Διεξαγωγή εκπαιδευτικής έρευνας

Η κ. Αποστόλου Ζωή εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο:  “Σχέσεις φυσικού/πρώτου και συμβατικού/σχολικού γραμματισμού: αντιλήψεις και πρακτικές εκπαιδευτικών πρωτοσχολικής ηλικίας”  στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών. Αφορά στη συνέχεια μεταξύ των δύο προγραμμάτων (Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου).

Την Τριμελή Επιτροπή συγκροτούν η κ. Κονδύλη Μαριάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΤΕΕΑΠΗ του Παν. Πατρών – Επιβλέπουσα, ο κ. Στελλάκης Νεκτάριος, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΕΑΠΗ του Παν. Πατρών και η κ. Κατή Δήμητρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ.

Μια πρώτη βιβλιογραφική επισκόπηση έδειξε ότι ενώ υπάρχουν αρκετές έρευνες που αφορούν είτε το φυσικό είτε το σχολικό γραμματισμό ως μεμονωμένες περιοχές έρευνας, το θέμα της μεταξύ τους σχέσης δεν έχει απασχολήσει ερευνητικά την ελληνική επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ και σε διεθνές επίπεδο ελάχιστες ερευνητικές και βιβλιογραφικές αναφορές επισημάνθηκαν.

Οι αντιλήψεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών των 2 βαθμίδων αναφορικά με το γραμματισμό φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τις διδακτικές πρακτικές τους. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι το ζήτημα της σχέσης φυσικού και σχολικού γραμματισμού, όπως αποτυπώνεται στις πρακτικές των νηπιαγωγείων και των Α’ τάξεων του δημοτικού σχολείου, αποτελεί ένα επίκαιρο και σημαντικό θέμα.
Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία λοιπόν αποσκοπεί στον προσδιορισμό και στον εντοπισμό των αντιλήψεων αλλά και των πρακτικών που υιοθετούν στις τάξεις τους οι εκπαιδευτικοί της πρωτοσχολικής ηλικίας και επηρεάζουν τη συνέχεια της πορείας των παιδιών προς τον εγγραμματισμό. Οι απαντήσεις θα συμβάλλουν στη χαρτογράφηση των γνώσεων, αντιλήψεων και εκπαιδευτικών πρακτικών των νηπιαγωγών και δασκάλων Α’ δημοτικού για τη σχέση φυσικού και συμβατικού γραμματισμού ώστε να προκύψουν στο πλαίσιο μιας συζήτησης τρόποι που θα ενισχύσουν τους εκπαιδευτικούς να αντιληφθούν και να υιοθετήσουν πρακτικές που συνάδουν με το γραμματισμό ως κοινωνική πρακτική.

Τα εμπειρικά στοιχεία πάνω στα οποία θα στηριχτεί η παρούσα έρευνα θα προκύψουν από τις απαντήσεις των νηπιαγωγών και δασκάλων της Α’ τάξης των δημοσίων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων Αχαΐας και Ηλείας σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνοδευτική επιστολή.
Μπορείτε να απαντήσετε το ερωτηματολόγιο στη διεύθυνση:  https://www.surveymonkey.com/s/firstgradezoe




Για οποιεσδήποτε επισημάνσεις και πληροφορίες
Αποστόλου Ζωή, Νηπιαγωγός: 6976 142079, 2610 997715, apostolo@upatras.gr
Στελλάκης Νεκτάριος, Επίκουρος Καθηγητής: 6972 634854, 2610 969829, nekstel@upatras.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *