Ενεργώ ως πολίτης!!

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΙ ΕΝΕΡΓΩ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Τίτλος: «Ενεργώ ως πολίτης: Ενδιαφέρομαι, γνωρίζω, συμμετέχω, δρω: Διαμορφώνοντας την ιδιότητα του δημοκρατικού πολίτη»

Άξονες: Κανόνες και δίκαιο, ισότητα, ισονομία, σεβασμός του άλλου.

Στόχοι: Κατανόηση της αναγκαιότητας να υπάρχουν κανόνες σεβαστοί από όλους. Εισαγωγή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Υποστήριξη των αρχών της ισότητας, του σεβασμού των άλλων, της υπευθυνότητας, της δικαιοσύνης.

   Ξεκινάμε παίζοντας “μουσικές καρέκλες” που είναι αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών. Φροντίζουμε να θυμηθούμε πολύ ξεκάθαρα τους κανόνες του παιχνιδιού και να συμφωνήσουμε στις συνέπειες για όσους δεν τηρούν τους κανόνες. Πώς νιώσαμε παίζοντας το παιχνίδι; Όλοι ήμασταν πολύ χαρούμενοι και θέλαμε να το ξαναπαίξουμε.

   Αυτή τη φορά, όμως, το παιχνίδι ήταν διαφορετικό. Η κυρία έκανε κάποιες “ζαβολιές”… Μας είπε ότι τα κορίτσια ακόμη κι αν μένουν όρθια, δε θα βγαίνουν από το παιχνίδι… μας έβγαζε έξω περισσότερες καρέκλες και δεν ήταν ένας μόνο αυτός που έμενε έξω. Πώς νιώσαμε; Πραγματικά, τα παιδιά τα έχασαν εντελώς. Με κοιτούσαν και δεν ήξεραν ούτε τι άλλο θα ακούσουν, ούτε τι να κάνουν. Αρκετά ήταν αυτά που έδειξαν πολύ έντονα τη δυσαρέσκειά τους και έφυγαν από το παιχνίδι μη θέλοντας άλλο να συμμετέχουν.

018.1jpg

Στο πρόσωπό τους φαίνεται η απογοήτευση….

        Μετά το τέλος του παιχνιδιού μαζευτήκαμε στην ολομέλεια και κουβεντιάσαμε για το πότε μας άρεσε το παιχνίδι περισσότερο, με την απάντηση όλων να είναι ότι πέρασαν πολύ ωραία την πρώτη φορά κι όχι τη δεύτερη. Αβίαστα και πριν προλάβω να θέσω το ερώτημα, ένα νήπιο μου είπε ότι δεν ήμουν καθόλου δίκαια, γιατί δεν έβγαζα έξω τα κορίτσια, αλλά μόνο τα αγόρια. Συμφώνησα, βέβαια, μαζί του και τους ρώτησα αν κατάλαβαν γιατί το έκανα. Η απάντηση δόθηκε από ένα άλλο νήπιο: “Επίτηδες το έκανες κυρία για να μας πεις ότι πρέπει να τηρούμε όλοι τους κανόνες” Πώς μας φαίνεται να αποφασίζει ένα άτομα ποιοι είναι οι κανόνες ή να τους αλλάζει χωρίς να σκέφτεται καθόλου και τους υπόλοιπους; Μπορούμε να αλλάξουμε κανόνες, αν τους θεωρούμε άδικους; Πώς; Ποιος μπορεί να τους αλλάξει;

      Έπειτα παίζουμε ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από τα παιδιά, τα οποία θέτουν ξεκάθαρα και τους κανόνες αλλά και τις συνέπειες της μη τήρησής τους.

019.1jpg

Γενικεύουμε κάνοντας την ερώτηση αν υπάρχουν κανόνες μόνο στα παιχνίδια. Πού αλλού υπάρχουν κανόνες και ποιοι είναι αυτοί;

021

Τέλος, συμπληρώνουμε το φύλλο αυτοαξιολόγησης, γράφοντας ή υπαγορεύοντας στην κυρία τις νέες λεξούλες ή φράσεις που ακούσαμε πολλές φορές σε όλο το εργαστήριο.

3ο εργαστήριο

Το φύλλο αυτοαξιολόγησης μπορείτε να το βρείτε παρακάτω…



Λήψη αρχείου