Σχολικός Οδηγός για Γονείς Μαθητών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών των Δημόσιων
Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της
συνεργασίας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών για την επίτευξη των στόχων της
εκπαίδευσης, προχώρησε στην έκδοση Σχολικού Οδηγού που απευθύνεται στους γονείς και
κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών
Σχολείων.

https://blogs.sch.gr/nipsam/files/2019/02/25_02_19sch_odigos.pdf

https://blogs.sch.gr/nipsam/files/2019/02/Εγκύκλιος-ΥΠΠΕΘ-για-Σχολικό-Οδηγό.pdf

Κλειστά τα Σχολεία της Κεφαλονιάς 25-02-2019

Σας κάνουμε γνωστό ότι τη Δευτέρα τα Σχολεία του Δήμου Κεφαλονιάς θα παραμείνουν κλειστά λόγω καιρικών συνθηκών. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση…

Επείγον! Κλειστά αύριο τα σχολεία σε Κεφαλονιά

Παρακολούθηση Θεατρικής Παράστασης από 2/Θ Νηπιαγωγείο Σάμης Κεφαλληνίας.

Την Τετάρτη 20-2-2019 το μαθητικό δυναμικό του 2/Θ Νηπιαγωγείου Σάμης Κεφαλληνίας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Δημοτικό Σχολείο της Σάμης τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Πώς βγαίνουμε από το βυθό παρακαλώ;», βασισμένο στο γνωστό σε όλους μας παραμύθι του  Άντερσεν «Η μικρή γοργόνα»!

Πρωταγωνιστές δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας HIPPO, το Γιώργο Αλεβυζάκη και τη Νατάσα Καλογήρου που από την πρώτη κιόλας στιγμή καλωσόρισαν τους μικρούς μας φίλους κι είχαν διάθεση να τους προσεγγίσουν, να τους γνωρίσουν και να τους μιλήσουν!

Με τις ερμηνείες των ηθοποιών να καθηλώνουν τους μικρούς μας φίλους, τα μηνύματα της παράστασης ήταν σαφή και ξεκάθαρα. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η δύναμη της αγάπης, της προσφοράς, της καλοσύνης, η προσήλωση στο στόχο και η πραγμάτωση των ονείρων έγιναν αρωγοί για να βγει η γοργόνα από το βυθό!

Δράσεις πριν την παρακολούθηση της παράστασης…

Στην αρχή διαβάσαμε το παραμύθι της «Μικρής Γοργόνας», όχι  πώς δεν το θυμόμασταν βέβαια! Περισσότερο το κάναμε για να θυμηθούμε το περιεχόμενό του και φυσικά εστιάσαμε στα μηνύματα που περνάει, όπως όλα άλλωστε συμβαίνει με όλα τα κλασικά παραμύθια!

Στη συνέχεια επιδοθήκαμε στο να ζωγραφίσουμε όλα όσα υποθέταμε ότι θα δούμε στη θεατρική παράσταση!

Κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης…

Εκπλαγήκαμε ευχάριστα, γελάσαμε, διασκεδάσαμε, θαυμάσαμε τη δουλειά των ηθοποιών, συμμετείχαμε ενεργά στην παράσταση δίνοντας ώθηση για την εξέλιξη της ιστορίας και φυσικά συγκινηθήκαμε!

Μετά την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης…

Συζητήσαμε για όσα είδαμε, για όσα νιώσαμε, για όσα μας άρεσαν και όσα δε μας άρεσαν κι έπειτα αποφασίσαμε να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, στο Γιώργο, τη Νατάσα και την ομάδα HIPPO, για την όμορφη αυτή εμπειρία.

Γι’ αυτό και θελήσαμε να τους ετοιμάσουμε ζωγραφιές με τις εντυπώσεις μας…

Και στο τέλος με όλες αυτές να φτιάξουμε ένα e-book για να τους το στείλουμε και να τους ευχαριστήσουμε.

https://www.storyjumper.com/book/index/65122685/5c717634a6b1d

Από καρδιάς ευχόμαστε “Καλή και Δημιουργική συνέχεια” στο Γιώργο και τη Νατάσα!

Μακάρι να κάνετε όλα τα παιδιά του κόσμου να χαμογελάνε…

(Επιμέλεια: Βασιλοπούλου Σπυριδούλα –Λυμπεροπούλου Αιμιλία)

 

Έναρξη Λειτουργίας Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Ανακοίνωση

Σας  κάνουμε γνωστό ότι από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης. Κάθε  Παρασκευή το παιδί σας θα επιστρέφει στο σπίτι με μία μπλε σακούλα που θα περιέχει ένα παραμύθι της επιλογής του. Μέσα στη σακούλα θα υπάρχει και μία διαφάνεια που θα περιέχει  έγγραφα με διευκρινίσεις  αναφορικά με τη λειτουργία της δανειστικής, καθώς και μια εργασία που θα πρέπει να κάνει το παιδί .

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραγόμενο έργο να είναι αποκλειστικά και μόνο του παιδιού.

Κάθε Δευτέρα το παραμύθι επιστρέφεται στο Νηπιαγωγείο στην ίδια ακριβώς σακούλα που είναι ατομική για κάθε παιδί.

