Χριστουγεννιάτικες αναγνώσεις
Χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη τάξαμε και τη φτιάξαμε!
Στα πλαίσια της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δημιουργήσαμε για όλους όσους επιθυμούν να κάνουν τα Χριστούγεννα πιο μαγικά για τα παιδιά τους μία βιβλιοθήκη με Χριστουγεννιάτικες προτάσεις.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η ανάγνωση ενός παραμυθιού θα πρέπει να πραγματοποιείται ολοκληρωμένα με ανάλυση των επιμέρους στοιχείων που απαντώνται στο εξώφυλλο κι όχι με σκοπό την βιαστική κατανάλωση αυτών. Το να διαβαστεί μια σειρά παραμυθιών δίχως ολοκληρωμένο πλαίσιο επεξεργασίας δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο. Ένα παραμύθι αποκαλύπτει τη μαγεία του όταν ο αναγνώστης είναι ξεκούραστος, ομοίως και ο διευκολυντής της ανάγνωσης και φυσικά όταν αντιμετωπίζεται από όλους ως απόλαυση και όχι ως αγγαρεία. Τα παιδιά, ερχόμενα σε επαφή με ένα παραμύθι θα πρέπει να παρατηρούν προσεχτικά πού αναγράφεται ο τίτλος, ο συγγραφέας και οι εκδόσεις, δηλαδή να αντλούν πληροφορίες από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο αντίστοιχα. Η ανάγνωση αυτών πραγματοποιείται με θεατρικό ύφος, χωρίς να υπάρχουν διασπαστικά στοιχεία στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, ο αναγνώστης διακόπτει τη ροή για να ενεργοποιήσει τη σκέψη των παιδιών με ανοιχτές ερωτήσεις του τύπου “Και τι έγινε μετά;”, “Πώς λες να τα κατάφερε;”, “Τι πιστεύεις ότι σκέφτηκε;”. Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης ακολουθεί σειρά ερωτήσεων που σκοπό έχουν να ενεργοποιήσουν την ανακλητική μνήμη των παιδιών και να τα βοηθήσει να κατανοήσουν τη διαδοχή των γεγονότων, δηλαδή τι έγινε στην αρχή και σταδιακά να φτάσουν στη μέση και το τέλος. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας απαντήσουν σε ανοιχτές ερωτήσεις όπως “Τι σου άρεσε από το παραμύθι,τι δε σου άρεσε, τι πιστεύεις ότι έκανε λάθος ο ήρωας και γιατί, αν ήσουν στη θέση του τι θα έκανες, τι θα άλλαζες, αν του έδινες ένα διαφορετικό τέλος ποιο θα ήταν και γιατί;” Όλες αυτές οι ερωτήσεις βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους, να παρατηρούν τις λεπτομέρειες, να περιγράφουν, να αναλύουν, να εξηγούν, να επιχειρηματολογούν και να κρίνουν.
Τηρήστε όσο μπορείτε τους παραπάνω κανόνες και τα παιδιά σας θα λατρέψουν τα παραμύθια. Ένα την ημέρα αρκεί….Μα φυσικά μην ξεχάσετε στο τέλος της διαδικασίας να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζωγραφίσει ό,τι του άρεσε από το παραμύθι, κάτι ίσως που δεν του άρεσε, κάτι που του έκανε εντύπωση, τους ήρωες των παραμυθιών, το διαφορετικό τέλος που θα έδιναν.
Και θυμηθείτε αυτό που πάντα με αγάπη σας συμβουλεύουμε… να τα στηρίξετε αφήνοντάς τα να ζωγραφίσουν όπως μπορούν μόνα τους. Αν θέλετε να τα βοηθήσετε, καθίστε δίπλα τους, ζωγραφίστε στο δικό σας χαρτί…τα παιδιά μιμούνται. Σε καμία περίπτωση όμως μη ζωγραφίζετε αντί αυτών…δεν τα βοηθάτε έτσι, αλλά τα αποδυναμώνετε και τους κόβετε τα φτερά. Και μην ξεχνάτε να πετάτε πίσω σας κάθε ανασφάλειά για το αν ζωγραφίζουν τα παιδιά σας όπως οι υπόλοιποι φίλοι τους. Τα παιδιά έχουν διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικό ρυθμό. Ενθαρρύνετέ τα να σχεδιάσουν όπως εκείνα μπορούν και να χρωματίζουν μόνα τους το περιεχόμενο του σχεδίου τους….
Στόχος να γυμναστεί ο νους και να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη…
Δώστε τους φτερά λοιπόν να πετάξουν….στην προσπάθεια αυτή εσείς έχετε το ρόλο να τα ωθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιμέλεια: Βασιλοπούλου Σπυριδούλα