ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Το 3ο βιβλίο που θα ασχοληθούμε για το διαγωνισμό της φιλαναγνωσίας είναι η ” Οδύσσεια”

 

Αρχίσαμε λοιπόν με το καράβι του Οδυσσέα.  Το ζωγραφίσαμε , το κόψαμε σε κομμάτια, τα μετρήσαμε  και τέλος ανασυνθέσαμε την εικόνα, όπως κάνουμε με τα παζλ.

 

Φτιάξαμε το καράβι με τα κομμάτια του τάνγκραμ

 

Φτιάξαμε με χαρτοδιπλωτική, χάρτινο καραβάκι, και προσπαθήσαμε, αφού χωριστήκαμε σε 2 ομάδες να βγούμε τρόπο να τα μετακινήσουμε. Ο αέρας ήταν αυτός που επικράτησε.

Πειραματιστήκαμε να  δούμε τι υλικά επιπλέουν στο νερό….

Ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση από την περιπέτεια του Οδυσσέα στη χώρα του Κύκλωπα Πολύφημου

Με έμπνευση τη δοκιμασία των μνηστήρων και μετά του ίδιου του Οδυσσέα, φτιάξαμε το δικό μας παιχνίδι… Ποιος θα καταφέρει να περάσει μέσα από όλους του

                                        

Όταν ο Οδυσσέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο να συναντήσει τον Οδυσσέα , έβλεπε πολλές σκιές. Εμείς τις βρήκαμε με τη βοήθεια του ήλιου και τις αποτυπώσαμε στο χαρτί

Παίξαμε με τα γράμματα του ονόματος του Οδυσσέα. Στην αρχή αναγνώρισαν τα γράμματα και τα   “αντέγραψαν” φτιάχνοντας  τη  νέα λέξη με κινητά γράμματα

Στη συνέχεια  κρύβαψε γράμματα και έπρεπε να θυμηθούν ποιο έλειπε και τέλος να την ανασυνθέσουν χωρίς να τη βλέπουν.

 

Συνεχίσαμε να παίζουμε με το όνομα του Οδυσσέα. Αυτή τη φορά τα γράμματα τα κολλήσαμε στο χαρτί και τον ζωγραφίσαμε

 

Το κάθε παιδί ζωγράφισε όποια περιπέτεια του άρεσε πιο πολύ και την ¨ταξιδέψαμε ” με το ηλεκτρονικό μας ποντικάκι , προγραμματίζοντας τη διαδρομή που θέλουμε να κάνει:

      

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – πείραμα

Με ένα διαφορετικό πείραμα, που κάναμε , καταλάβαμε καλύτερα τον κύκλο του νερού. Σε ένα σακουλάκι ζιπ, γράψαμε απ έξω την πρόταση: “ο κύκλος του νερού”.

Μετά ζωγράφισαν ψαράκια στο κάτω μέρος.

Στο επάνω μέρος ζωγράφισαν έναν ήλιο και σύννεφα.

Ανακατέψαμε νερό με μπλε μπογιά και τη βάλαμε μέσα στη σακούλα.

Τέλος  την κολλήσαμε στο παράθυρο να τη βλέπει ο ήλιος. Έτσι από κάθε φορά που βγαίνει ο ήλιος βλέπουμε τους υδρατμούς που ανεβαίνουν

και όταν μαζευτούν πολλοί στο επάνω μέρος αρχίζουν να πέφτουν όπως η βροχούλα. Μπορείτε και εσείς να το δοκιμάσετε να το κάνετε στο σπίτι σας.

                                                       μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε και εσείς στο σπίτι σας.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ , Ταξίδι στην προϊστορία

Το 2ο βιβλίο του διαγωνισμού ήταν :”Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ , Ταξίδι στην προϊστορία”. Ένα βιβλίο που μας ταξίδεψε στο χρόνο. Μαζί με το μικρό δράκο Καρύδα είδαμε και μάθαμε για τους πρώτους ανθρώπους αλλά και το πώς ζούσαν.

 

Είδαμε και στον υπολογιστή , στο youtube , από τη σειρά “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος¨

 , πώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος , σε ποιες συνθήκες ζούσε και πώς κατάφερε, αν κατάφερε, να επιβιώσει.

Παίξαμε και εμείς μετά διάφορες σκηνές από την καθημερινότητα εκείνων των πρώτων ανθρώπων.

 Συγκρίναμε στοιχεία και από άλλα βιβλια που  σχετίζονταν με το θέμα μας

 

Με ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, έφτιαξα  ένα φύλλο και έπρεπε να ακολουθήσουν τους αριθμούς μέχρι όσο μπορούσαν , και μετά να φανταστούν τι μπορεί να εικονίζονταν και να συνέχιζαν ενώνοντας τους αριθμούς όπως νόμιζαν

                                                       . Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικό. Πολλά μικρά δρακάκια εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα στο χαρτί.