Μόνο για αυτή την εβδομάδα και για λόγους προσαρμογής,  το παραμύθι θα σας δοθεί από σήμερα Τετάρτη 13/2/2019 και θα επιστραφεί τη Δευτέρα  18/2/2019. Από την  επόμενη εβδομάδα τα παραμύθια θα δίνονται κάθε Παρασκευή και θα επιστρέφονται  κάθε Δευτέρα.

Παρακαλούμε θερμά να αγκαλιάσετε και να στηρίξετε το θεσμό της δανειστικής  βιβλιοθήκης  με αγάπη, προκειμένου να αγαπήσουν τα παιδιά σας  το θεσμό και τα βιβλία.

 

Εποχική Γρίπη: Εγκύκλιος με οδηγίες από το Υπ. Παιδείας.

Αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζετε – Κάντε κλικ στον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου

Εγκύκλιο προς τα σχολεία για την εποχική γρίπη εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται:

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τουςοι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων παρακαλούνται να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων), σημειώνεται στην εγκύκλιο.

https://blogs.sch.gr/nipsam/files/2019/02/ΕΞΕ_-_18448_-_2019_-_Ενημέρωση_σχετικά_με_την_εποχική_γρίπη.pdf

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/ypoyrgeio-paideias/280453_epohiki-gripi-egkyklios-me-odigies-apo-yp-paideias

 

Επιμορφωτική Επιστημονική Ημερίδα 12/2/2019

Σας κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 41/06-02-2019 έγγραφο του 2ου  ΠΕ.Κ.Ε.Σ Ιονίων Νήσων την Τρίτη 12/2/2019 όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Κεφαλληνίας θα παραστούν σε Επιστημονική Επιμορφωτική Ημερίδα. Το Νηπιαγωγείο Σάμης θα παραμείνει κλειστό.

https://blogs.sch.gr/nipsam/files/2019/02/Πραγματοποίηση-Ημερίδας-12-2-2019.-Νηπιαγωγεία.-1.pdf

https://blogs.sch.gr/nipsam/files/2019/02/Πρόγραμμα-Ημερίδας-12-2-2019.-2ο-ΠΕΚΕΣ-Ιονίων-Νήσων-1.pdf

Η σημασία των ορίων στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, της Ελπίδας Μαρκοπούλου, Κλινικής Ψυχολόγου D.E.A.

Πολλοί γονείς κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας εκφράζουν τη δυσκολία τους να πουν «όχι», να θέσουν κανόνες, να επιβάλλουν απαγορεύσεις.

Άλλοι εξομολογούνται ότι θέτουν κανόνες που ποτέ δεν τηρούνται.

Γιατί είναι τόσο επώδυνο για πολλούς να πουν «όχι» στα παιδιά τους και να τα οριοθετήσουν;
Κάποιοι πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι:

– Ο ίδιος ο γονιός έχει βιώσει σαν παιδί την επιβολή κανόνων ως κάτι «κακό», ως έλλειψη αγάπης. Έτσι, είναι πιθανό να νιώθει ενοχές και να σκέφτεται ότι αν πει «όχι» το παιδί θα νιώθει ότι δεν το αγαπά.

– Ο γονιός θεωρεί ότι η επιβολή κανόνων είναι ταυτόσημη με την καταπιεστική, αυταρχική διαπαιδαγώγηση.

– Συχνά λόγω της έλλειψης χρόνου που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, οι γονείς θεωρούν ότι κάνοντας όλα τα χατίρια στα παιδιά τους αναπληρώνουν τις ώρες που δεν είναι κοντά τους.

– Οι γονείς νιώθουν ανεπαρκείς, πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν, επομένως, δεν προσπαθούν να οριοθετήσουν τα παιδιά τους.

Γιατί είναι σημαντικό να θέτουμε όρια;
Τα όρια και οι κανόνες βοηθούν το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Όταν δεν υπάρχουν όρια η πραγματικότητα μπορεί να είναι χαοτική για το παιδί γιατί από μόνο του όσο είναι μικρό δεν μπορεί να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του. Η αυτορύθμιση κατακτάται καθώς το παιδί μεγαλώνει και εσωτερικεύει τους γονεϊκούς και κοινωνικούς κανόνες. Επομένως, η ύπαρξη ορίων και κανόνων βοηθά το παιδί να δομήσει την προσωπικότητα του και να γίνει μεγαλώνοντας ένα υπεύθυνο και αυτόνομο άτομο.

Οι γονείς είναι λογικό να μην μπορούν να πραγματοποιούν κάθε επιθυμία των παιδιών τους. Όταν το παιδί ακούει το «όχι», μαθαίνει να παραιτείται από την άμεση ικανοποίηση κάθε επιθυμίας του, χωρίς αυτό να είναι τραυματικό για το ίδιο.

Επίσης, το να θέτουν και να τηρούν κανόνες οι γονείς βοηθά τα παιδιά να κατανοούν τη συμπεριφορά τους και τις προσδοκίες τους. Ξέρουν τι να περιμένουν χωρίς να μπερδεύονται και μπορούν να γνωρίσουν τι επιτρέπεται και τι όχι. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά έχουν σταθερότητα στη ζωή τους ενώ μαθαίνουν ταυτόχρονα να αντέχουν στις δυσκολίες.

