Το eTwinning έργο μας “Literacy everywhere” ασχολείται με τον γραμματισμό και κυρίως στα μέσα (Media Literacy). Oι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με τους μαθητές μας έχουν σκοπό να καλλιεργήσουν τον γραμματισμό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποκωδικοποιώντας, αναλύοντας και αποδεικνύοντας κρυμμένα μηνύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα να κατανοήσουν και να αναλύσουν καλύτερα τα μηνύματα και το περιεχόμενο των μέσων επικοινωνίας που συναντούν.
Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις δραστηριότητες που έλαβαν μέρος τον Δεκέμβριο στην τάξη μας.
Αρχικά παρακολουθήσαμε διαφημίσεις σχετικές με τον καταναλωτισμό ενόψει των εορτών και του ερχομού του νέου έτους. Στη συνέχεια ένα διαδραστικό βίντεο (code:ehumolu) μας βοήθησε να βρούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε σχολιάζοντας τη μουσική, τα χρώματα, τα εφέ και πώς αυτά επηρεάζουν τους καταναλωτές. Στη συνέχεια συζητήσαμε εκτενέστερα για τον σκοπό των διαφημίσεων.
Έπειτα μέσω ενός κουίζ αξιολογήσαμε τις γνώσεις μας για τις διαφημίσεις.
Ποιο είναι όμως το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων;
Xρησιμοποιώντας την χρήση πληροφοριών που σχετίζονται με τις διαφημίσεις, οι μαθητές των συνεργαζομένων σχολείων σε ρόλο διαφημιστών, δημιουργούν “διαφημίσεις” όχι με σκοπό το “κέρδος” αλλά για να ενημερώσουν τον κόσμο τι σημαίνουν για αυτά τα Χριστούγεννα.
Παρακάτω οι διαφημίσεις των παιδιών.
Το βίντεο της τάξης μας είναι στο τέλος της παρουσίασης ωστόσο μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση πατώντας στην παρακάτω εικόνα:
Στο δεύτερο μέρος των δραστηριοτήτων μας και παραμένοντας στο πνεύμα των εορτών, συναντηθήκαμε διαδικτυακά με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων παίζοντας με τον τροχό και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς.
Ο τροχός αυτός ήταν ιδιαίτερος καθώς οι εικόνες είχαν μετατραπεί σε κωδικούς qr. Σκοπός μας ήταν αυτές οι εικόνες να μπερδέψουν τον δέκτη, ο οποίος για να βρει το κρυφό περιεχόμενο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή scanner και να μην κάνει άχρηστες υποθέσεις. Επομένως, για ένα ασφαλές αποτέλεσμα, πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα το σωστό κανάλι επικοινωνίας, που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο σαρωτής.
Παίζοντας λοιπόν με τους συμμαθητές μας σαρώσαμε τους κωδικούς και εμφανίστηκαν τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς.
Καθώς αποκωδικοποιήσαμε την εικόνα που μας έτυχε,η οποία ήταν το παραδοσιακό ρόδι της Πρωτοχρονιάς, ασχοληθήκαμε εκτενέστερα με αυτό και το παρουσιάσαμε στους φίλους μας ευχόμενοι καλή χρονιά!