Στο πρόγραμμα δεξιοτήτων “Ζω καλύτερα- Ευ ζην” φέτος αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη φροντίδα των δοντιών. Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία του να φροντίζουν σωστά και συστηματικά τα δόντια τους. Ο τίτλος που δώσαμε στο πρόγραμμα αυτό είναι: “-Τα δόντια σαν φροντίζω όμορφα χαμόγελα παντού σκορπίζω»
Αρχικά ενημερώθηκαν οι γονείς μέσα από μαμά – διατροφολόγο του σχολείου μας για τη σωστή διατροφή που πρέπει να έχουν τα παιδικής ηλικίας.
Αρχίσαμε να μιλάμε για τα πρωινά φαγητά τους και κατά πόσο θεωρούσαν ότι είναι υγιεινά. Αν έλεγαν ΟΧΙ, θα έπρεπε να δικαιολογήσουν την άποψή τους . Στη συνέχεια προσπαθούσαμε να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν τις τροφές αυτές.
Τι μας χρειάζονται τα δόντια;
Τι μπορεί να προκαλεί κακό στα δόντια μας;
Στη συνέχεια ζωγράφισαν το αγαπημένο τους φαγητό.
Σπάσαμε καρύδια και φάγαμε τους καρπούς τους. Άλλωστε ό,τι μας δίνει η φύση είναι υγιεινό.
Καταγραφή υγιεινών και μη τροφών.
Γιατί ένα δόντι θα ήταν στενοχωρημένο; Πότε θα ήταν ευτυχισμένο; Τι θα μπορούσε να του συμβεί;
Φωτογραφίσαμε τα δόντια των παιδιών και τους ζητήσαμε να συμπληρώσουν το πρόσωπό τους.
Είδαμε τις κινήσεις πλυσίματος των δοντιών στη μικρή και στη μεγάλη μασέλα της τάξης μας
Είδαμε σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο για το τι συμβαίνει στο στόμα και ιδιαίτερα στα δόντια μας.
Επίσκεψη οδοντίατρου στο σχολείου μας , από τον νοσοκομείο Κυπαρισσσίας. Μίλησε στα παιδιά για τα προβλήματα που δημιουργεί η χρήση πιπίλας και μπιμπερού και για τη σωστή υγιεινή που πρέπει να έχουμε στα δόντια μας. Επίσης μας έδειξε και το τρόπο καθαρισμού αυτών.
Το κάθε παιδί ζωγράφισε το παιδάκι που ήθελε, μετά το πλαστικοποιήσαμε και αφού λερώθηκαν τα δόντια του έπρεπε να τα πλύνουμε ….για να καθαρίσουν.
Έφτιαξαν τη δική τους μασέλα από πλαστελίνη και φασολάκια. Με προσοχή μη φύγει κανένα δοντάκι και πονέσει…
Σε ατομική εργασία αντέγραψαν τα μέρη του δοντιού
Τι χρειαζόμαστε για τον καθαρισμό των δοντιών μας;
Ατομική εργασία: Για να σκεφτούμε υγιεινές και μη υγιεινές τροφές. Για να σκεφτούμε ποιες μπορεί να ωφελήσουν και ποιες να βλάψουν τη υγεία των δοντιών μας… Ενώνουμε τις τροφές στον αντίστοιχο δοντάκι…
Διαδικτυακά παιχνίδια σχετικά με τα δόντια.
Ώρα για πείραμα. Πήραμε δύο αυγά και το ένα το βάλαμε σε νερό και το άλλο σε ξύδι. Για να δούμε… αν το τσόφλι του αβγού ήταν το δόντι μας και πίναμε συχνά αναψυκτικά όπως κόκα κόλα ή ανθρακούχο ποτά, τι θα μπορούσε να συμβεί
Πείραμα με χαρτί κουζίνας , μαρκαδόρους και νερό . Ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίζουν στο μισό από ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας να ζωγραφίζουν κάτι υγιεινό. Μετά να το διπλώσουν στη μέση έτσι ώστε να μη φαίνεται η ζωγραφιά. Στη συνέχεια , ένα ένα παιδί, τοποθετούσε το χαρτί του στο νερό.
Κάναμε διαφημίσεις υγιεινών τροφών.
Ευτυχισμένο και μη δόντια. Κάθε μέρα , κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά έλεγαν κάτι που έφαγαν , την προηγούμενη μέρα και αν ήταν υγιεινό ή όχι. Και ανάλογα γύριζαν και το δοντάκι τους προς τους άλλους.
Βρίσκουμε την κρυμμένη λέξη με βάση τον κώδικα: το αρχικό γράμμα κάθε εικόνας και μετά στην ατομική εργασία , θα πρέπει να οδηγήσουν στο μαξιλάρι με το σωστό χρώμα, κάνοντας βελάκια.
Αν, αν, η νεραϊδούλα ερχόταν στο σπίτι μας… πώς θα ήταν…
Και αν δεν μπορούμε να πλύνουμε τα δόντια μας …τότε μπορούμε να φάμε ένα μήλο. Ένα φρούτο που καθαρίζει από μόνο του τα δόντια μας.
Και μην ξεχνάμε : ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Το μήλο έγινε κώδικας και προσπάθησαν να αντιστοιχήσουν το κάθε αριθμό με το κατάλληλο χρώμα.
Στην αρχή του προγράμματος δώσαμε στους γονείς να βοηθήσουν στο πλύσιμο των δοντιών των παιδιών τους και τους δώσαμε ένα φύλλο εργασίας για να σημειώνουν πότε έπλυναν τα δόντια τους και πότε όχι.
Παίξαμε επιδαπέδιο παιχνίδι, που βρήκαμε στο διαδίκτυο. Το μεγαλώσαμε, το κολλήσαμε σε χαρτόνι και διαβάσαμε τους όρους του παιχνιδιού. Στη συνέχεια παίχτηκε σε ομάδες.