Με ποιον τρόπο θέτουμε τα όρια; Πώς λέμε «όχι»;
Λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Ό, τι ισχύει για ένα πολύ μικρό παιδί δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται σ’ έναν έφηβο.

Εξηγούμε πάντοτε το «γιατί». Δεν έχει νόημα να λέμε σ” ένα παιδί τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει αν δεν του εξηγούμε πρώτα τους λόγους. Έτσι, μπορούμε να λέμε ότι «είναι καλό να κάνεις ή δεν πρέπει…. γιατί…» και όχι «μην κάνεις αυτό ή εκείνο γιατί το λέω εγώ ή γιατί δεν μου αρέσει».

Είμαστε συνεπείς στην τήρηση των κανόνων που υιοθετούμε (δεν λέμε ναι τη μια φορά και όχι την άλλη). Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε άκαμπτοι. Έτσι, αφήνουμε χώρο στο παιδί να εκφραστεί, να αμφισβητήσει.

Δεν είμαστε υπερβολικά αυστηροί. Δεν λέμε όχι στα πάντα, έτσι ώστε το παιδί να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται, να διαπραγματεύεται με τους γονείς του και να μην φοβάται.

Δίνουμε ξεκάθαρα μηνύματα – έχουμε κοινούς κανόνες ως ζευγάρι γονέων. Δεν πρέπει να λέει άλλα η μαμά και άλλα ο μπαμπάς.

Επικρίνουμε τη συμπεριφορά που δε μας αρέσει και όχι γενικά το παιδί. π.χ λέμε δε μου άρεσε που έκανες αυτό… ή αυτή σου η συμπεριφορά είναι λανθασμένη γιατί… και όχι δεν είσαι καλό παιδί ή δε σε αγαπάω…

Σεβόμαστε από τη μεριά μας τα όρια που βάζουν τα ίδια τα παιδιά όταν βέβαια αυτά είναι λογικά.

Χρησιμοποιούμε έναν ήρεμο, ψύχραιμο τόνο φωνής που δείχνει ότι είμαστε σίγουροι για αυτό που λέμε στο παιδί μας. Δεν φωνάζουμε, δεν απειλούμε και δεν χρησιμοποιούμε σωματική ή ψυχική βία.

Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο να δώσει κάποιες κατευθύνσεις και αρχές που πηγάζουν από μελέτες της επιστήμης της ψυχολογίας. Ό,τι προτείνεται δεν είναι απόλυτος κανόνας αλλά κάποιες παιδαγωγικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τους γονείς. Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουν λάθη. Εκείνο τέλος, που είναι σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε ότι είμαστε οι ίδιοι πρότυπο συμπεριφοράς. Δε μπορούμε να απαιτούμε από τα παιδιά μας εκείνα που δεν τηρούμε οι ίδιοι.

Διαβάστε περισσότερα: Η σημασία των ορίων στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών – iPaideia.gr

 

 

Δραστηριότητες για το μήνα Φεβρουάριο!

Καλό μήνα!

Έφτασε κιόλας ο Φεβρουάριος, ο δεύτερος μήνας του Χρόνου και τελευταίος μήνας του Χειμώνα! Ο μήνας που φέρνει τις αγαπημένες μας Απόκριες!

Κι εμείς στο Νηπιαγωγείο φυσικά και δεν το προσπεράσαμε έτσι απλά…

Για αρχή διαβάσαμε το Μύθο του Φλεβάρη! Το μύθο που μας εξηγεί το λόγο για τον οποίο ο Φεβρουάριος έχει 28 μέρες και γιατί όλοι τον αποκαλούν Κουτσό και Κούντουρο….

http://sofiaadamoubooks.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να γνωστοποιήσουμε τα όσα μάθαμε στους γονείς μας και στους φίλους μας…Πώς; Μα φυσικά φτιάχνοντας ένα μικρό mini book που θα τα εξηγεί όλα!

Για τη δημιουργία του mini book αξιοποιήσαμε τα φύλλα εργασίας από το

http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2014/02/blog-post_3.html

 

και ιδού τα αποτελέσματά μας!

Μια μέρα τα τρία αδέλφια, ο Γενάρης, ο Φλεβάρης και ο ξάδελφος Μάρτης τρύγησαν τα αμπέλια τους για να φτιάξουν το κρασί!
Όμως επειδή η παραγωγή ήταν μικρή, αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σ’ ένα βαρέλι και να το χρησιμοποιούν εξίσου…
Επειδή στο Φεβρουάριο άρεσε πολύ να πίνει, άνοιξε μία τρύπα στο βαρέλι για να μπορεί να πίνει κρυφά από τα αδέλφια του…
Όμως ήπιε όλο το κρασί και μέθυσε.Τα αδέλφια του θύμωσαν με το Φλεβάρη και του πήραν μία μέρα. Έτσι έμεινε κουτσός με 28 μέρες…

Επιμέλεια: Βασιλοπούλου Σπυριδούλα