Μεγάλη γιορτή η σημερινή για τους Έλληνες και τη Χριστιανοσύνη. Εορτάζεται στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της χώρας με λαμπρότητα και κατάνυξη η Κοίμηση της Θεοτόκου.
Περισσότερα από 500 επίθετα (Θεοτοκωνύμια) αποδίδονται στη Μητέρα του Θεού, την Παναγία. Η ιστορία των ναών και των θαυματουργών εικόνων, οι τοπικές παραδόσεις, τα έθιμα έδωσαν αυτές τις δεκάδες ονόματα στις Παναγίες της χώρας μας.
Διαβάσετε τον πλήρη κατάλογο των επιθέτων εδώ
Σύμφωνα με τον κ. Καριώτογλου, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους εκφράζονται τα ονόματα της Παναγίας. Ανάλογα με τον τόπο, ανάλογα με τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση και ανάλογα με τη σχέση του Χριστού με την Παναγία. [Πηγή: ethnos.gr]
Οι υμνωδοί χρησιμοποιούν έναν ολόκληρο κατάλογο επιθέτων για την Παναγία.
Την προσφωνούν μεταξύ άλλων αειπάρθενον, άμωμον, άμεμπτον, σεμνήν, καλήν, τρυφεράν, δυνατήν, μεγάλην, σοφήν, θείαν, άχραντον, απειρόγαμον, ανύμφευτον, ανερμήνευτον, ασάλευτον, άφθορον, άσπιλον, αμόλυντον, υπέρλαμπρον, υπέρμαχον, καθαράν, ανήροτον χώραν, έμψυχον τράπεζαν, πηγήν ακένωτον, αγλάοκαρπον δένδρον, αμάραντον ρόδον, αχειρόπλοκον στέφανον, ιερόν καταφύγιον, φρικτόν λάλημα, πυρίμορφον όχημα και ευρύχωρον σκήνωμα του Λόγου, όρος αλατόμητον, βάθος αμέτρητον.