Σκεφτήκαμε να βρούμε ένα τρόπο να δούμε με τι ζωγράφιζαν οι πρώτοι εκείνοι άνθρωποι και πού: έτσι φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το κάρβουνο θα ήταν ένας τρόπος ζωγραφικής στους τοίχους της σπηλιάς που ζούσαν. Το δοκιμάσαμε λοιπόν και πέτυχε

                                                  

 

Ζωγραφίσαμε με χορτάρια

Ζωγραφίσαμε και γράψαμε με λάσπη. Αφού βέβαια τη φτιάξαμε…

      

  

 

Φτιάξαμε με λάσπη “πιάτο” για να δούμε αν τελικά θα τα καταφέρουμε όπως εκείνοι , οι προϊστορικοί άνθρωποι. Του δώσαμε το σχήμα του πιάτου και το βάλαμε στον ήλιο. Μας έσπασε λίγο αλλά θα το ξαναπροσπαθήσουμε με διαφορετικό χώμα.

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΟ ΞΩΤΙΚΟ

Σαν τμήμα γραφτήκαμε σε διαγωνισμό φιλαναγνωσίας. Το 1ο πρώτο βιβλίο που έπρεπε να ασχοληθούμε ήταν "Το ταξιδιάρικο ξωτικό".

Το διαβάσαμε , το παίξαμε, προσπαθήσαμε να “μπούμε” στη θέση του μικρού Χόμπο και να νιώσουμε τα συναισθήματά του αλλά και τις σκέψεις του.

Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε το δάσος μέσα από το οποίο πέρναγε το Χόμπο και να πάμε και εμείς μαζί του, να τον συντροφεύσουμε στις περιπέτειές του.

                    

Έτοιμο το αποτέλεσμα:

Σκεφτήκαμε και φτιάξαμε να σύμβολα που θα δηλώνουν τη νέα μας αλφάβητο

και στη συνέχεια τα αντιστοιχήσαμε με τα γράμματα της δική μας αλφαβήτου

και μετά προσπαθήσαμε να γράψουμε το όνομά μας με το μυστικό κώδικα που είχαμε φτιάξει, όπως είχε κάνει και ο μικρός Χόμπο

Ο Χόμπο ταξίδεψε στο σπίτι κάθε παιδιού του τμήματος, για να περάσει μαζί του ένα Σαββατοκύριακο.

Κάθε παιδί έφτιαξε μια δική του ιστορία με τις περιπέτειες που πέρασε με το μικρό Χόμπο:

    

 

 

 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Βγήκαμε μια μικρή βολτούλα , έξω από το σχολείο μας. Ήταν ευκαιρία μιας και ο καιρός μας το επέτρεψε. Ευκαιρία να παίξουμε με μια μικρή λακκούβα και να δούμε τους κύκλους που κάνει το νερό όταν ρίχνουμε πετρούλες μέσα, ευκαιρία να δούμε ζώα, ευκαιρία να θαυμάσουμε το δάσος, έστω και από μακριά, ευκαιρία να διαβάσουμε ένα όμορφο βιβλία, ευκαιρία να δούμε λουλούδια. Όλα αυτά με μία μόνο έξοδο.

 

        

                   

ΙΓΚΛΟΥ

Ο χειμώνας καλά κρατεί. Ευτυχώς για μας εδώ που ζούμε , είναι για λίγο. Στο βόρειο Πόλο όμως οι συνθήκες αυτές είναι για πολύ πολύ καιρό. Όμως τι γίνεται με τα ζώα που ζούνε εκεί και με τους ανθρώπους; Πώς είναι άραγε τα σπίτια τους. Πώς τα λένε; Ιγκλού. Και οι άνθρωποι που εμείς τους ξέρουμε σαν Εσκιμώους, που τους λένε όμως Ινουίτ, πώς είναι ζουν;

αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς ένα ιγκλού . Βρήκαμε τα κατάλληλα υλικά και ορίστε το αποτέλεσμα,

.      

ΒΥΘΟΣ

Το ψάρεμα στο βόρειο Πόλο μας έφερε στην απορία: “πώς είναι ο βυθός”, “πώς μπορούμε να τον δούμε” ,”μα από την επιφάνεια δε μπορούμε να δούμε στο βυθό”, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας βυθό.

Αρχικά τον ζωγραφίσαμε, μετά τον βάλαμε κάτω από ένα διαφανή ταψάκι, ανακατέψαμε νερό με μπλε μπογιά, τοποθετήσαμε ένα διαφανή ποτήρι ανάποδα μέσα στο ταψάκι και τέλος ρίξαμε το χρωματισμένο νερό. Σέρνοντας τώρα αργά το ποτήρι μας μπορούσαμε να δούμε το βυθό.