Ημερίδα, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Μαίου 2025, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, σχετικά με την ενημέρωση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων Ρόδου, για θέματα τόσο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού για τους υποψήφιους σπουδαστές των Παραγωγικών Σχολών (ΣΣΕ – ΣΜΥ), που διοργανώνει η 95 ΑΔΤΕ, όσο και σχολικού εκφοβισμού αλλά και τρόπων αποτελεσματικότητας στη διαδικασία της μάθησης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης για το έτος 2025, που έχει ανακηρυχθεί από το ΓΕΣ ως έτος αφιερωμένο στην προσφορά των οικογενειών του στρατιωτικού προσωπικού.
Μήνας: Απρίλιος 2025 Σελίδα 1 από 3
Σας υπενθυμίζουμε ότι εφόσον επιθυμείτε να γίνει ενημέρωση των μαθητών του σχολείου σας σχετικά με τη φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές και τις προοπτικές σταδιοδρομίας των αποφοίτων τους, θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την οποία επισυνάπτουμε, και να την αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση grkd@mod.mil.gr .
Η ενημέρωση θα γίνει από κλιμάκιο της 95 ΑΔΤΕ στη σχολική σας μονάδα και αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου,.
(Σας επισημαίνουμε ότι στα πεδία 6-17 της αίτησης πρέπει να τσεκάρετε το ΟΧΙ).
Οι ενημερώσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά τις διακοπές του Πάσχα και έως την λήξη του διδακτικού έτους, σύμφωνα με την Υ.Α. Αριθμ. 32443/ΓΔ4 – Τεύχος B’ 1527/31.03.2025.
Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας παρουσία μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ Λυκείου ομιλία με θέμα «Η διαχείριση της απώλειας/πένθους και ο μετασχηματισμός της σε δύναμη», όπως διαφαίνεται μέσα από ένα παιδικό βιβλίο. Η δράση έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με εισηγήτριες τις κυρίες Βασιλική Πίτση – Συγγραφέα και Δέσποινα Παρασκευά – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια. Στόχος της δράσης η ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών/ τριών, η καλλιέργεια ενσυναίσθησης και η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας τους. Υπεύθυνες καθηγήτριες Ελευθερία Κοκοτσάκη και Σοφία Ζαχαρία.
Πέμπτη, Απρίλιος 2025 – Τέταρτη ημέρα κινητικότητας Erasmus στο πλαίσιο του προγράμματος “Βιώσιμη Επαγγελματική Ανάπτυξη Ειδικοτήτων στα Σχολεία”
Την Πέμπτη, ο κ. Damiano Comelli, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Liceo Scientifico Statale N. Copernico, μας ξενάγησε στη μεσαιωνική και ιστορική πόλη της Βερόνας για να μας γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά της.
Ξεκινώντας από τον σιδηροδρομικό σταθμό, φτάσαμε στο κέντρο της πόλης, όπου ξεχωρίζει το Fondazione Arena di Verona – ένα “μίνι Κολοσσαίο”, το οποίο είναι η τρίτη μεγαλύτερη ρωμαϊκή αρένα στην Ιταλία, μετά από εκείνες της Κάπουα και της Ρώμης. Κτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. με χωρητικότητα έως και 25.000 θεατές. Σήμερα αξιοποιείται κυρίως για μουσικά δρώμενα, με αποκορύφωμα το διάσημο φεστιβάλ όπερας Festival Lirico all’Arena di Verona.
Έπειτα επισκεφθήκαμε την Piazza dei Signori, όπου δεσπόζει το Palazzo del Comune – ένα κτήριο με ιστορική σημασία, που σήμερα φιλοξενεί αγορές και εκδηλώσεις.
Γνωρίσαμε επίσης το σπίτι της Ιουλιέτας, ένα γοτθικό κτήριο του 13ου αιώνα που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στην ηρωίδα του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ.
Έπειτα μεταβήκαμε στην Piazza delle Erbe, την κύρια εμπορική πλατεία της Βερόνας, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο και περιβάλλεται από μεσαιωνικά κτίρια και πύργους. Εκεί, κάποτε βρισκόταν το ρωμαϊκό φόρουμ.
Συνεχίσαμε προς τη Βασιλική της Santa Anastasia, μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Βερόνας. Η αξιοθαύμαστη γοτθική πρόσοψή της και τα καλλιτεχνικά έργα στο εσωτερικό της, την κατατάσσουν στα αριστουργήματα της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής.
Ακολούθως επισκεφθήκαμε τους τάφους των Scaliger – εντυπωσιακά γοτθικά ταφικά μνημεία αναγεννησιακής γλυπτικής.
Κατόπιν φτάσαμε στο επιβλητικό Castelvecchio, ένα φρούριο του 14ου αιώνα που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
Περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού Adige και διασχίσαμε την Ponte Pietra, η οποία είναι μία από τις παλαιότερες και πιο γραφικές γέφυρες της πόλης, η οποία έχει ανακατασκευαστεί πολλές φορές μέσα στους αιώνες, χαρίζοντάς μας μια πανοραμική θέα του ποταμού και του ιστορικού κέντρου.
Στη συνέχεια, πήραμε το τρένο για την λίμνη Garda έκτασης 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η οποία εγκρίνεται μεταξύ Μπρέσια και Βερόνας. Η λίμνη υπάρχει από το τέλος της εποχής των παγετώνων και τα ανθισμένα λουλούδια του τοπίου έδιναν μια παραμυθένια διάσταση στον χώρο. Περπατήσαμε κατά μήκος της λίμνης και στα πλακόστρωτα σοκάκια της περιοχής.
Γευματίσαμε με την τουρκική ομάδα και τον εξαιρετικό μας ξεναγό, τον καθηγητή Damiano Comelli.
Έχοντας ζήσει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και αποκτώντας όμορφες εικόνες, πήραμε το τρένο για την επιστροφή στην πόλη της Μπρέσια.