“ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ” e twinning

“Χριστουγεννιάτικες κάρτες με μαντινάδες”

Το ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου Πενταβρύσου με την υπεύθυνη του τμήματος νηπιαγωγό Ζησοπούλου Ελένη συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε έργο στην κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης στη πλατφόρμα e twinning. Το έργο ίδρυσε και συντόνισε η συνάδελφος Μαρία Γουργιώτη του νηπιαγωγείου Σεισίου, ενώ συνιδρύτρια ήταν η συνάδελφος Ελένη Ζερβάκη του νηπιαγωγείου Γουρνών. Σκοπός του έργου ήταν παιδιά και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα να ανταλλάξουν ευχές εν όψη των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

κάρτες

Λίγα λόγια για το έργο….

 ➡  Το έργο απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου από 4 εώς 6 ετών. Η ιδέα είναι τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά να  κατασκευάσουν και να διακοσμήσουν μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, όπως αυτά επιθυμούν. Μέσα στην κάρτα θα γράψουν τις ευχές τους “σκαρώνοντας” μια μαντινάδα, η οποία θα ηχογραφηθεί. Από το υλικό που θα συγκεντρωθεί από τους εταίρους θα προκύψει ένα βίντεο κι ένα e book, τα οποία θα κοινοποιηθούν πρώτα στα παιδιά, ώστε να δουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους, να δεχτούν τις ευχετήριες κάρτες και να ακούσουν τις ευχές των υπόλοιπων ομάδων. Το τελικό υλικό, καθώς και το συνεργατικό sway με προτάσεις όλων των σχολείων προς διδακτική αξιοποίηση, θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους εταίρους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να το παρουσιάσουν στους γονείς και να το ανεβάσουν στην ιστοσελίδα των νηπιαγωγείων τους.

 

ΣΤΟΧΟΙ

 ➡  Το προτεινόμενο έργο θέτει ως στόχους του οι μαθητές :

• Να γνωρίσουν ότι η ευχετήρια κάρτα που στέλνεται την περίοδο των εορτών αποτελεί παραδοσιακό κομμάτι εορτασμού των Χριστουγέννων
• Να μάθουν την σημασία της ανταλλαγής ευχών εκφράζοντας μια σειρά συναισθημάτων
• Να δουλέψουν ομαδοσυνεργατικά προκειμένου να κατασκευάσουν την χριστουγεννιάτικη κάρτα
• Να αξιοποιήσουν την δημιουργικότητα και φαντασία τους με παιγνιώδη τρόπο σε γλωσσικές ασκήσεις
• Να έρθουν σε επαφή με την μαντινάδα που αποτελεί είδος λαϊκής ποίησης
• Να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο απομνημονεύοντας το ποίημα
• Να κατανοήσουν τον έμμετρο λόγο
• Να επικοινωνήσουν μέσω της τεχνολογίας με συνομηλίκους τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
• Να αντιληφθούν ότι η τεχνολογία μπορεί να προσπελάσει τις αποστάσεις

 

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

➡ Τα αποτελέσματα που έργου αφορούν κυρίως την ανάδειξη νέων τρόπων προσέγγισης θεματικών ενοτήτων που συνάδουν με δεξιότητες του 21ου αιώνα (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα) και ξεφεύγουν από παραδοσιακές πρακτικές. Οι μαθητές αξιοποιώντας την δημιουργικότητα και φαντασίας τους θα έχουν την ευκαιρία τόσο να δημιουργήσουν εξ’ ΄ολοκλήρου μια ευχετήρια κάρτα και το περιεχόμενο αυτής μαθαίνοντας ταυτόχρονα την εθιμοτυπική αξία της, να επιδοθούν σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής και ανάπτυξης προφορικού λόγου, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Επίσης οι εκπαιδευτικοί ως αναπόσπαστο κομμάτι και συντονιστές αυτής της προσπάθειας θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν γνώσεις, απόψεις και καλές πρακτικές με τους εταίρους τους και να αξιοποιήσουν εργαλεία Web 2.0 στην εκπαιδευτική πρακτική. Το τελικό προϊόν αφορά την δημιουργία video & e-book με το υλικό , ηχητικό και φωτογραφικό που θα συγκεντρωθεί, καθώς και συνεργατικού εποπτικού υλικού προς διδακτική αξιοποίηση συγκεντρωμένο σε ένα sway τα οποία θα κοινοποιηθούν στις σχολικές ιστοσελίδες των εταίρων.

Συμμετέχοντες

21 Νηπιαγωγεία

37 Εκπαιδευτικοί &

445 Παιδιά από όλη την Ελλάδα!

Διαδικασία υλοποίησης του έργου

Πηγή έμπνευσης και οδηγός για την υλοποίηση του έργου υπήρξε το συνεργατικό Sway το οποίο σχεδιάστηκε από την συντονίστρια του έργου και εμπλουτίστηκε με προτάσεις από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.


Μετάβαση στο sway.office.com.

Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε μαθαίνοντας τι θα πει η λέξη “ευχές”… Τι θα μπορούσαμε να ευχηθούμε σε διάφορες περιστάσεις; Ποια ευχή δίνουμε ο ένας στον άλλο το πρωί που ερχόμαστε στο σχολείο; τη Δευτέρα; Την ώρα που σχολάμε; τα Χριστούγεννα; την Πρωτοχρονιά; Γενικά τι θα μπορούσαμε να ευχηθούμε ο ένας στον άλλο και σε όλα τα παιδιά του κόσμου; Καταγράψαμε τις ευχές μας κι αποφασίσαμε να κάνουμε μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη κάρτα, για να στείλουμε τις ευχές μας και στα άλλα παιδιά. Όμως οι ευχές μας θέλουμε να θυμίζουν ποίημα. Γράψαμε, λοιπόν, τις ευχές μας σαν ποίημα, που είναι γνωστό και σαν κρητική μαντινάδα, ετοιμάσαμε και στολίσαμε την κάρτα μας, έχοντας αποφασίσει να θυμίζει κάτι από Καστοριά. Γράψαμε μέσα στην κάρτα τις ευχές μας, τις ηχογραφήσαμε και τις στείλαμε σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο έργο!!

      κάρτας                         κάρτα μας

 

Τελικά προϊόντα του έργου

Τα τελικά προϊόντα που προέκυψαν από το έργο είναι το ebook

https://read.bookcreator.com/NbEUSxN8BwfDQSG5cIr3kF0F5KY2/_gk2XfS7TCaXRcennfrLzg?fbclid=IwAR30PdutfxUVaXu_4_rpxzm0fsOuX8WA_FSPq0aw3U2elXW9zFpz8aEQIYk

και το video…

Τέλος, τα παιδιά κι οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν το έργο…

Για την αξιολόγηση του έργου δημιουργήθηκε padlet, στο οποίο αναρτώνται σιγά σιγά οι αξιολογήσεις των νηπίων και των εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα.

Μετάβαση στο padlet.com

Ανυπομονούμε για τη συμμετοχή μας και σε άλλα έργα!!!!