος;…………………………………………..

Πειραματική διαδικασία
1. Μεταφέρεις 25 mL γάλακτος σε κωνική φιάλη των 250 mL.
2. Προσθέτεις 2-3 σταγόνες δείκτη φαινολοφθαλεϊνης
3. Προσθέτεις σταγόνα σταγόνα από το πρότυπο (γνωστης συγκέντρωσης) διάλυμα ΝαΟΗ από την προχοϊδα μέχρι η μια σταγόνα να αλλάξει το χρώμα σε ροζ. (Αν το χρώμα εξαφανιστεί πρόσθεσε άλλη μια – δυο σταγόνες μεχρι το χρώμα να διατηρείται για τουλάχιστον 1 min)
4. Υπολόγισε την κατανάλωση ΝαΟΗ (Vτελικό- Vαρχικό)
5. Επανάλαβε την ογκομέτρηση 2 φορές και κατασκεύασε στο τετράδιο ένα πίνακα για τα αποτελέσματα των 3 πειραμάτων
6. Στους υπολογισμούς σου (όγκος διαλύματος που καταναλώθηκε) να χρησιμοποιήσεις τη μέση τιμή των μετρήσεων που απέχουν < 0,5 mL.

Χρονικό 2-12-2013

Γράφει ο μαθητής του Β1 Ανδρόνικος Λυκούδης,
Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο μας στις 2/9 ήταν ουσιαστικά μια πειραματική μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας (g) . Για εμένα ήταν το καλύτερο πείραμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα, γιατί όχι μόνο καταφέραμε και μετρήσαμε πειραματικά το περιβόητο (g), αλλά με τη βοήθεια μικρής καθοδήγησης από τους καθηγητές μας στήσαμε το πείραμα μόνοι μας.
Το ωραίο κομμάτι ήταν ότι ο καθένας μας μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δικές του
ιδέες-πατέντες ώστε να ελαχιστοποιήσει την απόκλιση και τη γωνία που σχημάτιζει το νήμα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι πως εξοικειωθήκαμε με τα εκκρεμή και με τις φωτοπύλες που διαθέτει το εργαστήριο μας. Είδαμε την απίστευτη ακρίβεια τετάρτου δεκαδικού των φωτοπυλών και μάθαμε διάφορες χρήσιμες λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για την πειραματική διαδικασία. Τελικά , τα αποτελέσματα στα οποία καταλήξαμε ήταν αρκετά καλά με σχετικά μικρές αποκλίσεις από τη θεωρητική τιμή 9,81m/ s².
Έτσι απο εδώ και πέρα, κάθε φoρά που θα συναντάμε την γνωστή σε όλους μας φράση : «δίνεται το (g)=10m/s²» , όλοι θα ξέρουμε τι πραγματικά ειναι αυτό και πως το υπολογίζουμε (επίσης θα ξέρουμε το 10m/s² αποτελεί απλούστευση για τις πράξεις).

Φύλλο εργασίας-Ποιότητα γάλακτος

Δραστηριότητα 1η
Πόσο φρέσκο γάλα πίνουμε;;
Το γάλα αποτελεί από την φύση του κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Μια εργαστηριακή μέθοδος για το έλεγχο του μικροβιακού φορτίου είναι η μέτρηση του χρόνου διάσπασης από τους μικροοργανισμούς μιας φωτοευαίσθητης χρωστικής το κυανό του μεθυλενίου. Είναι προφανές ότι ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικροοργανισμών έχει σαν αποτέλεσμα την γρήγορη διάσπαση της χρωστικής και το αποχρωματισμό του διαλύματος σε μικρά χρονικά διαστήματα μικρότερα των 30 min.
Ο βαθμός ποιότητας του γάλακτος για την μέθοδο που αναφέρουμε προσδιορίζεται από τον παρακάτω πίνακα.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΧΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
6 h Εξαιρετική (Α)
Είναι ένα πείραμα με μεγάλο χρόνο αναμονής. Οσες ομάδες έχουν δείγμα Α και Β δεν θα προλάβουν να παρατηρήσουν σε ποιά κατηγορία είναι το δείγμα τους και θα δώσουν ως αποτέλεσμα Ποιότητα Β ή Α.
Πειραματική διαδικασία
Σε αποστειρωμένο δ.σ βάζουμε 10 σταγόνες κυανού του μεθυλενίου και προσθέτουμε 5 mL δείγματος γάλακτος. Ανακινούμε τον σωλήνα και τον τοποθετούμε στο υδατόλουτρο 40 οC. Kάθε 10 min το επιθεωρούμε για τυχόν αποχρωματισμό. (Εχω βάλει ετικέτα στο δείγμα ώστε να το διακρίνω από τα πόλοιπα στο υδατόλουτρο)
Αποστείρωση υαλίνων σκευών: Με την ξύλινη λαβίδα φέρουμε στο λύχνο τα σκεύη για ~ 30 s

