Ζώα σε χειμερία νάρκη
Μιλώντας αυτό το διάστημα για τον χειμώνα, αναφερθήκαμε και στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και σε χειμέριο ύπνο. Αναρωτηθήκαμε γιατί άραγε μερικά ζώα τον χειμώνα κοιμούνται και ξυπνάνε όταν έρχεται η Άνοιξη; Μέσα από τη συζήτηση μάθαμε ότι τα ζώα αυτά κοιμούνται τον χειμώνα για να ανταπεξέλθουν στο δυνατό κρύο αλλά και γιατί δυσκολεύονται να βρουν τροφή. Πώς προετοιμάζονται όμως γι’ αυτό; Πριν πέσουν για τον χειμερινό βαθύ τους ύπνο, βρίσκουν ή φτιάχνουν ασφαλείς φωλιές και τρώνε περισσότερο για να έχουν αποθέματα ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης η θερμοκρασία στο σώμα τους πέφτει και η καρδιά τους χτυπά πολύ αργά. Γνωρίσαμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα ζώα μέσα από πίνακες αναφοράς και πλούσιο εποπτικό υλικό. Συζητήσαμε για το που διαλέγουν τα ζωάκια αυτά να κοιμηθούν, που και πως φτιάχνουν τις φωλιές τους.
Στη συνέχεια, συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Άουτσ!”, το οποίο μιλάει για ένα σκαντζόχοιρο, ο οποίος ετοιμαζόταν να μπει στη φωλιά του για να πέσει σε χειμερία νάρκη. Δυστυχώς ένα ζουμερό κόκκινο μήλο έπεσε στη ράχη του και ήταν αδύνατο να χωρέσει στη φωλιά του. Κάθε φίλος του είχε και μια ιδέα για τον τρόπο που θα μπορούσε να απαλλαγεί από αυτό το μήλο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τελείως διαφορετικό… Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, το ζωγραφίσαμε.
Μάθαμε ότι η αρκούδα δεν πέφτει ακριβώς σε χειμερία νάρκη αλλά σε χειμέριο ύπνο, γιατί μπορεί εύκολα να ξυπνήσει από κάποιο θόρυβο και να βγει από τη φωλιά της. Έτσι, αποφασίσαμε να της φτιάξουμε μια ζεστή φωλιά. Κάθε παιδί έδωσε ένα όνομα στην αρκουδίτσα του και της έφτιαξε μια ζεστή φωλιά για το χειμώνα.
Τέλος, μετρήσαμε πόσες αρκουδίτσες έπεσαν σε χειμέριο ύπνο.