Δραστηριότητα 2η
Απόμόνωση πρωτεϊνης καζεϊνης γάλακτος
Η καζεΐνη είναι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος. Θεωρείται η δεύτερη σε βιολογική αξία μετά την πρωτεΐνη του αυγού. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποταμιεύσεων φωσφορικών και ασβεστίου.
Η καζεΐνη βρίσκεται στο γάλα με τη μορφή του καζεϊνικού ασβεστίου και καταβυθίζεται εύκολα στο ισοηλεκτρικό της σημείο (pH=4,8). Τέλος πήζει με τη προσθήκη ενζύμου (πρωτεάσης). .

Πειραματική διαδικασία
Αντιδραστήρια – σκεύη

50 ml γάλα
2% κ.ο. HCl
95% αιθανόλη
Διηθητικό χαρτί

 Αναμιγνύονται 25ml γάλακτος με 70 ml νερού βρύσης.
 Προσθέτουμε σιγά- σιγά 2% κ.ο. HCl, μέχρι να ρυθμίσουμε το pH σε 4,8 με 4,6 οπότε αρχίζει η καζείνη να καταβυθίζεται. (Δεν είναι απαραίτητο να ελέγχεις το ΡΗ μιας και είναι σίγουρο ότι η πρωτεϊνη θα κταβυθιστεί σε αυτήν την περιοχή)
 Συνεχίζουμε την ανάδευση για 10min.
 Διηθούμε την καζείνη σε χωνί μέσα από προζυγισμένο διηθητικό χαρτί.
 Ξεπλένουμε καλά το ίζημα με αποσταγμένο νερό (με τον υδροβολέα) μέχρις ότου το διήθημα να είναι ουδέτερο (έλεγχος με ΡΗ χαρτί)
 Ξεπλένουμε το ίζημα με 8ml αιθανόλη 95%.
 Αφήνουμε το ίζημα να στεγνώσει και ζυγίζουμε.

Το δείγμα γάλακτος περιέχει

…………………. g καζεϊνης σε 25 mL γάλακτος

Δραστηριότητα 3η

ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ της ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Η οξύτητα του γάλακτος εκφράζεται με την περιεκτικότητα του γάλακτος σε οξέα και συγκεκριμένα γαλακτικό οξύ μιας και υτό είναι το κύριο οξύ του γάλακτος.
Με την ογκομετρική μέθοδο θα συνπροσδιορίσουμε όλα τα οξέα του γάλακτος αλλά θα κάνουμε την παραδοχή ότι το γάλα περιέχει μόνο γαλακτικό οξύ και θα εκφράσουμε την οξύτητα σε περιεκτικότητα % w/v του γαλακτικού οξέος στο γάλα.
Ογκομέτρηση διαλύματος που περιέχει οξύ (γάλα) με πρότυπο διάλυμα βάσης (ΝαΟΗ 0,4% w/v) με δείκτη φαινολοφθαλεϊνη .

H χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα κατά την προσθήκη του προτύπου διαλύματος ΝαΟΗ (0,4% w/v) στο γάλα που περιέχει γαλκτικό οξύ είναι… η γνωστή εξουδετέρωση!
οξυ + βάση αλάς + νερό
CH3CH(OH)COOH + NaOH CH3CH(OH)COONa + H2O
Προσθέτοντας τη βάση σταγόνα- σταγόνα από την προχοϊδα στο γάλα που έχετε προσθέσει δείκτη φαινολοφθαλεϊνη, (άχρωμη σε όξινο περιβάλλον και ροζ-φούξια σε βασικό περιβάλλον), το διάλυμα γάλακτος θα χρωματισθεί ρόζ με την πρώτη σταγόνα που δεν θα αντιδράσει – μιας και θα έχει καταναλωθεί όλη η ποσότητα του οξέος). Αυτό μας υποδεικνύει το τέλος της αντίδρασης ή αλλιώς ότι αντέδρασε όλη η ποσότητα του γαλακτικού με όση ποσότητα ΝαΟΗ έχω προσθέσει από την προχοϊδα.
Βλέπε Πειραματική διαδικασία
Υπολογισμοί
Το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στα 25 mL γάλακτος που έχω στην κωνική φιάλη αντέδρασε με τον όγκο διαλύματος που καταναλώθηκε από την προχοϊδα μας
Oγκος διαλύματος ΝaOH 0,4% w/v που καταναλώθηκε ……………………………….. mL
Μάζα ΝαΟΗ που περιέχεται στον παραπάνω όγκο ……………………………………g
H συνταγή (στοιχειομετρία) της χημικής αντίδρασης λέει:
Για κάθε 90 g γαλακτικού οξέος χρειάζονται 40 g NaOH για να αντιδράσουν
Υπολόγισε τη μάζα του γαλακτικού οξέος που αντέδρασε με το διάλυμα ΝαΟΗ που πρόσθεσες απο την προχοϊδα σου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αρα
Σε 25 mL γάλακτος υπάρχουν ……………………………….. g οξέων (γαλακτικού οξέος)
Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του γάλακτος;…………………………………………..

Πειραματική διαδικασία
1. Μεταφέρεις 25 mL γάλακτος σε κωνική φιάλη των 250 mL.
2. Προσθέτεις 2-3 σταγόνες δείκτη φαινολοφθαλεϊνης
3. Προσθέτεις σταγόνα σταγόνα από το πρότυπο (γνωστης συγκέντρωσης) διάλυμα ΝαΟΗ από την προχοϊδα μέχρι η μια σταγόνα να αλλάξει το χρώμα σε ροζ. (Αν το χρώμα εξαφανιστεί πρόσθεσε άλλη μια – δυο σταγόνες μεχρι το χρώμα να διατηρείται για τουλάχιστον 1 min)
4. Υπολόγισε την κατανάλωση ΝαΟΗ (Vτελικό- Vαρχικό)
5. Επανάλαβε την ογκομέτρηση αφού πλύνεις καλά τη φιάλη
6. Στους υπολογισμούς σου να χρησιμοποιήσεις τη μέση τιμή των δυό μετρήσεων.

Εργαστηριακός Όμιλος Φυσικής και Χημείας-8η Συνάντηση 2.12.2013

 

Η νέα συνάντηση του ομίλου μας, θα πραγματοποιηθεί  στο Εργαστήριο Χημείας  τη Δευτέρα 2.12 στις 14.15,   με τίτλο  “Ποιότητα γάλακτος”. Η άσκηση που αν μη τι άλλο είναι επίκαιρο  περιλαμβάνει  τρείς δραστηριότητες α. ποιότητα φρέσκου γάλακτος  β. Προσδιορισμός καζεϊνης  γ. Ογκομετρικός προσδιορισμός οξέων – γαλακτικού οξέος.

Οι υπεύθυνοι του ομίλου,

Αναστασία Μυλωνά,

Αλέξανδρος Κατέρης

Εργαστηριακός Όμιλος Φυσικής και Χημείας-7η Συνάντηση 25.11.2013

Η  συνάντηση του ομίλου μας θα πραγματοποιηθεί τη  στο Εργαστήριο Φυσικής τη Δευτέρα στις 14.15, με θέμα «Εξοικείωση με τις φωτοπύλες, Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη χρήση απλού εκκρεμούς.. »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση